Connect with us
Data: 10/09/2024
.

Actualitate

MCDR Deva: Statuetă descoperită în 1882, expusă la Madrid

Publicat

pe

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva prezintă o altă piesă deosebită din patrimoniul său, expusă temporar la Madrid, în expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”. Este vorba despre o statuetă descoperită în 1882.

 

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Societatea de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara a început săpăturile arheologice în capitala Daciei romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Cercetarea sanctuarului dedicat zeului oriental Mithras a fost făcută în anii 1882-1883 de către o echipă condusă de Pál Király. Era primul mithraeum identificat și săpat în Transilvania, iar excavarea acestuia a fost un real succes, conducând la descoperirea câtorva sute de fragmente de reliefuri și statuete votive, monumente epigrafice și a unor piese minore probabil necesare serviciului religios.

Statueta, încheie prezentarea pieselor hunedorene, expuse la Madrid

Unul dintre artefactele descoperite în anul 1882 este statueta cu care se încheie seria prezentării pieselor hunedorene participante la expoziția de la Madrid. Sculptată în marmură de Bucova, statueta redă episodul nașterii zeului din piatra originară, ipostază cunoscută ca Mithras Petrogenitus.

„Zeul este reprezentat de la jumătatea coapselor în sus, ieșind din stânca sculptată sub forma unor bolovani așezați pe câteva rânduri, în jurul căreia este încolăcit şarpele. Mithras poartă pe cap obișnuita bonetă frigiană de sub care iese părul aranjat în şuviţe scurte, foarte puţin ondulate, sugerate de linii care radiază în jurul feţei. Lipsesc brațele, însă, conform tipului iconografic consacrat, acestea erau ridicate, iar zeul ținea în mâini făclia și pumnalul.

Advertisement

Divinitate de origine persană, Mithras a fost unul dintre cei mai interesanți și populari zei din lumea romană. În secolele II-III cultul său de mistere s-a răspândit în toate colțurile Imperiului, câștigând un număr impresionant de adepți. Cu toată amploarea sa, la începutul veacului al IV-lea, are parte de un declin rapid, odată cu oficializarea creștinismului”, a declarat dr. Oana Tutilă, arheolog, secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane.

Advertisement

Actualitate

Zi de sărbătoare duminică, pe 8 septembrie, pentru rutenii și românii din satele Pojoga și Sălciva, comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Pe 8 septembrie 2024, creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria Mică, un prilej de bucurie și rugăciune în întreaga țară. Tradițiile străvechi, slujbele speciale și pelerinajele organizate în această zi marchează importanța acestei sărbători în sufletele credincioșilor, care o cinstesc pe Maica Domnului ca ocrotitoare și mijlocitoare a harurilor divine. Atmosfera spirituală reunește comunități întregi în biserici și mănăstiri.

A fost zi de sărbătoare duminică, pe 8 septembrie, pentru rutenii și românii din satele Pojoga și Sălciva, comuna Zam,  unde a fost serbată ocrotitoarea, Maica Domnului, ocazie cu care un frumos sobor de preoţi a săvârşit taina Sfântului Maslu.
Printre credincioșii prezenți în număr mare la eveniment s-au aflat: dr. Gheorghe Firczak, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.), Iulius Firczak – deputat U.C.R.R., Maria Bocicor, președintele Filialei Hunedoara a U.C.R.R. și consilier local U.C.R.R. la Zam.

Atmosfera spirituală reunește comunități

„Doamne ajută! În data de 8 septembrie a acestui an, de Naşterea Maicii Domnului, biserica din Pojoga şi-a serbat ocrotitoarea, pe Maica Domnului, Naşterea Maicii Domnului, ocazie cu care un frumos sobor de preoţi, alături de credincioşi, am săvârşit Taina Sfântului Maslu.
Iar după aceasta, sigur, am participat cu toţii la o gapă frăţească la căminul din localitate. Masa şi toate cele ce au fost necesare pentru hram au fost făcute de domnul preşedinte al rutenilor, domnul dr. Firczak Gheorghe, căruia îi mulţumesc din suflet pentru tot sprijinul şi ajutorul pe care îl conferă tuturor activităţilor pe care noi le desfăşurăm în Parohia Pojoga, cu Filia Sălciva şi datorită faptului că în aceste două sate este o comunitate închegată de ruteni, comunitate ce domnul Firczak Gheorghe o reprezintă şi sigur, nu doar pe acestea, ci toţi beneficiem, ruteni şi localnici, de ajutorul pe care domnul preşedinte îl oferă, ori de câte ori, îl solicităm. Îi mulţumim şi dânsului, mulţumim şi domnului deputat Iulius Firczak, pentru că şi dânsul a fost prezent alături de noi la această sărbătoare a satului.
Le mulţumim tuturor celor care au fost prezenţi şi dumneavoastră pentru buna colaborare şi interesul cu care sigur de fiecare dată veniţi în ajutorul şi sprijinul nostru.

Domnului deputat Iulius Marian Firczak, i-am acordat o icoană, ca un simbol şi chiar i-am oferit-o pe Maica Domnului, pentru că domnul Iulius Firczak mai poartă şi numele de Marian, ceea ce îl face să fie un sărbătorit în data de 8 septembrie. Ca o recunoştinţă din partea noastră şi ca un lucru de bun prisos, am crezut de bine să-i dăm o icoană cu Maica Domnului, care sigur, să-l sprijine, să-l ajute, să-l ferească de ispite, greutăţi, necazuri şi să fie totdeauna aşa sub sprijinul şi ocrotirea Maicii Domnului”, a declarat Preotul Paroh Florin Suba.

 

Advertisement

„De fiecare dată sunt alături de comunitatea de ruteni și români din satele Pojoga, Sălciva și nu numai. Mă bucur că am putut sa fiu prezent, și de această dată, la această sărbătoare creștină și cu această ocazie doresc să le mulțumesc tuturor celor prezenți. Totodată, mulțumesc din suflet pentru darul prețios, icoana Maicii Domnului, pe care preotul paroh Florin Suba mi-a oferit-o în semn de recunoștință și ocrotire. Acest gest îmi aduce o profundă bucurie și mă onorează. Icoana va rămâne un simbol al legăturii noastre sufletești și al valorilor pe care le împărtășim. Fie ca rugăciunile noastre să fie mereu însoțite de binecuvântarea și ocrotirea Maicii Domnului!”

Cu stimă și prețuire, deputat Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Iulius Marian Firczak

Citeste mai mult ...

Actualitate

Zi de meciuri în faza județeană a Cupei României

Publicat

pe

Redactat de

Miercuri, 11 septembrie, de la ora 17:30, se vor desfășura ultimele meciuri din etapa a doua din grupele fazei județene a Cupei României la fotbal. Aceste meciuri sunt din grupele 3 și 4.

La Certej și Vulcan

În grupa 3 se dispută jocurile ACS Certej – Victoria Călan și CSM Vulcan – CFR Simeria. Dintre acestea echipa din Certej evaluează în eșalonul al cincilea, iar celelalte competitoare joacă în Liga 4. În prima etapă Vulcanul a câștigat la Călan, cu 3-1, iar Simeria a trecut, acasă, cu 4-2 de Certej. În ultima etapă se vor juca meciurile Certej – Călan și Vulcan – Simeria.

Duel la distanță între Geoagiu și DMO

În grupa 4 vom asista la un dialog la distanță între primele clasate din Liga 4, Gloria Geoagiu și Unirea DMO. Ambele combatante vor evolua pe teren propriu cu echipe din Liga 5, DMO urmând a juca cu Real Sântandrei, iar Geoagiu cu Ponorul Vața. În prima etapă Geoagiu a câștigat cu 13-0 la Sântandrei, iar DMO s-a impus la Vața cu scorul de 6-0. Meciurile ultimei runde vor fi Vața – Sântandrei și derby-ul DMO – Geoagiu.

Sistemul de desfășurare

Sunt patru grupe de câte patru formații fiecare în această fază a competiției. Se joacă fiecare cu fiecare, într-o singură manșă, gazdele fiind stabilite prin tragere la sorți. În sferturile de finală sunt calificați direct cei de la Aurul Brad, finaliști ediția trecută. Din grupe merg mai departe câștigătoarele și cele mai bune trei clasate de pe locurile secunde. În grupa 1 conduce Retezatul Hațeg, cu 6 puncte, urmată de Dacia Orăștie și Zarandu Crișcior, ambele cu 3, și Minerul Uricani, cu 0. În grupa 2 clasamentul este Șoimul Băița (6 puncte), Inter Petrila, Unirea General Berthelot (ambele 3) și CSM Deva (0).

Citeste mai mult ...

Actualitate

România, punctaj maxim în Nations League

Publicat

pe

Redactat de

Echipa națională de fotbal a României are un debut foarte bun în actuala ediție a UEFA Nations League. Formația pregătită de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, are punctaj maxim în grupa din care face parte.

3-1 cu Lituania

Al doilea meci cu Lucescu pe banca tehnică, revenit la cârma naționalei după 38 de ani, a însemnat al doilea meci câștigat. Într-un meci contând pentru a doua etapă din Divizia a treia a Nations League, România a învins, pe stadionul Steaua din București, reprezentativa Lituaniei. Tricolori au deschis repede scorul, prin Valentin Mihăilă, în minutul 4, însă au fost egalați până la pauză prin reușita lui Kucys, din minutul 32, iar la vestiare s-a intrat cu un rezultat de egalitate, scor 1-1. Victoria s-a conturat pe final, când România a înscris prin Răzvan Marin, din penalty, în minutul 87, și Alexandru Mitriță, în minutul 90+2. În celălalt meci al rundei, selecționata Kosovo a câștigat, cu 4-0, în deplasare, în Cipru. În urma acestor rezultate România conduce în grupă cu șase puncte, fiind urmată de Kosovo și Cipru, ambele cu trei, și Lituania, cu zero. Reamintim că în prima etapă România a câștigat în Kosovo, cu 3-0, iar Cipru s-a impus în Lituania cu 1-0.

Hunedorenii, pe bancă

La succesul cu Lituania au contribuit și trei hunedoreni, însă toți de pe bancă. Pe lângă Mircea Lucescu, din staff-ul tehnic mai face parte, ca antrenor cu portarii, și fostul goalkeaper de la Jiul Petroșani, Leontin Toader. De asemenea, din lotul de jucători a făcut parte și mijlocașul Andrei Artean, născu la Hunedoara, însă acesta nu a fost utilizat, fiind rezervă atât în Kosovo, cât și în meciul cu Lituania.

Programul viitor

Următoarele meciuri din Nations League se vor juca în luna octombrie. Astfel, pe 12 octombrie România va întâlni, în deplasare, echipa Ciprului, în aceeași zi mai fiind programat și meciul dintre Lituania și Kosovo. Apoi pe 15 octombrie tricolorii se vor deplasa în Lituania, celălalt meci al zilei fiind Kosovo – Cipru. România va juca ultimele două meciuri din Nations League pe teren propriu, pe Arena Natională din București, în cursul lunii noiembrie. Primul dintre aceste meciuri va fi pe 15 noiembrie, cu Kosovo, în celălalt joc al grupei urmând a se confrunta Cipru și Lituania. În fine, în ultimul joc din grupa B a diviziei a treia din Nations League, pe 18 noiembrie, România va întâlni Cipru, iar Kosovo va primi vizita celor din Lituania.

Cu gândul la Campionatul Mondial

Meciurile din Nations League sunt importante în economia calificării la Campionatul Mondial de peste doi ani. În preliminariile pentru mondialele din 2026 vor fi 12 grupe de câte patru sau cinci echipe. Câștigătoarele se vor califica direct la competiția ce va fi organizată de SUA, Mexic și Canada. Echipele clasate pe poziția secundă, plus cele mai bune patru câștigătoare de grupe din Nations League vor juca în play-off. Acest lucru înseamnă o calificare ca și certă în play-off pentru câștigătoarele de grupe din divizia terță a Nations League. Și asta întrucât, după toate probabilitățile, echipele ce vor merge direct peste Ocean vor fi din primele două divizii ale Nations League.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate