Connect with us
Data: 20/07/2024
.

Actualitate

Mihai Eminescu, omagiat prin recitaluri de poezie şi cântec, la Deva

Publicat

pe

„Eu rămân ce-am fost: romantic…” acţiune a bibliotecii judeţene

Mihai Eminescu, omagiat prin recitaluri de poezie şi cântec, la Deva

Aşa cum şi-a obişnuit deja publicul, în ultimii ani Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din Deva a organizat numeroase manifestări şi acţiuni culturale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Unul din ultimele astfel de evenimente a avut loc ieri, cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la naşterea „Luceafărului poeziei româneşti”.

Corala „Sargetia” a interpretat cântece pe versurile poetului

Corala „Sargetia” a interpretat cântece pe versurile poetului

Spectacole, recitaluri de poezie, expoziţii de carte şi un concurs pentru liceeni au fost principalele acţiuni ce au avut menirea de a omagia personalitatea marelui poet, marcând totodată şi „Ziua Culturii Naţionale Române”.

Poezii recitate de actriţe şi cântece pe versuri eminesciene

Activităţile culturale de ieri s-au desfăşurat sub genericul „Eu rămân ce-am fost: romantic…”, la acestea fiind prezenţi cu precădere elevi din şcolile şi liceele devene, dar şi cei care au dorit să cunoască mai mult din viaţa şi activitatea lui Eminescu. Acţiunile de omagiere a marelui poet au fost găzduite în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva unde a avut loc un recital de poezie eminesciană susţinut de actriţele Isabela Haşa şi Cristina Lazăr, moment urmat de cântece pe versuri eminesciene interpretate de Corala „Sargeţia”, condusă de prof. Nicolae Icobescu. Expoziţia de carte despre Eminescu, amenajată cu acest prilej, a pus şi ea în lumină impresionanta operă a acestuia, fiind prezentate atât volume cu opera poetului, cât şi lucrări de exegeză despre creaţia lui.

Advertisement

Competiţie între elevi

Liceenii deveni au răspuns întrebărilor legate de viaţa, opera şi receptarea lui Eminescu

Liceenii deveni au răspuns întrebărilor legate de viaţa, opera şi receptarea lui Eminescu

Programul zilei a cuprins apoi, în incinta Sălii de Lectură a Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva, un incitant concurs având ca temă personalitatea lui Eminescu, omul şi opera. Au fost constituite echipe de câte trei elevi de la fiecare dintre şcolile devene cărora li s-au adresat întrebări legate de viaţa, opera şi receptarea lui Mihai Eminescu. Juriul concursului a fost format din directorul-manager al Bibliotecii Judeţene, Ioan Sebastian Bara, şi bibliotecare care au avut de verificat răspunsurile date de elevi. Au fost declarate câştigătoare echipele de elevi de la Liceul Teoretic „Traian” (locul I), Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” (locul II) şi Colegiul Tehnologic „Grigore Moisil” (locul III). Fiecare elev concurent a primit câte o diplomă de participare şi cărţi, iar câştigătorii au primit în plus trofee oferite de biblioteca judeţeană. „An de an, observăm că numărul de tineri care participă la manifestările omagiale dedicate memoriei lui Mihai Eminescu este tot mai mare, aşa cum este şi acţiunea pe care am organizat-o în acest an. Ca instituţie de cultură de primă importanţă a judeţului, biblioteca judeţeană îşi face o datorie de onoare din prezentarea vieţii şi operei poetului nepereche şi avem bucuria să constatăm că Eminescu este iubit, că există un interes tot mai viu faţă de creaţia lui, faţă de viaţa lui plină de suferinţe, dar şi de împliniri”, a spus Sebastian Bara, director-manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva

Actualitate

Cod portocaliu de furtună în mai multe localități din județ

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică „nowcasting” – Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă sâmbătă, de la ora 13:55, până la ora 15:00.

Localitățile vizate sunt: Hunedoara, Deva, Orăștie, Călan, Simeria, Hațeg, Pui, Râu de Mori, Sântămăria-Orlea, Beriu, Bretea Română, Sălașu de Sus, Ghelari, Romos, Geoagiu, Teliucu Inferior, Orăștioara de Sus, Boșorod, Densuș, Rapoltu Mare, Turdaș, Băcia, Totești, Răchitova, Sarmizegetusa, Pestișu Mic, Mărtinești, General Berthelot, Toplița, Cârjiți, Lelese.

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula 25…35 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină.

A fost emis mesaj RO- ALERT.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbări de poveste. Mocănița de la Crișcior circulă la fiecare sfârșit de săptămână, până în septembrie

Publicat

pe

Redactat de

Mocănița de la Crișcior, din Țara Moților, oferă plimbări de poveste turiștilor și localnicilor, și în această vară. Trenul „pufăie” pe șine, de la începutul acestei luni, în fiecare sâmbătă și duminică, până pe 14 septembrie.

Călători mici și mari sunt invitați la o plimbare de poveste cu mocănița de la Crișcior, veche de peste un secol.

În această vară, trenul circulă în fiecare sâmbătă și duminică, în perioada 2 iulie- 14 septembrie 2024, cu plecări din Gara Crișcior, la orele 11:00, 13:00 și 15:00, și din Brad, de la Gara CFR, la orele 12:00, 14:00 și 16:00 (cursa de la ora 16:00 nu are retur).

Mocănița străbate cei şapte kilometri ai traseului dintre Brad şi Crişcior, iar plimbarea durează în jur de 45 de minute. Şi asta pentru că bătrâna mocăniţă, veche de mai bine de 100 de ani, circulă cu o viteză de circa 15 kilometri la oră.

Sursa foto: Calea Ferata Ingusta Crișcior – Brad/Facebook

Calea ferată pe care circulă mocăniţa a fost construită în anul 1907, pentru transportul de cărbune către Uzina Electrică din Gura Barza.

Pe lângă plimbarea cu mocănița, turiștii mai pot vizita Atelierul de locomotive din Crișcior și Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa.

Advertisement

Prețul unui bilet pentru plimbarea dus-întors este de 30 de lei pentru adulți, respectiv 20 lei pentru copii. Cei care doresc să facă o plimbare cu mocănița de la Crișcior sunt rugați să facă rezervări la numărul de telefon 0745-932.108.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Maeștri ai taragotului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, au urcat pe scenă la Vața de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Cei mai renumiți și apreciați interpreți ai taragotului s-au reunit, din nou, la Vața de Jos, acolo unde, vineri seară, a avut loc „Sărbătoarea Taragotului”. De la eveniment nu putea să lipsească Pera Bulz, originar din localitate, unul dintre cei mai renumiți instrumentiști de la noi și printre puținii români care au primit titlul de „Tezaur Uman Viu UNESCO”.

Sărbătoarea Taragotului” s-a bucurat, şi în acest an, de prezenţa unui public numeros şi a unor solişti de valoare. Alături de mari maeștri ai taragului, în frunte cu celebrul Pera Bulz, nelipsit de la această manifestare anuală desfăşurată la Vaţa de Jos, au mai urcat pe scenă, în faţa asistenţei numeroase, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară.

Astfel, i-au încântat pe cei prezenți maeștri ai taragotului Pera Bulz, Ionel Coza, Dan Gâdea, Mihai Mariș, Gigi Tăbăcar, Cristian Totpati, Petrică Popa, Ionel Sabo, Remus Novac, Adrian Scorobete, Nicolae Jurj, Adrian Lucaci, Alexandru Cobori, Gabriel Demian, alături de interpreții invitați în recital Olguța Berbec, Ciprian Roman, Ghiță Călțun Brancu, Vlad Lință. De acompaniament s-a ocupat orchestra condusă de prof. Ionel Coza. Evenimentul a fost prezentat de Felicia Stoian.

Sursa foto: Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara/Facebook

Cu multă bucurie, am participat la „Sărbătoarea taragotului” de la Vața de Jos. Evenimentul cultural aflat la ediția a XII-a a adus pe scenă mari maeștri ai taragotului, tineri instrumentiști, precum și soliști consacrați de muzică populară. Spectacolul a fost pe deplin apreciat de publicul numeros prezent la această sărbătoare a cântecului popular românesc și a tradițiilor. (…) Vața de Jos este comuna natală a taragotistului Pera Bulz, distins cu titlul de Tezaur Uman Viu pentru întreaga contribuție adusă la păstrarea și promovarea folclorului autentic. Cu ajutorul taragotului, Pera Bulz a făcut cunoscută lumii întregi moștenirea culturală a Țării Zarandului”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.

 

 

Advertisement

La festivalul emblematic din Vața de Jos a fost prezentă și deputatul Vetuța Stănescu, președintele PNL Hunedoara, alături de alți colegi de-ai săi liberali. „Sunetul inconfundabil al taragotului a răsunat și anul acesta în inima stațiunii Vața, acolo unde virtuozi ai muzicii populare românești și-au dat întâlnire la Sărbătoarea Taragotului. Am asistat la un adevărat regal al taragotului, alături de păstrători ai folclorului autentic și mă bucur că această tradiție este continuată și transmisă din generație în generație. Am fost prezentă la Sărbătoarea Taragotului din comuna Vața alături de colegii din PNL Hunedoara și de locuitorii din această zonă care au arătat de fiecare dată respectul cuvenit păstrătorilor folclorului autentic” .

Sărbătoarea Taragotului” de la Vața de Jos s-a aflat, anul acesta, la ediția a XII-a.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, împreună cu Primăria comunei Vața de Jos.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate