Connect with us
Data: 26/07/2024
.

Actualitate

Lucrări de reparații pe DN 7A

Publicat

pe

Mai multe lucrări de reparații ale carosabilului sunt în desfășurare în această perioadă de timp în Valea Jiului. Un prim tronson unde se lucrează este în zona Groapa Seacă, pe DN 7A.

Mai mult decât atât constructorul va începe aceste lucrări și pe DN 66A în zona Câmpu lui Neag.

”Pe DN 7A în zona Petroșani – cabana Groapa Seacă (HD), PORR Construct face lucrări de reparații la carosabil, iar de mâine, 7 septembrie, echipele se vor muta pe DN 66A, la Câmpu lu Neag”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: DRDP TIMIȘOARA

Actualitate

Vești bune din comuna Crișcior

Publicat

pe

Redactat de

Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.

Circulă mocănița

Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asermenea, în Crișcior mai există un momument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. „Toate acestea pot fi vizitate, în această vară, și cu ajutorul mocăniței, care circulă, între Brad și Crișcior, în fiecare sâmbătă și duminică, până în 14 septembrie. Plecările din gara Crișcior sunt la orele 11:00, 13:00 și 15:00, iar cele din gara Brad la orele 12:00, 14:00 și 16:00. Vă așteptăm cu drag”, a lansat o invitație de nerefuzat primarul comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Despre Crișcior mai este demn de semnalat că este una dintre puținele comune, nu doar din județul Hunedoara, ci chiar din întreaga țară, în care funcționează un liceu, aflat într-un amplu proces de modernizare. De asemenea, comuna beneficiază, din acest an, și de o modernă sală de sport.

Pentru promovarea zonei prin Trasee Eco – Smart

Zona Crișcior, dar și a Țării Zarandului, va fi promovată și mai bine în viitor, primarul Ovidiu Ilie Furdui având un rol important în acest demers. Recent am avut onoarea de a participa la conferința de presă pentru lansarea proiectului „Trasee Eco-Smart”! În calitate de președinte al Grupului de Acțiune Locală (GAL) Țara Zarandului, din care face parte și comuna Crișcior, sunt extrem de încrezător că acest proiect inovativ va aduce valoare adăugată regiunilor acoperite de GAL-uri prin utilizarea tehnologiilor moderne și promovarea turismului sustenabil. Proiectul Trasee Eco-Smart va stimula turismul sustenabil și va valorifica resursele locale, utilizând tehnologii de ultimă generație precum aplicații mobile interactive, trasee turistice, festivaluri multimedia și multe altele.Va fi vorba despre inovație tehnologică, care propune hărți interactive și coduri QR, funcționalități de navigație și recomandări personalizate și integrare social media, dar și trasee inovative, prin dezvoltarea traseelor turistice pentru biciclete și drumeții, oferind detalii profesionale despre lungimea traseului, locația exactă, obiective turistice, producători locali, puncte gastronomice și legende. Aceste realizări nu ar fi posibile fără dragostea față de locurile noastre, dedicarea și munca neobosită a tuturor celor implicați. Împreună cu partenerii noștri, vom transforma zonele noastre în destinații turistice atractive și interactive, promovând resursele locale și practicile ecologice”, a menționat primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Pas important pentru gestionarea corespunzătoare a deșeurilor

Frumoasele locuri din comună și din zonă au nevoie și de o abordare adecvată în ceea ce privește colectarea deșeurilor, iar reprezentanții administrației publice locale din Crișcior au făcut un pas important în acest domeniu. Avem în procedură de licitație înființarea unui Centru de Aport Voluntar (CAV), proiect câștigat pe Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR) și finanțat cu fonduri europene, în valoare de peste cinci milioane de lei. Astfel, locuitorii comunei Crișcior vor avea posibilitatea ca, în mod gratuit, să poată depozita deșeuri de diverse tipuri, precum hârtie, carton, sticlă, metal, material plastic, cauciuc, lemn, textile ori ambalaje, de cele provenite de la echipamente electrice, electronice, baterii, acumulatori sau din construcții, dar și saltele, mobilă și altele de mari dimensiuni. Acest CAV pentru colectarea deșeurilor va fi amenajat în localitatea de reședință, la halda de zgură”, a precizat Ovidiu Ilie Furdui, primarul din Crișcior.

Nici sportul nu este uitat

Din comuna Crișcior vin vești bune și din sport, domeniu care merge, mână în mână, cu turismul și ecologia. Activitatea Asociației Sportive Zarandu Crișcior va continua. Susținem, în continuare, echipele fotbal de la diferite niveluri, care vor participa în campionatele județene ca și sezonul trecut, și ne propunem să mai organizăm și diferite competiții la noua sală de sport. De asemenea, reabilitarea stadionului de la Gurabarza este un proiect pe care ne propunem să îl demarăm într-o perioadă cât mai scurtă de timp”, a mai spus primarul comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul, cu șanse de a merge mai departe

Publicat

pe

Redactat de

Corvinul Hunedoara își păstrează șansele de a se califica în cel de-al treilea tur din UEFA Europa League.

În prima manșă din turul al doilea, Corvinul a remizat, la Sibiu, scor 0-0, cu echipa croată NK Rijeka.

Manșa retur se va disputa joi, 1 august, la Rijeka.

Indiferent de rezultatul returului, hunedorenii vor mai juca cel puțin o „dublă” în cupele europene.

În cazul în care vor fi eliminați din Europa League, cei de la Corvinul vor juca în Conference League.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Crescătorii de ovine și caprine din județ, atenționați cu privire la Pesta Micilor Rumegătoare. Recomandările DSVSA Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara atenționează proprietarii de ovine și caprine, de pe raza județului, cu privire la contextul epidemiologie european și național privind confirmarea focarelor de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR).

La această dată, la nivel european sunt confirmate mai multe focare de PMR în exploatații mixte de capre și oi din Regiunea Thessalia, Grecia.

În România, primul focar de boală a fost confirmat în data de 19 iulie 2024, într-o exploatație comercială de pe raza județului Tulcea.

“Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Infecția are loc, de obicei, prin contact direct între animalele susceptibile și cele infectate (aflate in perioada de incubație sau bolnave). în stadiile incipiente ale infecției, în timpul hipertermiei, toate secrețiile (oculare, nazale, orale) și excrețiile corporale (materiile fecale) sunt foarte contaminate. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70 la sută. Clinic, boala se caracterizează prin evoluție de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră și tulburări generale, digestive și respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive și respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie. Virusul pestei micilor rumegătoare are o rezistență relativ redusă la acțiunea agenților fizici și chimici, fiind distrus în 60 minute ia 50°C, cu o perioadă de înjumătățim de 2 ore la 37°C. Este distrus de ph-ul <4 sau >11. Este foarte sensibil la alcool, fenol și majoritatea substanțelor dezinfectante. Hidroxidul de sodiu 2% îl distruge în 24 de ore. Refrigerarea și congelarea îl conservă”, arată reprezentanții DSVSA Hunedoara.

DSVSA Hunedoara informează că toți operatorii economici implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare mici, precum și deținătorii de ovine și caprine au obligativitatea de a aplica și respecta următoarele măsuri, în vederea protejării efectivelor de rumegătoare mici de această boală:

Advertisement

• controlul riguros al mișcărilor de ovine și caprine – achiziționarea de animale din speciile receptive să se facă numai din exploatații indemne, care provin din zone îndemne de PMR (pesta micilor rumegătoare), iar animalele să fie identificate și înregistrate în BND și să fie însoțite de documente sanitar veterinare);

• raportarea de îndată a oricărui caz de îmbolnăvire sau mortalitate în rândul animalelor;

• trebuie evitat contactul animalelor cu animale necunoscute (izolarea animalelor față de cele din alte exploatații), având în vedere că aceasta este principala cauză de transmitere a bolii;

• mijloacele de transport utilizate la transportul animalelor vii trebuie să fie autorizate / înregistrate sanitar veterinar și să fie spălate și dezinfectate, inainte și după efectuarea transportului;

• mișcarea interjudețeană a animalelor se va efectua doar cu aviz interjudețean;

Advertisement

• anterior expedierii animalelor către alte exploatații, acestea trebuie să fie inspectate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu maxim 24 ore înainte prin examen clinic;

• operatorii economici care dețin unități de tip centre de colectare sau exploatații comerciale vor asigura cu maximă atenție aplicarea regulilor de biosecuritate.

“Subliniem faptul că boala nu afectează omul, dar produce pagube economice importante, iar fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, apariția unor focare de boală pe teritoriul județului este foarte greu de prevenit”, mai arată reprezentanții DSVSA Hunedoara.

 

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat la D.S.V.S.A. Hunedoara (telefon 0254221145) sau la medicul veterinar oficial/medicul veterinar împuternicit.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate