Actualitate - Eveniment
La Beriu, se împart pășunile către crescătorii de animale
Proprietarii de ovine și bovine din Beriu mai au la dispoziție două săptămâni, respectiv până în data de 10 martie, pentru a depune, la primărie, cererile pentru concesionarea pășunilor comunale. Pot participa doar persoane care au înregistrată exploatația agricolă pe raza comunei Beriu. Prețul pentru concesionarea unui hectar de pășune pornește de la aproximativ 275 de lei pe hectar
Crescătorii de animale – persoane fizice sau juridice, care au animale înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor și sunt membri ai comunității locale sau au sediul social pe teritoriul localității, pot solicita suprafețele de pajiști de la primărie.
„Valorificăm pășunile comunale prin încredințare directă sau prin licitație publică acolo unde există mai mulți doritori pentru un trup de pășune. Actualmente, avem disponibile 40 de trupuri de pășune. Toți crescătorii de animale au depus solicitări la Primărie pentru atribuirea de pășuni. În funcție de numărul de animale, noi găsim câte un trup de pășune pentru fiecare solicitant. Dar, dacă avem mai multe solicitări se organizează licitație. Pot participa doar persoane care au înregistrată exploatația agricolă pe raza comunei Beriu”, a declarat primarul comunei Beriu, Emil Bîc. Edilul a precizat că mai are câteva pășuni care sunt concesionate până în 2025.
Ce documente trebuie depuse, la Primărie, până în 10 martie
Termenul limită până la care se pot depune aceste cereri este de 10 martie. După această perioadă, cererile sunt analizeze și se distribuie pășunile solicitanților în cel mai scurt timp. „Solicitanții trebuie să depună la primărie cererea scrisă, alături de o adeverință emisă de medicul veterinar în care să se precizeze numărul de animale din exploatația agricolă. În comună, avem aproximativ 500 de bovine și peste 10.000 de ovine”, mai spune primarul comunei Beriu.
Pășunea, dată în concesiune pe 10 ani. Anual se achită o taxă
Suprafețele de pășune solicitate de crescătorii de animale se concesionează pe o perioadă de 10 ani. Aceștia primesc subvenția de la APIA și au obligația să le întrețină ca un bun proprietar. Mai mult, anual, aceștia trebuie să achite, la primăria din comună, o anumită taxă. „Valoarea se stabilește la jumătate din valoarea masei verzi calculată de Consiliul Județean. Adică, 0,55 lei pentru tona de iarbă. Astfel, în acest an, prețul pentru concesionarea unui hectar de pășune pornește de la aproximativ 275 de lei pe hectar. Dar, acesta se va stabili exact săptămâna viitoare, în baza unei hotărâri de consiliu local”, a conchis primarul Emil Bîc.
Actualitate
FOTO: Gospodărie cuprinsă de flăcări în Bucium-Orlea
Echipaje de intervenție formate din 20 pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit, în această după-amiază, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la casa de locuit și la anexele unei gospodării din satul Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea.
La sosirea pompierilor ardea generalizat casa de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Echipajele au intervenit de urgență cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, de medie și mare capacitate, o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.
Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei.
La sosirea pompierilor, într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite 4 animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului.
Pompierii care au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului fac parte din subunitățile ISU Hunedoara de la Deva, Bretea Română, Baru, Totești și de la Detașamentul de pompieri Hunedoara al cărui comandant a coordonat intervenția.
La intervenția pentru stingerea focului, alături de pompierii militari au participat și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din comuna Sântămăria Orlea.
După lichidarea incendiului, misiunea pompierilor a continuat pentru a pune în siguranță proprietatea prin eliminarea oricărei posibilități de reaprindere a flăcărilor, având în vedere că pe terenul gospodăriei se află o cantitate mare de material lemnos.
Cauzele probabile care au determinat izbucnirea incendiului urmează să fie stabilite.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Astăzi, în jurul orei 7:50, Poliția Orașului Petrila fost sesizată cu privire la producerea unui eveniment rutier.
Din primele cercetări, se pare că un bărbat în vârstă de 53 de ani, din municipiul Petroșani, care conducea un autoturism pe strada Republicii, din Petrila, nu ar fi acordat prioritate unei femei în vârstă de 27 de ani, din Petrila și unui minor în vârstă de 9 ani, care erau angajați în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea celor doi pietoni, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală.
Actualitate
Pericol pe drumurile publice. Doi șoferi, sub influența alcoolului, opriți de poliție
Pe 9 ianuarie 2025, în jurul orei 23:55, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva au fost alertați de un bărbat care a semnalat un posibil șofer aflat sub influența alcoolului.
Potrivit informațiilor, persoana în cauză, un angajat al unei societăți de pază, conducea un autoturism al firmei, în drum spre o intervenție de urgență, după ce butonul de panică a fost activat. La fața locului, polițiștii au identificat un bărbat de 56 de ani, testat cu aparatul etilotest, care a arătat un rezultat de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat, indicând astfel prezența alcoolului în sânge.
În aceeași zi, la ora 17:15, pe bulevardul Republicii din municipiul Hunedoara, un alt bărbat, de 45 de ani, din orașul Hațeg, a fost oprit de polițiștii hunedoreni pentru un control de rutină. Rezultatul testării cu aparatul alcooltest a fost alarmant – 1,22 mg/l alcool pur în aerul respirat.
În ambele cazuri, polițiștii au continuat verificările, iar probe biologice de sânge au fost recoltate pentru a stabili cu exactitate alcoolemia. Autoritățile avertizează că astfel de comportamente pun în pericol siguranța rutieră și pot avea consecințe grave pentru toți participanții la trafic.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 3 zile in urma
O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O fabrică de componente din plastic pentru industria auto se construiește la Hunedoara