Actualitate
Marele aviator Aurel Vlaicu va fi comemorat, duminică, în satul care îi poartă numele

Marele aviator Aurel Vlaicu va fi comemorat duminică, 25 iunie, în cadrul unui eveniment ce va avea loc în localitatea hunedoreană, de lângă Geoagiu, ce îi poartă numele pionierului Aviației Române. Manifestarea cuprinde, ca de obicei, Crosul „Icarului din Binținți”, alocuțiuni și depuneri de coroane din partea oficialităților locale, dar și un spectacol folcloric, la care sunt invitați să participe cât mai mulți locuitori.
Autoritățile locale din Geoagiu vor organiza și, în acest an, o manifestare în cinstea „Vulturului din Carpați”, cum mai era supranumit Aurel Vlaicu. Localnici și reprezentanți ai administrației publice locale și județene sunt așteptați, duminică, pe 25 iunie, să se strângă pentru a-l comemora pe primul și inegalabilul pilot român, Aurel Vlaicu.
Manifestările dedicate aviatorului vor debuta de dimineață, la 08:00, cu Crosul „Icarul din Binținți” și vor continua, o oră mai târziu, cu Utrenia şi Sfânta Liturghie la Biserica Ortodoxă din satul Aurel Vlaicu. De la orele 11:30, cei prezenți vor putea asista la slujba de pomenire a aviatorului, apoi, reprezentanți ai autorităților vor depune coroane la bustul pilotului, situat în fața Complexului Memorial „Aurel Vlaicu”. După discursurile oficiale și salutul aviatorilor civili și militari, va avea loc, la Căminul Cultural din satul Aurel Vlaicu, un spectacol folcloric, susținut de Fanfara de la Petrești, Tudor Limbean -Patriotu, Mihai Fegher, Gheorghe Lăscoiu, Nicu Drăgan, Marinela Stroia, Bianca Pascu, Raluca Igna, Andreea Lazăr, Mădălina Bogdan, Mihaela Oprea, Florentina Bârlea, Eva Vlad. Acompaniază Taraful Germisara, condus de Geani Vlad.
Evenimentul este organizat de Primăria orașului Geoagiu, în parteneriat cu Aeroclubul Deva – Aerodrom Săulești, Asociația Aeronatică Română, Parohia Ortodoxă Aurel Vlaicu, A.R.P.A., Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva.
Considerat pionierul aviaţiei române, Aurel Vlaicu s-a născut la 6/19 noiembrie 1882, în satul Binţiţi (n.red. astăzi Aurel Vlaicu). Inventatorul a terminat Colegiul Reformat al Liceului Calvin din Orăştie, care, din 1919 încoace a fost numit „Liceul Aurel Vlaicu”. Studiile inginereşti şi le-a continuat la Universitatea din Budapesta şi la Ludwig-Maximilians-Universität München, în Germania, obţinându-şi diploma de inginer în 1907. După aceea a lucrat ca inginer la uzinele Opel în Rüsselsheim. În 1908 s-a întors la Binţinţi unde a construit un planor cu care a efectuat un număr de zboruri. În toamna anului 1909 s-a mutat la Bucureşti şi a început construcţia primului său avion, „Vlaicu I”, la Arsenalul Armatei. În anul 1911, a construit un al doilea avion, „Vlaicu II” cu care în 1912 a câştigat cinci premii memorabile la mitingul aerian de la Aspern, Austria. La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munţii Carpaţi cu avionul său „Vlaicu II”, s-a prăbuşit în apropiere de Câmpina, se pare, din cauza unui atac de cord.
Actualitate
Noutăți din handbalul juvenil hunedorean

Echipele hunedorene de handbal junioare își continuă parcursul în campionatele naționale, unele evoluând deja în primele turnee semifinale. În schimb CSȘ Petroșani, care are asigurată calificarea în primul turneu semifinal al junioarelor 2, de pe prima poziție, mai are de jucat în sezonul regular.
Petroșănencele, care conduc în seria G, cu 18 puncte, sunt mari favorite în deplasarea de la Traian Vuia Reșița, ultima clasată, cu 2 puncte, partida din penultima rundă fiind programată miercuri, 26 martie, de la ora 16:00. În această rundă, în care stă penultima clasată, Alpha Oradea (locul VI), cu 2 puncte, petroșănencele ar putea afla și celelalte trei echipe care le vor însoți în primul turneu semifinal, lucru ce depinde de rezultatele din meciurile Unirea Sânnicolau Mare (II, 13p) – Banatul Timișoara (V, 11p) și Millenium Giarmata (IV, 12p) – Cîțu Timișoara (III, 12p).
Pe de altă parte, la junioare 1, LPS Cetate Deva a jucat în primul turneu semifinal și a încheiat pe ultimul loc, după ce au pierdut meciurile cu gazdele de la Gloria Bistrița, cu CSȘ Sibiu și cu LPS Târgu Mureș.
Devencele vor juca în al doilea turneu semifinal, pentru locurile 17-32, urmând a face parte, după toate probabilitățile, dintr-o grupă cu Millenium Giarmata, LPS Sebeș și Traian Vuia Reșița. La aceeași categorie de vârstă un turneu semifinal s-a jucat la Deva, ordinea în clasament fiind SCM Râmnicu Vâlcea, Transilvania Brașov, Milleniul Giarmata și HC VM Zalău. Reamintim că, la junioare 3, CSM Vulcan a ratat, de puțin, calificarea între primele 16 din țară și va juca pentru locurile 17-32, într-o grupă în care, foarte probabil, va avea ca adversare pe Chimia Râmnicu Vâlcea, LPS Satu Mare și CSȘ 2 Baia Mare. La aceeași categorie de vârstă CSȘ Petroșani a terminat sezonul regular pe 5 și a părăsit competiția.
Actualitate
DAS Deva: Ce riscă asociațiile de proprietari care nu convoacă Adunarea Generală

Direcția de Asistență Socială Deva reamintește asociațiilor de proprietari din municipiul Deva obligația de a organiza adunarea generală – cel puțin o dată pe an, în primul trimestru.
Recomandarea vine în contextul în care multe dintre asociațiile de proprietari se confruntă, la acest moment, cu probleme care pot fi clarificate doar în cadrul adunării generale – în primul rând, stabilirea bugetului de venituri și cheltuieli, dar și expirarea mandatelor sau demisii ale unor persoane din conducerea asociației, punerea în aplicare a unor hotărâri judecătorești sau realizarea unor investiții care presupun costuri semnificative (de exemplu, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe).
Conform legii asociațiilor de proprietari, responsabilitatea convocării adunării generale îi revine președintelui asociației sau comitetului executiv.
Sunt însă prevăzute și situații în care adunarea generală poate fi convocată de 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației – mai ales atunci când asociația nu are președinte și/sau comitet executiv.
În același context, legea stipulează sancțiuni dacă președintele asociației și membrii comitetului executiv nu își îndeplinesc atribuțiile ce le revin. Astfel, neconvocarea adunării generale, conform prevederilor legii, se sancționează cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei.
Hotărârile luate în cadrul adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii pentru toți proprietarii – chiar dacă aceștia nu au calitatea de membri ai asociației și chiar dacă nu participă la adunarea generală.
Proprietarii de apartamente și reprezentanții asociațiilor de proprietari din municipiul Deva pot solicita sprijin, îndrumare sau consiliere în privința drepturilor și obligațiilor ce le revin în administrarea proprietății comune la numerele de telefon 0755.878.637 și 0254.218.030 / Tasta 7 (Compartiment Asociații de Proprietari), de luni până joi, între orele 8:00 – 16:30 sau vineri, între orele 8:00 – 14:00.
Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
Apariție neobișnuită pe cer – O spirală luminoasă, observată în mai multe zone din țară

Apariție neobișnuită pe cer, în noaptea de luni spre marți. O spirală luminoasă de culoare albastră a fost observată în mai multe zone din România. Specialiștii spun că ar fi vorba despre un fenomen optic, cauzat după lansarea unei rachete Space X.
Pe rețelele de socializare au fost distribuite mai multe fotografii cu spirala spectaculoasă observată pe cer. Profesorul universitar Silviu Gurlui spune că, de fapt, spirala luminoasă observată pe cerul din România are o explicație științifică, fiind un fenomen optic de împrăștiere a luminii, cauzat de eliberarea controlată a combustibilului rămas în treapta a doua a unei rachete SpaceX Falcon 9, lansată la ora 19:48 (ora României) de la Cape Canaveral, Florida.
„Spirala nu e un OZN. Nu e armă. Nu e magie. E știință. Și transparență. Pe 24 martie 2025, o spirală spectaculoasă a fost observată pe cerul din județul Neamț și alte zone din România. Același fenomen a fost vizibil și din alte țări europene: Ungaria, Polonia, Croația, Germania, Italia, UK. Evenimente similare: Noua Zeelandă – 2022 Alaska – 2023 Hawaii – 2024 Toate cauzate de lansări SpaceX Falcon 9. Ce a fost, de fapt? Un fenomen optic de împrăștiere a luminii, cauzat de eliberarea controlată a combustibilului rămas în treapta a doua a unei rachete SpaceX Falcon 9, lansată la ora 19:48 (ora României) de la Cape Canaveral, Florida. Racheta deja plasase un satelit pe orbită. Spirala nu este satelitul, ci este creată de cristalele înghețate de combustibil rămas, eliberate în spațiu de treapta superioară a rachetei”, menționează prof. univ. dr. Silviu Gurlui, pe pagina sa de Facebook. Acesta a explicat cum se formează spirala luminoasă. “După separarea satelitului, treapta a doua este introdusă într-o rotație lentă (controlată prin duze cu azot comprimat). Se evacuează până la 300 kg de combustibil rezidual (~1% din total). La altitudini de 200–500 km, în vid aproape complet: combustibilul îngheață instantaneu formând cristale microscopice (1–10 microni), aceste particule se răspândesc în spirală din cauza rotației, lumina se reflectă și difractă pe aceste cristale, formând o spirală vizibilă de pe sol. Fenomen optic – ce vedem de fapt? Spirala împrăștie lumina Soarelui, deși la sol este deja noapte. În acele altitudini mari, obiectele din spațiu încă sunt iluminate direct de Soare. Cristalele împrăștie lumina (Mie scattering), mai ales în direcții specifice. Sunt reflectate în special lungimi de undă scurte – albastru, albăstrui, dar efectul combinat dă o culoare difuză, alb-lăptoasă, cu nuanțe albastre sau verzui”.
Fenomenul a fost observabil timp de aproximativ un sfert de oră, fiind vizibil și în mai multe părți ale Europei.
Sursa foto: Meteo & Radar România
- Actualitatecu 3 zile in urma
Locuințe sociale într-o comună hunedoreană
- Actualitatecu o zi in urma
I-ați văzut? Trei adolescenți, dispăruți din Casa de tip familial din Uricani – ACTUALIZARE: Au fost găsiți
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 24 – 28 martie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 17 ore in urma
„Ziua Poliției Române”: Expoziție cu tehnica din dotare și ateliere de lucru, astăzi, la Palatul Copiilor din Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
Trimitere în judecată în cazul abuzurilor comise de executorii judecătorești și avocați, cu prejudiciu de aproape 8 milioane de lei
- Actualitatecu o zi in urma
Parcul de la Opera, din centrul Devei, va avea o altă înfățișare. Peste 7,24 milioane de euro vor fi investiți în modernizarea acestuia
- Actualitatecu 2 zile in urma
Amenzi de peste 140.000 de lei pentru neconformități în domeniul siguranței alimentelor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri prezidențiale 2025. Cei 11 candidați rămași în cursa pentru Cotroceni și ordinea pe buletinele de vot