
Consultă pacienţi sau fac pe poştaşii?
După aproape şase ani de tergiversări introducerea cardurilor de sănătate în sistemul medical „bate pasul pe loc”. Medicii de familie, cei care au fost desemnaţi să distribuie cardurile de sănătate spun că noua atribuţie le-ar ocupa aproape tot timpul destinat consultaţiilor
Mai mult, aceştia consideră că un astfel de serviciu, respectiv distribuirea cardurilor de sănătate ar fi unul similar cu cel poştal.
„Nu e treaba noastră”
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţa cu „surle şi trâmbiţe” că, începând cu data de 1 ianuarie 2013, vom intra în posesia cardurilor de sănătate prin simpla prezentare la medicul de familie. Până acum, însă, niciun hunedorean nu a intrat în posesia propriului „plastic”.
Medicii de familie, responsabili cu distribuirea cardurilor, evită să distribuie aceste acte, susţinând că ei au semnat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate(CJAS) Hunedoara un contract de prestări servicii medicale şi nu poştale. În opinia preşedintelui Societăţii Naţionale de Medicina Familiei(SNMF), filiala Hunedoara, Ana Chiş distribuirea cardurilor de sănătate de către doctori ar îngreuna şi mai mult munca acestora, iar timpul acordat consultaţiilor ar trebui redus. Acest fapt ar aduce deservicii pacienţilor. “Nu văd de ce distribuirea ar trebui făcută de medicii de familie, pentru că nu intră în atribuţiile noastre. Ar însemna ca noi să nu facem nimic, decât să distribuim carduri. Cred că aceste carduri ar putea fi distribuite de Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar în niciun caz de medicii de familie”, spune Ana Chiş, preşedinta SNMF Hunedoara.
Aparate de citit şi inscripţionat
O altă problemă pe care medicii de familei o aduc în atenţia iniţiatorilor acestui proiect o reprezintă noile investiţii în aparatură pe care doctorii trebuie să le facă. Mai exact, pentru citirea şi inscripţionarea unui astfel de card medicii vor trebui să-şi achiziţioneze două aparate speciale a căror valoare este de câteva sute de euro. “Nu avem nimic împotriva cardurilor, dar nu vrem să le distribuim. În plus, trebuie pus la punct sistemul de finanţare al cititorilor de carduri. Fiecare medic de familie, dar şi medicii din policlinici şi spitale, vor trebui să aibă două asemenea aparate: unul de inscripţionare şi unul de citire. Aceste investiţii sunt destul de costisitoare”, precizează preşedinta SNMF Hunedoara, Ana Chiş.
[notification type=”standard”]
„Plastic” plin de informaţii şi anti fraudă
Cardul de sănătate este un instrument prin care pacientul este identificat în sistemul naţional de asigurări sociale de sănatate şi permite decontarea serviciilor medicale reale, permiţând creşterea transparenţei şi diminuarea fraudei în sistemul medical. Cardul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani şi conţine numele posesorului, codul unic de asigurat, care va fi format din 20 de caractere şi diferit de CNP, precum şi informaţii medicale despre deţinător.
[/notification]