Actualitate
Lansarea volumului „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849” al distinsului istoric dr. Gheorghe Firczak

Recent, la București, la Palatul Parlamentului, a avut loc un eveniment de o importanță deosebită pentru cultura și istoria țării noastre: lansarea volumului „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849”. Prestigioasa lucrare poartă semnătura distinsului istoric hunedorean, dr. Gheorghe Firczak și a fost publicată la Editura „Cetate” Deva.
O lucrare de referință
Într-o atmosferă plină de emoție și reverență față de trecutul glorios al națiunii române, participanții au avut privilegiul să descopere și să sărbătorească figura emblematică a lui Avram Iancu, unul dintre eroii Revoluției de la 1848, cu un impact european remarcabil. Autorul, însoțit de o echipă de oameni de cultură și istorici de prestigiu, a adus în fața publicului o cercetare exhaustivă și profundă, oferind noi perspective și înțelegeri asupra perioadei tumultuoase a revoluției române din secolul al XIX-lea. Cu un limbaj riguros și o argumentație solidă, dr. Gheorghe Firczak a reușit să pună în lumină caracterul european al luptei pentru dreptate și libertate desfășurate de Avram Iancu și camarazii săi.
Momente de excepție
După o serie de discursuri pertinente, în care s-au subliniat valoarea incontestabilă a lucrării, precum și profesionalismul autorului, evenimentul cultural a culminat cu un moment folcloric de excepție.
Instrumentiștii Eugen-Ion Bulz, fiul marelui Pera Bulz – Tezaur Uman Viu din patrimoniul UNESCO, din comuna Vața de Jos, alături de profesorii Ionel Coza și Florin Luca au încântat audiența cu muzica tradițională din Țara Moților, loc de unde își are originea și eroul nemuritor Avram Iancu. Această evocare a spiritului popular a adus un omagiu adânc și autentic valorilor și tradițiilor care au alimentat lupta pentru independență și demnitate națională.
Dublu eveniment
Lansarea volumului „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849” a reprezentat nu doar un moment de celebrare a trecutului glorios al României, ci și o oportunitate de a înțelege mai bine rădăcinile și aspirațiile unei națiuni spre libertate și demnitate.
Este un pas important în procesul de (re)descoperire și (re)definire a identității naționale și a rolului României în contextul european și mondial. Tot cu această ocazie a avut loc și lansarea unui DVD în care sunt prezentate aspecte din viața și activitatea mareului revoluționar Avram Iancu. Evenimentul de la Palatul Parlamentului a fost organizat de către Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Asociața Județeană a Răniților Revoluției și a Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara – Deva, și Clubul Parlamentarilor “Ion Rațiu”, alături de Trustul Media SERVUS HUNEDOARA.
La finalul evenimentului, moderat de Francisc Gal, autorul lucrării, dr. Gheorghe Firczak, și Ioana Popescu, directorul televiziunii online SERVUS HD TV, au oferit celor prezenți câte un exemplar cu autograf al volumului și cu un DVD ce cuprinde emisiuni dedicate Bicentenarului Avram Iancu.
„Iată că am putut veni la Palatul Parlamentului pentru al sărbători pe Avram Iancu. În carte veți vedea că am găsit foarte multe similitudini între felul în care s-a desfășurat Revoluția pașoptistă la români și felul în care s-a desfășurat la la ruteni, cum s-a adresat anumitor conducători, Avram Iancu, și ce le-a spus acelorași conducători Adolf Dobrianski, unul dintre principalii lideri ai rutenilor din parioada 1848 – 1849. Nu vreau să spun foarte multe. Sper să vorbească volumul în locul meu în mintea și inimile dumnevoastră. Vreau să subliniez doar un singur lucru și să aduc un omagiu. Poate veți spune că sunt lipsit de modestie, dar așa m-am simțit eu atunci când scriam. Mă gândeam la celebrul personaj al lui George Călinescu, Bietul Ioanide, celebrul arhitect care lucra, și, în timp ce el lucra soția intra în cameră, îi ducea cafeluța sau niște fructe sau ceaiuri. Ei, așa s-a întâmplat cu mine. Deci, pe lângă mine, ca autor, și soția mea a avut cel puțin, cel puțin sufletește, un rol în scrierea acestei cătți și vreau să îi mulțumesc. Și mulțumiri speciale domnului primar Gorcea, de la Baia de Criș și domnilor virtuozi ai muzicii populare românești, pe care eu o iubesc”.
Iulius Firczak, președinte executiv și deputat UCRR
„Doresc să mulțumesc colegilor din Parlament, din Grupul parlamentar al minorităților naționale, pentru că sunt prezenți alături de noi, colegilor deputați de la PNL și PSD care sunt alături de noi, și, bineînțeles, tuturor membrilor Uniunii Culturale a Rutenilor din România și simpatizanților, care sunt alături de noi la acest eveniment”.
Valentin Popescu, director general Trustul Media Servus Hunedoara
„Avem o mare mulțumire că trustul nostru de presă are colaboratori precum dr. Gheorghe Firczak. De trei ani domnia sa realizează o emisiune de cultură și istorie și suntem printre puținele televiziuni locale care se pot mândri cu acest gen de emisiuni, pentru că dacă nu cunoaștem istoria, nu cunoaștem nimic. În momentul în care domnia sa mi-a spus despre carte, la care am scris postfața cu mare plăcere, am îmbrățișat imediat ideea. Am realizat 500 de DVD – uri, cu aceste emisiuni pe care dr. Gheorghe Firczak le-a realizat, patru la număr, despre Avram Iancu, la ultima având onoarea de a fi invitat. Puteți găsi pe acestea aceste emisiuni foarte intersante, despre care nu voi divulga nimic, lăsând publicului plăcerea de a le viziona. Sunt niște emisiuni extraordinare și, fără a-l flata, este o mare plăcere să vezi câtă istorie cunoaște domnul Firczak. De altfel, i-am și transmis că nu cred că voi mai găsi o persoană care cunoaște atâta istorie. Sunt convins că domnia sa va mai scrie multe cărți. Ne bucurăm, încă o dată, că vom continua acest gen de emisiuni, de cultură și istorie, în care domnia sa vorbește nu doar despre Uniunea Culturală a Rutenilor din România, ci și despre întreg spectrul istoric. Felicitări domnului doctor și mulțumiri că ne este colaborator și îi urez multă sănătate”
Varujan Pambuccian, liderul Grupului minorăților naționale din Parlament
„Lumea când vorbește de cărți de istorie se gândește la cărți imense. Dar, câteodată, o carte de genul acesta poate însemna mult mai mult. Cred că e o carte care a fost scrisă și cu mintea, și cu inima și, cunoscându-l pe Gheorghe Firczak, cred că așa a scris-o. Are informație foarte corectă, foarte clar expusă, dar, în același timp, se referă la o perioadă care îi este foarte dragă, cea a Revoluției de la 1848, la momentul în care națiunile europene au început să aibă conștiință de sine. 1848 a fost un moment foarte important pentru toate națiunile europene. Pentru națiunea română sentimentul ăsta transpare foarte clar în cartea pe care a scris-o dr. Firczak, prin faptul că vorbim de un sentiment de apartenență națională din ce în ce mai clar, mai profund cristalizat, și prin gestul pe care l-a făcut Avram Iancu, de a genera o Revoluție, care avea un profund fuindament național. Și, în felul ăsta, cred că trebuia înțeleasă replica pe care a avut-o acel moț care ne-a spus că unii au înțeles-o cu mintea, dar el a înțeles-o cu inima. Cred că este una dintre lecțiile cele mai importante pe care le-am primit în viață și mă bucur foarte mult că avem aici o carte care pune alături, combină, mintea cu inima, atunci când se referă la un lucru absolut fundamental, care este sentimentul de apartenență națională. ”
Liviu Mihaiu Gorcea, primarul comunei Baia de Criș
„Îl felicit pe domnul Gheorghe Firczak și vă spun că rar mi-a fost dat să văd atâta omenie la un om care este rutean și, din păcate pentru noi, nu este din Țara Moților. Sunt convins că știți foarte bine că din 1861 și până în 1876 Baia de Criș a fost capitala comitatului românesc Zarand. Sigur că, la patru ani după moartea lui Avrămuț, și am avut o discuție și cu domnul doctor pe această temă, s-a terminat cu această capitală a noastră, a moților. Fac parte dintr-o zonă în care noi am avut exploatări la suprafață și exploatări subterane. Patriotismul nu este numai iubirea pământului pe care te-ai născut. Este, dacă se poate spune așa, și iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de țară”
