La Pui, cea mai mare așezare rurală din județul Hunedoara, planurile pentru anul 2022 au fost deja creionate. Administrația publică locală caută soluții și strategii pentru a continua dezvoltarea localității. Cele mai importante obiective avute în vedere sunt noi investiții, precum și finalizarea celor aflate deja în derulare.
Investițiile vor continua și anul acesta la Pui. Conducerea administrației publice locale din această comună, situată în Țara Hațegului, a creionat în linii mari planurile pentru anul în curs și se știe deja care vor fi o parte a investițiilor ce se vor derula în 2022. În același timp, se caută soluții de finanțare pentru demararea unor proiecte noi, precum și pentru ducerea la bun sfârșit a celor începute deja. „Ne bazăm pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, precum și pe PNDL. Încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru proiectele de investiții care au în vedere dezvoltarea comunei noastre”, precizează primarul comunei Pui, Victor Tiberiu Stoica.
Iluminat public modern, cu LED, pe raza comunei
Administrația publică locală din Pui are, la ora actuală, în implementare nu mai puțin de 11 proiecte, aflate în diferite stadii, unele cu finanțare europeană, guvernamentală ori locală, investiții care permit o creștere a nivelului de trai pentru locuitorii acestei comune. Unul dintre acestea vizează iluminatul public de pe raza comunei care va fi modernizat. În momentul de față, există în jur de 1.200 de corpuri de iluminat public pe raza comunei, iar circa 730 dintre aceste vor fi înlocuite cu altele noi, moderne, cu LED-uri. Proiectul, în valoare de peste 860.000 de lei, finanțat din fonduri bugetare, a fost scos la licitație de autoritățile locale, în luna decembrie anul trecut, procedura fiind finalizată și, în momentul în care vremea va permite, se va da startul lucrărilor. În cadrul investiției se va instala și un sistem de management prin telegestiune, proiectul fiind finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu.
Pe de altă parte, se doreşte reluarea cât mai rapidă a lucrărilor la construcţia grădiniţei cu program prelungit, ridicată în centrul de comună, lângă sala de sport din Pui. Investiția, de o deosebită importanță, care vine în întâmpinarea nevoilor părinţilor din această comună, este realizată în proporție de aproximativ 40 la sută, însă, lucrările stagnează din pricina unor probleme ale constructorului.
În altă ordine de idei, autoritățile locale din comuna Pui caută soluții pentru alte două proiecte- unul vizând modernizarea drumului Hobița -Urica, unde se întâmpină dificultăți, după ce prețurile materialelor de construcții „au luat-o razna”.
Dările locale, menținute la același nivel ca în 2021
Și la Pui s-a dat startul la încasarea dărilor locale, iar cetățenii care își achită impozitele locale aferente anului 2022 până la 31 martie beneficiază de o bonificație de 10 la sută din valoarea de plată. De precizat că, taxele și impozitele la Pui au rămas la același nivel ca și anul trecut.
Situată în ara Hațegului, comuna Pui este cea mai mare localitate rurală din județul Hunedoara, fiind formată din nu mai puțin de 12 sate, respectiv Pui (localitatea de reşedinţă), Băieşti, Federi, Fizeşti, Galaţi, Hobiţa, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Ruşor, Şerel şi Uric, și având o populație de aproximativ 4.000 de locuitori.