Continuă lucrările de eficientizare energetică a Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, în ciuda faptul că, temperaturile din ultima perioadă nu sunt cele mai prietenoase. În momentul de față, lucrările se desfășoară în interior. Este al doilea proiect cu finanţare europeană implementat de administraţia locală la unitatea sanitară municipală.
Potrivit reprezentanților Primăriei Hunedoara, se acționează, în aceste zile, la demisol, acolo unde se reabilitează complet mai multe încăperi, cum sunt cele destinate atelierului de croitorie, spațiile de depozitare și arhivă, precum și pe coridoul de legătură (parțial), ori pe canalul tehnic de intervenții, situat la subsol. În același timp, s-au efectuat deja măsurătorile pentru cele patru scări exterioare (construite suplimentar) care vor facilita evacuarea persoanelor în situaţii de urgenţă şi care vor fi amplasate pe cele două laterale ale corpului principal de clădire.
Întregul proiect, ce vizează clădirea principală a Spitalului Municipal Hunedoara, are o valoare totală de 36.869.297 lei (aproximativ 7,5 milioane de euro), fiind cofinanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, iar principalul său scop este diminuarea drastică a consumurilor de energie (termică şi electrică). Proiectul nu se rezumă însă doar la anveloparea termică propriu-zisă, ci va presupune şi înlocuirea instalaţiilor termice şi sanitare, precum şi realizarea unui sistem de gospodărire a apei (format din bazin de apă, cameră cu pompe şi centrală termică). Alte obiective importante cuprinse în proiect sunt montarea unui nou sistem de detecţie şi alertare la incendiu şi amenajarea unui parc fotovoltaic în spatele clădirii principale (cu ajutorul căruia spitalul îşi va produce singur aproape jumătate din cantitatea de energie electrică de care are nevoie zilnic).

„Este cel mai amplu proiect de eficientizare energetică a unei clădiri de interes public derulat în municipiul Hunedoara şi, deşi din punct de vedere procedural ne-am lovit de foarte multe condiţii suplimentare pe care a trebuit să le îndeplinim, nu am renunţat şi am insistat să îl ducem la bun sfârşit, indiferent de complexitate. Cu atât mai mult cu cât discutăm, în această perioadă, de costuri mai mari la energia electrică şi la gaz. De pildă, într-o lună de iarnă, peste 300.000 de lei doar pentru gazul – metan consumat şi de ce să nu reducem cu 60 la sută o astfel de factură, iar banii economisiţi să meargă spre alte dotări necesare spitalului?! La fel şi cu energia electrică: de ce să nu reducem factura la jumătate?! Nu va fi simplu nici de acum încolo, dar sunt convins că vom duce la bun sfârşit una dintre cele mai importante investiţii din infrastructura de sănătate a municipiului şi a judeţului Hunedoara”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
În această perioadă, se lucrează şi la reabilitarea Policlincii spitalului din Hunedoara, în baza unui alt proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro.