Connect with us
Data: 22/07/2024
.

Comunitate

La Pestișu Mic se păstrează tradițiile

Publicat

pe

Luna iunie este una plină de evenimente cultural – artistice și sportive în comuna hunedoreană Pestișu Mic. Au fost, în această lună, în comuna Pestișu Mic, un spectacol dedicat Zilei Internaționale a Copilulului, o expoziție chinologică și o competiție de enduro.

Duminică, 30 iunie, în satul Dumbrava

Evenimentele nu se opresc aici, Primăria comunei Pestișu Mic mai organizând unul. Este vorba despre nedeea pădurenească din satul Dumbrava, care se va desfășura duminică, 30 iunie. „Promovăm tradițiile locale prin organizarea unei nedei pădurenești. Evenimentul va avea loc duminică, 30 iunie, în satul aparținător Dumbrava. Începând cu ora 10:00 se va săvârși slujba Sfintei Liturghii, la Biserica Ortodoxă din satul Dumbrava, iar de la ora 14:30  va avea loc sfeștania căminului cultural din Dumbrava.  Spectacolul folcloric va începe de la ora 15:00. Așadar  vă invităm cu mare drag la o nedee pădurenească alături de îndrăgiți interpreți de muzică populară din comuna noastră și nu numai. Vă așteptăm cu mult drag alături de noi la o manifestare în cadrul căreia buna dispoziție este obligatorie”, a lansat o invitație de nerefuzat Saul Daniel Dobruțchi, primarul reales al comunei hunedorene Pestișu Mic, care va începe un al doilea mandat în această funcție. „ Vreau să mulțumesc în mod deosebit cetățenilor din comuna Pestișu Mic care au avut încredere în mine și m-au votat. Transmit echipei de campanie din toată inima un mare mulțumesc, precum și tuturor celor implicați, oameni care m-au sprijinit și mi-au fost alături în toată această perioadă. Vă mulțumesc pentru sprijinul și atenția pe care mi-ați acordat-o în această campanie electorală atipică, cu bune și cu rele. Aceste lucruri mi-au dat tăria de a lupta cu și mai multă încredere până la final. Mulțumesc tuturor celor care au votat pentru continuitate, și, nu, în ultimul rând, și celor care nu ne-au votat, dar le pasă de viitorul comunei noastre. Indiferent de rezultatul obținut, așa cum am promis și în campania electorală, eu oricum voi continua să fiu aproape de voi, să vă ascult problemele pentru a le găsi soluții, să vă susțin și să intervin acolo unde va fi nevoie de implicarea mea, fie în calitate de primar al comunei Pestișu Mic sau ca simplu cetățean”, a trasmis Saul Daniel Dobruțchi.

Nume cunoscute

Revenind la nedeea de duminică, 30 iunie, la căminul cultural din satul Dumbrava, pe scenă vor urca nume cunoscute ale folclorului. Astfel, vor cânta și îi vor încânta pe cei prezenți la această manifestare Bogdan Toma, care este născut în Dumbrava și cetățean de onoare al comunei Pestișu Mic, Ciprian Roman, Mariana Suciu, Ana Anuțoiu, Răzvan Mihonesc, Maya Muntean, Maria Cutrean Popovici, Dragoș Crăciunescu, Marius Toma, Mihai Oprean, Marius Oprean, Andrei Iancu, Denisa Mircea și Vlad Toronilă, invitat special fiind Dumitru Stoicănescu. De asemenea, vor mai evolua Ansamblul de Jocuri și Obiceiuri Pădurenești din Ciulpăz și Dumbrava, Ansamblul „Hațegana” și Ansamblul „Cerbălana”. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Grupul Instrumental „Hunedorenii”, condus de către Ovidiu Pintilei, iar spectacolul va fi prezentat de Crinela Buciuman.

Advertisement

Comunitate

Pista de atletism de la stadionul din Ghelari, recepționată

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.

Se fac, deja, antrenamente

Despre această comună hunedoreană ar mai fi de spus că amplasarea ei oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, iar aici pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din localitatea de reședință, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”. Dezvoltarea Ghelariului, ca și a tuturor comunelor, de altfel, depinde de atragerea de fonduri europene, iar administrația din această comună hunedoreană este conștientă de acest lucru. Edilii din Ghelari au în derulare mai multe astfel de proiecte, iar unul dintre acestea se apropie, cu pași repezi, de finalizare. „Am depus un proiect, pe Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru modernizarea stadionului din Ghelari, investiția fiind una de aproximativ 300.000 de lei. Principalul obiectiv al acestui proiect este amenajarea unei piste de atletism, care a fost, deja, recepționată, este una dintre puținele piste de atletism nu doar din județul Hunedoara, ci și din zona de Vest, și aici nu vorbesc doar despre localitățile rurale. Aici fac deja antrenamente mai mulți atleți, printre care i-aș enumera pe Claudia Florea, Adelin Pop, Andrei Marian sau Ionuț Huțanu, dar și Ioana Toma, componentă a lotului național de skeleton”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Cu tradiție în sport

Ghelariul este o comună cu tradiție în sport, dând mai mulți sportivi valoroși. „Atletismul, de altfel, are o mare tradiție la noi, de aici plecând Anca Toma, Garofița Strugaru sau Carmen Drăgolici. De asemenea, comuna are și o frumoasă tradiție fotbalistică, de aici fiind originar și celebrul portar Bogdan Lobonț. Minerul Ghelari a fost, mulți ani, o echipă bună de Divizia C, cum se numea Liga 3 pe vremuri. Mai mult, a reușit și două calificări în fazele superioare ale Cupei României, la Ghelari venind Jiul Petroșani, cu Libardi, om de națională, printre jucători, și FC Argeș, echipa marelui Dobrin”, a mai spus primarul din Ghelari, Emerson Iancu Toma.

Lucrările continuă

Revenind la stadionul din Ghelari, trebuie spus că lucrările de modernizare a acestuia continuă. „Pe lângă amenajarea pistei de atletism, proiectul mai prevede, printre altele, reabilitarea gardului împrejmuitor și refacerea gazonului. În plus, vor fi montate aparate de fitness pentru populație, se vor face lucrări de reabilitare a tribunei, iar vestiarele vor fi, și ele, renovate. Va fi un stadion care să deservească întreaga comunitate, dar și pe toți cei care doresc să facă mișcare într-un mediu decent”, a mai spus Emerson Iancu Toma, primarul din Ghelari.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Noul sediu al Punctului de Lucru ISU din comuna Băița, inaugurat

Publicat

pe

Redactat de

Noul sediu al Punctului de Lucru din comuna Băița, din cadrul Detașamentului de Pompieri Deva, a fost inaugurat astăzi, 19 iulie, în prezența oficialităților locale și județene.

La festivitatea de inaugurare a noului sediu, amenajat și dotat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Băița, au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Consiliului Județean Hunedoara și ai Primăriei Băița, dar și ai principalelor instituții hunedorene cu activități de sprijin în domeniul diferitelor situații de urgență.

O investiție finanțată prin PNDR

“Această investiție de 650.000 RON, finanțată prin PNDR, va reduce considerabil timpul de intervenție în situații de urgență, contribuind la salvarea de vieți și reducerea pagubelor materiale. De asemenea, serviciile de urgență medicală vor fi mai eficiente, asigurând îngrijiri rapide și de calitate”, a declarat Damian Diniș, primarul comunei Băița.

Măsura privind deschiderea Punctului de Lucru, pusă în practică în urmă cu 14 ani, a avut în vedere reducerea timpului de răspuns la intervenții, pentru că cele mai apropiate subunități de pompieri, Detașamentul Deva și Secția de pompieri Brad se află la o distanță de aproximativ 23 de kilometri, fiecare, de localitatea Băița.

Advertisement

Deservește 13 localități

“Raionul de intervenţie al Punctului de lucru Băița cuprinde 13 localități, unde trăiesc aproximativ 4.400 de locuitori, iar suprafața totală a zonei de intervenție a echipajelor de stingere și de acordare a primului ajutor calificat este de peste 12.000 de hectare. Comanda I.S.U. Hunedoara îi asigură pe locuitorii din zona de intervenție că pompierii din cadrul Punctului de Lucru Băița vor continua să deservească această comunitate cu profesionalism și devotament, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, astfel încât toți cei care trăiesc în aceste localități să fie mereu în siguranță”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.

Foto: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Multe proiecte aflate în derulare în comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Realizări importante

În ultima perioadă, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Zam au finalizat mai multe investiții, cu fonduri atrase din diverse surse de finanțare. De asemenea, edilii din Zam au fost foarte receptivi și la solicitările cetățenilor legate de chestiuni juridice, în special în ceea ce privește dreptul de proprietate și punerea în posesie. „Suntem într-o perioadă situată între două mandate. Referitor la mandatul care este spre final, pot spune că am avut unele realizări importante. Aici aș aminti asfaltare străzi în satele Zam, Sălciva și Pojoga, amenajarea unei capele mortuare în satul Sălciva, o grădiniță cu două săli de grupă în satul Zam, readucerea Dispensarului medical uman în proprietatea Comunei Zam, renovarea interioară a Căminului Cultural Sălciva, renovarea interioară a Căminului Cultural Pogănești sau dotarea cu echipament IT a Primăriei Zam. De asemenea, am venit în sprijinul locuitorilor comunei în chestiuni legate de intabulări de parcele, fiind vorba de circa 1.300, iar operațiunea continuă, ori eliberarea a unei părți importante de titluri de proprietate, aici fiind vorba de sute, iar aceste activități se apropie de final. Totodată, am soluționat zeci de cereri pe parte de fond funciar și am eliberat mii de adeverințe și alte documente adminstrative, multe dintre acestea chiar pe loc”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul reales al comunei hunedorene Zam.

În implementare

Pe raza comunei Zam avem șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». Administrația din Zam își propune ca acestea să fie cât mai bine puse în valoare, în acest sens fiind în diverse stadii de implementare mai multe proiecte. „Este normal să ne punem cât mai bine în valoare zona în care trăim, dar și să creștem gradul de confort pentru locuitorii comunei, dar și pentru cei care ne vizitează. În acest sens avem în implementare mai multe proiecte. În mod concret, este vorba despre canalizare menajeră și stație de epurare în satul Zam, reabilitare și dotare Școală Gimnazială Zam, reparații capitale Cămin Cultural Pojoga, semnalizare rutieră și acostamente pe DC 163 Zam–Almaș Săliște, amenajare pistă de biciclete Tămășești—Godinești, achiziționare miniexcavator pentru activități utilitar–gospodărești, reparații capitale Cămin Cultural Almaș-Săliște, asfaltare stradă Zam Sat–Tămășești și alimentare cu apă în localitatea de reședință și în satele aparținătoare Sălciva și Pojoga”, a mai spus primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate