Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.
Pe raza comunei, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”. Localitatea din Pădurenime este cunoscută nu doar prin cele prezentate mai sus, ci și prin sport. Principala ramură sportivă în care Ghelariul performează este atletismul. Legat de acest sport, trebuie spus că stadionul din Ghelari va avea, în curând, o pistă de atletism. „Am depus un proiect, pe Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru modernizarea stadionului din Ghelari, investiția fiind una de aproximativ 300.000 de lei. Principalul obiectiv al acestui proiect este amenajarea unei piste de atletism. Lucrările au început din luna aprilie și se desfășoară conform graficului. Termenul de finalizare al investiției este sfârșitul anului în curs, dar eu cred că lucrările se vor încheia mult mai repede”, a declarat Emerson Iancu Toma, primarul comunei Ghelari, dar, în același timp, profesor de educație fizică și sport și, totodată, un reputat antrenor de atletism.
În prezent, Emerson Toma pregătește doi atleți ghelăreni, cu performanțe de valoare pe plan intern și internațional. Este vorba despre Claudia Florea, o semifondistă consacrată și proaspăt câștigătoare a titlului de campioană internațională a României la 1.500 de metri, în concursul desfășurat, la finele săptămânii trecute, la București, cu bune rezultate și la 800, și tânărul Roberto Apostu, o mare speranță a atletismului românesc în aceleași probe. Aceștia continuă tradiția altor valoroși atleți lansați de la Ghelari, precum Anca Toma, Garofița Strugaru sau Carmen Drăgolici.
Proiectul depus pe AFIR prevede și alte dotări pentru stadionul „Minerul” din Ghelari. „Pe lângă amenajarea pistei de atletism, proiectul mai prevede, printre altele, reabilitarea gardului împrejmuitor și refacerea gazonului. În plus, vor fi montate aparate de fitness păentru populație, se vor face lucrări de reabilitare a tribunei, iar vestiarele vor fi, și ele, renovate. Va fi un stadion care să deservească întreaga comunitate, dar și pe toți cei care doresc să facă mișcare într-un mediu decent”, a mai spus primarul Emerson Iancu Toma.