„Îi mulțumesc domnului dr. Gheorghe Firczak pentru această invitație, pe care îl cunosc din 1995, de când a făcut un simpozion de istorie și terologie agrară unde eu, tânăr fiind, m-a impresionat și m-a stimulat deosebit de mult. N-am văzut niciodată atâția academicieni întruniți la un loc. De când îl cunosc pe domnul Firczak, de pe când era deputat, a făcut ceva pentru etnia aceasta a rutenilor. I-a înscris pe ruteni în constelația celorlalte etnii din România și, astfel, țara noastră, este mult mai frumoasă, mult mai bogată, mult mai frecventabilă în noul tezaur al Europei. Ce m-a impresinoat la această carte a fost dedicația. Foarte rar găsești o dedicație pe o carte scrisă în numele tatălui. Domnul doctor dedică această carte tatălui său și doamnei profesor de istorie Viorica Igelsky, prezentă aici în sală. Cartea, după părerea mea, este un adevărat eseu, care te limpezește, te răcorește, te primenește spiritual. Cu o calitate deosebită a expunerii, istoria devine mai înțeleasă și mai firească, mai limpede. Istoria este, totuși, de la cauză la efect. Face trecerea de la conștiința noastră de neam, de popor, la cea de națiune unitară. Cartea este o contribuție remarcabilă la tezaurul istoriografic pașoptist, dar și despre Avram Iancu. Cititorul reușește, de-a lungul paginilor cărții, să redescopere istorie și, mai mult decât atât, să aibă impresia că și el a știut aceste adevăruri, unele dintre acestea nefiind atât de limpede lămurite. Autorul, datorită experienței sale, dovedește o suveranitate senină și o serenitate proprie unui dacăl de vocație, un dascăl desăvârșit, reușind un discurs de o aleasă ținută științifică, dincolo de clișeele îndoctrinate despre subiectele istorice. În noaptea de 10 spre 11 septembrie 1872 Avram Iancu a murit. Probabil multă lume știe că Avram Iancu n-a avut cruce la mormânt și a primit crucea unui preot din satul Țebea, care este aceeași și în prezent. Parcă și acesta este un destin românesc sau un destin al eroilor noștri. După cum știm a fost o înmormântare cu o jelanie imensă, una grandioasă, națională. Îi felicit pe autorii prefaței, postfaței și al concluziilor. Simion Bărnuțiu a avut o vorbă după un discurs despre români și maghiari, în care spunea «am zis și m-am mântuit». Probabil că această carte a fost scrisă de către istoricul Gheorghe Firczak în ideea că se va mântui ca profesor de istorie, ca istoric”.
Actualitate
FOTO: Accident pe A1. Un autoturism a intrat în parapet

Un accident rutier, soldat cu două persoane rănite, s-a produs, în această seară, pe Autostrada A1, pe teritoriul județului Alba, dar în zona de intervenție a Detașamentului Orăștie.
Pentru gestionarea situației de urgență creată în urma accidentului, la fața locului au acționat: un echipaj de intervenție și unul SMURD din cadrul Detașamentului Orăștie, un echipaj medical al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, dar și un echipaj de pompieri din Sebeș, județul Alba.
La locul producerii evenimentului rutier, echipajele au constatat că un autoturism, în care se aflau 2 persoane, a intrat în coliziune cu parapetul care desparte cele două sensuri de mers.
În autovehiculul implicat în accident se aflau 2 persoane, ambii fiind găsiți în afara autoturismului, conștienți și cooperanți.
Pentru ambii ocupanți ai autovehiculului a fost necesară acordarea primului ajutor medical, ulterior aceștia au refuzat transportul la o unitate spitalicească.
Circulația auto pe autostrada A1 a fost restricționată, circulându-se doar pe banda de urgență a sensului de mers Orăștie-Sebeș. Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, dar și curățarea carosabilului.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
FOTO: Accident pe DN 66, în municipiul Petroșani

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care s-a produs, în această seară, în Petroșani, în cartierul „Aeroport”, pe Drumul Național 66,
La evenimentul rutier, care s-a produs în urma coliziunii dintre două autoturisme, pompierii Detașamentului Petroșani au acționat de urgență cu un echipaj de intervenție și cu unul medical SMURD.
În urma impactului, o femeie și un bărbat, conducătorii auto ai celor două autovehicule în care nu se mai aflau alți pasageri, au avut nevoie de primul ajutor medical de urgență.
Ulterior, ambele persoane rănite au fost transportate de către ambulanțele SMURD și SAJ, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Petroșani.
După transportul celor doi conducători auto la unitatea medicală, pompierii petroșeneni au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații și au acționat și pentru curățarea carosabilului pe suprafața căruia, în urma coliziunii, s-au scurs lichide inflamabile.
FOTO: ISU HUNEDOARA
Actualitate
Victorie la scor pentru Corvinul

Într-un meci contând pentru etapa a IV-a a play-out-ului din Liga 2, grupa a, Corvinul Hunedoara a întâlnit, pe teren propriu, pe Metalul Buzău. Pentru corviniști, care sunt, practic, în vacanță, meciul a însemnat o nouă victorie la scor.
5-0 cu Metalul Buzău
Hunedorenii au deschis relativ repede scorul, în minutul 14, prin Lehaire, care a înscris, din apropiere, cu latul, fructificând o centrare a lui Bradu. Scorul se dublează în minutul 39, după o acțiune identică, pe post de servant fiind Pârvulescu, iar pe cel de finalizator Albino, și Corvinul intră la cabine cu 2-0. Mitanul secund începe perfect pentru trupa lui Florin Maxim, iar Pîrvulescu, pe contraatac, la o fază la care au mai contribuit Neacșa și Grigore, face ca tabela să arate scor de neprezentare. În minutul 77 corviniștii își măresc avantajul, prin reușita lui Gîrbiță, din marginea careului mic, după o angajare a lui Lehaire. Scorul final, de 5-0 pentru Corvinul a fost stabilit în minutul 80, de către Câmpan, din 5 metri, care a reluat în plasă după o transversală a lui Cărăuș. După acest succes, Corvinul continuă să conducă grupa, cu 38 de puncte, iar cei de la Buzău sunt pe trei, cu 29 de puncte și, în ciuda eșecului de la Hunedoara, au scăpat de emoții, fiind favorizați de alte rezultate. În rest, pe doi este FCU Craiova, care a învins, acasă, cu 4-0, pe a patra clasată, Unirea Ungheni, care are 29 de puncte, și aceste două echipe nemaiavând griji cu retrogradarea. Pe cinci, și cu un final de sezon fără griji, este FC Bihor, cu 26 de puncte, după remiza, 1-1, de pe terenul penultimei clasate, CSM Focșani (18 puncte), care va lupta cu “lanterna roșie”, CSC Dumbrăvița (15 puncte), care a stat în această rundă, pentru evitarea retrogradării directe. Etapa viitoare, penultima, una în care stă Ungheniul, Corvinul joacă la Oradea, cu FC Bihor, Buzăul primește vizita Craiovei, iar Dumbrăvița primește vizita Focșaniului, în derby-ul suferinței. Va retrograda direct ultima clasată, iar penultima va juca un baraj de menținere în Liga 2 cu ocupanta poziției similare din grupa B.
Foto: FC Corvinul 1921 Hunedoara
- Actualitatecu 12 ore in urma
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință
- Actualitatecu o zi in urma
Bărbat din Hunedoara, reținut pentru loviri sau alte violențe, tâlhărie calificată și lipsire de libertate în mod ilegal
- Actualitatecu 2 zile in urma
Percheziții în mai multe localități din județ, într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor
- Actualitatecu o zi in urma
Trei persoane rănite, în urma unui accident produs la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm spre Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Lupeni: Tradiționala procesiune religioasă „Drumul Crucii” ajunge la cea de-a 26-a ediție
- Actualitatecu 10 ore in urma
„Razie de amploare la Deva: zeci de sancțiuni, 358 de persoane legitimate și sprijin canin în căutarea persoanelor ascunse
- Actualitatecu o zi in urma
Avem fotbal și în weekend-ul de Paște
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ședință extraordinară a CJSU Hunedoara: Măsuri urgente pentru siguranța Barajului Valea de Pești