Connect with us
Data: 18/04/2024
.

Actualitate

MCDR Deva: Statuetă descoperită în 1882, expusă la Madrid

Publicat

pe

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva prezintă o altă piesă deosebită din patrimoniul său, expusă temporar la Madrid, în expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”. Este vorba despre o statuetă descoperită în 1882.

 

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Societatea de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara a început săpăturile arheologice în capitala Daciei romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Cercetarea sanctuarului dedicat zeului oriental Mithras a fost făcută în anii 1882-1883 de către o echipă condusă de Pál Király. Era primul mithraeum identificat și săpat în Transilvania, iar excavarea acestuia a fost un real succes, conducând la descoperirea câtorva sute de fragmente de reliefuri și statuete votive, monumente epigrafice și a unor piese minore probabil necesare serviciului religios.

Statueta, încheie prezentarea pieselor hunedorene, expuse la Madrid

Unul dintre artefactele descoperite în anul 1882 este statueta cu care se încheie seria prezentării pieselor hunedorene participante la expoziția de la Madrid. Sculptată în marmură de Bucova, statueta redă episodul nașterii zeului din piatra originară, ipostază cunoscută ca Mithras Petrogenitus.

„Zeul este reprezentat de la jumătatea coapselor în sus, ieșind din stânca sculptată sub forma unor bolovani așezați pe câteva rânduri, în jurul căreia este încolăcit şarpele. Mithras poartă pe cap obișnuita bonetă frigiană de sub care iese părul aranjat în şuviţe scurte, foarte puţin ondulate, sugerate de linii care radiază în jurul feţei. Lipsesc brațele, însă, conform tipului iconografic consacrat, acestea erau ridicate, iar zeul ținea în mâini făclia și pumnalul.

Advertisement

Divinitate de origine persană, Mithras a fost unul dintre cei mai interesanți și populari zei din lumea romană. În secolele II-III cultul său de mistere s-a răspândit în toate colțurile Imperiului, câștigând un număr impresionant de adepți. Cu toată amploarea sa, la începutul veacului al IV-lea, are parte de un declin rapid, odată cu oficializarea creștinismului”, a declarat dr. Oana Tutilă, arheolog, secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane.

Advertisement

Actualitate

Caravana ”Sărbători cu Sănătate”, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

În cursul zilei de azi și mâine, la Deva va avea loc Caravana ”Sărbători cu Sănătate”. Personalul medical al Asociației Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Judetean Hunedoara, Episcopia Devei și Hunedoarei și Primăria Municipiului Deva organizează o acțiune de testare a sănătății populației.

Locația este Centrul medico-social „Sfântul Ierarh Nectarie” (Str. Titu Maiorescu, Nr.36 Deva) cu începere de la ora 10:00.

”Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Judetean Hunedoara, Episcopia Devei și Hunedoarei și Primăria Municipiului Deva va organiza în perioada 18-19 aprilie 2024, la Centrul medico-social „Sfântul Ierarh Nectarie” (Str. Titu Maiorescu, Nr.36 Deva) cu începere de la ora 10:00, o acțiune de testare gratuită a sănătății dumneavoastră! În cadrul acțiunii se vor efectua următoarele proceduri: efectuare electrocardiograma EKG pentru identificarea problemelor cardio; efectuare spirometrie pentru identificarea problemelor pulmonare; efectuare INR-probă din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante; măsurarea glicemiei, măsurarea tensiunii arteriale; hemoglobina glicozilată- evaluare și monitorizare a controlului glicemic, după caz; determinare indice braț-gleznă pentru identificarea unei boli arteriale periferice (BAP)-care crește riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral; osteodensitometria- măsurarea densității osoase”, anunță reprezentanții Salvital Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK SALVITAL HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva: Tichete sociale, de 2.000 de lei, pentru mamele aflate în situații defavorizate

Publicat

pe

Redactat de

Mamele aflate în situații defavorizate vor primi tichete sociale pe suport electronic, în valoare de 2.000 de lei, pentru nou-născuți – prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027. Banii pot fi folosiți doar pentru produse necesare îngrijirii nou-născutului.

Sprijinul material se acordă în perioada 2024 – 2027, pentru copii născuți începând cu data de 12 aprilie 2024, dar nu mai târziu de 3 luni de la nașterea copilului. De asemenea, în cazul unei nașteri multiple, sprijinul material se acordă pentru fiecare nou-născut.

Valoarea tichetului social va fi acordată într-o singură tranșă pentru fiecare nou-născut.

DE REȚINUT! Măsura de sprijin material nu este aplicabilă imediat. Autorităţile publice centrale au la dispoziţie 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2024 pentru a stabili procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi şi mecanismul de implementare aferent.

Potrivit actului normativ, șase CATEGORII DE PERSOANE vor primi tichetele sociale pentru nou-născuți, astfel:

Advertisement

– mame cărora le este stabilit dreptul la venit minim de incluziune (indiferent de componenta acestuia)

– mame cu dizabilități

– mame aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, ale violenței domestice sau aflate în alte situații de risc, stabilite prin anchetă socială

– mame care nu dețin acte de identitate

– mame minore

Advertisement

– mame cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zone de conflict armat, care dețin permis de ședere temporară

Prin excepție, în cazul în care copilul este lipsit de ocrotirea mamei în primele 3 luni de la naștere, tichetul social poate fi acordat reprezentantului legal al copilului.

Tichetele sociale pentru nou-născuți pot fi folosite în termen de maximum 6 luni de la data emiterii, doar pe teritoriul României. Tichetele nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Potrivit OUG nr. 34/2024, măsura de sprijin material este completată de măsuri auxiliare, care vor fi puse în aplicare de serviciile publice de asistență socială. Acestea constau în activități care au ca scop reducerea deprivării materiale și care pot include indicații de îngrijire a nou-născutului, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriționale pentru bebeluși etc.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numerele de telefon 0799.992.311 și 0254.218.030 / Tasta 1 (Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială), după următorul program: luni – joi, între orele 8:00-11:00 și 14:00-16:00 și vineri, între orele 8:00-11:00.

Advertisement

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României la fotbal

Publicat

pe

Redactat de

Echipa de fotbal Corvinul Hunedoara s-a calificat în această seară, în premieră, în finala Cupei României la fotbal.

Pe stadionul din localitate, Corvinul a întâlnit echipa FC Voluntari. Odată cu fluierul final, tabela arăta 3-1 iar Corvinul merge în marea finală.

Pentru echipa hunedoreană au marcat Manolache, în minutul 20, Neacșa, în minutul 61 și Marius Coman, în minutul 73.

FC Voluntari a reușit să marcheze un singur gol în minutul 33 prin Daniel Florea.

FOTO: FACEBOOK CĂLIN PETRU MARIAN

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate