Actualitate
Meşteşuguri tradiţionale, „predate” elevilor hunedoreni, în ateliere de lucru, în comuna Blăjeni
Proiect, la final
Ceea ce au învăţat de la „profesori”, tinerii au pus în practică, realizând mai multe obiecte textile, din lut sau lemn ce vir fi prezentate publicului într-o expoziţie, la sfârşitul săptămânii
Olărit, prelucrarea lemnului şi a fibrelor textile au fost câteva dintre meştelugurile tradiţionale ale căror taine le-au deprins elevii de la Liceul Tehnologic „Crişan” din localitatea Crişcior în cadrul unui proiect derulat, timp de două luni, în comuna Blăjeni.
Intitulat “Implicarea tinerilor în valorificarea şi recuperarea valorilor tradiţionale locale”, proiectul a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi derulat de PFA Ştefan Ciprian Anghel, în partneriat cu Primăria Blăjeni şi Liceul Tehnologic „Crişan” din localitatea Crişcior. Scopul acestuia a fost identificarea valorilor culturii tradiţionale locale din comuna Blăjeni, care pot acţiona ca resurse/motor de dezvoltare şi implicarea tinerilor din comunitate, elevi ai liceelor din Crişcior şi Brad, în activităţi legate de cunoaşterea acestora.
Modelarea lutului sub îndrumarea lui Petru Borza
Proiectul s-a desfăşurat la Centrul pentru păstrarea şi promovarea culturii tradiţionale din comuna Blăjeni, unde, timp de două luni, au avut loc, ateliere de lucru care au vizat recuperarea unor meşteşuguri tradiţionale locale. S-au pus în practică şi s-au utilizat tehnici şi unelte de lucru specifice şi s-a realizat o expoziţie cu caracter permanent la şcoala din satul Reţ, care prezintă patrimoniul local al comunei Blăjeni.
Unul dintre atelierele desfăşurate a fost cel de olărit, unde elevii au primit îndrumări de la meşterul local Petru Borza, unul dintre cei mai cunoscuţi din Hunedoara şi singurul rămas din vechea generaţie de meştelugari de gen ai satului Obârşa. Secundat de un formator specializat în cultura tradiţională, olarul Petru Borza a oferit elevilor din Blăjeni câteva din secretele meşteşugului său. Elevilor li s-au prezentat instrumentarul specific şi tehnicile de bază de lucru, etapele de pregătire a lutului, metode de modelare, modul de folosire a roţii olarului şi modele tradiţionale de ceramică specifice zonei.Tinerii au încercat apoi să pună în practică lucrurile învăţate şi au realizat mai multe obiecte din ceramică, sub îndrumarea meşterului olar.
De la furca de tors, la ţesut şi brodat
De la olărit, elevii de la Liceul Tehnologic „Crişan” din Crişcior au deprins tehnica prin care pot prelucra lemnul sau confecţiona haine. În cadrul atelierelor de de prelucrare a fibrelor textile, elevii au văzut cum arată şi au testat calul pentru realizarea şiţei, securea sau furca de tors. Marta Ştefan şi Mariana Leaha, femei din Ţara Moţilor, le-au prezentat elevilor etapele de lucru şi pregătirea materialului în vederea confecţionării unor veşminte, dar şi tehnica ţesutului sau brodatului, ale căror secrete mai sunt cunoscute şi păstrate de către localnice.
De asemenea, tainele prelucrării lemnului le-au fost dezvăluite tinerilor participanţi la proiect de meşterii populari Traian Ştefan, Dorel Ştefan şi de restauratorul Iov Tolomei. „Participarea elevilor de la Liceul Tehnologic din Crişcior a avut drept scop principal educarea acestora pentru dezvoltarea capacităţii de a identifica şi valorifica potenţialul cultural al localităţilor de provenienţă. Aceste acţiuni s-au dezvoltat sub semnul dialogului între două culturi – cea rurală şi cea urbană, şi între două generaţii – cea matură, a purtătorilor valorilor tradiţiei locale şi cea tânără, receptoare a acestor valori”, a declarat Ciprian Ştefan, managerul acestui proiect.
Pe de altă parte, lucrările realizate de elevi în urma acestor ateliere vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii, al cărei vernisaj va avea loc sâmbătă, 6 iulie, de la ora 11:00, la Centrul pentru păstrarea şi promovarea culturii tradiţionale din satul Reţ, comuna Blăjeni. La realizarea expoziţiei în care vor fi cuprinse şi obiecte reprezentative pentru tradiţiile culturale ale comunei Blăjeni, vor contribui şi etnografi, muzeografi şi meşteri populari.
Actualitate
Incendiu la o anexă gospodărească din Simeria
Echipaje de intervenție de la Detașamentul de pompieri Deva au intervenit, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în camera centralei pe lemne și la acoperișul unei anexe de la o gospodărie din Simeria.
Pentru misiune au fost alocate 2 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, iar la locul incendiului s-a aflat și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Simeria.
Intervenția a constat în localizarea și lichidarea incendiului care a cuprins camera centralei și un șopron cu lemne. Acțiunile pompierilor au eliminat riscul de a fi cuprinsă de flăcări și casa de locuit. Nicio persoană nu a fost rănită.
Sursa probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost efectul termic
FOTO: Arhivă
Actualitate
Restricții de trafic în Deva, sâmbătă, 18 ianuarie, din cauza unei manifestații publice
Primăria Municipiului Deva anunță restricții temporare de circulație în oraș, sâmbătă, 18 ianuarie 2025, pentru a permite desfășurarea unui marș de protest.
Evenimentul este programat între orele 14:00 și 20:00 și va atrage, potrivit organizatorilor, aproximativ 2500 de participanți. Marșul va traversa mai multe artere importante din oraș, iar traficul rutier va fi restricționat temporar pe următorul traseu:
Strada Avram Iancu
Bulevardul Decebal
Bulevardul 22 Decembrie
Bulevardul Nicolae Bălcescu (sensul giratoriu)
Bulevardul Mihail Kogălniceanu
Piața Victoriei
Bulevardul 1 Decembrie 1918
Strada 1 Decembrie 1918
Autoritățile locale asigură că măsurile luate vizează desfășurarea evenimentului în condiții de siguranță pentru toți participanții. Șoferii sunt rugați să dea dovadă de înțelegere, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și să opteze, pe cât posibil, pentru rute alternative.
Primăria mulțumește cetățenilor pentru cooperare și înțelegere, subliniind că aceste măsuri sunt necesare pentru a sprijini dreptul la liberă exprimare, garantând în același timp siguranța publică.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Oferta educațională prezentată la UPET
Chiar dacă suntem doar la începutul anului 2025, reprezentanții Universității din Petroșani au făcut, deja, publică oferta educațională pentru admiterea care va avea loc în luna iulie. Oferta este una bogată iar viitorii studenți vor avea de ale din zecile de specializări ale instituției de învățământ superior de la Petroșani.
Mai multe detalii ne oferă Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.
”Ne pregătim din timp să prezentăm oferta academică. Deocamdată le-am prezentat doar pe cele care sunt acreditate iar dacă vom reuși până în toamnă, le vom promova și pe cele care sunt în curs de acreditare în acest an. Noi estimâm să primim același număr de locuri de la Ministerul Educației, în jur de 600 de locuri la licență, 225 la master și la doctor în jur de 10 locuri. Și la forma cu taxă ne dorim să avem cam tot atătea locuri. Taxele au fost crescute anul trecut cu aproximativ 100 de lei. Mai mult decât atât promovarea o vom face ca și până acum, de la presă, media, rețele de socializare, în școli sau târguri de profil”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.
Universitatea din Petroșani are o tradiție de peste 75 de ani. În această perioadă instituția de învățământ superior a scos mii de specialiști în mai multe domenii de activitate care sunt căutate pe piața muncii atât din țară cât și de peste hotare.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu izbucnit la un autoturism, stins de un pompier aflat în timpul liber
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat bănuit de braconaj. Ce au găsit polițiștii în mașina sa
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii și gripă în județ. Câte persoane au fost internate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
DAS Deva: 170 de chiriași vor rămâne în locuințele pe care le ocupă, după prelungirea contractelor de închiriere
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ana Maria Bărbosu va reprezenta, în continuare, România
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu într-o clădire din Baru. Un bărbat a fost evacuat de salvatori
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Autocamion defect pe DN 7, la Mintia. Circulație îngreunată
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Avertisment RAR pentru posesorii de autovehicule cu instalații GPL: Ce trebuie să știi despre înlocuirea rezervorului