
Proiect, la final
Ceea ce au învăţat de la „profesori”, tinerii au pus în practică, realizând mai multe obiecte textile, din lut sau lemn ce vir fi prezentate publicului într-o expoziţie, la sfârşitul săptămânii

Elevele au învăţat cum să confecţioneze haine după tehnici vechi din moşi strămoşi
Olărit, prelucrarea lemnului şi a fibrelor textile au fost câteva dintre meştelugurile tradiţionale ale căror taine le-au deprins elevii de la Liceul Tehnologic „Crişan” din localitatea Crişcior în cadrul unui proiect derulat, timp de două luni, în comuna Blăjeni.
Intitulat “Implicarea tinerilor în valorificarea şi recuperarea valorilor tradiţionale locale”, proiectul a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi derulat de PFA Ştefan Ciprian Anghel, în partneriat cu Primăria Blăjeni şi Liceul Tehnologic „Crişan” din localitatea Crişcior. Scopul acestuia a fost identificarea valorilor culturii tradiţionale locale din comuna Blăjeni, care pot acţiona ca resurse/motor de dezvoltare şi implicarea tinerilor din comunitate, elevi ai liceelor din Crişcior şi Brad, în activităţi legate de cunoaşterea acestora.
Modelarea lutului sub îndrumarea lui Petru Borza
Proiectul s-a desfăşurat la Centrul pentru păstrarea şi promovarea culturii tradiţionale din comuna Blăjeni, unde, timp de două luni, au avut loc, ateliere de lucru care au vizat recuperarea unor meşteşuguri tradiţionale locale. S-au pus în practică şi s-au utilizat tehnici şi unelte de lucru specifice şi s-a realizat o expoziţie cu caracter permanent la şcoala din satul Reţ, care prezintă patrimoniul local al comunei Blăjeni.
Unul dintre atelierele desfăşurate a fost cel de olărit, unde elevii au primit îndrumări de la meşterul local Petru Borza, unul dintre cei mai cunoscuţi din Hunedoara şi singurul rămas din vechea generaţie de meştelugari de gen ai satului Obârşa. Secundat de un formator specializat în cultura tradiţională, olarul Petru Borza a oferit elevilor din Blăjeni câteva din secretele meşteşugului său. Elevilor li s-au prezentat instrumentarul specific şi tehnicile de bază de lucru, etapele de pregătire a lutului, metode de modelare, modul de folosire a roţii olarului şi modele tradiţionale de ceramică specifice zonei.Tinerii au încercat apoi să pună în practică lucrurile învăţate şi au realizat mai multe obiecte din ceramică, sub îndrumarea meşterului olar.
De la furca de tors, la ţesut şi brodat
De la olărit, elevii de la Liceul Tehnologic „Crişan” din Crişcior au deprins tehnica prin care pot prelucra lemnul sau confecţiona haine. În cadrul atelierelor de de prelucrare a fibrelor textile, elevii au văzut cum arată şi au testat calul pentru realizarea şiţei, securea sau furca de tors. Marta Ştefan şi Mariana Leaha, femei din Ţara Moţilor, le-au prezentat elevilor etapele de lucru şi pregătirea materialului în vederea confecţionării unor veşminte, dar şi tehnica ţesutului sau brodatului, ale căror secrete mai sunt cunoscute şi păstrate de către localnice.
De asemenea, tainele prelucrării lemnului le-au fost dezvăluite tinerilor participanţi la proiect de meşterii populari Traian Ştefan, Dorel Ştefan şi de restauratorul Iov Tolomei. „Participarea elevilor de la Liceul Tehnologic din Crişcior a avut drept scop principal educarea acestora pentru dezvoltarea capacităţii de a identifica şi valorifica potenţialul cultural al localităţilor de provenienţă. Aceste acţiuni s-au dezvoltat sub semnul dialogului între două culturi – cea rurală şi cea urbană, şi între două generaţii – cea matură, a purtătorilor valorilor tradiţiei locale şi cea tânără, receptoare a acestor valori”, a declarat Ciprian Ştefan, managerul acestui proiect.
Pe de altă parte, lucrările realizate de elevi în urma acestor ateliere vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii, al cărei vernisaj va avea loc sâmbătă, 6 iulie, de la ora 11:00, la Centrul pentru păstrarea şi promovarea culturii tradiţionale din satul Reţ, comuna Blăjeni. La realizarea expoziţiei în care vor fi cuprinse şi obiecte reprezentative pentru tradiţiile culturale ale comunei Blăjeni, vor contribui şi etnografi, muzeografi şi meşteri populari.