Actualitate
„La școală înainte de Marea Unire. Cărți didactice din patrimoniul muzeului din Deva”
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a organizat ieri vernisarea expoziției „La școală înainte de Marea Unire. Cărți didactice din patrimoniul muzeului din Deva”. Evenimentul, care se înscrie în programul manifestărilor special gândite pentru Anul Centenarului, a avut loc, la sediul instituției din Palatul Magna Curia.
În cadrul expoziției, publicului îi este înfățișat un segment din patrimoniul bibliofil pe care muzeul din Deva are privilegiul să-l păstreze în biblioteca sa documentară, fiind expuse 50 de cărți didactice românești care ilustrează universul livresc aflat la baza învățământului românesc transilvănean și, implicit, al celui hunedorean. „Cărțile prezentate sunt dintre cele destinate învățământului românesc transilvănean primar, gimnazial și liceal, pornind de la cartea bisericească utilizată pentru învățătura pruncilor în tinda bisericii, continuând cu bucoavna, abecedarul, cartea de citire, de gramatică, de istorie a literaturii, de poetică, de stilistică, precum și cu manualele de istorie, geografie, aritmetică, fizică, științele naturii, lucrări practice și de îngrijire a sănătății”, a declarat Georgeta Deju, curatorul expoziției, șef Secție Istorie și Artă din cadrul MCDR Deva.
Cărțile expuse, baza educației copiilor români
Cartea didactică a avut o reală contribuție în prefigurarea și înfăptuirea Marii Uniri, învățăturile acestor cărți fiind baza educației copiilor români. Dintre acești copii români s-a ridicat, apoi, viitoarea elită culturală și politică transilvăneană care a susținut intens școlile din Transilvania și s-a implicat cu multă hotărâre în activitatea de educare a poporului, prin numeroase activități extra-didactice, amplificând eforturile școlii. Mai ales spre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea, dascăli, preoți, avocați, medici, economiști români au conlucrat pentru formarea unei conștiințe civice și naționale.
Cu prilejul vernisajului a fost lansat și Catalogul expoziției, având același titlu, catalog care a gost prezentat publicului prezent de către prof. dr. Liviu Lazăr. Totodată, Corul „Lira” al Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, dirijor Călin Sân, a susținut un microrecital.
Actualitate
Fotbal – tenis: Medalii naționale pentru CSM Deva și Comexim Lupeni
Campionatul Național de fotbal – tenis ediția 2024 a ajuns la final. După ce în ultimul weekend din septembrie s-a desfășurat, la Deva, prima etapă a play-off-ului, runda finală s-a disputat la Alexandria, în primul sfârșit de săptămână a lunii în curs.
Șase clasări pe podium
La startul competiției s-au aliniat 12 echipe, printre care și două din județul Hunedoara, respectiv CSM Deva și Comexim Lupeni. La fotbal – tenis se joacă meciuri de simplu, dublu și triplu, în care se țin evidențe individuale, dar toate rezultatele se adună în clasamentul general cumulat pe puncte, în urma căruia se stabilește ierarhia pe echipe. În campionat s-a jucat sezonul regular, iar primele cinci s-au calificat în play-off. La finalul competiției, cele două echipe hunedorene au cucerit un număr de șase medalii, câte trei de fiecare. Cei de la CSM Deva, în componența Corneliu Apostol, Mihai Blagu, Denis Casian, Daniel Halasz și Denis Purja, au devenit vicecampioni naționali pe echipe și la simplu, și au cucerit medalia de bronz la triplu, în vreme ce în proba de dublu au încheiat pe poziția a patra. La rândul lor, și cei de la Comexim Lupeni, pentru care au evoluat în campionat Robert Duduianu, Denis Fodor, Lucian Purice și Marius Stoenică, au cucerit trei medalii, toate de bronz, pe echipe, la simplu și la dublu. Toate titlurile au fost cucerite de către cei de la CSM Alexandria, iar cei de la ASE București au cucerit două medalii de argint, la dublu și la triplu. În clasamentul general pe echipe, în play-off, după CSM Alexandria, CSM Deva și Comexim Lupeni s-au clasat, în ordine, ASE București și Pro Activ Târgoviște. În continuarea ierarhiei s-au clasat CSM Slatina, Chimia Râmnicu Vâlcea, Gombos Târgu Mureș, UNEFS București și Nord Vest Cluj Napoca. Pe ultimele două poziții, retrogradabile, s-au situat Tengo Salonta și Răzvan Cluj Napoca.
Actualitate
„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns la Deva. Adusă, în premieră națională, de un grup de copii care a însoțit alergătorii și bicicliștii
„Ștafeta Veteranilor Invictus” a ajuns, duminică, în municipiul Deva, fiind adusă, în premieră națională, de un grup de copii, care au însoțit alergătorii și bicicliștii Invictus.
Prefectul județului Hunedoara, Visirin Doris, a luat parte la schimbul de ștafetă și le-a mulțumit voluntarilor pentru efortul de a aduce ștafeta în județul nostru. Totodată, reprezentantul Guvernului României în teritoriu a depus simbolic o floare, la statuia Reginei Maria, ca semn de omagiu adus veteranilor români care au apărat demnitatea, libertatea și viitorul națiunii române.
Aflată la cea de-a XI-a ediție, “Ștafeta Veteranilor Invictus” este organizată de Asociația Invictus România, sub egida Ministerului Apărării Naționale și sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, în parteneriat cu asociații și instituții din întreaga țară. În județul Hunedoara, în ultimii cinci ani, coordonator zonal este Asociația AlerT in Deva.
Tronsonul albastru a plecat din Târgu Jiu, va străbate zona de vest a țării și se va încheia la Carei, de „Ziua Armatei Române”, prezentând onorul tuturor eroilor neamului.
Ștafeta este purtată în întreaga țară de alergători și bicicliști, cu toții fiind voluntari – peste 1.000 de voluntari străbat mai bine de 3.800 km pe teritoriul României.
Actualitate
Piesa de teatru “O noapte furtunoasă” se joacă la Deva, într-o distribuție de excepție
Piesa de teatru “O noapte furtunoasă” se va juca la Deva, într-o distribuție de excepție. Mari actori vor urca pe scena Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită în data de 19 noiembrie 2024, de la ora 19:00, în Sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” la piesa de teatru ,,O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, a cărei distribuție este una excepțională.
Maia Morgenstern (Zița), Marius Manole (Rică Venturiano), Carmen Tănase (Veta), Vlad Zamfirescu (Chiriac), Mircea Rusu (Nae Ipingescu), Niculae Urs (Jupân Dumitrache Titircă), Gabreil Vatavu (Spiridon) fac parte din distribuție. Regia: Vlad Zamfirescu. Scenografia: Imelda Manu-Jipa. Asistent regie: Mădălina Ciupitu. Evenimentul este organizat de ProTicket Media din București.
“La aproape un secol și jumătate de la prima reprezentație, „O noapte furtunoasă” continuă să încânte publicul cu umorul și sarcasmul său inconfundabil. Mari actori ai scenei românești vă invită să redescoperiți această capodoperă a teatrului românesc, într-o montare care păstrează savoarea epocii și relevanța actuală”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Biletele pot fi achiziționate online de pe platforma PROTICKET și TICKETSTORE, precum și de la sediul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, după următorul program: luni și vineri (între orele 11:00 – 14:00) și miercuri (între orele 14:00 – 17:00). Informații la telefon: 0721.055.037.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Luptă cu flăcările, dar și în ring. Vlad Trif, pompierul sportiv profesionist de kickboxing, campion național
-
Actualitatecu 6 ore in urma
Modificări în traficul feroviar, în noiembrie, din cauza lucrărilor la infrastructură. Vor fi afectate și trenuri care trec prin județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO – VIDEO| Razie a polițiștilor, noaptea trecută, în Deva. Zeci de mașini și persoane verificate
-
Actualitatecu 6 ore in urma
Corvinul a pierdut acasă de la Metalul Buzău
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Valea Jiului: O destinație turistică cu potențial, dar cu provocări de rezolvat
-
Actualitatecu o zi in urma
Prefectul județului, vizită de lucru la Ministerul Energiei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Un an de cardiologie intervențională la SJU Deva. Zeci de vieți salvate, 128 de stenturi implantate, în total
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Festivalul Cepei Roșii de Bărăști își deschide porțile la Sânpetru