Connect with us
Data: 06/10/2024
.

Actualitate - Eveniment

„Kosonarul” Stoicoi așteaptă decizia finală a instanței

Publicat

pe

Adrian Stoicoi, zis şi Adi Bocşeru, din Orăştie, acuzat de efectuarea unor săpături şi detecţii neautorizate în situl Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat și spălare de bani, condamnat de magistrații Tribunalului Hunedoara la opt ani de închisoare cu executare, așteaptă decizia finală a instanței de la Alba Iulia.

Stoicoi a fost condamnat, anul trecut, de magistrații Tribunalului Hunedoara, pentru fiecare infracțiune săvârșită, în parte, au fost contopite pedepsele aplicate acestuia și la final i-a fost aplicată pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare cu executare și un an interzicerea unor drepturi civile. La această pedeapsă, însă, au mai adăugat un spor de patru de ani închisoare (1/3 din 12 ani – o pedeapsă aplicată în trecut), urmând ca acesta să execute opt ani de închisoare. Instanța l-a obligat pe Stoicoi la plata sumei de 2.548.300 de euro, către Statul Român prin Ministerul Culturii, și 15.000 de lei, cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea instanței hunedorene a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia. Ieri, magistrații de la Alba au stabilit termen de pronunțare în acest dosar pentru data de 18 august.

Tezaure dacice valorificate pe piața neagră

Adrian Stoicoi a fost trimis în judecată de către procurori, în anul 2013, în august, fiind acuzat de efectuarea unor săpături şi detecţii neautorizate în situl Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, dar şi că a furat artefacte şi bijuterii dacice, în valoare de peste 2,5 milioane de euro.

Conform rechizitoriului, în perioada anilor 1998 – 2013, Adrian Stoicoi ar fi aderat la o asociaţie infracţională care a valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi „spălat” mai multe tezaure monetare (stateri Lysimach, Koson şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru patrimoniul cultural naţional, cauzând un prejudiciu de 2.548.300 euro.

Advertisement

Comori recuperate până acum

În urma perchezițiilor efectuate în locuința orăștianului, polițiștii au ridicat un lot de 22 de piese din fier, reprezentând unelte dacice, precum şi corpuri delicte folosite la săvârşirea infracţiunilor, constând în staţii de emisie-recepţie, cagule pentru mascare, hărţi militare, căşti şi acumulatori pentru detectoare de metale. Conform evaluării efectuate de specialiştii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, piesele, în valoare totală de 13.030 de euro, reprezintă un lot unitar provenind dintr-un depozit arheologic (depozit sau atelier de fierărie), iar artefactele sunt realizate de acelaşi meşter.

În cursul urmăririi penale efectuate în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice au fost recuperate mai multe loturi de artefacte aparţinând patrimoniului cultural naţional, clasa Tezaur -două depozite de unelte şi arme în valoare de 39.000 de euro, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 de euro, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 de euro, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 de euro, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Advertisement

Actualitate

„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns la Deva. Adusă, în premieră națională, de un grup de copii care a însoțit alergătorii și bicicliștii

Publicat

pe

Redactat de

„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns, duminică, în municipiul Deva, fiind adusă, în premieră națională, de un grup de copii, care au însoțit alergătorii și bicicliștii Invictus.

 

Prefectul județului Hunedoara, Visirin Doris, a luat parte la schimbul de ștafetă și le-a mulțumit voluntarilor pentru efortul de a aduce ștafeta în județul nostru. Totodată, reprezentantul Guvernului României în teritoriu a depus simbolic o floare, la statuia Reginei Maria, ca semn de omagiu adus veteranilor români care au apărat demnitatea, libertatea și viitorul națiunii române.

Aflată la cea de-a XI-a ediție, “Ștafeta Veteranilor Invictus” este organizată de Asociația Invictus România, sub egida Ministerului Apărării Naționale și sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, în parteneriat cu asociații și instituții din întreaga țară. În județul Hunedoara, în ultimii cinci ani, coordonator zonal este Asociația AlerT in Deva.

Tronsonul albastru a plecat din Târgu Jiu, va străbate zona de vest a țării și se va încheia la Carei, de „Ziua Armatei Române”, prezentând onorul tuturor eroilor neamului.

Advertisement

Ștafeta este purtată în întreaga țară de alergători și bicicliști, cu toții fiind voluntari – peste 1.000 de voluntari străbat mai bine de 3.800 km pe teritoriul României.

Sursa: Instituția Prefectului – Județul Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Festivalul Cepei Roșii de Bărăști își deschide porțile la Sânpetru

Publicat

pe

Redactat de

Cea de-a treia ediție a Festivalului Cepei Roșii de Bărăști, organizată de Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, va avea loc duminică, 6 octombrie 2024, la Sânpetru.

Evenimentul promite o atmosferă autentică de sărbătoare tradițională, aducând în prim-plan faimoasa ceapă roșie cultivată în zonă, un simbol al moștenirii agricole locale.

Participanții vor avea ocazia să guste din preparate tradiționale pe bază de ceapă roșie și să participe la activități culturale, de la expoziții cu produse locale până la spectacole folclorice. Organizatorii subliniază importanța promovării și păstrării tradițiilor, încurajând oamenii să descopere frumusețea rurală și valorile comunității din Bărăști.

Evenimentul se adresează tuturor celor care doresc să petreacă o zi în natură, înconjurați de bunătăți locale și tradiții autentice. Fiind deja la a treia ediție, festivalul devine o tradiție îndrăgită în calendarul local, atrăgând anual vizitatori din întreaga regiune.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Incendiu la o anexă gospodărească din Baru

Publicat

pe

Redactat de

În această dimineață, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit cu trei autospeciale, o ambulanță SMURD și cu echipaje specializate pentru limitarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Baru.

La sosirea pompierilor, ardea generalizat un șopru, cu o suprafață de aproximativ 50 mp, iar flăcările amenințau să cuprindă și casa de locuit, aflată în apropiere.

Echipajele de stingere au acționat cu 13 pompieri pentru localizarea incendiului și protecția casei.

După lichidarea incendiului și înlăturarea efectelor negative ale producerii acestuia, s-a constatat că au ars anexa gospodărească, compusă din garaj și depozit de lemne, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, 2 tractoare și 2 motocultoare, lemnele de foc depozitate și s-a degradat o parte a izolației acoperișului, pe o latură a casei.

Din interiorul anexei gospodărești, echipajele de intervenție au înlăturat 2 butelii de aragaz.

In incendiu nu au fost surprinse persoane sau animale, iar cauza probabila a incendiului a fost un scurt circuit produs la instalatia electrică a anexei gospodărești.

Advertisement

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate