
Unul dintre cei mai titraţi dirijori români ai momentului, răsplătit de autorităţile din reşedinţa de judeţ
Distincţia îi va fi conferită muzicianului, originar din Hunedoara, în această seară, la Teatrul de Artă, unde orchestra condusă de către acesta va susţine un concert simfonic extraordinar
Unul dintre cei mai titraţi dirijori români ai momentului, Nicolae Moldoveanu, originar din judeţul Hunedoara, va primi titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Deva. Distincţia îi va fi conferită muzicianului în această seară, la Teatrul de Artă din reşedinţa de judeţ, acolo unde, începând cu ora 19:00, Filarmonica „Banatul” Timişoara va susţine un concert simfonic extraordinar, sub bagheta maestrului dirijor Nicolae Moldoveanu. Muzicianul dirijează pentru prima dată la Deva, deşi aici a început studiul viorii.
Concertul simfonic din această seară, intitulat „Hunedoara salută Europa”, cu prilejul căruia maestrului dirijor i se va înmâna titlul de „Cetăţean de Onoare” al Devei, are loc cu ocazia zilei de 9 mai (Ziua Europei). Evenimentul este organizat de către Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, Teatrul de Artă Deva şi Asociaţia Culturală „DevART” şi face parte din cadrul manifestărilor „Serbările Devei”.
Cine este Nicolae Moldoveanu?
Nicolae Moldoveanu este unul dintre cei mai îndrăgiţi oaspeţi ai Filarmonicii de Stat „Transilvania”, atât datorită calităţilor sale dirijorale de excepţie, cât şi al rafinamentului cu care îşi alege întotdeauna repertoriul de concert. Din aceste motive, el a devenit dirijorul principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
Născut la Hunedoara, a păşit pe tărâmul muzicii încă din primii ani de şcoală, când a început studiul viorii la Deva. Anul 1982 a reprezentat pentru cariera sa un adevărat punct de cotitură, devenind violonist, corepetitor şi asistent dirijor la Teatrul din Altmark Stendal (Germania). În paralel, a studiat orga la Conservatorul din Leipzig. Patru ani mai târziu, dirijorul s-a înscris la cursurile Conservatoarelor din Zürich, Basel şi Berna, unde s-a bucurat de îndrumarea unor personalităţi de marcă: Wilfrid Böttcher, Horst Stein şi Antal Dorati. După absolvirea Academiei Regale de Muzică din Londra, lui Nicolae Moldoveanu i-a fost decernat Premiul „Edwin Samuel Dove” pentru merite artistice deosebite şi Premiul „Ricordi” pentru dirijat. Pe lista de colaborări a dirijorului se află instituţii celebre, ca Filarmonicile din Winterthur, Basel, Zürich, Berlin, Dresda, München (unde, în cadrul Bienalei, a dirijat opere contemporane în concert, la invitaţia reputatului compozitor Hans Werner Henze). În Anglia, Germania şi Africa de Sud, Nicolae Moldoveanu a realizat înregistrări pentru BBC Radio 3, Radiodifuziunea Bavareză şi South Africa Broadcasting Corporation. În anul 1994, muzicianul a fost numit „Arts Council Young Conductor” la orchestrele din Bournemouth unde, în 1996, i s-a oferit postul de dirijor rezident. În 1998, Nicolae Moldoveanu a fost numit dirijor principal al English Sinfonia. Din 2002 până în 2008, el a fost dirijor invitat asociat al ansamblului London Mozart Players. Din septembrie 2008, Nicolae Moldoveanu este dirijorul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”.