Connect with us
Data: 25/11/2024
.

Actualitate

Mai puține dosare pe rolul instanțelor hunedorene, în 2019

Publicat

pe

Peste 58 de mii de dosare au avut de soluționat, pe parcursul anului 2019, judecătorii de la instanțele hunedorene, cu câteva mii mai puține față de anul 2018, se arată în bilanțul făcut public de reprezentanții Tribunalului Hunedoara. În ce privește volumul de activitate, cea mai „aglomerată” secție rămâne Secția a II-a de contencios administrativ și fiscal, de la Tribunalul Hunedoara.

În urma analizării volumul total de activitate al Tribunalului Hunedoara, precum şi al judecătoriilor din raza de competență teritorială, s-au constatat că la nivelul instanțelor s-a înregistrat un volum de activitate (stoc plus nou intrate) de 58.911 de dosare, în scădere față de anul precedent cu 4.833 de dosare, când s-au aflat pe rolul instanțelor un număr de 63.744 de cauze. „În anul 2019 Tribunalul Hunedoara a înregistrat un volum de activitate (stoc plus nou intrate) de 12.428 de cauze pe rol, în scădere cu 2.723 faţă de anul 2018 când numărul dosarelor pe rol a fost de 15.151. Volumul de activitate al celor șase judecătorii din raza de competenţă a Tribunalului Hunedoara a fost de 46.483 cauze pe rol, în scădere cu 2.110 față de anul 2018, când pe rolul judecătoriilor s-au înregistrat un număr de 48.593 cauze”, se arată în comunicatul transmis de instanța hunedoreană.

La Secţia a II-a civilă s-a muncit pe brânci

Dintre cele trei secţii ale Tribunalului Hunedoara, cele mai multe dosare le-au avut de soluţionat, anul trecut, judecătorii de la Secţia II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Reprezentanţii instanței au apreciat că, la această secţie, numărul mediu de dosare pe judecător a fost de 828,6 cauze, faţă de 461,6 cauze la Secţia I Civilă și 361,6 cauze la Secţia Penală. Mau mult, la Tribunalul Hunedoara în cursul anului 2019 s-a înregistrat o încărcătură de 576,4 cauze/judecător. În ce privește volumul de activitate pe secţii, la nivelul Tribunalului Hunedoara, Secţia I Civilă a fost învestită în anul 2019 cu soluţionarea unui număr de 4.522 cauze, Secţia a Il-a Civilă, de contencios administrativ şi fiscal cu 6.451 cauze, iar Secţia Penală cu 1.455 cauze

Cele mai multe cauze au avut de soluționat judecătorii de la Orăștie

Advertisement

Referitor la cauzele soluţionate de celelalte instanţe din judeţ, respectiv cele şase judecătorii aflate în circumscripţia tribunalului, cea din Brad, Deva, Haţeg, Hunedoara, Orăştie şi Petroşani, cel mai mult au avut de lucru magistraţii de la Orăștie, care, în 2019, au avut fiecare de soluţionat în medie 1.814,5 cauze. Şi magistraţii Judecătoriei Petroșani au fost aproape la fel de aglomeraţi, aceştia având de soluţionat, anul trecut, fiecare cam 1.429,8 de dosare, urmați de cei de la Judecătoria Hunedoara cu 1.345,9 cauze. La polul opus, cu cele mai puține dosare pe care le-au avut de judecat, în 2019, se află magistrații Judecătoriei Brad, cu 965,5 cauze pentru fiecare judecător.

Advertisement

Actualitate

Tichete sociale pentru grădiniță, disponibile din 26 noiembrie la DAS Deva

Publicat

pe

Redactat de

Marți, 26 noiembrie 2024, preșcolarii din Deva care nu au înregistrat absențe nemotivate în luna octombrie vor primi tichetele sociale pentru grădiniță, în valoare nominală de 132 de lei/lună/copil.

”Preșcolarii care nu au absențe nemotivate la grădiniță vor primi, marți, 26 noiembrie 2024, tichetele sociale pentru grădiniță, aferente lunii octombrie 2024. De stimulentul educațional beneficiază 12 copii, cu vârste între 3 ani şi 6 ani, care provin din familii beneficiare de venit minim de incluziune și nu au absențe nemotivate la grădiniță. Tichetele sociale pentru grădiniţă pot fi ridicate de la casieria DAS Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1), marți, 26 noiembrie 2024, între orele 8:30 – 11:00 şi 12:30 – 15:00. În prezent, tichetul pentru grădiniţă are o valoare nominală de 132 de lei/lună/copil şi poate fi folosit pentru achiziţionarea de produse alimentare şi de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite. Stimulentul educaţional se acordă lunar, pe tot parcursul anului şcolar şi este condiţionat de frecvenţa zilnică la grădiniţă a copiilor, cu excepţia absenţelor din motive medicale, motivate. DE REŢINUT! Preşcolarii care au două absenţe nemotivate nu mai pot beneficia de tichete pentru grădiniţă în luna monitorizată.  Tichetele sociale pentru grădiniţă sunt finanţate de la bugetul de stat şi se acordă în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate şi al creşterii accesului acestora la educaţie. Potrivit legii, stimulentul educaţional nu se ia în calcul la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistenţă socială”, informează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Deva.

Tichetele pot fi utilizate pentru produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite. Stimulentul educațional se acordă lunar, pe tot parcursul anului școlar, cu condiția frecvenței regulate la grădiniță. Copiii cu două absențe nemotivate pierd dreptul la acest beneficiu în luna monitorizată.

Programul este finanțat de la bugetul de stat și are ca scop stimularea accesului la educație pentru copiii din familii defavorizate.

 

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Tânăr de 19 ani, din Hunedoara, reținut. Ar fi condus fără permis o mașină furată și a fugit de polițiști

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr, în vârstă de 19 ani, din municipiul Hunedoara, a fost reținut, după ce ar fi comis mai multe infracțiuni. Potrivit polițiștilor, acesta ar fi condus o mașină furată și, în încercarea de a scăpa de oamenii legii, a intrat în coliziune cu un alt autoturism parcat. Nu se afla singur în mașină, ci împreună cu trei adolescenți.

Polițiștii din Geoagiu au depistat în trafic, la data de 24 noiembrie a.c., în jurul orei 08:00, pe o stradă din localitate, un autoturism al cărui șofer, un tânăr de 19 ani, ar fi refuzat să oprească la semnalul regulamentar. Tânărul se afla în autovehicul împreună cu alte trei persoane, de 17 ani, 16 ani și 14 ani, toți din municipiul Hunedoara. Vrând să-și continue drumul, șoferul ar fi pierdut controlul volanului într-o curbă, intrând în coliziune cu un autoturism care se afla parcat. Cei patru ocupanți ai autoturismului și-ar fi reluat însă deplasarea, intenționând să traverseze râul Geoagiu. Autoturismul ar fi rămas însă împotmolit în albia râului, iar cei patru tineri ar fi încercat să fugă. Polițiștii au intervenit cu promtitudine, iar unul dintre ei (cel aflat la volan) a fost prins și imobilizat în scurt timp. Ceilalți trei tineri au fost identificați pe un teren viran din apropierea sanatorului din localitate. Toți cei patru ocupanți ai autoturismului au fost conduși la sediul Poliției Orașului Geoagiu”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Polițiștii au aflat motivul pentru care tânărul ar fi încercat să fugă. În urma verificărilor în bazele de date, s-a constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. În plus, mai spun polițiștii, autoturismul condus de acesta figura ca fiind sustras în noaptea de 23/24 noiembrie a.c., din municipiul Hunedoara.

“Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Hunedoara au luat măsura reținerii pentru 24 de ore în cazul tânărului de 19 ani, care s-ar fi aflat la volan. Tânărul urmează să fie prezentat, în cursul zilei de astăzi, Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, cu propuneri corespunzătoare”, a mai transmis IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

pe

Redactat de

În urma rezultatelor centralizate la nivel național după primul tur al alegerilor prezidențiale, în topul preferințelor românilor s-a aflat Călin Georgescu, care a candidat ca și independent. Același lucru s-a întâmplat și în județul Hunedoara.

Diferență mică între primii doi clasați

În total au fost 14 candidați înscriși în cursa electorală, aici fiind inclus și Ludovic Orban, de la Forța Dreptei, care s-a retras din competiție în favoarea hunedorencei Elena Valerica Lasconi, prezidențiabil propus de USR. Prezența la vot la nivel național a fost de 9.465.257 de persoane, adică un procent de 52,55% dintre alegători, județul Hunedoara fiind sub această medie. Mai exact la urne s-au prezentat 170.330 de hunedoreni din totalul celor 363.541 de persoane cu drept de vot, procentajul fiind de 46,85%. În urma numărătorii voturilor din județul Hunedoara Călin Georgescu, cu un procentaj de 22,34%, s-a clasat pe primul loc, având 37.117 de voturi. Pe locul al doilea, la mică distanță, cu 22,09%, s-a clasat Ion Marcel Ciolacu, de la PSD, votat de 36.706 de hunedoreni, diferența dintre primii doi clasați fiind de 411 voturi. Pe locul al treilea, cu un procentaj de 18,64%, a fost prezidențiabilul AUR George Nicolae Simion, votat de 30.973 de hunedoreni.

Alți trei candidați cu peste 5%

În preferințele hunedorenilor a urmat Elena Valerica Lasconi, de la USR, cu un procent de 14,61, respectiv 24.283 de voturi. Pe locul al cincilea la nivelul județului Hunedoara, cu un procentaj de 8,20%, s-a clasat candidatul PNL Nicolae Ionel Ciucă, care a fost votat de 13.626 de persoane. A depășit procentul de 5%, respectiv 5,97%, și candidatul independent Mircea Dan Geoană, votat de 9.926 de hunedoreni. Pe locul al șaptelea este un alt independent, Cristian Diaconescu, cu 3,23%, respectiv 5.379 de voturi. Propunerea UDMR pentru prezidențiale, Hunor Kelemen, a strâns 25 din sufragii, fiind votat de 3.330 de hunedoreni. În fine, ultimul candidat care a obținut mai mult de un procent, adică 1,68%, este Cristian Vasile Terheș, de la PNCR, care a primit, în județul Hunedoara, 2.794 de voturi.

Advertisement

Cinci prezidențiabili sub un procent

Ceilalți cinci candidați au obținut sub un procent, Top 10 în județul Hunedoara fiind încheiat de Ana Birchall, candidat independent, cu 0,49% sau 820 de voturi. Urmează Ludovic Orban, de la Forța Dreptei, care a renunțat, așa cum arătam mai sus, la candidatură, acesta obținând, și în condițiile date un procentaj de 025;5, transpus în 418 voturi. Al doisprezecelea în preferințele hunedorenilor, cu 0,17%, a fost Sebastian Constantin Popescu (PNR), care a obținut 297 de voturi. Alexandra Beatrice Bertalan Păcuraru, de la PADN a obținut un procentaj de 0,14%, respectiv 249 de voturi. Cel mai mic procentaj în județul nostru, de 0,11% l-a obținut Silviu Predoiu, de la PLAN, cu 188 de voturi.

Fruntașii și codașii de la urne

Cea mai mare prezență la urne în județul Hunedoara, din punct de vedere procentual, s-a înregistrat în comuna Bătrâna, unde au votat mai mulți alegători decât cei înscriși pe listele permanente, procentajul fiind de 114,77%. De asemenea, prezență la vot de peste sută la sută, respectiv de 102,30%, s-a consemnat și în comuna Cerbăl. Pe de altă parte, cea mai scăzută prezență la urne în mediul rural, de 39,85%, s-a înregistrat în comuna Ghelari. În mediul urban, la municipii, cei mai mulți alegători s-au prezentat la urne în Deva, în procent de 48,37, iar cei mai puțini, respectiv 36,10, la Vulcan. În ce privește orașele, cel mai mare procentaj de alegători prezenți la vot, de 59,51%, s-a înregistrat la Geoagiu, iar cel mai mic, de 36,49%, la Uricani.

Surprize, surprize

Advertisement

Dacă facem o repartizare a voturilor pe localități, Călin Georgescu a câștigat în 21 dintre cele 69 de unități administrativ – teritoriale din județul Hunedoara. Este vorba despre municipiile Hunedoara, Orăștie și Vulcan, orașele Călan, Petrila, Simeria și Uricani și comunele Beriu, Boșorod Brănișca, Cârjiți, Certeju de Sus, Dobra, General Berthelot, Luncoiu de Jos, Orăștioara de Sus, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Turdaș și Vețel. Ion Marcel Ciolacu a câștigat alegerile în municipiile Brad și Vulcan, în orașele Geoagiu și Hațeg și în comunele Baia de Criș, Băcia, Băița, Bătrâna, Bretea Română, Bucureșci, Burjuc, Cerbăl, Crișcior, Ghelari, Gurasada, Hărău, Ilia, Lăpugiu de Jos, Lelese, Mărtinești, Răchitova, Râu de Mori, Ribița, Sarmizegetusa, Sălașu de Sus, Sântămăria Orlea, Toplița, Totești, Vața de Jos, Vălișoara și Vorța, adică în 31 de localități din județul Hunedoara. George Simion s-a impus în cinci localități hunedorene, fiind vorba despre municipiul Petroșani, în orașul Aninoasa și în comunele Pui, Rapoltu Mare și Zam. Ncolae Ionel Ciucă a fost pe primul loc în opțiunile electoratului în 11 comune din județul Hunedoara, fiind vorba despre Balșa, Baru, Bănița, Blăjeni, Buceș, Bulzeștii de Sus, Bunila, Densuș, Lunca Cernii de Jos, Pestișu Mic și Tomești. În fine, Elena Valerica Lasconi a obținut cele mai multe voturi dintre competitori în municipiul Deva, reședința de județ. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe 8 decembrie.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate