Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

La Ilia, implicarea și dăruirea dau viață și suflet comunității. Copiii și tinerii din comună – angrenați în numeroase activități sportive și de recreere

Publicat

pe

Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă

În comuna Ilia sunt organizate numeroase activități sportive și de recreere, care aduc împreună întreaga comunitate, punând copiii și tinerii în centrul atenției. Cei mai mici dintre locuitori participă la tot felul de activități menite să le dezvolte abilitățile. Profesori, părinți și autorități, cu toții au făcut front comun și depun împreună toate eforturile astfel încât copiii, de la cei mai mici, până la cei mai mari, să facă mișcare și să poată testa mai multe sporturi care se pot practica. Totul, prin intermediul Asociației Club Sportiv “Mureșul Ilia”, înființată la inițiativa conducerii administrației locale și în cadrul căreia sunt desfășurate numeroase activități. Astfel, de la fotbal, oină, baschet, volei, fotbal sau atletism și până la alte activități plăcute pentru petrecerea timpului liber, copiii și tinerii din comună au de unde alege.

 

Într-o vreme în care tabletele, telefoanele mobile și alte gadgeturi pun stăpânire încă de la vârste fragede, copiii din comuna Ilia sunt încurajați să iasă din case și să facă mișcare pe terenul de sport. Ei sunt implicați în tot felul de activități sportive, se joacă împreună și participă la competiții unde au obținut rezultate excelente. Însă, nu doar cei mici practică sportul, ci și cei mai mari.

Echipa de fotbal feminin de la Ilia, care a reușit să câștige Campionatul Județean de Fotbal Feminin în sală, în luna mai a acestui an, este angrenată, în momentul de față, în două competiții. „Fetele au reușit să iasă campionatele județului în sală. În prezent, sunt angrenate în superliga feminină, organizată de Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara, cu încă trei echipe: Retezatul Hațeg, Școala de Fotbal „Damian Militaru” Petroșani și cu Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva. Mai avem și o grupă de copii, la categoria U12. În campionat sunt două grupe, iar copiii sunt în grupă cu CFR Simeria, Viitorul Șoimuș, Zarandul Crișcior și CSM Deva. Ambele echipe au rezultate foarte bune, nu neapărat ca și clasament, ci spre fericirea mea ca și antrenor, pentru dăruirea, concentrarea, respectul și setea de a învăța fotbal. Acest lucru ne motivează să ne antrenăm cât mai corect deoarece dintre copii au răsărit câțiva cu perspective. Avem câțiva copii care chiar ar putea să facă fotbal de performanță, cred eu. Fiind o comunitate mică, ne cunoaștem ca într-o familie. Doar împreună – administrație locală, profesori, părinți – reușim”, spune Alin Gabor, consilier pe probleme de sport și tineret al primarului comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.

Copiii merg cu plăcere la antrenamentele care au loc la baza sportivă din Ilia, pe stadion, iar în perioada sezonului rece, acestea se desfășoară în sala de sport. Alin Gabor, care este și antrenor, îi încurajează, le dă sfaturi și este atent la cum se mișcă fiecare. „Avem, la ora actuală, cam 50 de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani, fete și băieți. Lucrăm separat cu ei, împărțiți pe grupe. Avem foarte mulți copii care vin la mai multe discipline sportive, și la oină, dar și la fotbal, spre exemplu. S-a format deja un nucleu (…) Urmează să participăm, în perioada următoare, la Campionatul Națională de Oină în sală, cu echipa de fete, la categoriile junior 1, 2 și 3, și echipa de senioare”, mai spune Alin Gabor.

Profesori de sport de la Ilia– la un training de pregătire UEFA

Referitor la dezvoltarea fotbalului feminin, doi profesori de educație fizică de la liceul din Ilia și un profesor pentru învățământ preșcolar au participat la un training organizat de UEFA. Este vorba despre programul „Playmakers”, implementat la nivel european care folosește poveștile Disney pentru a încuraja mai multe fetițe să descopere distracția în exercițiile fizice obișnuite și în fotbal. „Avem profesori de la liceul din Ilia care au participat recent la un curs organizat de UEFA “Disney Playmakers”, prin care se încearcă atragerea fetelor spre sport, în special spre fotbal. Este un amplu program implementat în Europa, bazat pe povești Disney. (…) De la Ilia, au fost prezenți la acest curs doi profesori de sport și o doamnă educatoare, proiectul urmând să fie transpus, în perioada următoare, în cadrul lecțiilor de sport”, a adăugat Alin Gabor.

„Un parc pentru fiecare”, cu tiroliană și chingi, și un cuptor pe lemne pus la dispoziția localnicilor

Pe de altă parte, copiii și tinerii din comuna Ilia au la dispoziție un parc amenajat în jurul bazei sportive, a sălii de sport și a stadionului. Acesta se numește „Un parc pentru fiecare”, a fost construit din materiale reciclabile în proporție de 80 la sută și se întinde pe o suprafață de câteva hectare, copiii având acces la tot felul de jocuri, tiroliană și multe altele. „Am reușit să montăm o tiroliană de 50 de metri, un ansamblu de joacă cu trasee tip slackline (linie de chingi), copiii fiind foarte încântați. Avem în lucru pista de biciclete, de tip pump track. (…) Tot împreună, am reușit să finalizăm o zonă de gătit, cu cuptor tradițional, grătar, ceaun, unde putem organiza diferite evenimente, zile de naștere etc., și unde oamenii din comună pot veni pentru a-și coace pâine, cozonaci tradiționali sau alte produse”, mai spune Alin Gabor, consilier pe probleme de sport și tineret al primarului comunei Ilia.

Un bal al toamnei – în pregătire

Copiii și tinerii din comună sunt implicați nu numai în activități sportive, ci și în altele, plăcute și relaxante. Cu ocazia sărbătoririi lor, la Ilia a fost organizată o acțiune care a creat momente unice. Într-o atmosferă plină de veselie, copii, alături de părinți și bunici, s-au bucurat atunci de mai multe activități. „La 1 iunie, am organizat un eveniment la care au participat peste 200 de copii și foarte mulți părinți și bunici, din toata comuna. Am avut invitați și din alte părți, aceștia bucurându-se, pe parcursul întregii zile, de mai multe activități, de la cursă de biciclete cu obstacole și rămpi de sărituri, desene pe asfalt, olărit, facepainting, activități sportive de toate felurile, precum și demonstrații. Detașamentul de Pompieri Ilia a prezentat copiilor autospecialele. Am mai avut o prezentare de dresaj canin, echitație, copiii având posibilitatea să se plimbe cu căluții. Toate activitățile s-au încheiat seara, cu proiecția unui desen animat. A fost o zi de neuitat pe care nu am fi pututo realiza decât împreună”, a completat Alin Gabor.

În momentul de față, la Ilia se află în pregătire un alt eveniment grozav pentru copii – un bal al toamnei, ce va avea loc la sfârșitul acestei luni, din care nu vor lipsi dovlecii sculptați, concursurile de aruncat la țintă, sărituri în saci de iută și multe alte surprize.

Pe lângă activitățile sportive și cele de recreere, organizate la Ilia, mai trebuie menționat și faptul că obiceiurile şi tradiţiile folclorice specifice comunei sunt duse mai departe de copiii și tinerii care formează ansamblul folcloric din Ilia.

Amintim că, în vară, la Festivalul Național „Floare de tei”, la Corabia, în județul Olt, Ansamblul Folcloric „Mureșul” Ilia a obținut locul întâi atât pentru evoluția și prestația de excepție avută în cadrul evenimentului, cât și pentru costumele populare. Dansatorii de la Ilia s-au remarcat din peste 20 de formații artistice din țară, reprezentând cu cinste zona lor.

“Noi ne facem o datorie pe care toți cei care se implică în ceva ar trebui să o simtă”

Conducerea administrației locale este de părere că oamenii sunt cei care dau viață și putere comunității, fiecare având un rol special. „Doar împreună putem realiza lucruri cu adevărat speciale (…) Sunt idei, resurse, și foarte multă hotărâre din partea tuturor. Avem condiții, iar susținerea este maximă din partea administrației locale. (…) Noi ne facem o datorie pe care, cred că, toți cei care se implică în ceva ar trebui să o simtă. Este datoria noastră de a transmite mai departe o mentalitate sau un model”, crede Alin Gabor, consilier pe probleme de sport și tineret al primarului comunei Ilia.

Advertisement

 

 

Actualitate

Ați văzut-o? Minoră din Mărtinești, căutată de familie

Publicat

pe

Redactat de

Ați văzut-o? Minoră din Mărtinești, căutată de familie

La data de 28 iunie 2024, în jurul orei 17.00, la sediul Poliției Municipiului Orăștie s-a prezentat o femeie care a sesizat faptul că astăzi, în jurul orei 16.00, când s-a întors de la serviciu, observat că fiica sa, Trif Ioana-Aurora (foto), în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, a plecat voluntar de la domiciliu.
Semnalmentele minorei sunt: înălțime 1,70 m., greutate aproximativ 65 de kilograme, păr lung, pe care îl poartă neprins, de culoare șatenă, ochi căprui, față rotundă. Mama minorei nu cunoaște cu ce era îmbrăcată aceasta la momentul plecării voluntare de la domiciliu. Se pare că la momentul plecării, minora era însoțită de câinele său, din rasa Bichon, de culoare albă.

Din momentul primirii sesizării, polițiștii au desfășurat mai multe activități investigative și de căutare, în vederea depistării minorei, care a fost dată în urmărire națională.
Polițiștii continuă activitățile specifice și le solicită celor care dețin informații utile, să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Case japoneze eleganță funcționalitate spații mici

Publicat

pe

Redactat de

Casele japoneze sunt renumite pentru simplitatea, eleganța și funcționalitatea lor. Într-o societate în care spațiul este adesea limitat, designul interior japonez reușește să creeze un mediu armonios și practic, utilizând inteligent fiecare colț al casei. Acest articol explorează caracteristicile caselor japoneze și tipurile de mobilier utilizate de regulă, evidențiind modul în care acestea reflectă valorile culturale japoneze.

Casele tradiționale japoneze sunt construite din materiale naturale precum lemnul, bambusul și hârtia. Aceste materiale nu doar că sunt durabile și sustenabile, dar oferă și o estetică plăcută și un sentiment de căldură.

Podelele din casele japoneze sunt adesea acoperite cu tatami, un tip de rogojină făcută din paie de orez și umplutură de orez. Tatami-urile nu doar că oferă un confort termic, dar și contribuie la designul minimalist al camerei. Dimensiunea standard a unui tatami este de aproximativ 90 x 180 cm, iar camerele sunt adesea măsurate în numărul de tatami-uri necesare pentru a acoperi podeaua.

Pereții despărțitori din hârtie de orez (shoji) și panourile glisante (fusuma) sunt elemente esențiale în casele japoneze. Shoji permit trecerea luminii difuze, creând un ambient plăcut și calmant, în timp ce fusuma sunt folosite pentru a separa sau a crea camere noi, oferind flexibilitate spațiului interior.

Genkanul este zona de intrare într-o casă japoneză, unde oaspeții își lasă încălțămintea înainte de a păși pe tatami. Aceasta zonă joacă un rol important în cultura japoneză, reflectând ospitalitatea și curățenia.

Advertisement

Futonul este un tip de saltea utilizată în mod tradițional pentru dormit. Spre deosebire de paturile occidentale, futonul poate fi pliat și depozitat în timpul zilei, eliberând astfel spațiul din cameră. Acesta este așezat direct pe tatami și este compus dintr-o saltea și o pătură groasă.

Zaisu sunt scaune fără picioare, folosite împreună cu zabuton, perne plate care oferă confort la șezut. Acestea sunt utilizate la mesele joase, numite chabudai, și sunt ideale pentru spațiile mici deoarece pot fi ușor mutate și depozitate.

Aceste mese extensibile sunt proiectate pentru a se adapta nevoilor variabile ale unei gospodării, permițând extinderea suprafeței mesei extensibile doar atunci când este necesar. În bucătăriile sau camerele de zi mici, mesele extensibile oferă flexibilitatea de a găzdui mai mulți oaspeți la nevoie, fără a ocupa permanent un spațiu mare.

Chabudai este o masă extensibilă, de obicei cu picioare scurte, folosită pentru a lua masa și alte activități. Aceasta poate fi pliată și depozitată atunci când nu este utilizată, eliberând spațiul pentru alte activități.

Tansu sunt dulapuri tradiționale japoneze, adesea fabricate din lemn de calitate și decorate cu feronerie metalică. Acestea sunt folosite pentru depozitarea hainelor, a obiectelor de uz casnic și chiar pentru a ascunde futonurile în timpul zilei. Tansu sunt apreciate nu doar pentru funcționalitatea lor, dar și pentru designul lor estetic.

Advertisement

Tokonoma este o nișă decorativă găsită în camerele tradiționale japoneze, unde sunt expuse obiecte de artă, aranjamente florale ikebana sau caligrafii. Aceasta zonă este esențială pentru a adăuga o notă de frumusețe și rafinament în casă.

Mobilierul și designul interior japonez reflectă valorile culturale și stilul de viață al japonezilor. Minimalismul și funcționalitatea sunt principii de bază, având ca scop crearea unui spațiu liniștit și ordonat. Japonia are o istorie îndelungată de adaptare la spații reduse, iar aceasta se reflectă în modul în care sunt proiectate și utilizate casele.

Curățenia este un aspect central în cultura japoneză. Spațiile sunt menținute ordonate, iar mobilierul multifuncțional și ușor de depozitat contribuie la menținerea acestui standard. Casele japoneze sunt proiectate pentru a fi flexibile, permițând utilizarea eficientă a spațiului. Panourile glisante și mobilierul modular cum ar fi fotoliul suspendat permit transformarea rapidă a spațiilor în funcție de necesități, fie că este vorba de somn, muncă sau socializare.

Deși multe case japoneze păstrează elementele tradiționale, există și o tendință de modernizare. Apartamentele moderne din marile orașe ale Japoniei sunt adesea mici, dar incorporarea elementelor tradiționale precum tatami și shoji adaugă un plus de eleganță și funcționalitate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

COD PORTOCALIU de fenomene meteo imediate

Publicat

pe

Redactat de

Județul Hunedoara se află din nou sub un COD PORTOCALIU de fenomene meteo imediate.

Sunt vizate localitățiile Pui, Baru, Sălașu de Sus, Orăștioara de Sus, Boșorod, Bănița unde vor fi averse torențiale care vor acumula 20…30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină.

”COD PORTOCALIU – fenomene meteo imediate: Valabil de la : 28-06-2024 ora 14:35 până la: 28-06-2024 ora 15:30. În zona: județul Hunedoara: Pui, Baru, Sălașu de Sus, Orăștioara de Sus, Boșorod, Bănița. Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula 20…30 l/mp – în zona avertizată în ultima oră s-au acumulat cantități de peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină”, informează reprezentanții ISU Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate