Connect with us
Data: 25/07/2024
.

Actualitate

Mai mulţi tineri sârbi au învăţat meşteşuguri populare la muzeul din Deva

Publicat

pe

Schimb de experienţă 

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului Eyouthocracy, derulat de o asociaţie din Drobeta Turnu Severin în parteneriat cu una din ţara vecină

2013 este Anul European al Cetăţenilor, iar în acest context Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva a găzduit, ieri, o serie de ateliere pentru voluntarii din România şi Serbia implicaţi în proiectul Eyouthocracy. Peste 30 de tineri au învăţat o serie de meşteşuguri populare cum ar fi cioplitul în piatră sau modelatul lutului, de la specialişti din cadrul muzeului.

Muzeu-sarbi-(11)Acest proiect îi învaţă pe tineri modul în care îşi pot exercita drepturile şi importanţa alegerii unor activităţi culturale, creative şi voluntare în detrimentul noilor tendinţe ca internetul şi reţele de socializare. Eyouthocracy îşi propune să ofere un spaţiu non-formal în care voluntari sârbi şi români să îşi exprime creativitatea, să dialogheze, să coopereze, să câştige prin schimb de experienţă. Până să ajungă la Deva, cei 34 de voluntari au activat în mai multe ateliere de quilling, desen sau pop art, activităţi pe tema protejăriii mediului înconjurător, dezbateri despre stilul de viaţă al tinerilor şi despre beneficiile programelor europene destinate acestora.

„Nunta la români” i-a adus în judeţ

Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul „Tinerii în acţiune”. Iniţial în planurile organizatorilor principali, Asociaţia Act Integration din Drobeta Turnu Severin, activităţile cuprinse în cadrul acestuia erau programate să se desfăşoare pe teritoriul judeţului Mehedinţi. Însă punerea în scenă la MCDR din Deva a obiceiului popular nunta, i-a convins pe aceştia că judeţul Hunedoara este un loc prielnic pentru regăsirea şi învăţarea tradiţiilor vechi din moşi strămoşi. „Ca urmare a mediatizării evenimentului „Nunta la români” care a avut loc la muzeu în luna martie a acestui an, am fost contactaţi de ONG-ul din Severin care a dorit să aducă la Deva pentru o săptămână tinerii voluntari, sârbi şi români, implicaţi în proiect, pentru a cunoaşte o parte a patrimoniului cultural. Tot ce am pregătit pentru ei de la meşteşuguri populare, la dansuri din Ţara Haţegului le vor rămâne ca amintire şi ne-am dori să continuăm anul viitor cu un proiect mai amplu, poate chiar o Şcoală de Vară de Arheologie pentru tinerii din Serbia”, a precizat directorul MCDR Deva, Liliana Ţolaş (foto mic).

Advertisement

Tinerii au puterea

Eyouthocracy are o perioadă de implementare de şapte luni, din mai până în noiembrie, iar scopul principal al proiectului este de a conştientiza populaţia tânără, cu vârsta cuprinsă între 13-22 de ani asupra drepturilor pe care le are în democraţie, dar mai ales să o ajute să găsească o serie de activităţi de timp liber care să îi aducă plusvaloare. „Dacă astăzi (n.r. – ieri) la Deva cei 34 de tineri implicaţi în proiect, jumătate din Serbia şi jumătate din România, au avut ocazia să înveţe o serie de meşteşuguri populare ca cioplitul în piatră sau modelajul lutului, în celelalte zile, activităţile au fost mai diverse, cum ar fi crearea prin recuperarea de materiale sau sesiuni de cetăţenie şi drepturile europene. Tinerii sârbi au fost foarte încântaţi de dansul popular de aici din zonă, dar şi de măiestria cioplitului în piatră”, susţine coordonatoarea proiectului, Mirela Rusu.

[notification type=”standard”]

„Atelierul de modelaj din lut este foarte interesant pentru că ne putem demonstra creativitatea. Pentru mulţi dintre noi este ceva nou, deoarece în Serbia noi nu avem astfel de activităţi. După atelierele de creaţie vom merge să vizităm oraşul, care ni se pare foarte frumos”, susţine sârboaica Angela Velikovic. (foto)

„Am încercat mi-a şi reuşit pe alocuri să creez o unealtă de piatră, folosind o tehnică veche din Epoca de Piatră. Este pentru prima oară când încerc aşa ceva şi mi se pare foarte frumos şi interesant. Mai ales că aceia care conduc atelierele ne şi povestesc despre tehnică”, spune Mihai Tâpaşu (foto) din Drobeta Turnu Severin.

Advertisement

„Pot să spun că cel mai mult mi-a plăcut atelierul de dansuri populare, pentru că eu până acum nu am mai dansat aşa ceva. Cel mai mult mi-a plăcut că am învăţat în joacă şi am făcut exact ceea ce am simţit. Şi celelate alteliere au fost interesante, dar cu acesta m-am potrivit eu cel mai bine”, a precizat Alice Gânju (foto) din Cireşu, Mehedinţi.

[/notification]

Actualitate

Administrația din Bucureșci continuă proiectele începute

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilomteri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.

Alături de comunitate până la finele mandatului

Situată într-o zonă deluros-montană, comuna hunedoreană Bucureșci se mândrește cu două biserici – monument istoric, ambele din lemn, acestea fiind ctitorite în secolul al XVIII-lea. Este vorba despre lăcașul de cult cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” din Rovina și biserica “Sfântul Nicolae” din Curechiu. În satul Curechiu mai găsim o moară de apă, dar și o troiță ridicată în 1784, acolo unde, anual, este cinstită, de Ziua Eroilor, memoria lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, mai este un Monument al Eroilor în satul aparținător Șesuri, dar și un loc situat într-un cadru natural deosebit, numit “Valea Techereului” de către localnici. Și în această comună au avut loc, luna trecută, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de locuitorii din Bucureșci, așezarea va fi condusă de o nouă administrație. Actuala administrație a transmis un mesaj de felicitare către cea care îi va urma și dă asigurări că își va duce mandatul până la capăt lucrând, în continuare, în folosul comunității. „Mulțumesc tuturor sutelor de cetățeni ai comunei Bucureșci care m-au susținut și au dorit ca eu să continui în funcția de primar Nu s-a întâmplat cum au dorit ei, însă eu îi îndemn să fie calmi la fel cum sunt și eu, și să nu fie supărați pentru că viața merge înainte. Îmi voi duce mandatul la capăt și voi munci până în ultima zi a acestuia pentru toți cetățenii comunei Bucureșci, așa cum am făcut-o în toți acești ani de când sunt primar. Le mulțumesc și celor care i-au votat pe contracandidații mei și le spun că eu am muncit întotdeauna pentru ca toți cetățenii comunei Bucureșci să beneficieze de condiții cât mai bune de viață, indiferent dacă m-au votat sau nu. Îi doresc succes viitorului primar și sper să facă lucruri bune pentru comuna noastră. Îmi doresc să-i reprezentăm cu demnitate, până la finalul acestui mandat pe cei care ne-au acordat votul și să nu le trădăm încrederea”, a transmis primarul în funcție al comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.

Lucrări importante

Drept dovadă la cele arătate mai sus, reprezentanții administrației în exercițiu din comuna Bucureșci lucrează, în continuare, la proiectele începute, pentru va viitoarea echipă managerială să le poată continua fără probleme. „Continuăm proiectele începute. În această perioadă urmăm toate procedurile necesare pentru ca implementarea acestor proiecte, aflate în diferite stadii de realizare, să meargă înainte. Asigurăm viitoarea administrație că vom parcurge toți pașii necesari pentru ca aceste proiecte să poată fi continuate fără probleme. Este vorba despre proiecte importante pentru comunitate, fiind vorba despre cele legate de unitățile de învățământ, de rețeaua de drumuri și de cea de alimentare cu apă, aceasta din urmă fiind într-un stadiu avansat de finalizare”, a mai menționat Mircea Florin Ghilean, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Bucureșci.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Două tinere hunedorence, la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2024 din SUA

Publicat

pe

Redactat de

 

Două tinere din județul Hunedoara vor reprezenta țara noastră la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, ediția 2024, din Statele Unite ale Americii. Emilia Slavu s-a calificat, pentru al treilea an consecutiv, la această competiție globală, desfășurată peste ocean. După ce, în 2022, tânăra din Petroșani a participat la acest campionat de nivel mondial la categoria Excel, iar anul trecut, la PowerPoint, de data aceasta, va concura la categoria Microsoft Word. Alături de ea, va fi și Diana Ghiura, tot din Petroșani, care va participa la competiția ce va avea loc peste câteva zile, în SUA, la secțiunea Microsoft PowerPoint.

Trei tineri vor reprezenta România la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2024 din SUA, ce se va desfășura în perioada 28-31 iulie 2024, la Anaheim, în California (SUA). Este vorba despre hunedorencele Emilia Slavu și Diana Ghiura, ambele din Petroșani, și un tânăr din județul Vrancea, Adrian Lățcan, de la Liceul „Simion Mehedinți” din Vidra.

Cei trei tineri au fost desemnați pentru a reprezenta România la finala mondială a competiției din SUA, în urma etapei naționale Microsoft Office Specialist, care a avut loc în luna aprilie 2024, la sediul Microsoft România din București și care a fost organizată de Fundația EOS, în parteneriat cu Microsoft România și Certipro Education.

Emilia Slavu, pentru a treia oară, în finala globală a Microsoft Office Specialist

Advertisement

Emilia Slavu este absolventă a Colegiului Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani și, în prezent, studentă la Universitatea Politehnica Timișoara – Facultatea de Automatică și Calculatoare. Este pentru al treilea an la rând când tânăra hunedoreancă se califică la Campionatul Mondial de Microsoft din America. În 2022, a fost campionă națională la categoria Excel și a participat la faza mondială a acestui campionat din California. Un an mai târziu, în 2023, a obținut locul I la categoria PowerPoint și a participat la faza mondială a campionatului din Florida. Acum, în 2024, va concura la categoria Word.

Diana Ghiura, campioană la Microsoft PowerPoint

Diana Ghiura, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani, va concura la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist din SUA, la secțiunea PowerPoint. Este pentru a doua oară când participă la etapa națională a acestei competiții, după ce, în 2019, a fost campioană națională la PowerPoint, și pentru prima dată când se califică la faza mondială desfășurată pe continentul american.

„Anul acesta, Colegiul Naţional de Informatică “Carmen Sylva” Petroşani (re)cucereste America! Diana Ghiura, clasa a X-a A – locul I – PowerPoint 2019, și fosta noastră elevă Emilia Slavu – locul I – Word 2019 vor reprezenta România la Campionatului Mondial Microsoft Office Specialist 2024, Anaheim, California, SUA, în perioada 28-31 iulie 2024. Felicitări participantelor și coordonatorului, ing. Horațiu Hotea!”, au transmis reprezentanții Colegiului Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani

Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, organizat în SUA, reunește cei mai buni utilizatori ai aplicațiilor Microsoft Office din lume, fiind singura competiție globală acreditată de către Microsoft care oferă o platformă unică de testare astfel încât elevii și studenții de pe întreaga planetă să își poată demonstra experiența cu instrumentele Microsoft Office.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Derby de Valea Jiului în Cupa României

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, la sediul Federației Române de Fotbal, s-au stabilit meciurile din primul tur al fazei naționale a Cupei României.

În această fază, că și în cea anterioară, una regională, în care au participat câștigătoarele fazelor județene, „împerecherea” s-a făcut pe criterii geografice.

Așa cum anticipam, Minerul Lupeni, câștigătoarea fazei județene și una dintre cele șapte echipe calificate în primul tur național după etapa regională, va întâlni, pe teren propriu, conjudețeana și rivala Jiul Petroșani.

Derby-ul de Valea Jiului din Cupa României se va juca la Lupeni, miercuri, 31 iulie, cu începere de la ora 17:30.

Dacă la finalul timpului regulamentar scorul va fi egal, se vor juca două reprize de prelungire a câte 15 minute fiecare.

Advertisement

În cazul în care egalitatea persistă și la finalul prelungirilor, echipa care se va califica în faza următoare se va stabili după executarea loviturilor de departajare.

Cel de-al doilea tur național din Cupa României la fotbal se va juca pe 7 august, și în această fază a competiției urmând a se ține cont de criteriul geografic.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate