Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

Liviu Dragnea nu pariază că autostrada A1 va fi finalizată în acest mandat

Publicat

pe

“Războiul de gherilă” al românilor cu autostrăzile este departe de a se termina, acest lucru fiind confirmat de cea mai autorizată voce a coaliției aflată la putere.

Chiar dacă au fost reluate, din această săptămână, lucrările la tronsonul 4, Ilia- Șoimuș, de pe sectorul Deva – Lugoj al autostrăzii A1, Constanța – Nădlac, acestea nu vor fi terminate foarte curând.

Încrezător, dar până la un punct

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și lider al PSD, principalul partid din coaliția aflată la guvernare, s-a arătat încrezător în ceea ce privește lucrările de pe A1. „Am participat la mai multe discuţii şi eu, şi domnul Tăriceanu cu membri ai Guvernului în ultima perioadă şi convingerea mea este că, în acest mandat, cel puţin două autostrăzi vor traversa România: Coridorul IV şi Autostrada Transilvania. Coridorul IV însemnând Constanţa-Bucureşti-Piteşti-Sibiu-Deva-Nădlac, iar Autostrada Transilvania este fosta Autostradă Bechtel. (…) Am încredere în conducerea Ministerului Transporturilor, în cei de la Compania de Drumuri şi în prim-ministru că aceste lucruri vor fi duse la capăt”, a spus Dragnea la B1Tv. Dar și încrederea lui Dragnea are anumite limite, acesta afirmând că nu bagă, totuși, mâna în foc că aceste lucrări vor fi finalizate până la sfârșitul lui 2020, când expiră actualul mandat. „Eu nu fac pariu pe mâna altuia”, a mai spus Dragnea la postul de televiziune mai sus menționat.

Poate în 2021

Advertisement

Acest lucru confirmă, practic, cele știute în teritoriu. Într-un caz foarte optimist, de la Deva la Liugoj se va putea circula, pe A1, din acest an, deși termenul cel mai realist este trimestrul al treilea al anului viitor. Dar nu se va putea circula șnur”, autostrada având o „haltă” în satul Holdea, de pe raza comunei hunedorene Lăpugiu de Jos. Aici urmează a se construi două ecoducte, sau „tunele pentru urși”, în termen populari, vietăți sublime, ca și liliecii de la Șoimuș, dar de existența cărora localnicii nu au habar. Termenul cel mai optimist pentru finalizarea acestor două ecoducte este 2020, adică sfârșitul mandatului, așa cum prezicea și Liviu Dragnea, dar cel mai realist este anul următor, respectiv 2021.

Alte probleme

Probleme mai sunt și pe tronsonul Sibiu – Orăștie, în alte locuri față de cele obișnuite, între Cunța și Săliște, iar specialiști din domeniu chiar au lansat ideea reconfigurării unei porțiuni de autostradă, aceasta nefiind pe teritoriul județului Hunedoara, termenul de execuție variind de la câteva luni la doi ani, ceea ce înseamnă că această bucată din A1 va fi sigură, cel mai probabil, în 2019. Probleme și mai mari sunt pe tronsonul dintre Sibiu și Pitești, pentru care, în acest an, nu sunt alocate sume de la buget. Aici sunt neclarități în ceea ce privește studiul de fezabilitate, fiind două declarații care se bat cap în cap. Pe 6 februarie, Compania Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunța că a fost atribuit, prin licitație publică, contractul de revizuire a studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu – Pitești, durata de implementare fiind de 17 luni. Astfel că lucrările ar putea începe, cel mai devreme, în al doilea trimestru al anului viitor. În schimb, însă, Liviu Dragnea mai spunea, la televiziunea mai sus amintită, că, în ultima zi de lucru a Guvernului Cioloș, acesta suspendase, pentru trei luni, contractul cu firma desemnată să facă studiul, iar acum această firmă cere bani în plus pentru predarea actelor, termenul fiind 15 martie, adică ieri. „Am înțeles că Ministerul Transporturilor în zilele acestea era pregătit să găsească o soluție în așa fel încât realizarea studiului de fezabilitate să meargă în continuare, cu aceeași firmă(…) Eu nu cred că e vorba să primească bani în plus. Este vorba să găsească o soluție prin care să se lungească termenul, eventual, în așa fel încât să se finalizeze studiul de fezabilitate cu compania cu care s-a început. Fiindcă altfel ar avea varianta, după părerea mea, să reia procedura de achiziție și înseamnă că ducem cu încă doi-trei ani execuția acestui document. Dar este decizia pe care vor trebui să o ia ei”, a declarat Liviu Dragnea la B1tv. Și, chiar dacă previziunile oficiale arată 2022 ca termen de finalizare, specialiști din domeniu susțin că și 2023 ar fi un termen optimist.

Nodul de la Sântuhalm, în viitoarea legislatură

La A1 mai trebuie făcute și unele noduri de legături, certe fiind cele de la Șoimuș, Ilia, Grind și Holdea. De asemenea, există mai vechea propunere să se facă un nod la Sântuhalm, pentru Deva și Hunedoara, dar și o altă variantă, care exclude această investiție, pe motivul că aceste două municipii sunt destul de apropiate de legăturile existente deja. Și, dacă acest nod va fi realizat, lucrările vor începe doar după finalizarea lucrărilor la A1 pe raza județului Hunedoara, deci nu mai repede de 2021, lucru confirmat și de ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, cât și de liderul PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor. Motivația este dată de faptul că A1 se realizează și cu fonduri europene, iar începerea altor lucrări ar duce la pierderea acestei surse de finanțare. Unii specialiști susțin că nodul de la Sântuhalm ar implica și construirea unui nou pod peste Mureș, iar distanțele dintre Deva și Hunedoara și autostradă nu ar scădea. Trebuie amintit, totuși, că Deva avea prevăzut un nod la autostradă, în proiectul inițial, dar acesta a fost întocmit după hărți din 1963, de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu – Dej. În prezent, pe A1 se circulă de la București la Pitești, aici fiind prima autostradă construită în România, în urmă cu vreo 40 de ani, de la Sibiu la Deva, când nu sunt probleme, și de la Lugoj la Nădlac, prin Timișoara și Arad, spre Occident.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița

Publicat

pe

Redactat de

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița.

