Connect with us
Data: 30/11/2024
.

EDUCATIE

Mai puţin de 50 la sută dintre elevii „de-a XII-a” a trecut „Bacu`” de „probă”

Publicat

pe

Un pic mai bine, dar tot mediocru, în judeţ

Doar unul din doi elevi de clasa a XII-a din judeţul Hunedoara ar fi reuşit să „ia” examenul de bacalaureat. Asta pentru că puţin peste 46 la sută dintre candidaţi au obţinut peste 5 la simularea examenului de maturitate.

Însă, rezultatele celor de-a XI-a sunt şi mai dezastruoase pentru că nici 30 la sută nu au luat note de trecere la matematică sau istorie.

Greu la „mate” sau istorie

Viitorii absolvenţi de liceu, care s-au prezentat la probele din cadrul simulării Bacalaureatului, au reuşit să obţină rezultate destul de bune, în comparaţie cu cele din anii trecuţi. Astfel că, dacă în anul şcolar 2012-2012, la prima simulare, doar 17 la sută dintre candidaţi au reuşit să „ia” note de trecere, de această dată peste 46 de la sută dintre elevi au obţinut peste 5 la toate probele. Cel mai mare procent de promovabilitate, respectiv 51,49 la sută, l-au înregistrat elevii hunedoreni de clasa a XII-a la limba şi literatura română, iar jumătate din cei care au susţinut examenul la „maternă” l-au promovat. Candidaţii s-au descurcat şi la ultima probă, cea la alegere a profilului unde 49,76 la sută au luat note de trecere. Matematica şi istoria au fost, şi de această dată, o „nucă tare” pentru că doar 35 la sută dintre elevi au reuşit să promoveze la aceste materii. Rezultatele obţinute la simularea bacalaureatului nu vor fi trecute în catalog, ci vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

Advertisement

Rezultate slabe la a XI-a

Pe de altă parte, elevii din clasa a XI-a nu au fost prea „străluciţi” la simularea examenului de bacalaureat. Asta pentru că, la matematică şi istorie, din cei peste 3.500 de candidaţi doar puţin peste 1.000 au luat note de trecere, adică sub 30 la sută. Nici la „maternă” elevii nu s-au descurcat prea bine, doar 38 la sută reuşind să ia peste 5. Cel mai bun procent de promovabilitate a fost înregistrat la limba română, respectiv 43,15 la sută. Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere, având în vedere că nu se află în aria de acoperire disciplinară.

Advertisement

Actualitate

Întâlnire pe tema învățământului dual și profesional, la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Sala Albastră a Colegiului Economic „Emanuil Gojdu” din Hunedoara va găzdui miercuri, 4 decembrie 2024, de la ora 13:00, o întâlnire pe tema învățământului dual și profesional. La eveniment sunt așteptați agenți economici din municipiul de pe Cerna și din zonă.

Întâlnirea este organzată de Primăria municipiului Hunedoara și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara. „Pe parcursul acesteia se vor prezenta şi supune discuţiilor atât calendarul etapelor şi acţiunilor pentru stabilirea cifrelor de şcolarizare în învăţământul dual şi profesional pentru anul şcolar 2025 – 2026, cât şi posibilităţi de construire şi consolidare a unui parteneriat de lungă durată între mediul privat, autorităţi locale şi autorităţi judeţene pentru dezvoltarea acestor forme de învăţământ”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Calendarul propus poate fi consultat AICI

Evenimentul se încadrează într-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de peste 20 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR, implementat de Primăria Hunedoara, în parteneriat cu mai multe instituţii publice şi companii private.

Prin acest proiect a fost înfiinţat un consorţiu pentru învăţământul dual – entitate care poate să asigure pregătire tinerilor, de la nivel de şcoală profesională până la nivel de facultate (inclusiv), să le ofere elevilor posibilitatea de a învăţa şi a fi recompensaţi financiar în acelaşi timp dar şi şanse sporite pentru a avea un loc de muncă imediat după terminarea unei etape a studiilor (şcoală profesională, liceu, facultate). De asemenea, prin acest proiect, va fi construit şi un campus pentru învăţământul dual, în Hunedoara, pe strada Furnalelor (în incinta Sitului Industrial).

Advertisement

Informaţii suplimentare despre evenimentul de miercuri, 4 decembrie, puteţi obţine la numărul de telefon 0254.716.322 – interior 235.

 

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Performerii Hunedoarei au fost premiaţi, şi în acest an, de Primărie şi Consiliul Local

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 169 de elevi şi sportivi cu rezultate deosebite la concursurile școlare sau la competițiile sportive naționale și internaționale la care au participat pe parcursul anului școlar 2023 -2024, alături de 36 de profesori și antrenori, au fost premiați de Consiliul Local și Primăria Municipiului Hunedoara, în cadrul unei festivități ce a avut loc astăzi, 20 noiembrie.

Valoarea premiilor a fost cuprinsă între 500 şi 700 de lei, în cazul elevilor/sportivilor, iar recompensele acordate celor care i-au pregătit, profesori sau antrenori, au fost în valoare de câte 500 de lei. Valoarea totală a sumei alocate a fost de 140.000 de lei, sumă aprobată de Consiliul Local. Ca în fiecare an, lista premianţilor a fost stabilită în funcţie de informaţiile comunicate de către Inspectoratul Şcolar Hunedoara şi cluburile sportive din municipiu, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

„Dorim să susţinem educaţia nu doar prin proiectele de reabilitare şi modernizare a unităţilor şcolare din oraş, ci şi prin iniţiative de acest fel. Dorim să stimulăm performanţa, dar suntem datori să o şi recompensăm. Cu toţii ne bucurăm atunci când un elev sau un tânăr sportiv hunedorean reuşeşte o performanţă la nivel naţional ori internaţional, dar este nevoie, pe lângă vorbe frumoase şi felicitări, şi de o minimă răsplată materială pentru aceşti copii minunaţi. Mă bucur că şi în acest an Consiliul Local a fost de acord cu propunerea noastră de a aloca sumele necesare acordării de premii elevilor şi sportivilor care au avut rezultate deosebite la concursurile naţionale şi internaţionale”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Sursa: Primăria Hunedoara
Citeste mai mult ...

EDUCATIE

Prima de carieră didactică. A început încărcarea cardurilor

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a demarat procesul de încărcare a cardurilor pentru primele de carieră destinate personalului didactic și nedidactic activ în anul universitar 2023-2024.

Personalul didactic beneficiază de suma de 1.500 de lei, iar personalul nedidactic (auxiliar) de suma de 500 de lei.

Sumele alocate pentru profesori sunt destinate achiziționării de materiale și echipamente necesare activității educaționale, conform prevederilor din OUG nr. 58/2023, cu modificările ulterioare. Cheltuielile eligibile includ cursuri de formare profesională, achiziția de echipamente IT (precum laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și alte dispozitive utilizabile în procesul educațional), precum și materiale didactice. Pentru personalul nedidactic, lista cheltuielilor eligibile va fi stabilită de Ministerul Educației prin intermediul unui ordin.

“Sumele încărcate pe carduri vor putea fi folosite până în luna octombrie 2025. Acest sprijin financiar acordat personalului din învățământ este finanțat din fonduri europene și reflectă angajamentul statului român de a susține sistemul public de educație – o prioritate strategică națională. Fondurile sunt dedicate modernizării și eficientizării educației publice, asigurând resurse esențiale pentru a îmbunătăți calitatea actului educațional și pentru a sprijini carierele personalului implicat în formarea tinerelor generații”, a transmis Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate