Connect with us
Data: 25/11/2024
.

Actualitate

„MICII GEPPETTO”: Jucării tradiţionale uimitoare au ieşit din mâinile a trei elevi deveni

Publicat

pe

Răsplătiţi cu premiul  cel mare la un concurs naţional în care au prezentat obiecte ale copilăriei de odinioară confecţionate din lemn chiar de către ei

Păsări care dau din aripi, omuleţi „mişcători”, titirezi, cutii cu deschidere secretă sunt doar câteva dintre „maşinăriile” realizate de Raluca, Gabriela şi Răsvan, în atelierul de creaţie de la Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi”

Răsvan Manea împreună cu pasărea care dă din aripi

Răsvan Manea împreună cu pasărea care dă din aripi

Au pătruns în lumea magică a copilăriei de odinioară şi i-a fascinat atât de tare încât s-au pus serios pe treabă şi, după ore în şir de muncă, au dat viaţă unor jucării mai speciale, nu ca cele ce se găsesc acum în magazine, ci cum erau pe vremuri demult trecute. Este vorba despre trei elevi de la Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” din Deva care, luni întregi, au lucrat la fabricarea unor jucării mai aparte, tradiţionale româneşti. Păsări ce, acţionate manual, dau din aripi sau omuleţi care se mişcă, prin sisteme de pârghii sau sfori, dar şi alte figurine „umblătoare”, sunt doar câteva dintre obiectele ingenioase confecţionate de Raluca Pîrva, Gabriela Bădică şi Răsvan Manea şi nu oricum, ci toate din lemn, cu foarte multă migală şi îndemânare, şi având la bază cunoştinţe solide de fizică mecanică. Cu piesele realizate de ei cu atâta dăruire, cei trei elevi deveni au participat la o competiţie naţională de cultură şi civilizaţie, desfăşurată recent în judeţul Neamţ, unde au fost declaraţi câştigătorii locului întâi la secţiunea la care au concurat. Premiul pe care l-au primit a venit ca o răsplată pentru munca şi efortul pe care l-au depus pe parcursul a ore în şir petrecute în atelierul de creaţie a şcolii lor.

Bijuterii „ascunse” într-o cutie

„Uitaţi, dacă învârtim de rotiţa asta se închide şi se dechide uşiţa. Într-un astfel de obiect se păstrau pe vremuri actele importante sau briciul pentru a nu avea acces la ele oricine cu uşurinţă”, spune Raluca, în timp ce ţine în mână o cutiuţă din lemn, ca un sertar, bine finisată pe care, din când în când, o manevrează să arate exact aşa cum funcţionează. Aparent ai zice că e o piesă banală, însă, de fapt, e mult mai mult decât atât. „I se spune cutie cu deschidere secretă”, intervine Gabriela, colega ei, care arată, apoi, o piesă asemănătoare, dar de dimensiune mai redusă.

Raluca Pîrva şi „fierarul care bate nicovala”

Raluca Pîrva şi „fierarul care bate nicovala”

La rândul lui, Răsvan ţine în mână o pasăre, confecţionată toată din lemn, dar care acţionată începe, pur şi simplu, să-şi mişte aripile. „Acesta este puiul care dă din aripi”, spune, zâmbitor, băiatul, în timp ce colegele lui încep să scoată dintr-o cutie de carton, pusă în colţul unei încăperi mai mici a şcolii lor, şi alte „minunăţii” pe care le-au creat toţi trei, împreună. Printre jucăriile pe care le-au făcut se mai numără „fierarul care bate nicovala” sau „gimnastul mişcător”-un omuleţ din lemn care, odată pus în funcţiune, se roteşte. O altă jucărie este compusă din câteva „dreptunghiuri” de lemn, aşezate unul lângă celălalt, şi prinse între ele astfel încât dacă o mişti pe cea de sus toate piesele se rotesc şi se şi shimbă în acelaşi timp. „În cazul acesta se foloseşte forţa gravitaţională”, explică Gabriela.

Pe o masă, în dreaptă, se află alte două „maşinării” construite de cei trei elevi, o moară şi o piuă, sub formă de machete, dar funcţionale. Cu toate aceste jucării tradiţionale româneşti, Raluca, Gabriela şi Răsvan au reuşit să impresioneze juriul de la etapa naţională a concursului „Cultură şi civilizaţie în România”, fiind desemnaţi câştigătorii locului întâi la secţiunea „Studiu privind particularităţile etnografice/etnologice şi lingvistice locale”.

Advertisement

Prezentate printr-o scenetă

Gabriela Bădică şi o altă jucărie realizată în mod special pentru concursul la care a participat alături de cei doi colegi de-ai ei

Gabriela Bădică şi o altă jucărie realizată în mod special pentru concursul la care a participat alături de cei doi colegi de-ai ei

Cei trei copii, un fel de „mici Geppetto” ai zilelor noastre”, au muncit mult pentru a confecţiona toate aceste jucării ingenioase din lemn. Nu singuri, evident, ci sub îndrumarea a doi dascăli de la Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” din Deva, profesorii Mircea Lac şi Elena Mihu. S-au mai inspirat de pe Internet, din cărţi, dar pentru a le da forma şi funcţionalitatea pe care o au acum a durat zile întregi, timp în care, Raluca, Gabriela şi Răsvan au stat în atelierul de creaţie al şcolii în care învaţă. Au început să lucreze la jucăriile mecanice de prin septembrie anul trecut, iar până în februarie 2013 au reuşit să „dea viaţă” la cel puţin zece astfel de piese, care mai de care mai interesante, pe care le-au prezentat în faţa juraţilor de la concursul naţional la care au participat recent. „Nu a fost uşor la concurs, dar ne-a plăcut. A fost multă muncă şi concurenţă. În afară de realizarea jucăriilor, pentru acest concurs, care este ca un fel de olimpiadă naţională, a trebuit să mai pregătim şi un material teoretic, un proiect de conservare şi prezentarea obiectelor confecţionate. Noi ne-am gândit că cea mai uşoară modalitate de a le prezenta ar fi o scenetă. Am dorit ca totul să pară mai atractiv. În sceneta respectivă era vorba despre discuţia purtată dintre o mătuşă şi nepoţii săi care veneau cu tot felul de întrebări referitoare la modalitatea de realizare a acestor jucării”, a spus Raluca Pîrva, elevă în  clasa a X-a. „A fost frumos şi ne-am făcut şi foarte mulţi prieteni acolo”, o completează Gabriela şi Răsvan, în timp ce ne mai arată o parte dintre jucăriile pe care le-au confecţionat cu mâinile şi dibăcia lor.

Acum jucăriile stau într-o sală a liceului în care Raluca, Gabriela şi Răsvan studiază. Sunt mândria lor, dar şi a profesorilor sub îndrumarea cărora au fost atât de bine confecţionate.

[notification type=”standard”]

Au reprezentat judeţul cu succes la concurs

Concursul la care au participat cei trei elevi deveni, intitulat „Cultură şi civilizaţie în România”, s-a desfăşurat în perioada 3 -6 iunie, la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. Copii din aproape toată ţara au participat la această competiţie, cei trei elevi de la Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” din Deva reprezentând judeţul Hunedoara. Vreme de aproape 12 ore, juriul concursului a asistat la un regal de proiecte de conservare a tradiţiilor şi obiceiurilor din România, la final, la secţiunea „Studiu privind particularităţi etnografice/etnologice şi lingvistice locale“, câştigătorii premiului întâi au fost desemnaţi cei trei elevi de la „Sabin Drăgoi” din Deva, respectiv Raluca Pîrva, Gabriela Bădică şi Răsvan Manea.

Advertisement

Din comisia de jurizare a concursului au făcut parte un muzeograf de la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, dar şi mai mulţi profesori doctori, între care şi specialişti din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). Pentru a răsplăti eforturile participanţilor, toţi copiii care au luat parte la acest concurs au plecat într-o excursie, vizitând mănăstirile din Moldova, dar, totodată, şi Casa Memorială „Ion Creangă“ de la  Humuleşti şi Muzeul Popular „Nicolae Popa“ din Târpeşti.

 

[/notification]

[notification type=”info”] Cei trei elevi au realizat jucăriile sub îndrumarea profesorilor Mircea Lac şi Elena Mihu [/notification]

 

Advertisement

Actualitate

Campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Hunedoara anunță organizarea unei campanii gratuite de colectare a deșeurilor voluminoase, derulată de operatorul de salubritate în municipiu săptămâna viitoare. Cetățenii sunt invitați să depoziteze acest tip de deșeuri lângă punctele de colectare a gunoiului menajer până marți, 26 noiembrie 2024, ora 07:00.

În cadrul acestei campanii, hunedorenii pot elimina obiecte greu de gestionat în mod obișnuit, precum piese de mobilier, obiecte sanitare (vase de toaletă, căzi de baie, cabine de duș, lavoare, rezervoare WC), covoare, plăpumi, saltele, parbrize, oglinzi de mari dimensiuni și altele.

Campania face parte dintr-un program trimestrial al administrației locale, menit să sprijine comunitatea în gestionarea deșeurilor voluminoase și să contribuie la menținerea curățeniei orașului.

Pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții optime, autoritățile locale le reamintesc cetățenilor să respecte termenul limită pentru depozitarea obiectelor.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educație la standarde europene în comuna Șoimuș: Investiție de peste 613.000 de lei finalizată cu succes

Publicat

pe

Redactat de

Peste 200 de elevi din comuna Șoimuș beneficiază acum de condiții moderne de învățare, datorită unui amplu proiect implementat de Primăria Șoimuș în colaborare cu Școala Gimnazială Șoimuș. Investiția, în valoare de peste 613.000 de lei, a fost finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii educaționale din mediul rural.

Primarul comunei, Mihai Gabriel Irimie, a subliniat că acest proiect demonstrează angajamentul administrației locale față de educație, considerată o prioritate. „Ne dorim ca toți copiii din comuna Șoimuș să aibă acces la un mediu educațional de calitate, adaptat cerințelor actuale. Această investiție reprezintă un pas important pentru viitorul comunității noastre”, a declarat edilul.

Ce aduce nou proiectul?

Proiectul a inclus dotarea a patru săli de clasă primară, trei săli de gimnaziu și două clase de învățământ preșcolar cu mobilier modern, echipamente IT și materiale didactice clasice și digitale. De asemenea, a fost amenajat un laborator de informatică la standarde europene, iar Școala Primară Boholt beneficiază acum de o sală de educație fizică echipată corespunzător.

Totodată, a fost creat un cabinet modern de limba engleză, dotat cu mobilier, echipamente IT și materiale educaționale diverse, de la dicționare și enciclopedii la kit-uri robotice și jocuri educative.

Impact asupra elevilor

Advertisement

Noile resurse digitale, precum imprimantele multifuncționale, aplicațiile software și kit-urile robotice, au fost primite cu entuziasm de elevi și cadrele didactice. Acestea nu doar că îmbunătățesc procesul educațional, ci și contribuie la dezvoltarea competențelor digitale și practice ale copiilor.

Proiectul vine, de asemenea, în sprijinul inițiativei PNRAS (Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar), prin dotări suplimentare pentru două clase primare și o clasă preșcolară, contribuind la creșterea atractivității școlii pentru elevi și părinți.

Viitorul educației în Șoimuș

Prin această inițiativă, Primăria Șoimuș își propune să reducă decalajele dintre mediul urban și cel rural în ceea ce privește accesul la educație modernă. Administrația locală consideră că investițiile în educație sunt fundamentale pentru dezvoltarea comunității, iar acest proiect reprezintă doar un prim pas în această direcție.

Mihai Gabriel Irimie reafirmă angajamentul echipei sale de a susține și alte proiecte similare, menite să crească nivelul educațional și să ofere șanse egale tuturor copiilor din comună.

Advertisement

„Educația este cheia viitorului, iar copiii noștri merită cele mai bune condiții pentru a-și valorifica potențialul,” a concluzionat primarul.

FOTO: FACEBOOK MIHAI GABRIEL IRIMIE

Citeste mai mult ...

Actualitate

Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.

Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).

Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).

Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate