Actualitate
Latura socială, importantă pentru administraţia din comuna Pui
Comuna Pui este cea mai mare localitate rurală din judeţul Hunedoara ca număr de locuitori, aici trăind aproximativ 4.500 de oameni.
Cei din comunei Pui, o pitorească aşezare din Ţara Haţegului, trăiesc în 12 sate, acestea fiind Băieşti, Federi, Fizeşti, Galaţi, Hobiţa, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Ruşor, Şerel, Uric şi localitatea de reşedinţă omonimă.
Respect faţă de seniorii comunităţii
În comună,pe lângă investiţii, se derulează şi alte activităţi, care ţin de latura socială a vieţii cotidiene. „Luna trecută a fost organizat marele târg de toamnă, care s-a bucurat, ca de obicei, de un mare succes. De altfel, în fiecare sâmbătă la Pui se organizează un târg. Apoi, tot luna trecută, am organizat, aşa cum face în ultimii ani, sărbătorirea cuplurilor care au celebrat „Nunta de aur” sau au adunat şi mai mulţi ani de căsnicie. Cu această ocazie au fost premiate familiile din comună care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi mai mult cu diploime şi sume modice de bani. În onoareaseniorilor comunităţii am organizat, la Căminul cultural din localitatea de reşedinţă, un spectacol folcloric extraordinar susţinut de îndrăgita interpretă Mariana Anghel şi de cunoscuta formaţie condusă de Florin Zbuchea”, a declarat Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei hunedorene Pui.
Tichete pentru grădiniţă
Administraţia publică locală din comuna hunedoreană Pui se preocupă de aspectul social al vieţii cetăţenilor indiferent de vârsta acestora, de la respectabili pensionari,până la micii preşcolari. Legat de preşcolari, a început, la Pui, o acţiune desprijinire a acestora şi a familiilor din care provin, mai ales a celor cu venituri mici. „Până pe data de 20 decembrie se acordă tichete sociale pentru grădiniţă pentru copiii care provin din familii defavorizate. Pentru primirea acestor tichete, care se acordă conform legislaţiei în vigoare, principalele certinţe sunt ca venitul lunar pe familie să nu depăşească suma de 284 de lei, iar preşcolarii să aibă o prezenţă constantă la grădiniţă”, a precizat primarul Victor Tiberiu Stoica.
Dosare pentru încălzirea locuinţelor
Edilii din Pui fac pregătiri şi pentru venirea iernii, care pare a nu fi foarte departe. Şi în acest caz administraţia celei mai mari comune ca număr de locuitori din judeţul Hunedoara a demarat procedurile necesare pentru sprijinirea concetăţenilor cu venituri reduse. „De circa două săptămâni, mai exact din data de 18 octombrie, se pot depune, la sediul Primăriei comunei Pui, dosarele pentru acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Şi aceste ajutoare se acordă în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, principala cerinţă în această situaţie fiind ca venitul unei familii să nu depăşească o sumăîn cuantum total de 615 lei”, a mai menţionat primarul din Pui, Victor Tiberiu Stoica.
Fotbaliştii, pe primul loc în clasament
Un alt aspect care nu este neglijat de conducerea comunei Pui este şi sportul, în general,şi fotbalul, în special. „Avem o echipă de fotbal, Măgura Pui, care evoluează în Liga a V-a de fotbal Hunedoara. Suntem alături de echipă şi suntem mândri de evoluţia băieţilor care, după desfăşurarea a mai bine de jumătate din turul de campionat sunt pe primul loc. Noi am mai câştigat această competiţie şi nu s-ar supăra nimeni dacă performanţa s-ar repeta”, a mai spus Victor Tiberiu Stoica, un mare microbist.
Actualitate
Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.
„În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.
De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.
Actualitate
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.
Temperaturi 5 ianuarie
-19 grade Obârșia Lotrului
-18 grade Vf.Omu
-16 grade Bâlea Lac
-13 grade Bucin
-11 grade Topliţa
-11 grade Joseni
-11 grade Miercurea Ciuc
-10 grade Întorsura Buzăului
-9 grade Brașov
-8 grade Cluj-Napoca
-8 grade Rădăuţi
-7 grade Iași
-7 grade Suceava
-6 grade Bacău
-5 grade București Băneasa
Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus
Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.
Actualitate
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.
În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.
Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.
Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.
Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni
Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.
Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.
Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută