Connect with us
Data: 29/03/2024
.

Eveniment - Cultura

Lansare „la pătrat”, la Deva: patru cărţi, doi scriitori

Publicat

pe

BAFIS-VASILESCU---CREPCIAiblioteca Județeană „Ovid Densusianu” din Deva organizează mâine, 25 aprilie, de la ora 17:00, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din reşedinţa judeţului un eveniment cultural deosebit: lansarea celor mai noi volume semnate de Ovidiu Vasilescu și Nicolae Crepcia.

Proză şi poezii

Scriitorul Ovidiu Vasilescu, cunoscut prozator, poet și eseist, deținător al premiului Uniunii Scriitorilor și al Premiului de excelență acordat de Ministerul Culturii în anul 2008, se prezintă în fața cititorilor săi cu două noi volume. Primul este un incitant volum de proză intitulat „Strigătul sângelui”, ce descrie universul concentraționar, teroarea din închisorile comuniste din România anilor postbelici. Tema este binecunoscută autorului, el însuși fiind deținut politic vreme de opt ani.

Al doilea volum semnat de Ovidiu Vasilescu ce va fi lansat mâine este Placheta Bilingvă de versuri în limbile română și franceză intitulată « Echinocții atemporale”.

Advertisement

Vor mai fi lansate două noi volume de versuri al căror autor este poetul Nicolae Crepcia: „Comoara curcubeului” și „Izvorul dragostei”. Nicolae Crepcia a debutat în revista Tinere speranțe a Liceului Nr. 1 din Hunedoara. A debutat cu un grupaj de poezii în antologia literară a Cenaclului Pasărea de foc (1975). A publicat poezii în revistele literare «Tribuna», «Orizont», «Ritmuri hunedorene», «Ardealul literar» sau „Provincia Corvina». « Ovidiu Vasilescu și Nicolae Crepcia vor vorbi despre noile lor volume, vor dialoga cu cei prezenți și vor oferi autografe iubitorilor de literatură», este invitaţia lansată cititorilor de Sebastian Bara (foto), managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu”.

Advertisement

Actualitate - Eveniment

„Alianța polono-română în perioada interbelică” – expoziție temporară la muzeul din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Institutul Polonez din București, în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în perioada 13 martie-13 aprilie 2024, expoziția temporară „Alianța polono-română în perioada interbelică”.

Evenimentul expozițional aduce în atenția publicului vizitator o parte importantă a istoriei celor două state, care au contribuit la creionarea profilului perioadei interbelice din partea Europei Centrale și de Est.

“Piatra de temelie în consolidarea relațiilor româno-polone a fost semnarea la București, în data de 3 martie 1921, a Convenției de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă, de către cei doi miniștri de externe, prințul Eustachy Sapieha și Take Ionescu. Dincolo de ajutor și asistență reciprocă, alianța polono-română în perioada interbelică s-a fundamentat pe tradiții vechi de colaborare politico-diplomatică, pe afinități culturale, interese economice și comerciale comune și pe un profund sentiment de prietenie între elita politică din Polonia și cea din România. În plus, poporul român a dat dovadă de altruism și ospitalitate față de Polonia, când a fost atacată de Germania și U.R.S.S și ca răspuns la solicitarea guvernului polonez, Președenția Consiliului de Miniștri a dat un comunicat unde se specificau măsurile pentru primirea refugiaților polonezi. În noaptea de 17/18 septembrie 1939, președintele Poloniei Ignacy Mościcki, premierul Felicjan Składkowski şi alţi membri ai guvernului au tranzitat frontiera în România, fiind primiţi cu ospitalitate la Cernăuţi, fiind urmaţi de aproximativ 100.000 de refugiaţi polonezi, dintre care 60.000 de militari. Chiar dacă România nu a putut acorda ajutor militar Poloniei în aceste momente dramatice, ea însăși putându-se pune într-un real pericol, totuși nu putem să nu remarcăm aportul moral și ajutorul umanitar acordat de guvernul și populația românească statului polonez. Mai mult decât o alianță politică, relația polono-română în perioada interbelică capătă valențe simbolice cu o profundă substanțialitate istorică. Respectul reciproc, seriozitatea, curtoazia și aplicarea cu strictețe a protocolului diplomatic în cadrul numeroaselor vizite în ambele state, reprezintă aspecte relevante în cultivarea unei alianțe, care dincolo de trăsăturile sale politico-militare, a devenit cum frumos spunea mareșalul Józef Piłsudski o „alianță a inimilor” polono-române în această parte tumultoasă a Europei. Istoria acestor relații politice este transpusă în fotografii de epocă în cadrul a 13 panouri, selecția acestora urmând pas cu pas parcursul istoric al relațiilor bilaterale polono-române”, au transmis reprezentanții MCDR Deva.

Advertisement

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri 13 martie 2024, de la ora 11:00, în Sala Șemineului din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Citeste mai mult ...

Eveniment - Cultura

Devean beat a intrat cu mașina într-o stivă de lemne din Daia Română

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier, a avut loc duminică seara, în comuna Daia Română.

Vinovat de producere accidentului, a fost un șofer din Deva, care s-a urcat beat la volan, și a pierdut controlul asupra volanului mașinii pe care o conducea, cu care a intrat într-o stivă de lemne.

La data de 12 iunie 2022, în jurul orei 21,30, polițiștii din Sebeș au intervenit pe raza comunei Daia Română unde a fost semnalat faptul că a avut loc un accident rutier, soldat cu pagube materiale.

Advertisement

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un bărbat de 32 de ani, din municipiul Deva, în timp ce conducea un autoturism, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu o stivă de lemne, aflat pe marginea carosabilului.

 

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost transportat la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Eveniment - Cultura

Se întâmplă în România: Un pod din județul Neamț, s-a prăbușit, la doar câteva luni după ce a fost reabilitat. Mașinile care se aflau pe pod, au căzut în apă

Publicat

pe

Redactat de

Podul de la Luțca din județul Neamț s-a prăbușit joi la doar jumătate de an după ce a fost redeschis în noiembrie 2021, informează Roman TV. Pe pod, la momentul prăbușirii, se aflau o dubiță și un camion.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț, Mariana Pușcașu, a declarat pentru HotNews.ro că la momentul incidentului pe pod se aflau un camion și o autoutilitară. A fost rănit șoferul autoutilitarei – un bărbat de 56 de ani.

Primarul comunei, Gheorghe Iacob, a declarat la Digi 24, că podul, lung de 216 metri, fusese redeschis în toamnă, după reabilitare. „Astept să ajung la fața locului, sunt mobilizate acolo toate forțele”, a spus primarul, susținând că înainte de a fi redeschis „s-au făcut nenumărate măsurători”.

Advertisement

„Au fost instituite filtre rutiere pentru informarea conducătorilor auto și devierea traficului rutier pe Drumul Național 15 D, Roman – Gâdinți”, au declarat reprezentanții IPJ Neamț pentru Știri Neamț.

În august 2020, podul de la Luțca a intrat în reparații capitale după 30 de ani de exploatare. Valoarea investiției a fost de 8,3 milioane de lei, lucrări executate de Darcons SRL, potrivit Roman TV.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate