Actualitate
Memoria marelui profesor și arheolog Sever Dumitrașcu, omagiată la Deva
În cadrul unui eveniment de o mare încărcătură emoțională, ce a avut loc la sala Spiru Haret a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, a fost omagiată personalitatea profesorului și arheologului Sever Dumitrașcu, la doi ani de la trecerea sa în neființă. Evenimentul de la Deva a avut loc sub egida Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR), în colaborare cu Departamentul de Istorie – Laboratorul de Arheologie al Universității din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, Asociația Profesorilor de Istorie din România (APIR) – Filiala Hunedoara, și Asociația Județeană a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri (AJRRUEM) Hunedoara – Deva.
Omagiul specialiștilor
Evenimentul a fost moderat de către dr. Gheorghe Firczak și prof. Alina Bratu, iar manifestarea a fost deschisă prin interpretarea imnului academic „Gaudeamus Igitur” de către Ansamblul Holubok din Peregu Mare. În continuare au susținut alocuțiuni dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general al IȘJ , deputatul Iulius Marian Firczak, președinte executiv al UCRR, prof. Adrian Liga, președinte APIR Hunedoara și dr. Ioan Dorin Petrui, prim-vicepreședinte al AJRRUEM Hunedoara – Deva. Vorbitorii au subliniat importanța operei și moștenirii lăsate de eminentul istoric și arheolog Sever Dumitrașcu pentru cultura și istoria României. De asemenea au fost remarcabile intervențiile făcute de alte personalități care i-au fost apropiate celui comemorat. Edit Dumitrașcu, soția marelui dispărut, a evocat amintiri personale în cadrul discursului „Hunedoreanul meu Sever Dumitrașcu”, iar distinsa Viorica Igelsky a împărtășit experiențe despre colaborarea cu acesta, subliniind calitățile sale umane și profesionale. Totodată dr. Constantin Liviu Demeter a adus în discuție „Dorul amintirilor”, lucrare ce face referință la personalitatea marcantă a celui comemorat, în timp ce dr. Ion Alexandru Mizgan a vorbit despre „Iubirea de neam în conștiința profesorului Sever Dumitrașcu”, subliniind dedicarea acestuia pentru promovarea istoriei naționale. De asemenea, dr. Florin Sfrengeu de la Universitatea din Oradea a analizat opera științifică a lui Sever Dumitrașcu, evidențiind contribuțiile sale semnificative în domeniul arheologiei și istoriei.
Moment deosebit
Un moment special l-a constituit prezentarea dr. Gheorghe Firczak, care a adus un omagiu în memoria profesorului Hadrian Daicoviciu, cel care a fost unul dintre colaboratorii apropiați ai lui Sever Dumitrașcu. În cadrul evenimentului, a fost organizată și o expoziție de publicații realizate de profesorul Sever Dumitrașcu, prezentată de dr. Georgeta Deju, de la MCDR Deva, care a oferit o perspectivă asupra volumelor, studiilor și articolelor semnate de acesta de-a lungul timpului. Cu o impresionantă activitate de cercetare, Sever Dumitrașcu a publicat 36 de volume și peste 500 de articole și studii în reviste de specialitate, fiind citat frecvent atât în țară, cât și în străinătate. În cadrul discursului său, dr. Gheorghe Firczak a propus ca școala din Rapoltu Mare să poarte numele lui Sever Dumitrașcu, ca un omagiu adus contribuțiilor sale semnificative în domeniul arheologiei și educației, consolidând astfel legătura dintre personalitatea sa marcantă și comunitatea locală.
Prezentarea unor lucrări de mare valoare
Evenimentul comemorativ a mai cuprins prezentarea unui colaj fotografic din viața și activitatea profesorului și arheologului Sever Dumitrașcu, pe fondul muzical asigurat de „Balada” inconfundabilă a lui Ciprian Porumbescu, alături de volumul „In memoriam Sever Dumitrașcu”, lucrare apărută sub coordonarea reputaților specialiști Florin Sfrengeu și Florina Ciure, valoroasa scriere oferind moment de reflecție asupra moștenirii lăsate de acest remarcabil arheolog și profesor. Totodată, unul dintre amfitrioni, dr. Gheorghe Firczak, a oferit elevatului public cel mai recent volum pe care l-a publicat, impresionanta lucrare istorică „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848 – 1849”, alături de un DVD cu emisiuni dedicate Eroului Național. Lucrarea a văzut lumina tiparului la editura „Cetate din Deva” și a fost publicată cu ocazia împlinirii, în 2024, a 200 de ani de la nașterea celui cunoscut drept „Crăișorul Munților”.
dr. Gheorghe Firczak, istoric
„Pe lângă reputatul profesor Sever Dumitrașcu comemorăm un alt mare istoric, Hadrian Daicoviciu. Au fost personalități imense, care au avut un aport incomensurabil în istoria României și a județului Hunedoara”.
dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general
„Sever Dumitrașcu a fost profesorul de la care am învățat istorie, arheologie și lecții de viață mai multe generații de studenți. Este o onoare, pentru noi toți, că putem găzdui acest eveniment deosebit”.
Iulius Firczak, deputat UCRR
„Este important să arătăm tinerilor cum trebuie omagiați și respectați înaintașii. Am putut afla multe despre un hunedorean de-al nostru de vază, profesorul Sever Dumitrașcu, un model de urmat pentru toți”.
dr. Dorin Petrui, primvicepreședinte AJRRUEM
„Omagiem și onorăm excelența, adică exact ce facem aici.
Sever Dumitrașcu merită aceste onoruri, acesta militând pentru prioritizarea meritocrației și a expertizei profesionale în fața carnetului de partid”.
dr. Florin Sfrengeu, Universitatea din Oradea
„N-ascund faptul că, alături de Sever Dumitrașcu, am îndrumat mulți studenți către catedră. Mi-a fost profesor și continui predarea cursurilor sale, acestea fiind preluate de la iluștrii săi magiștri”.
dr. Georgeta Deju, șef secție Istorie și Artă MCDR Deva:
„Sever Dumitrașcu ne-a lăsat o operă extraordinară, cu lucrări valoroase. O parte dintre acestea sunt în biblioteca MCDR, care s-a îmbogățit și cu alte volume importante donate de către dr. Gheorghe Fircazk”.
prof. Viorica Igelsky, istoric
„Am avut onoarea de a fi colegă de facultate cu Sever Dumitrașcu, care a avut o carieră deosebită. Pentru mine, dar și pentru toți cei care activăm în domeniu, Sever a fost și rămâne un om de neuitat”.
dr. Constantin Demeter, istoric
„L-am avut profesor la facultate pe domnul Dumitrașcu, un om deosebit. Era de vârsta bunicului meu, pe care l-am pierdut la Revoluție. Cu timpul ne-am apropiat, iar ultima materie pe care mi-a predat-o a fost prietenia”.
prof. Edit Dumitrașcu, soția lui Sever Dumitrașcu
„Sunt sigură că soțul meu, dacă ne privește, de acolo, de sus, de unde este, ar fi bucuros să vă vadă aici. Vă mulțumesc că ne sunteți alături în aceste momente emoționante pentru mine și pentru familia mea”.
dr. Florina Ciure, șef secție Istorie Muzeul Țării Crișurilor Oradea:
„În carte am prezentat un palier vast de studii și sper că v-a stârnit curiozitatea. Vă mulțumesc pentru prezența la această comemorare deosebită a unui om cu o personalitate și o carieră remarcabilă”.
prof. Adrian Liga, președinte APIR Hunedoara
„Este o evocare deosebită, dedicată unui mare om de știință, unui dascăl desăvârșit și unui pedagog de excepție. Sunt onorat că pot fi prezent la eveniment și transmit mulțumiri organizatorilor valoroasei manifestări”.
dr. Ion Alexandru Mizgan, preot
„Sever Dumitrașcu și-a iubit locurile natale, neamul și patria. Întreaga lui operă a pus-o în slujba neamului românesc și a rămas foarte legat de locurile de origine. Mă bucur că suntem pe aceste meleaguri”.
prof. Alina Bratu, inspector de specialitate la IȘJ Hunedoara:
„Opera domnului profesor Sever Dumitrașcu a fost bibliografie obligatorie pentru toți cei care i-am fost studenți. A fost o conferință de suflet, despre o persoană aparte, care ne-a format și ca oameni, și ca dascăli”.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 41,62 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 18:00
Aproximativ 151.000 de locuitori ai județului Hunedoara, dintre cei 363.541 înscriși pe liste, reprezentând un procent de 41,62 la sută, și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:00, potrivit datelor furnizate, în timp real, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Un număr de 134.277 de persoane au votat pe listele permanente, iar 15.053 pe cele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 2.008 ori.
La nivel național, peste opt milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile prezidențiale- primul tur, prezența la vot până la aceeași oră, respectiv ora 18:00, fiind de 45,79 la sută, potrivit datelor AEP.
Actualitate
Corvinul este pe loc de play-off
În Liga 2 de fotbal s-au jucat, cu o singură excepție, meciurile etapei a XIV-a. Reamintim că în Liga 2, unde, la începutul competiției, au fost înscrise 22 de echipe, se joacă un singur tur, la finalul căruia primele șase clasate vor evolua în play-off-ul pentru promovarea în SuperLigă, iar celelate participante vor evolua în două serii de play-out.
Succes cu 2-1 la Oradea
Corvinul Hunedoara a jucat, în deplasare, la Oradea, pe terenul celor de la FC Bihor. Deși hunedorenii nu au drept de promovare în primul eșalon, trupa pregătită de Florin Maxim și-a respectat blazonul de deținătoare a Cupei României și își continuă evoluția pentru atingerea obiectivului, respectiv calificarea în play-off. Pe un teren deloc ușor, Corvinul a început mai bine jocul și, după două ratări ale lui Grigore, reușește deschiderea scorului în minutul 10 când, după o acțiune prelungită de atac, Cărăuș, din a doua încercare, a înscris, cu capul, din apropiere, centrarea lui Velisar. Până la pauză tot Corvinul a controlat jocul, în general, având ocazii mai periculoase decât gazdele, iar la vestiarele stadionului „Iuliu Bodola” din Oradea s-a intrat cu 1-0 în favoarea Hunedoarei. Mitanul secund începe perfect pentru Corvinul, Vladic, bine lansat de Lehaire, fiind faultat în suprafața de pedeapsă, este faultat de Băican. Iar penalty-ul din minutul 48 a fost transformat, cu siguranță, de Manolache. Jocul părea să se îndrepte spre o victorie fără probleme a Corvinului, dar, în minutul 68, arbitrul „vede” un henț, inexistent, la Lehaire, iar penalty-ul fantezist acordat a fost transformat de experimentatul Hora. Corviniștii reușesc să mențină rezultatul până la final, mai ratând, și ei, ceva ocazii, și se impun cu 2-1. În urma acestui rezultat, Hunedoara urcă pe 6, ultimul loc de play-off, cu 23 de puncte, iar Bihorul este pe 17, cu 11 puncte. Etapa viitoare cei de la Corvinul Hunedoara vor primi vizita liderului, AFKC Miecurea Ciuc, asupra acestui subiect urmând a reveni în edițiile următoare ale cotidianului SERVUS HUNEDOARA.
Actualitate
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
Un accident rutier grav a avut loc la ieșirea de pe autostrada A1 către DN 7, implicând două autoturisme și rănirea a patru persoane.
Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit în urmă cu puțin timp, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la ieșirea de pe autostrada A1 pe DN 7, unde a fost semnalat un accident rutier.
Pentru misiune au fost alocate și 3 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.
La fața locului, echipajele operative au constatat faptul că, în accident au fost implicate 2 autoturisme, rezultând rănirea a 4 persoane.
Acestea au fost evaluate și au primit primul ajutor la locul evenimentului și ulterior au fost transportate la spitalele din Orăștie (2 victime), Deva ( 1 victimă) și Hunedoara (1 victimă), pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Pompierii militari au asigurat, totodată, măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.
În aceste momente, circulația în zonă se desfășoară alternativ.
FOTO: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu o zi in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 4 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul din Luncoiu de Jos rămâne realist
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Probleme în sistemul informatic la Registrul Auto Român (RAR). Activitatea, perturbată în întreaga țară