Actualitate
La Orăștioara de Sus se modernizează unitățile de învățământ
Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna are o suprafață de aproape 23.000 de hectare, ceea ce înseamnă o întindere foarte mare, și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință, Orăștioara de Sus.
Un mediu curat pentru o cât mai bună punere în valoare a zonei
Comuna Orăștioara de Sus este una plină de vestigii istorice, pe raza sa aflându-se trei dintre cele șase Cetăți Dacice incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO. „Pe raza comunei noastre întâlnim reședința regală a Statului Dac, cetatea Sarmizegetusa Regia, din satul Grădiștea de Munte, care face parte din patrimoniul UNESCO, acolo mai fiind și un castru roman, precum și mai multe situri arheologice. Celelalte două cetăți din patrimoniul UNESCO, Blidaru și Cetățuie, se află pe teritoriul satului Costești, tot aici mai aflându-se și o fortificație dacică. De asemenea, în comună mai avem și alte vestigii istorice de factură dacică și romană. Astfel, la Ocolișu Mic este o fortificație dacică, iar la Bucium și Costești – Deal sunt castre romane, la fel ca și în locurile numite Comărnicel, Muncel – Godeanu și Dealul Șesului. Pentru noi, ca administrație, promovarea zonei este primordială. De aceea facem tot posibilul ca obiectivele de pe raza comunei să fie îngrijite și să arate cât mai bine. În acest sens, la finele săptămânii trecute am realizat o amplă acțiune de ecologizare din programul «Let’s do it, Romania», cu ocazia Zilei Naționale a Curățeniei, și le mulțumesc colegilor și localnicilor care au luat parte la această acțiune”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
“Țurcana”, suspendată de decizii la nivel național și județean
Fiind în luna septembrie principalul eveniment ce ar fi trebuit să se desfășoare în Orăștioara de Sus era sărbătoarea crescătorilor de ovine „Țurcana – regina munților” însă, din cauza pestei micilor rumegătoare evenimentul a fost suspendat. Decizia de suspendare a acestui eveniment cu mare priză la public, nu doar printre crescătorii de ovine, nu vine din partea administrației publice locale din Orăștioara de Sus, ci de la autoritățile compente în domeniu, la nivel național și județean, respectiv Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelot (ANSVSA) și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara.
Se intră pe făgașul cel bun
Cu toate acestea, un alt eveniment important a avut loc în această lună în comună, fiind vorba despre deschiderea noului an școlar. Acest lucru s-a făcut cu bine, iar reprezentanții administrației din Orăștioara de Sus vin cu vești bune în ce privește domeniul educației. „Pe raza comunei avem unități de învățământ, respectiv școli gimnaziale sau primare și grădinițe, la Orăștioara de Sus, Bucium, Ludeștii de Jos, Costești și Ocolișu Mic. Legat de învățământ, reamintesc că avem asigurată o finanțare, în valoare de 200.000 de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 10 – Fondul social, pentru realizări de modernizări și dotări la patru grădinițe, patru școli primare, o școală gimnazială, o școală de sport și la terenurile aferente acestora, iar proiectele mai sus prezentate sunt în faza procedurilor de achiziție, conform legislației în vigoare. La finalizarea acestor proiecte, pe care ne-o dorim cât mai curând, unitățile de învățământ vor avea o față nouă, cu dotări de ultimă generație, ce va duce, implicit, și la creșterea calității actului educațional”, a spus Vasile Marian Inășescu, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Orăștioara de Sus.
Actualitate
Bărbat din Petroșani, dispărut când se ducea să își ridice pensia
Astazi, 08 octombrie 2024, în jurul orei 15:20, Poliția Municipiului Petroşani a fost sesizată de o femeie despre faptul că unchiul său, Bălăcescu Gerard, de 59 de ani, din Petroșani, în data de 07 octombrie 2024, în jurul orei 08:30 a plecat de la domiciliu pentru a se deplasa la un oficiu poștal pentru a ridica pensia, însă nu a mai revenit acasă.
Bărbatul prezintă următoarele semnalmente: înălţime 1,85 metri, constituție fizică atletică, părul alb, scurt, barbă
albă, ochii căprui, are problem dentare (dinți lipsă).
La momentul plecării voluntare, bărbatul avea asupra sa cartea de identitate (nu se cunosc articolele de îmbrăcăminte pe care le purta când a plecat de la locuinţă).
La fața locului s-a deplasat echipa operativă care a efectuat cercetări în vederea depistării bărbatului, care a fost dat în urmărire națională.
Persoanele care dețin informații utile găsirii acestuia sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să se adreseze cele mai apropiate unități de poliție.
Actualitate
Programul „Casa Verde Fotovoltaice”: Peste 7.600 de înscrieri, în Regiunea Vest
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că înscrierile pentru Regiunea Vest în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-au încheiat.
Astăzi, 8 octombrie 2024, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – „Casa Verde Fotovoltaice”, pentru Regiunea Vest, respectiv judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.
Bugetul de 229.110.000 lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 7.637 de persoane fizice, dintre acestea, 999 fiind din județul Hunedoara.
De mâine, 9 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” se vor putea înscrie unitățile de cult. Bugetul alocat este de 20.100.000 lei, buget ce permite înscrierea a 670 de unități de cult.
Actualitate
680 de copii și adulți cu dizabilități din Deva primesc indemnizația pentru luna septembrie 2024
Un număr de 680 de copii și adulți cu dizabilități din municipiul Deva vor beneficia de indemnizația aferentă lunii septembrie 2024, cu o sumă totală de 1.606.840 lei, care va fi virată în conturile acestora pe 10 octombrie 2024. Aceste plăți sunt destinate persoanelor încadrate în grad de handicap „grav cu asistent personal”.
Majoritatea beneficiarilor își vor primi indemnizațiile direct în conturile bancare, însă, în mod excepțional, 14 persoane cu handicap grav, aflate în curs de instituire a curatelei și care nu dispun încă de un cont bancar, vor putea ridica sumele cuvenite de la casieria Direcției de Asistență Socială Deva. Acest demers asigură sprijinul financiar necesar persoanelor vulnerabile din comunitate.
”680 de copii și adulți cu dizabilități primesc indemnizația pentru luna septembrie 2024. Peste 1.600.000 de lei de la bugetul local al municipiului Deva vor intra, joi, 10 octombrie 2024, în contul persoanelor cu dizabilităţi încadrate în grad de handicap “grav cu asistent personal” – pentru plata indemnizaţiei aferente lunii septembrie 2024. Astfel, suma de 1.606.840 lei reprezintă plata drepturilor băneşti pentru un număr de 680 de copii şi adulţi cu dizabilităţi, din municipiul Deva, care beneficiază de indemnizaţie lunară pentru persoana cu handicap grav. Prin EXCEPŢIE, 14 persoane cu handicap grav, care se află în curs de instituire a curatelei şi, ca atare, nu deţin încă un cont bancar, îşi vor ridica indemnizaţia de la casieria Direcţiei de Asistenţă Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1) – în zilele de miercuri și joi (9 și 10 octombrie 2024), după următorul program: miercuri, 9 octombrie 2024 – între orele 12:30 – 15:00; joi, 10 octombrie 2024 – între orele 8:30-11:00 și 12:30-15:00. Plata indemnizaţiei se face pe baza actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi, precum și al persoanei care se prezintă la casierie pentru ridicarea drepturilor băneşti. De la 1 iulie 2024, cuantumul indemnizației lunare acordate persoanei cu dizabilităţi încadrate în grad de handicap „grav cu asistent personal” este 2.363 lei. Plata indemnizaţiei se asigură de către primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu dizabilităţi”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Modificări în traficul feroviar, în noiembrie, din cauza lucrărilor la infrastructură. Vor fi afectate și trenuri care trec prin județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul a pierdut acasă de la Metalul Buzău
-
Politiccu 2 zile in urma
Prezidenţiale 2024| Termenul pentru depunerea candidaturilor la BEC s-a încheiat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns la Deva. Adusă, în premieră națională, de un grup de copii care a însoțit alergătorii și bicicliștii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de curent electric, programate în perioada 7 – 11 octombrie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Piesa de teatru “O noapte furtunoasă” se joacă la Deva, într-o distribuție de excepție
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Fotbal – tenis: Medalii naționale pentru CSM Deva și Comexim Lupeni
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu puternic la o casă din Buceș. Intervenția pompierilor a durat peste patru ore