Actualitate
Mihai Bădoi, de la ASC Alaska, dublă victorie la Cupa Federației

Baza hipică din Târgu Mureș a găzduit Cupa Federației la concurs complet și etapa națională la sărituri peste obstacole. Printre numeroșii participanți s-a numărat și Mihai Bădoi, legitimat la ACS Alaska Deva, acesta obținând rezultate deosebite în concursul complet.
Astfel, în întrecerea cailor mari, după trei zile de concurs, Mihai Bădoi, pe Brisogue, un exemplar cu multe rezultate deosebite în palmares, s-a situat pe primul loc. Deveanul a repetat performanța și în întrecerea debutanților, pe mânzul Casy Con. Performanța este cu atât mai valoroasă cu cât Cassy Con s-a aflat la primul său concurs, având 4 ani și 12 zile la data startului, vârsta de 4 ani fiind minima pentru ca exemplarele cabaline să poate evolua în concursul complet.
Cassy Con are părinți campioni, pe Cezar și Destiny, care dirijați de Olivia Brunet și Yasmina Lazăr, alte două sportive de la ACS Alaska Deva, au cucerit titluri naționale, anul trecut, tot în proba de concurs complet. Cele două sportive sunt antrenate de Mihai Bădoi, cel care s-a ocupat de creșterea și pregătirea lui Cassy Con. Mai trebuie menționat că întrecerea de la Târgu Mureș s-a desfășurat în organizarea Federației Ecvestre Române.
Actualitate
Localnici și turiști, poftiți la o incursiune în timpuri medievale, între zidurile Cetății Devei

Localnici și turiști sunt invitați la un eveniment inedit, ce își propune să reînvie atmosfera timpurilor demult apuse.
Evenimentul „Garda Cetății Deva”, organizat de Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, va avea loc pe 11 mai 2025, în incinta emblematicii Cetăți Deva, un simbol istoric al Transilvaniei.
“Destinat atât localnicilor, cât și turiștilor, acest eveniment oferă oportunitatea de a păși într-o lume medievală fascinantă, de a explora istoria fortăreței printr-o poveste captivantă și plină de culoare”, precizează organizatorii.
Demonstrații cu arme și tehnici de luptă și activități interactive cu publicul
Programul evenimentului va include o serie de activități interactive și reconstituiri istorice, care vor aduce la viață atmosfera medievală și tradițiile acelei perioade.
Printre atracțiile principale ale evenimentului se numără Rondul Cetății. Străjerii în straie medievale vor efectua o patrulare spectaculoasă, aducând în prim-plan imaginea unei armate medievale autentice. Nu vor lipsi demonstrațiile impresionante cu arme specifice perioadei medievale și tehnici de luptă, ce vor oferi vizitatorilor o viziune reală asupra vieții din acea eră, iar cei prezenți vor avea prilejul să afle legendele Cetății, povești fascinante despre istoria încărcată de mister a cetății, ce vor adânci înțelegerea trecutului fortificației. Un moment solemn va fi cel al Ceremonialului Drapelului, ce va evoca simbolismul și importanța drapelului în perioada medievală, oferind o experiență plină de emoție. De asemenea, în cadrul evenimentului vor avea loc și activități interactive cu publicul – ateliere și momente de participare activă, unde vizitatorii vor putea deveni parte din spectacol, trăind direct momentele istorice. Totodată, cei prezenți vor avea ocazia de a asista la o ceremonie medievală de înnobilare a cavalerilor, care va reda în mod autentic onorurile și tradițiile epocii medievale.
Actualitate
Program de vară la Sarmizegetusa Regia

Programul de vizitare al cetății dacice Sarmizegetusa Regia s-a modificat, începând de astăzi, 1 mai. Vizitatorii au mai mult timp la dispoziție pentru a admira așezarea antică din Munții Orăștiei.
„Descoperă capitala spirituală a Daciei, acum în program extins de vizitare! Începând cu data de 1 mai 2025, situl arheologic Sarmizegetusa Regia de la Grădiștea de Munte trece la programul de vară. Până pe 30 septembrie poți vizita această destinație spectaculoasă zilnic, între orele 09:00 și 20:00, inclusiv în weekend! Plimbă-te printre ruinele încărcate de istorie, simte energia locului și bucură-te de natură în inima Munților Orăștiei – sit UNESCO și una dintre cele mai iubite destinații culturale din România. Vino cu prietenii sau familia, fă fotografii memorabile și ia cu tine o parte din spiritul dacic!”, au scris, pe rețeaua de socializare, reprezentanții Administrației Sarmizegetusa Regia.
Sursa foto: Administrația Sarmizegetusa Regia/Facebook
Actualitate
DSP Hunedoara: Recomandări privind protejarea împotriva infectării cu virusul West Nile

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara transmit către populaţia judeţului câteva recomandări pentru a preveni înţepăturile de ţânţari şi consecinţele neplăcute şi uneori grave ale acestora, cum este infecția cu virusul West Nile.
„Datorită condițiilor meteorologice care favorizează apariția și dezvoltarea țânțarilor, facem cunoscute câteva recomandări privind prevenirea infecției cu virusul West Nile: evitați expunerea la țânțari: purtați haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi; montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă; limitați deplasările în zone cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); dacă mergeți în astfel de zone, folosiți substanțe repelente de țânțari; eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer (găleți, ligheane, vase cu apă)”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.
Pe de altă parte, DSP Hunedoara a transmis tuturor primăriilor de pe teritoriul judeţului măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a împiedia dezvoltarea ţânţarilor: acţiuni de dezinsecţie, amenajarea zonelor limitrofe bogate în vegetaţie, asanarea suprafeţelor acoperite de luciu de apă şi salubrizarea teritoriului, prin intensificarea ritmului de ridicare a deşeurilor menajere.
Virusul West Nile se găsește atât în regiunile tropicale cât și în cele temperate. Acest virus se transmite în special prin înțepăturile țânțarilor infectați și poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Prevenirea bolii WN depinde de programe de control al țânțarilor la nivel comunitar, de măsuri individuale de protecție și de screening-ul donatorilor de sânge și organe. Pacienții cu virusul WN nu trebuie să doneze sânge timp de 4 luni după boală.
Virusul West Nile are trei efecte diferite asupra oamenilor: infecție asimptomatică; sindrom de febră ușoară numit febră West Nile; meningita sau encefalita West Nile. Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate. În 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe ușoare, în general caracterizate prin debut brusc cu febră, cefalee, mialgii, stare de rău, anorexie, grețuri și vărsături. O mică parte dintre pacienți poate prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care interesează gâtul, trunchiul, brațele sau membrele inferioare. Boala poate dura între 2-5 zile. În mai puțin de 1% dintre cazuri pot apărea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita în general asociate cu febra. Pacienții care dezvoltă simptome neurologice sunt în general împărțiți în trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) și paralizia acută flască (WNP). Recuperarea după boală este completă, mai rapidă la copii decât la adulți de cele mai multe ori însoțită de slăbiciune și mialgii pe termen lung (aproximativ 1 an de la debutul simptomelor). Sechele permanente nu au fost descrise. Nu există vaccinuri pentru prevenirea bolii cu virusul West Nile la oameni sau medicamente pentru tratarea acesteia. Din fericire, majoritatea persoanelor infectate cu virusul West Nile sunt asimptomatice. Aproximativ 1 din 5 persoane infectate dezvoltă febră și alte simptome. Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă o boală gravă, uneori fatală.
- Actualitatecu o zi in urma
Premieră medicală la Spitalul Județean de Urgență din Deva: Intervenții de cerclaj laparoscopic, realizate cu succes de echipa condusă de Dr. Răzvan Betea
- Actualitatecu 2 zile in urma
CARAVANA FOOD TRUCK FESTIVAL SOSEȘTE LA DEVA!
- Actualitatecu 2 zile in urma
Mihai Leu, transportat la București în stare critică
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier la Ohaba. Traficul rutier este blocat
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat reținut de polițiști după ce ar fi amenințat și lovit o tânără, pe o stradă din Călan
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânăr din Deva, reținut pentru furt calificat. Prejudiciu estimat la 7.000 de euro
- Actualitatecu o zi in urma
Programul transportului public local din Deva în minivacanța de 1 Mai
- Actualitatecu o zi in urma
Cățelușă maltratată de un minor, în zona unui supermarket din Deva. Polițiștii au intervenit și au emis ordin de plasare în adăpost