
Din faţa pacienţilor, la mitinguri
Au multe doleanţe, sunt dornici de dialog pentru rezolvarea lor, însă Ministerul Sănătăţii e ancorat în veşnicele blocaje executive şi legislative
Situaţia dezastruoasă din sistemul sanitar, dar mai ales nivelul salarizării şi condiţiile de muncă în care îşi desfăşoară activitatea medicii sunt doar câteva dintre nemulţumirile ce ar putea să-i scoată în stradă pe doctorii hunedoreni.
Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Hunedoara a anunţat ieri calendarul acţiunilor de protest ce ar putea avea loc în perioada imediat următoare în cazul în care Ministerul Sănătăţii nu va găsi soluţii pentru a satisface măcar o parte din doleanţele acestei categorii profesionale. Doctorii din judeţ spun că sunt deschişi unui dialog cu factorii responsabili din sistemul sanitar, însă în caz contrar sunt de acord cu declanşarea unor acţiuni de protest, ce ar putea culmina cu demisia în bloc, în luna noiembrie.
Spitalul din Lupeni nu a răspuns apelului
Deblocarea posturilor vacante din sănătate, excluderea din categoria de bugetari a medicilor, dat fiind dreptul de practică independentă şi autonomă al acestora, majorarea veniturilor doctorilor astfel încât un rezident să câştige echivalentul a trei salarii medii pe economie, dar şi reducerea birocraţiei şi simplificarea documentelor în relaţia medic – pacient se numără printre doleanţele exprimate de alianţa profesioniştilor din sănătate la care au aderat deja mai multe entităţi, cum ar fi Federaţia „Sanitas”, Colegiul Medicilor Dentişti sau asociaţiile doctorilor rezidenţi.
Potrivit conducerii CJM Hunedoara, toate aceste revendicări, dar şi calendarul acţiunilor de protest, au fost deja comunicate celor 11 unităţi sanitare din judeţ. „Zece dintre aceste au răspuns pozitiv solicitărilor noastre, adică au fost de acord să declanşeze proteste în cazul în care doleanţele nu ne sunt satisfăcute. Singurul care nu ne-a trimis niciun punct de vedere a fost spitalul din Lupeni. Noi am putea să interpretăm acest gest ca unul de delimitare faţă de demersul nostru”, a declarat dr. Mircea Artean, preşedintele CMJ Hunedoara. Acesta mai spune că revendicărilor iniţiale formulate la nivel naţional li se vor alătura altele pe care CMJ le va „culege” din judeţul Hunedoara. „Toate aceste doleanţe le vor fi transmise mai departe, către Ministerul Sănătăţii, prin Prefectura şi Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara. Avem toate motivele să recurgem la acţiuni de protest dacă Ministerul Sănătăţii nu va găsi o rezolvare a solicitărilor noastre”, a afirmat preşedintele CMJ Hunedoara.
Salarii mici, exod în creştere
Pe de altă parte, medicii hunedoreni sunt de părere că salarizarea acestei categorii profesionale este una dintre marile probleme ale sistemului sanitar din România. Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a mai încercat să „repare” acest neajuns al veniturilor extrem de scăzute ale unui medic, totuşi, un doctor român ajunge să câştige de zece ori mai puţin decât unul din restul statelor din Uniunea Europeană. (UE). Acest fapt a făcut ca în ultimii ani, circa 20.000 de medici români să plece să lucreze în străinătate, printre aceştia numărându-se şi doctori hunedoreni. „Anul acesta au plecat 16, iar în 2012 încă 20 de medici din judeţul Hunedoara, de la toate specializările, dar se caută cei de ATI, radiologie sau paraclinică. Un medic rezident câştigă acum cam 220 de euro pe lună, în timp ce unul primar ia dublu. Sunt o problemă aceste plecări ale medicilor, pentru că statul cheltuie cam 51.000 de lei pentru specializarea unui doctor”, a declarat dr. Gheorghe Basarab.