Connect with us
Data: 19/04/2024
.

Actualitate

La mulți ani, România! – paradă militară, spectacol folcloric și artificii (spre seară), la Deva

Publicat

pe

Atăzi s-au împlinit 101 ani de la înfăptuirea Marii Uniri. În cetatea istorică de la Alba-Iulia se năștea, la 1 Decembrie 1918, România Mare! Delegații prezenți în Sala Unirii și poporul strâns pe câmpul lui Horea au împlinit visul de veacuri al românilor: acela de a se uni într-un sigur stat, puternic și independent. La Deva, a avut loc parada militară, după care cei prezenți au participat la un spectacol folcloric susținut de artiști din județ, dar și din alte colțuri ale țării.

Realizarea Unirii a fost un act de mare curaj al conducătorilor vremii, alimentat de dorința de nestăvilit a românilor din Ardeal și Banat de a fi parte a unei Românii Mari, alături de frații lor din teritoriilor istorice de dincolo de Carpați.

Ziua Unirii a fost o construcție de secole la care au contribuit generații întregi de înaintași. Acum, avem țara pe care au visat-o Mihai Viteazul, Avram Iancu, Nicolae Bălcescu sau Alexandru Ioan Cuza. Visul s-a împlinit odată cu destrămarea marilor imperii, la finalul Primului Război Mondial. La Unire a contribuit, în acea vreme, toată pleiada de personalități politice, elita intelectuală din Vechiul Regat și din provinciile istorice locuite în majoritate de români. Regele Ferdinand și Regina Maria au oferit tot sprijinul lor necondiționat la formarea României Mari.

Paradă militară în centrul Devei, artificii spre seară

Așa cum ne-am obișnuit deja, de Ziua Națională a României tricolorul este arborat și fluturat de fiecare român, cel puțin de cei care participă la parada militară. Așa a fost și cazul celor care au asistat astăzi la acest eveniment în Deva.

După parada militară și ceremolialul militar, cei prezenți au participat la un spectacol aniversar organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara. De la ora 16:30, continuă spectacolul în Piața Unirii, de această dată organizat de Centrul Cultural „Drăgan Muntean”. Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României vor culmina cu aprinderea iluminatului festiv de Sărbători (ora 17:30) şi cu un spectaculos foc de artificii (ora 19:30).

Evenimente similare celor din reședința de județ au avut loc în toate colțurile județului. La Hunedoara, spre exemplu, a defilat și un detașament format din tineri fără nicio pregătire militară si cu dragoste față de istorie.

Advertisement

Advertisement

Actualitate

FOTO: Iarna s-a reîntors în zonele montane

Publicat

pe

Redactat de

Zonele montane au fost acoperite de un strat subțire de zăpadă, chiar și în mijlocul lunii aprilie. Drumarii au fost nevoiți să intervină în județele Hunedoara și Vâlcea, unde zăpada a acoperit DN 7A.

Imaginile postate de drumari arată DN 7A, la limita dintre județele Hunedoara și Vâlcea, acoperit de un veșmânt alb, însă zăpada este mai mult o amintire a iernii decât o prezență masivă.

Chiar și în fața acestui strat subțire, drumarii au intervenit pentru a asigura circulația în siguranță, conștienți fiind de imprevizibilitatea condițiilor meteo montane.

De altfel, și în masivele montane din județ s-a așternut un strat subțire de zăpadă.

FOTO: DRDP Timișoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Pași pentru modernizarea Parcului Central din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Central din municipiul Hunedoara urmează a intra într-un amplu proiect de reabilitare.

În acest moment proiectul tehnic este finalizat și se află în analiza celor de la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. După ce documentația va fi gata, se va depune o cerere de finanțare pentru acest proiect.

”Una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de persoanele care urmăresc această pagină, în ultimii doi-trei ani, este: „De ce nu faceţi ceva şi cu Parcul Central?”. Facem! Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 415/2022 a fost aprobată Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie. Proiectul tehnic este gata şi se află acum în analiza Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest (instituţia căreia ne vom adresa pentru obţinerea finanţării). De îndată ce toată documentaţia necesară va fi gata, vom depune o cerere de finanţare a proiectului. Astăzi, cu ajutorul unor randări grafice, putem prezenta viziunea Primăriei municipiului Hunedoara despre felul în care va trebui să arate Parcul Central, după finalizarea lucrărilor”, informează reprezentanții Primăriei Municipiului Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Termen de depunere prelungit pentru „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”

Publicat

pe

Redactat de

Termenul de depunere a proiectelor pentru apelul „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” din cadrul Programului Tranziție Justă, a fost prelungit până în data de 20 mai 2024.

Prin componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, județul Hunedoara va beneficia de aproximativ 181 de milioane de euro, din această sumă Văii Jiului revenindu-i aproape 49 de milioane de euro pentru investiții directe.

”ADR Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Tranziție Justă, anunță că a fost prelungit termenul de depunere a proiectelor pentru apelul „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” din cadrul Programului Tranziție Justă, componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”. Noul termen până la care pot fi depuse proiectele este 20 mai 2024.  Vă reamintim, județul Hunedoara va beneficia de aproximativ 181 de milioane de euro pentru investiții productive în IMM-uri, din care aproape 49 de milioane de euro pentru investiții directe în Valea Jiului. Valoarea finanțării nerambursabile care poate fi acordată pentru un proiect sub formă de ajutor de stat regional/ ajutor de minimis este de minimum 200.000 de euro și maximum 8.000.000 de euro – valoarea cumulată a celor două tipuri de ajutoare. Apelul finanțează crearea de noi unități, extinderea unităților existente sau diversificarea producției prin realizarea de noi produse sau o schimbare fundamentală a procesului general de producție sau a prestării generale a serviciului/serviciilor, cu scopul reconversiei către o economie verde. Investițiile sprijinite vor susține crearea de locuri de muncă durabile, inclusiv formarea, perfecționarea și recalificarea persoanelor afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic”, informează reprezentanții Agențeie pentru Dezvoltare Regională Vest.

FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST

Citeste mai mult ...

Actualitate