Ca urmare a activităților investigative și de căutare întreprinse de către polițiștii hunedoreni, pe baza schimbului de informații și a cooperării cu polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița, în cursul nopții trecute, minora în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, care a plecat voluntar de la domiciliu în data de 28 iunie 2024 (a se vedea știrea de presă anterioară) a fost depistată pe raza comunei Glod, județul Dâmbovița.

Pe durata plecării voluntare, aceasta se pare că s-a aflat la locuința unui prieten pe care l-a cunoscut în mediul online, din primele verificări rezultând că nu a fost victima vreunei infracțiuni. După ce a fost audiată de polițiști, minora a fost internată temporar într-un centru de primire a minorilor din județul Dâmbovița.

Recomandările Poliției pentru prevenirea plecării voluntare a copiilor de acasă: 

1. Mențineți o comunicare deschisă și sinceră cu copiii. Ascultați-le problemele și oferiți-le sprijinul necesar. Asigurați-vă că știu că pot veni la voi cu orice problemă, fără teama de a fi judecați sau pedepsiți.

2. Fiți atenți la activitățile și cercurile de prieteni ale copiilor. Cunoașteți-le prietenii și familia acestora și fiți la curent cu locurile pe care le frecventează.

Advertisement

3. Stabiliți reguli clare și realiste privind orele de venire acasă, utilizarea internetului și a rețelelor sociale. Asigurați-vă că copiii înțeleg importanța respectării acestor reguli.

4. Încurajați copiii să fie precauți în mediul online. Explicați-le riscurile pe care le implică dezvăluirea informațiilor personale și stabilirea contactelor cu persoane necunoscute.

5. Oferiți un mediu familial armonios și stabil. Evitați conflictele deschise și certurile în prezența copiilor și încurajați un stil de viață echilibrat și sănătos.

6. Fiți atenți la schimbările de comportament ale copiilor. Retragerea, tristețea sau schimbările bruște de comportament pot fi semnale de alarmă că ceva nu este în regulă.

7. Încurajați copiii să participe la activități extrașcolare care le plac și care le pot oferi oportunități de socializare sănătoasă și dezvoltare personală.

Advertisement

8. Dacă observați că copilul trece prin momente dificile, nu ezitați să solicitați ajutorul unui psiholog sau al unui consilier școlar.

IPJ HUNEDOARA își reafirmă angajamentul de a asigura siguranța copiilor și de a colabora cu părinții, educatorii și comunitatea pentru a preveni plecarea voluntară a copiilor de acasă. În caz de nevoie, nu ezitați să contactați autoritățile competente, iar în cazul dispariției minorilor, apelați numărul de urgență 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de Poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

UPET: Proiecte de investiții pentru studenți

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani își propune să inițieze mai multe proiecte de investiții pentru îmbunătățirea confortului studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar.

În ceea ce privește treptele deteriorate în apropierea parcării pentru studenți, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul universității, a subliniat că acestea sunt responsabilitatea administrației locale, nu a universității.

„Treptele de lângă parcarea studenților nu sunt în proprietatea Universității din Petroșani. Este responsabilitatea Primăriei Municipiului Petroșani să se ocupe de aceste trepte, deoarece nu sunt înregistrate pe numele instituției noastre”, a declarat rectorul.

În plus, rectorul a menționat că continuă să facă demersuri pentru preluarea clădirii abandonate a Casei Universitare.

„În cazul Casei Studenților, structura actuală nu se potrivește pentru administrația locală. La subsol există o sală mare pentru discotecă, iar la etaj sunt garderobă și câteva camere, urmate de o sală mare de spectacol cu aproximativ 400 de locuri. Este crucial ca această clădire să fie transferată către noi pentru a putea fi reabilitată și valorificată”, a adăugat rectorul.

Clădirea se află în prezent într-o stare avansată de degradare, multe ferestre fiind vandalizate. Au fost raportate cazuri în care forțele de ordine au intervenit pentru a ridica persoane fără adăpost sau consumatori de substanțe interzise din această locație.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Lucrări de peste 28 de milioane în comuna Bretea Română

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din comuna Bretea Română a demarat un proiect amplu pentru modernizarea infrastructurii energetice, prin înființarea unei rețele de distribuție a gazelor naturale în zonă.

Proiectul, intitulat „Înființare rețea de distribuție gaze naturale în comuna Bretea Română, județul Hunedoara”, este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 28.085.811,58 de lei, fără TVA.

Obiectivul principal al proiectului este de a asigura alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii casnici, obiectivele socio-culturale și agenții economici din comuna Bretea Română și satele aparținătoare din județul Hunedoara. Investiția va include realizarea unui racord de gaze naturale de înaltă presiune, precum și implementarea unei rețele de distribuție formată din polietilenă și oțel. De asemenea, vor fi instalate racorduri pentru gaze naturale și un sistem inteligent de distribuție a acestora.

Inițiativa este salutată de comunitatea locală pentru beneficiile economice și sociale pe termen lung pe care le va aduce, contribuind la creșterea confortului locuitorilor și sprijinind dezvoltarea durabilă a regiunii. Implementarea proiectului se va realiza în conformitate cu normele și standardele în vigoare, având ca scop îmbunătățirea calității vieții în comuna Bretea Română.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate