Connect with us
Data: 26/06/2024
.

Actualitate

Mașină de transport pacienți cu dializă, implicată într-un accident, la Călan Băi. Patru persoane- transportate la spital

Publicat

pe

O mașină care transporta pacienți cu dializă a fost implicată într-un accident rutier, produs astăzi, în jurul prânzului, pe Drumul Național (DN 66), în localitatea Călan Băi. Patru persoane au fost transportate la spital.

Sursa foto: ISU Hunedoara

La fața locului au intervenit mai multe echipaje de salvare. „Persoanele rănite, conștiente și cooperante, au fost transportate de ambulanța SMURD și de cele ale Serviciului de Ambulanță Județean, la spitalele din Hunedoara, două persoane, și la cel din Deva, celelalte două persoane rănite. Pompierii au asigurat, totodată, măsurile PSI care se impun în astfel de situații”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Mașina de transport pacienți cu dializă era condusă de un bărbat de 59 de ani, din comuna Ghelari, potrivit polițiștilor. „La data de 24 mai 2024, în jurul orei 11:20, un bărbat de 59 de ani, din comuna Ghelari, în timp ce transporta pe DN66, pe raza orașului Călan, cu o ambulanță privată trei persoane, respectiv o femeie de 72 de ani și doi bărbați, în vârstă de 54 și de 64 de ani, toți din Hațeg, a părăsit partea carosabilă, răsturnându-se. La fața locului s-a deplasat echipa operativă și două echipaje medicale, cele 4 persoane implicate în evenimentul rutier (conducătorul auto și cei trei pasageri) fiind transportate la U.P.U. Hunedoara, în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Se bănuiește că șoferul ar fi ațipit la volan, moment în care a pierdut controlul volanului, iar autovehiculul a ieșit de pe șosea și s-a răsturnat.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală

Advertisement

Actualitate

444 persoane angajate, în cursul lunii mai, cu sprijinul AJOFM Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 444 de persoane au fost încadrate în muncă, în cursul lunii mai 2024, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara. Dintre acestea, 232 sunt femei, au informat reprezentanții instituției.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 202 persoane au peste 45 de ani, 75 persoane au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 40 persoane au între 30 – 35 ani, 50 persoane au între 25 și 30 de ani, iar 77 persoane sunt tineri sub 25 de ani. În baza de date a AJOFM Hunedoara, s-au înscris în luna mai 2024, ca persoane în căutare de loc de muncă, 86 tineri NEET, cu vârsta între 16 – 29 ani. În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 302 provin din mediul urban, iar 142 persoane sunt din mediul rural. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale,169, urmate de cele fără studii sau cu studii primare și gimnaziale, 130. Numărul celor care au ca studii școala profesională sau de arte și meserii este de 85, cei cu studii universitare sunt în număr de 49, iar cei cu studii postliceale sunt în număr de 11”, arată reprezentanții AJOFM Hunedoara.

Din numărul total de persoane care au fost angajate, în luna mai 2024, prin intermediul AJOFM Hunedoara, 40 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile.

Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, precizează reprezentanții AJOFM Hunedoara.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.

Advertisement

Astfel, în cursul lunii mai 2024, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 675 persoane.

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri”. 18 cazuri de intoxicații cu substanțe psihotrope, raportate în județ, anul trecut

Publicat

pe

Redactat de

În fiecare an, la 26 iunie, este marcată, la nivel mondial, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri. Această dată a fost stabilită prin Rezoluția 42/112 din 7 decembrie 1987 de Adunarea Generală a ONU ca un moment oportun pentru a face cunoscute nevoia de cooperare și suportul statelor pentru atingerea unui obiectiv comun: o comunitate internațională fără abuz de droguri.

„Acțiunile organizate la nivel mondial în acest an urmăresc să pună accent pe faptul că politicile eficiente trebuie să se bazeze pe dovezi, cercetare, respect față de drepturile omului, compasiune și o înțelegere deplină a implicațiilor sociale, economice și a efectelor abuzului de droguri asupra sănătății. Provocările aduse de abuzul și traficul ilicit de droguri nu pot fi rezolvate în izolare de o singură regiune, sau o singură țară, de aceea ne alăturăm eforturilor de informare desfășurate în întreaga lume, cu scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la problema majoră pe care o reprezintă abuzul și traficul ilicit de droguri pentru sănătate. Consumul de droguri ilicite determină probleme grave de sănătate, dependența de drog, afectarea funcției cognitive, a capacității de a gândi clar, de a lua decizii și de a rezolva probleme, dar și boli de inimă și afecțiuni respiratorii. Consumul de droguri crește riscul de contractare a unor boli infecțioase, precum HIV, hepatită B și hepatită C în situația în care drogurile sunt administrate folosind aceeași seringă și/sau dacă nu se protejează în timpul actului sexual. Zeci de milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza afecțiunilor cauzate de consumul de droguri, deoarece acestea pot afecta pe oricine, fie direct prin consum, fie indirect, prin impactul asupra familiilor, comunităților, instituțiilor și afacerilor. De asemenea, consumul de droguri duce la expunerea oamenilor la fenomenul violenței legată de droguri și la consecințele acesteia. Disponibilitatea drogurilor rămâne ridicată la nivelul tuturor tipurilor de substanțe, iar amploarea și complexitatea producției de droguri ilegale în Europa continuă să crească”, arată reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

În Raportul mondial privind drogurile al Națiunilor Unite din 2023 se estimează că în anul 2021, la nivel mondial, una din 17 persoane cu vârsta de peste 15 ani a utilizat în ultimul an o substanță ilegală, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 23% în ultimii zece ani.

Potrivit Raportului Național privind Situația Drogurilor din 2022 realizat de Agenția Națională Antidrog, în România, aproximativ 10,7% dintre persoanele cu vârsta între 15-64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții, iar 6% au consumat în ultimul an. S-a observat o pondere mai mare a consumului de-a lungul vieții la populația tânără cu vârsta între 15-34 de ani, în comparație cu populația generală.

“Eforturile de combatere a abuzului de droguri în România includ programe de reducere a riscurilor, inițiative de prevenire și acțiuni sporite de aplicare a legii care vizează traficul de droguri. Aceste eforturi urmăresc să abordeze atât consecințele asupra sănătății, cât și cele sociale ale consumului de droguri în țară. Întrucât problema mondială a drogurilor afectează milioane de oameni, combaterea piețelor ilicite de droguri necesită solidaritate globală, cooperare și construirea consensului între decidenți la nivel internațional”, mai arată reprezentanții DSP Hunedoara.

Advertisement

Potrivit DSP Hunedoara, anul trecut, în 2023, în județ au fost raportate 18 cazuri de intoxicații cu substanțe psihotrope.

Numărul de cazuri noi de intoxicații cu substanțe psihotrope raportate de unitățile spitalicești din județul Hunedoara

 

2017 2018 2019 2020* 2021* 2022 2023
Intoxicații cu substanțe psihotrope (cazuri noi) 24 25 37 20 6 3 18

* În contextul pandemiei COVID-19

 

Advertisement

DSP Hunedoara, împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al județului Hunedoara, vor organiza o acțiune de informare cu ocazia ,,Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri” și Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool, astăzi, 26 iunie, între orele 11:00-14:00 în incinta galeriei Shopping City Deva.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Calcule peste calcule pentru calificarea în optimi la EURO

Publicat

pe

Redactat de

Campionatul European de fotbal care se dispută, în această perioadă, în Germania, se apropie de faza optimilor de finală. Printre echipele cotate cu șanse mari să depășească faza grupelor este și cea a României, în faza optimilor urmând a evolua primele două clasate din cele șase grupe plus primele patru din clasamentul separat al locurilor trei.

Să vrea și slovacii

Echipa României face parte din grupa E, cea mai echilibrată de la EURO 2024, toate echipele având câte 3 puncte după meciuri, departajarea fiind făcută de golaveraj sau de numărul mai mare de goluri înscrise. România este lideră, cu golaveraj 3-2, urmată de Belgia (3-1), Slovacia (2-2) și Ucraina (2-4). Din grupă vor merge în optimi, după toate probabilitățile, primele trei clasate, iar un calcul simplu arată că, în cazul unui egal între România și Slovacia, care se întâlnesc în această seară, de la ora 19:00, cele două echipe se vor califica în optimi, indiferent de rezultatul celuilalt meci, Belgia – Ucraina, care se va juca în același timp. La prima vedere o remiză ar fi perfect posibilă, și convenabilă, dar, în această variantă, slovacii ar termina pe trei, iar în optimi ar întâlni un adversar mai greu abordabil. Iar de aici încep calcule multiple care, în multe cazuri, dau România ca și calificată, dar sunt și variante în care „tricoloriiar putea părăsi competiția.

Victorie

În cazul unei victorii a României în meciul cu Slovacia sunt trei variante de clasament, cu mențiunea că, în cazul în care vor fi doar două echipe aflate la egalitate de puncte, departajarea va fi făcută de rezultatele directe:

Advertisement

– egal în celălalt meci: 1. România, 2. Belgia, 3. Slovacia, 4. Ucraina;

– victorie Ucraina în celălalt meci: 1. România, 2. Ucraina, 3. Slovacia, 4. Belgia;

– victorie Belgia în celălalt meci: 1. Belgia, 2. România, 3. Ucraina, 4. Slovacia;

Egalitate

Dacă România va remiza cu Slovacia sunt următoarele patru variante de clasament:

Advertisement

– rezultate identice: 1. România, 2. Belgia, 3. Slovacia, 4. Ucraina;

– remize, dar cu goluri mai multe marcate în celălalt meci: 1. Belgia, 2. România, 3. Slovacia, 4. Ucraina;

– victorie Belgia în celălalt meci: 1. Belgia, 2 România, 3. Slovacia, 4. Ucraina;

– victorie Ucraina în celălalt meci: 1. Ucraina, 2. România, 3. Slovacia, 4. Belgia.

Înfrângere

Advertisement

Dacă România pierde în fața Slovaciei

– victorie Belgia în celălalt meci: 1. Slovacia, 2. Belgia, 3. România, 4 . Ucraina;

– victorie Ucraina în celălalt meci: 1. Ucraina, 2. Slovacia, 3. Belgia, 4. România;

– egal în celălalt meci: 1. Slovacia, 2. Belgia, 3. Ucraina, 4. România.

Antecedentele nu sunt de partea României

Advertisement

România se află la a șasea sa prezență la un turneul final continental. În patru dintre participările precedente „tricoloriiau avut meciuri decisive în ultima etapă din grupe, și doar într-una dintre acestea au avut succes. La prima participare, în 1984, România trebuia să învingă Portugalia, iar Germania să nu piardă în fața Spaniei, și a ieșit exact invers. La următoarea prezență la EURO, în 1996, echipa țării noastre era, deja, eliminată, înainte de ultimul meci din grupă. Singura dată când s-au “aliniat plantele” a fost în 2000, când România trebuia să învingă Anglia, iar Portugalia trebuia să nu piardă în fața Germaniei, iar lucrurile s-au petrecut întocmai. De altfel, victoria în fața Angliei a fost singura până la actuala ediție, în care, în primul meci din grupă, România a învins Ucraina. În 2008 România trebuia să învingă o echipă a Olandei care nu mai putea să pierdă primul loc, dar a pierdut, deși batavii nu s-au prea omorât cu firea, mai ales în prima repriză. În fine. În 2016 România trebuia să învingă Albania, dar a piedut, înfrângerea aceea fiind considerată una dintre cele mai greu de digerat din toată istoria fotbalului românesc.

Hunedorenii, din ce în ce mai rari la națională

La actuala ediție de EURO nu sunt jucători din județul nostru în lotul României, doar hunedoreanul Andrei Artean fiind rezervă neutilizată în preliminarii și convocat în lotul lărgit, dar nereținut în cel pentru Germania. În schimb, în staff-ul tehnic, ca antrenor cu portarii, este Leo Toder, fost jucător la Jiul. În 2016 ex – jiulistul Mihai Pintilii a jucat la turneul final, alt fost petroșănean, Eric Bicfalvi, a evoluat în preliminarii, tot în acea fază fiind rezervă neutilizată Cristi Bălgrădean, fost la Minerul Lupeni. În 2008 Bogdan Lobonț, născut la Hunedoara și crescut de Corvinul, a fost titular la turneul final, dar și în preliminarii, în această fază de calificare evoluând și Sergiu Radu, fost jucător la Jiul. În 2000 același Lobonț a fost în lot, dar nu a părăsit banca de rezerve, jucând, însă, în preliminarii, la fel ca și un alt jucător născut în Hunedoara, Gică Craioveanu. În 1996 nu au fost hunedoreni prezenți la EURO, doar în calificări evoluând, însă, Daniel Timofte, jucător născut în Vale și format la Jiul Petroșani.

Excepția din 1984

Un contigent extrem de numeros de hunedoreni a fost la EURO 1984, când selecționer era Mircea Lucescu, venit în această funcție din postura de antrenor-jucător de la Corvinul. La turneul final, dar și în prelimnarii, au evoluat, fiind legitimați la Corvinul, Mișa Klein și Romică Gabor, iar Mircea Rednic și Ioan Andone părăsiseră Hunedoara cu un an înainte de competiție. De asemenea, la EURO, dar și în preliminarii, au mai jucat Aurică Țicleanu, născut la Teliuc, și Oneață Augustin, care se „rodasela Jiul. În preliminarii au mai jucat corviniștii Roger Bogdan și Neluțu Petcu, hunedoreanul get-beget Florică Văetuș și ex-jiulistul Gigi Mulțescu. De asemenea, Fane Dubiciuc a fost rezervă neutilizată în preliminarii, iar Dorin Mateuț a fost selecționat în lotul lărgit, nefiind, însă, reținut și în cel de la turneu final, ambii jucători fiind legitimați la Corvinul.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate