
O nouă măsură pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar a fost aprobată de Guvernul României. Mai exact, este vorba despre proiectul ce prevede ca elevii să beneficieze de masă caldă cât timp se află la cursuri. În județul Hunedoara, beneficiare sunt 11 școli, având un buget total de 4.756.000 de lei.
Unitățile de învățământ beneficiare acestui proiect, din județul Hunedoara sunt: Școala Gimnazială Nr.1 din Hunedoara, Liceul Tehnologic „Retezat” din Uricani, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani-Școala Gimnazială Nr. 2, Școala Gimnazială „Sfânta Varvara” din Aninoasa, Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad” din Orăștie, Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” din Brad, Școala Gimnazială Sântămăria Orlea, Licelul „Prof. Bor Tit Liviu” Petros, Liceul Tehnologic „Ovid Densusianu” din Călan, Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia și Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu.
Hotărârea de Guvern adoptată aduce în prim plan repartizarea pe judeţe a sumei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2022, pentru unele unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale în vederea finanţării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
Actul normativ prevede repartizarea pe județe a sumei de aproximativ 147 milioane de lei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2022, pentru unele unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale în vederea finanţării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în anul școlar 2022-2023.
„Cu sumele repartizate se rectifică bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor adminsitrativ-teritoriale, potrivit prevederilor O.G nr. 19/2022 și OUG nr. 105/2022.
Aplicarea proiectului pilot prevăzut de OUG nr. 105/2022 va conduce la diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grefează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, contribuind în final la realizarea obiectivului major al Ministerului Educației și anume asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate a tuturor copiilor și tinerilor din România”, se arată în Hotărârea de Guvern.