Connect with us
Data: 10/01/2025
.

Actualitate

MILITARI CU GRADE FICTIVE, LA MANIFESTĂRI OFICIALE ?

Publicat

pe

>>Grandomania ucide omenia<<

Mai mulți militari în rezervă din Valea Jiului au atras atenția, mai ales în ultima vreme, asupra faptului că poartă însemne militare pe care nu le-au dobândit legal și care le-ar fi fost retrase acum câțiva ani. O spun reprezentanții MapN, fără, însă, a-i sensibiliza cumva pe cei în cauză, care nu consideră că încalcă vreo lege. Asta, deși de ani buni a fost făcut public actul prin care le-au fost retrase gradațiile.

Se dau ceea ce nu sunt și riscă, potrivit legii, pușcăria sau amenda penală, însă, niciunul nu pare afectat și fiecare în parte are o explicație proprie.

Ultimele parade militare i-au avut în prim-plan pe acești militari, care se presupune că respectă legile țării și participă la ceremonii militare, în calitate de reprezentanți ai Armatei române. Unii, însă, au ascensiuni fulminante. Flagrant este și cazul colegului nostru de breaslă, Claudiu Moldovan, ziarist din Valea Jiului, care, ca și Robert Turcescu, a rămas fără gradațiile la care a ajuns. În fapt Moldovan poartă la ceremoniile militare o uniformă atent ornamentată cu șnururi de ceremonie și trese de maior, el nefiind decât un simplu caporal, potrivit MapN. Întrebat de ce face asta, Claudiu a fost tranșant: „Pe livretul meu militar scrie MAIOR și nimeni nu m-a înștiințat personal că aș avea vreun alt grad”, ne-a spus Claudiu Moldovan, ziarist, organizator de petreceri și, desigur, maior, care, dacă ar fi război, ar fi printre primii chemați la oaste în calitate de maior, cum spune chiar el.

Alții susțin la fel că nu au fost înștiințați și, ca atare, nu au renunțat la ceea ce cred că li se cuvine, în timp ce o parte dintre ei au o altă explicație: „Gradele sunt proprietate și pot fi retrase doar prin hotărâre judecătorească”, susține și Constantin Fulga, cel care poartă la toate manifestările oficiale însemnele de colonel în rezervă, dar este doar locotenent- colonel, potrivit MapN.

Advertisement

MapN SPUNE ALTCEVA

Secţia de presă a Ministerului Apărării Naţionale este abilitată

comunice următoarele informaţii primite de la Direcţia personal şi mobilizare :

* Fulga Constantin a fost înaintat în grad, succesiv, până la gradul de colonel în rezervă. La data de 26.09.2012, prin ordin al şefului Statului Major General a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 94 şi 97 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu referire la stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul următor a ofiţerilor, potrivit documentelor de evidenţă militară, ofiţerul deţine în prezent gradul de locotenent-colonel în rezervă.

* Ile Gheorghe a fost înaintat în grad, până la gradul de locotenent în rezervă. La data de 28.12.2012, prin ordin al şefului Statului Major General a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de locotenent, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 67 din Legea nr. 80/1995 potrivit cărora “[…] ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în retragere, în mod excepţional, pot fi înaintaţi la gradul următor; […] prin ordin al ministrului apărării naţionale pentru ofiţeri, pentru maiştri militari şi subofiţeri”, ca urmare a faptului că înaintarea în gradul următor s-a făcut în baza unui ordin al şefului Statului Major General şi nu în baza unui ordin al ministrului apărării naţionale, în a cărui competenţă era acordarea / înaintarea în grad a cadrelor militare în retragere.

Advertisement

levitchi ile facebook

* Moloţ Ioan a fost înaintat în grad, la gradul de colonel în rezervă. La data de 28.12.2012, prin ordin al şefului Statului Major General, a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 67 din Legea nr. 80/1995. Potrivit documentelor de evidenţă militară, ofiţerul deţine în prezent gradul de locotenent în retragere.

* Leviţchi Ioan a fost înaintat în grad, succesiv, până la gradul de colonel în rezervă. La data de 26.09.2012, prin ordin al şefului Statului Major General a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 94 şi 97 din Legea nr. 80/1995 cu referire la stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul următor a ofiţerilor. Potrivit documentelor de evidenţă militară, ofiţerul deţine în prezent gradul de locotenent-colonel în retragere.

* Moldovan Iosif-Gavril Iusti-Claudiu, a fost înaintat în grad, la gradul de maior în rezervă. La data de 26.09.2012, prin ordin al şefului Statului Major General a fost revocat ordinul de avansare, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 37 lit. e) din Legea nr. 80/1995 potrivit cărora „Ofiţerii în rezervă provin din: […]absolvenţi […] care au vârsta de cel mult 35 de ani”.

* Sanda Virgil a fost înaintat în grad, succesiv, până la gradul de colonel în rezervă. La data de 28.12.2012, prin ordin şefului Statului Major General, a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 94 şi 97 din Legea nr. 80/1995 cu referire la stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul următor a ofiţerilor; potrivit documentelor de evidenţă militară, ofiţerul deţine în prezent gradul de locotenent- colonel în retragere.

Propunerile de înaintare în grad a persoanelor menţionate mai sus, precum şi întreprinderea tuturor demersurilor prevăzute de legislaţia în vigoare, s-au făcut strict prin intermediul asociaţiilor personalului militar în rezervă şi în retragere.

Advertisement

Secţia Presă

MapN a retras în 2012 peste 800 de grade militare care au fost acordate ilegal, epoleții fiidu-le ușurați și unor oameni precum Mugur Isărescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Sorin Blejnar ori Gică Hagi sau Codruța Kovesi și Robert Turcescu. Printre aceștia se numără și militarii în rezervă din județul Hunedoara, cum este și cazul lui Mircia Muntean, ori fostul viceprimar din Vulcan Angela Stoica. Aceștia, însă, nu au mai fost văzuți cu astfel de însemne militare la parade. Restul o fac frecvent și, de la Ziua Minerului încoace s-au etalat pe munții, ca să comemoreze isprăvile de arme ale înaintașilor noștri, ostași fără grade. Decizia, însă, s-o fi pierdut pe undeva între MapN, Statul Major și Centrele Militare.

Centrul Militar de la Deva susține că, atunci când au primit gradațiile, fiecare dintre cei puși în discuție acum, s-a prezentat cu livretul la sediul din Deva, lucru care nu s-a mai întâmplat imediat ce le-au fost retrase gradele acum 4 ani. „Nu s-a gestionat la nivelul Centrului Militar această activitate. Totul s-a tranșat la nivelul ministerului. Noi nu am primit nimic legat de retragerea gradelor, iar daca vom primi, ne va fi foarte greu să identificăm aceste persoane, deoarece nu mai au obligații militare. Dar orice act administrativ, dacă este revocat, ar trebui comunicat celor interesați pentru ca persoanele în cauză să se poată interesa și eventual să le poată ataca în contencios”, spun cei de la Centul Militar, care nu au pus în aplicare decizia MapN de acum 4 ani.

Totuși, cei care au rămas fără grade se pot regăsi și pe listele MapN la linkul

http://m.ziare.com/corneliu-dobritoiu/mapn-retrage-800-de-grade-kovesi-turcescu-si-kelemen-hunor-cu-epoletii-usurati-1199708

Advertisement

CE RISCĂ?

Articolul 241 Cod Penal spune că Portul ilegal de decorații sau semne distincitive ale unui organ de stat se pedepsește cu închisoarea de la o lună la 3 luni sau cu amendă penală.

Purtarea fără drept de uniforme, grade sau insigne militare se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă fapta prevăzută la alineatul precedent se săvârșește în timp de război, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

Toate acestea sunt INFRACȚIUNI CONTRA DEMNITĂȚII.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”

Publicat

pe

Redactat de

Citeste mai mult ...

Actualitate

L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.

„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară

Publicat

pe

Redactat de

Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.

 

Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.

Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.

Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău

Advertisement

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.

La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate