Actualitate
Mama fetiţei care ar fi fost violată de propriul tată în Cipru face dezvăluiri uluitoare: „Omul acesta este un pericol pentru copilul meu!”
Femeia spune că se teme acum pentru viaţa fiicei sale şi nu înţelege cum de judecătorii l-au pus în libertate pe fostul ei soţ, care le-a pricinuit atâta durere
La o zi după ce a fost pus în libertate, fosta soţie a lui Ion Hobeanu, bărbatul de 59 de ani, din Hunedoara, arestat preventiv pe motiv căşi-ar fi violat propria fiicăşi că ar fi tratat-o ca pe o sclavă pe timpul cât a stat cu ea în Cipru, face dezvăluiri uimitoare despre perioada pe care au petrecut-o împreunăşi coşmarul prin care a trecut fetiţa ei la vârsta de doar 11 ani. Femeia, Edith Vaida Szakacs, a luat legătura, ieri, cu „Servus Hunedoara” şi a făcut mărturii cutremurătoare despre fostul ei soţ, din cauza căruia, după spusele ei, în ultimii patru ani, trăieşte un adevărat calvar.
O nouă acuzaţie: „A violat-o şi pe fiica mea cea mare!”
Femeia mai povesteşte că, la câteva zile, fostul ei soţ, care lucra de aproximativ un an în Cipru, s-a întors acasăşi: „după discuţiile de rutină, nu m-am putut abţine şi l-am întrebat despre ce aflasem de la fata mea. El a negat totul, a început să facă scandal, m-a bătut”, susţine aceasta. Femeia mai spune că acesta a fost momentul când a decis să pună capăt căsniciei şi să plece de acasă. „Atunci, am vrut să o iau cu mine şi pe fetiţa cea mică, dar, din păcate, nu am reuşit. El a venit prin spatele meu, a tras-o de mână, m-a împins, ameninţându-mă să ies afară că altfel mă omoară. Iar, înainte să ies mi-a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu fiica mea cea mare, spunându-mi că ea ar fi tras de el. Am rămas uimităşi nu l-am crezut”, mai povesteşte fosta soţie al lui Ion Hobeanu.
Divorţul
Sătulă de scandaluri, bătăi şi după ce a aflat că i-ar mai fi abuzat sexual şi fata cea mare, Edith Vaida Szakacs spune că s-a mutat în apartamentul părinţilor ei, intentând, totodată, şi divorţ. „Era perioada sărbătorilor de iarnăşi nu am putut să acţionez decât în ianuarie. M-am dus la judecătorie şi am depus cererea de divorţ, dar el făcuse acest lucru înaintea mea, cu o zi sau două. Mi-am angajat şi un avocat, iar în tot acest timp fetiţa cea mică a rămas la el. Pe toată perioada cât fetiţa a fost la tată mă duceam în continuu să o caut la şcoală, să încerc să discut cu ea. El, între timp, a mers cu ea la medicul de familie şi a obţinut un certificat cum că ar fi bolnavăşi două săptămâni nu am văzut-o deloc, pentru că o ţinea închisă în casă. A avut timp în perioada asta să o convingă că el este cel mai bun. Eu nu am renunţat nicio clipă la cererea mea de a o ţine lângă mine, pentru căştiam ce fel de om este. Imediat după introducerea acţiunii de divorţ, el şi-a angajat un avocat şi a plecat înapoi în Cipru, dar nu putea să o ia pe fată cu el şi am aflat că ar fi lăsat-o în grija unor persoane străine. În momentul în care m-am dus să o iau, fetiţa mi-a zis că nu vine la mine, fiindcă tatăl ei i-a promis că o duce în Cipru (…) Eram în plin proces de divorţ, pe 3 martie 2009, când el a plecat cu fetiţa din ţară fără acordul meu, în baza unei ordonanţe preşedenţiale pe care a reuşit să o obţină”.
Reîntoarcerea
Când a aflat că fetiţa a fost luată de tatăl ei în Cipru, fără acordul ei, femeia susţine că mers imediat la poliţie şi a făcut o plângere. Aceasta afirmă că s-a adresat inclusiv poliţiei de frontieră, însă, din ambele părţi, a primit un răspuns în defavoarea ei. „Mi s-a spus că a plecat legal (…) Am suferit foarte tare pentru că nu mă lăsa să vorbesc cu ea. În Cipru a stat din martie 2009, până la sfârşitul lui august 2010, perioadă în care eu nu am putut vorbi deloc cu fetiţa mea. Nu am ştiut nimic de ea, deşi simţeam că suferăşi nu o duce bine acolo”, mai spune, cu glasul stins, femeia, continuând povestea. „În august 2010, când el a revenit în ţarăşi auzisem de la vecini că s-a întors, îmi era tare dor de fatăşi doream mult să o văd. A adus-o la locul meu de muncă să o văd. Era îmbrăcată cu o rochiţă albă vaporoasă, deloc potrivită pentru vârsta ei, iar în picioare aveapantofiori cu toc, părul îi era vopsit, în şuviţe de toate nuanţele. Când am văzut-o cât de mare şi de frumoasă e, mi-a umplut sufletul de bucurie, însă am fost deranjată de faptul cum era îmbrăcată. Şi atunci l-am întrebat cum a lăsat-o să poarte o astfel de ţinută. Ea era atunci doar un copil de 12 ani şi trebuia îmbrăcată pentru vârsta ei. A doua zi, m-am dus să o văd. Era la geamul apartamentului şi când m-a văzut şi-a întins mănuţele ca şi cum ar fi vrut să mă îmbrăţişeze. Am întrebat-o dacă ar vrea să vină să stea cu mine şi mi-a răspuns că da, dar îi este frică de tatăl ei. În aceea zi, m-am întors acasăşi după vreo oră m-am trezit cu ea la mine, iar a doua zi, a venit să stea definitiv. Am fost foarte fericităşi imediat l-am sunat pe avocat şi am făcut demersurile pentru reîncredinţare. După-masă, a venit el la uşă, însoţit de doi jandarmi, spunându-mi că am comis un delict şi că pot să fac puşcărie, însă avocatul m-a asigurat că, indiferent de ameninţările pe care mi le aduce, nu putem păţi nimic, dat fiind faptul că fetiţa doreşte să stea la mine”, mai spune Edith Vaida Szakacs.
Calvarul
Femeia a continuat să povestească cu lux de amănunte cum a aflat căşi fetiţa ei cea mică ar fi fost abuzată sexual şi episoadele violente prin care susţine că a trecut din cauza fostului soţ. Într-un an, de sărbători, spune ea, acesta ar fi luat tava de prăjituri şi ar fi călcat-o în picioare, iar oala cu sarmale ar fi aruncat-o. „Eu eram sacul lui de box. Am fost bătută de foarte multe ori de acest om, dar am preferat să tac de groază la ce va spune lumea (…) Procesul iniţial de divorţ s-a terminat în 2009 şi după aceea a început calvarul. În 2010, când fetiţa a venit la mine era complet speriată, avea coşmaruri, dormeam cu ea. Nu suporta să stea singură în casă. Mi-a povestit în frânturi ce a păţit în Cipru, mai puţin violul. Mi-a povestit cum făcea cu ea, că a lovit-o cu plasa cu scule peste faţă, cum a călcat-o în picioare, cum o trăgea de păr şi îi dădea cu pumnii şi picioarele în burtă, cum aducea femei în casăşi auzea tot ce se întâmpla în camera vecină. Despre viol am aflat anul trecut, prin mai sau aprilie. Nu mi-a povestit mie, ci psihologului şcolii, cu care ea făcea terapie. Nu ştiu cum a reuşit să smulgă din sufletul ei această durere, pentru că eu am mai dus-o înainte şi la un alt psiholog. Nu am mai fost bună de nimic. Doamna psiholog m-a întrebat atunci ce demers vreau să fac. Şi eu am zis că ce pot să fac altceva decât să anunţ autorităţile. Am depus o plângere pentru viol, incest. Ancheta s-a mişcat destul de greoi pentru că, probabil, nu erau destule dovezi. În aceeaşi zi în care am depus plângerea, am formulat şi o cerere de interdicţie pentru că fetiţa era urmărită de tatăl ei la şcoală. Şi, chiar dacă el nu a venit cu niciun fel de dovadă, eu tot am pierdut. S-a constatat că nu este un pericol pentru fata lui şi, ca atare, s-a respins ordinul de interdicţie. Nu s-a luat în considerare niciun act dintre cele pe care le-am depus. Fata mea iar s-a demoralizat. După ce s-au strâns probele, vinerea trecută fostul meu soţ a fost reţinut. Am fost mulţumităşi am zis că, în sfârşit, se face dreptate. Şi totuşi a scăpat, instanţa punându-l ieri (n.red. marţi, 12 februarie) în libertate. Fata mea a plâns când a auzit”, mai zice fosta soţie al lui Ion Hobeanu.
Strigăt de ajutor
Edith Vaida Szakacs spune căşi-ar dori ca povestea ei tristă să ajungăşi la urechile mai marilor ţării şi să se facă dreptate în acest caz. „Eu fac tot ce pot pentru fetiţa mea, dar nu îl pot băga în puşcărie, pentru că nu sunt eu cea care decide asta. Toată lupta mea purtată de patru ani încoace nu are niciun rezultat. Aş dori să ajungăşi la guvern vorbele astea. Voi lupta pentru a-l demasca şi doresc ca acest om să plătească.Nu înţeleg de ce a fost eliberat. Pe ce bază? Cum s-a ajuns să i se dea drumul? Omul aceste este un pericol pentru copilul meu şi pentru mine! Eu şi fiica mea ne considerăm lăsate de izbelişte. Strigăm şi nu ne aude nimeni. Oare ce trebuie să se întâmple să ne audăşi pe noi cineva, să se ajungă la o faptă oribilă, la o crimă, cumva? Ne este frică. Ce trebuie să se întâmple ca să fie pedepsit pentru tot răul pe care l-a făcut?”, se întreabă femeia, care spune că va lupta până la capăt ca să dovedească că acuzaţiile ce i se aduc fostului ei soţ sunt adevărate.
[notification type=”standard”]
Ion Hobeanu nu recunoaşte acuzaţiile
n replică, Ion Hobeanu (foto) îşi susţine nevinovăţia. Acesta a declarat că nu recunoaşte acuzaţiile ce i-au fost aduse de procurori, respectiv viol, incest şi rele tratamente aplicate unui minor. Pentru aceste învinuiri, sâmbătă trecută, Tribunalul Hunedoara a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Bărbatul a atacat, însă, hotărârea judecătorilor cu recurs, ce s-a judecat marţi la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa superioară din judeţul vecin a admis recursul şi a dispus ca bărbatul să fie pus de îndată în libertate, hotărârea fiind definitivă. Astfel, el a fost scos din arest şi este cercetat pentru aceste infracţiuni în libertate.
[/notification]
Actualitate
Corvinul a pierdut la Slatina
În aceste zile se joacă meciurile etapei a XVI-a a sezonului regular din Liga 2 de fotbal. Singura reprezentantă a județului nostru în această competiție, Corvinul Hunedoara, a jucat, în deplasare, la CSM Slatina.
Gol primit din penalty, în minutele de prelungire
Jocul de la Slatina nu a fost unul spectaculos, iar fazele de poartă au fost destul de puține. O primă fază mai periculoasă a fost cea în care Lefter, portarul Corvinului, a respins din fața lui Toma, pentru ca, mai apoi, un șut al hunedoreanului Lehaire să lovească transversala oltenilor. Din prima repriză ar mai fi de notat un gol anulat gazdelor, în mod corect, Doman, cel catre trimisese în plasă fiind în offside. Nici partea secundă nu a fost mai darnică, fiind de consemnat doar două intervenții ale lui Toroc, portarul gazdelor, la șuturile lui Manolache și Pîrvulescu. Și, când toată lumea se aștepta la o remiză albă, în minutul 90+2 Trică centrează periculos, Lefter respinge, în fața porții, până la Leață, iar jucătorul de la Slatina este faultat în momentul șutului de Bradu, iar penalty-ul acordat a fost transformat de Toma. Astfel, CSM Slatina câștigă cu 1-0 și, cu 22 de puncte, urcă pe locul 11, iar Corvinul, rămasă la 24, coboară pe opt. În urma acestui eșec hunedorenii au ieșit din zona de play-off, dar sunt la doar două puncte de locul al șaselea, ultimul care asigură prezența în această fază a competiției.
Ultimul meci din acest an, acasă
Din această etapă, care se va încheia marți, 10 decembrie, mai sunt de dispputat încă trei meciuri. În funcție de rezultatul întâlnirii dintre Metalul Buzău și Ceahlăul Piastra Neamț, care se joacă duminică, după închiderea ediției tipărite a cotidianului SERVUS HUNEDOARA, Corvinul poate rămâne pe poziția a opta sau, în cel mai rău caz, va coborî până pe nouă. Etapa viitoare Corvinul va juca acasă cu Concordia Chiajna, ilfovenii fiind la un punct de hunedoreni și cu un loc mai jos decât aceștia.
Actualitate
Școala Ovid Densușianu din Hațeg, modernizată energetic
Școala Ovid Densușianu din Hațeg va beneficia de lucrări de reabilitare pentru îmbunătățirea eficienței energetice și promovarea unui management inteligent al energiei.
Administrația locală a lansat o licitație pentru execuția proiectului, care vizează renovarea clădirii situate pe strada P-ța Unirii. Printre intervențiile propuse se numără repararea planșeului și șarpantei din lemn, înlocuirea elementelor degradate și îmbunătățirea izolației termice prin lucrări la pereți și tâmplăria exterioară.
De asemenea, vor fi realizate izolații hidrofuge și termice pe planșeul etajului, pod și parter. Proiectul include și refacerea sistemului de drenaj pentru a preveni deteriorarea clădirii. Finisajele interioare vor fi actualizate, iar instalațiile vor fi modernizate pentru un consum energetic mai eficient.
Valoarea lucrărilor este estimată la 4.145.206 lei, sumă finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ofertele pentru execuție pot fi depuse până pe 10 decembrie 2024. Renovarea promite un impact semnificativ asupra confortului termic al elevilor și personalului, dar și asupra economiilor de energie, contribuind astfel la sustenabilitatea comunității.
Actualitate
Salvamont România: Recomandări esențiale pentru drumețiile de iarnă în siguranță
Salvamontiștii trag un semnal de alarmă pentru toți cei care plănuiesc să petreacă acest weekend la munte. Temperaturile scăzute și condițiile meteorologice imprevizibile specifice sezonului rece fac ca echiparea corespunzătoare și alegerea unor trasee sigure să fie priorități de bază.
Măsuri de siguranță pentru drumeții la altitudini mari
Pentru traseele montane aflate la peste 1500 de metri altitudine, specialiștii recomandă:
Echipament adecvat sezonului de iarnă: o geacă rezistentă la vânt, polar, lanternă frontală cu baterii de rezervă, hartă, busolă și folie de supraviețuire.
Protecție și provizii: spray de autoapărare împotriva animalelor sălbatice, termos cu ceai cald, hrană ușor transportabilă, baton energizant și o baterie externă pentru telefon.
Aplicații utile: descărcarea aplicațiilor Apel 112 și Salvamont poate face diferența în caz de urgență.
Îmbrăcăminte în straturi: Optați pentru materiale care mențin căldura și protejează împotriva vântului și umezelii. Pregătire pentru condiții extreme: Verificați prognoza meteo și fiți gata să renunțați la traseu dacă vremea se înrăutățește. Adaptați ritmul: Drumețiile în condiții de iarnă pot fi obositoare, așa că faceți pauze regulate și mențineți un ritm constant. Comunicați traseul: Informați pe cineva despre planurile dumneavoastră și ora estimată de întoarcere.
Verificați echipamentul: Asigurați-vă că toate dispozitivele funcționează corespunzător înainte de plecare.
Salvamont România subliniază importanța responsabilității pe munte, mai ales în sezonul rece, când condițiile pot deveni imprevizibile. „Respectând aceste recomandări, veți putea să vă bucurați de frumusețea muntelui fără riscuri,” afirmă reprezentanții organizației.
Drumețiile pe trasee marcate și cu echipamente adecvate sezonului pot oferi o experiență memorabilă, însă siguranța trebuie să rămână întotdeauna pe primul loc.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu o zi in urma
L-ați văzut? Bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Brad, căutat de polițiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Distracție pe gheață. Patinoarul din Deva se deschide mâine, 6 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
S-au aprins luminițele de sărbători și s-a deschis „Târgul de Iarnă”, la Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul, pe FRF TV
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Informare de lapoviţă, ninsoare şi intensificări ale vântului, în întreaga ţară, până sâmbătă seara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Atenție la folosirea surselor de încălzire! Tragedii provocate de monoxidul de carbon
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bucuria celor mici. Seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele. La noapte, vine Moș Nicolae
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu într-o casă din Petroșani. Proprietarul a suferit un atac de panică