Connect with us
Data: 26/07/2024
.

Actualitate

Minerii din Valea Jiului cer să fie lăsaţi să muncească

Publicat

pe

“Noi producem, voi furaţi, noi livrăm, voi importaţi”

Supăraţi că nu mai au pentru cine să extragă cărbune, ortaci de la exploatările neviabile au ieşit ieri în stradă, la Petroşani

Valea Jiului a „fiert” ieri într-o nouă acţiune de protest a minerilor. Aproape 500 de ortaci de la Societatea Naţională de Închideri Miniere Valea Jiului (SVJ) au protestat în faţa Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroşani, nemulţumiţi de criza cu care se confruntă acum sistemul energetic din România.

Participanţii la protest reclamă faptul că nu există o perspectivă în ceea ce priveşte siguranţa mineritului în zonă, ortacii nu au de lucru pentru că termocentralele nu preiau toată cantitatea de huilă extrasă din subteran. Ei au arborat drapele ale României, ale Uniunii Europene şi ale Sindicatului “Huila”, dar şi pancarte cu mai multe mesaje, prin care trag un semnal de alarmă în privinţa gravei situaţii a mineritului din Valea Jiului: “Noi producem, voi furaţi, noi livrăm, voi importaţi” sau „Aţi importat cărbune, exportaţi şi

 Protestatarii au arborat drapelul României şi pe cel al Uniunii Europene


Protestatarii au arborat drapelul României şi pe cel al Uniunii Europene

conducători”. Mitingul organizat la Petroşani s-a desfăşurat fără incidente.

Competiţie neloială între mine

Advertisement

Liderul Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos, organizatorul protestului, susţine că în primele opt zile din această lună s-a acumulat un stoc de cărbune de circa 9.000 de tone şi că situaţia a fost deblocată parţial abia luni, când Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a emis o comandă pentru 10.000 de tone de huilă. Cărbunele ar putea fi livrat săptămâna viitoare, însă minerii nu ştiu dacă în continuare vor mai intra în subteran şi dacă vor mai avea pentru cine să extragă huilă. „Minerii vor să muncească:  termocentralele să ne preia cărbunele şi să fie respectat programul de închidere în care au fost trecute minele de la Paroşeni, Petrila şi Uricani. De la 1 iulie lucrăm pe stoc. Nici una dintre cele trei mine (Paroşeni, Petrila şi Uricani, n.r.) nu a livrat cărbune. Se adoptă soluţii pompieristice, cum este cea de săptămâna aceasta, în care ni se preiau 10.000 de tone de cărbune, dar nu ştim ce se va întâmpla săptămâna viitoare”, a declarat pentru Agerpres, Laszlo Domokos, preşedintele Sindicatului “Huila”, de la SNIMVJ.
Pe de altă parte, sindicaliştii spun că între minele viabile Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan şi cele nerantabile Paroşeni, Petrila şi Uricani s-a creat o competiţie neloială în ceea ce priveşte preţul cărbunelui, fapt care va fi semnalat Consiliului Concurenţei.

În plus, liderul Laszlo Domokos este de părere că formarea CEH nu reprezintă o soluţie pentru continuarea mineritului în Valea Jiului, decât dacă în structura formată vor fi incluşi şi alţi producători de energie, mai ieftină, pentru ca produsul final de energie să aibă un preţ de vânzare competitiv pe piaţa liberă.

 

 

Advertisement

Actualitate

Cazul Floretinei Iușco seamănă cu cel al Simonei Halep

Publicat

pe

Redactat de

Luni pleacă spre Paris, la jocurile olimpice, cea de-a doua parte a delegației României, care intră mai târziu în competiția ce se va încheia pe 11 august. Din delegație trebuia să facă parte și atleta Florentina Iușco, de la CSM Deva, calificată în probele de săritura în lungime și triplusalt, însă aceasta a fost anunțată, de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), că este suspendată pentru dopaj.

“Mi-am dovedit nevinovăția”

Suspendarea vine în urma unui control efectuat în urmă cu mai bine de un an și trei luni în urmă, pe 23 aprilie 1923, deveanca fiind, atunci, depistată pozitiv la Furosemid, un diuretic interzis de Agenția Mondială Antidoping (WADA). La momentul respectiv Agenția Națională Anti Dpoing (ANAD) a transmis doar o mustrare sportivei, pe motiv că nu era vinovată și că nu a fost neglijența ei. WADA a făcut recurs la decizia ANAD, iar TAS l-a acceptat, motivând că Florentina Iușco a eşuat în demonstrarea standardului necesar pentru a i se acorda statutul de ”nevinovat sau neglijenţă semnificativă”, şi i-a impus o suspendare de 2 ani, începând cu 1 februarie 2024, la care se adaugă și ștergerea rezultatelor din perioada 23 aprilie 2023 – 24 iulie 2024.

Pe de altă parte, ANAD afirmă că atleta ar fi făcut respectivele demersuri. “Sportiva a depus toate eforturile să demonstreze cum a ajuns substanţa în corpul său, solicitând analizarea unor suplimente pe care le-a considerat că ar fi condus la rezultatul pozitiv, lucru care s-a şi demonstrat prin analizarea acestora la LCD din Seibersdorf”, se arată într-un comunicat al ANAD, conform news.ro.

Și sportiva spune că și-a dovedit nevinovăția în fața ANAD, demonstrând și că suplimentele pe care le-a folosit au fost contaminate, exact ca și în cazul Simonei Halep. În aprilie 2023, am luat niște suplimente. M-am asigurat că erau în regulă. Erau niște «arzătoare», cu cofeină, pentru energie. Am și dovedit asta în fața ANAD. Le-am trimis la analiză, mi-am probat nevinovăția și am primit doar o mustrare din partea ANAD”, a spus Florentina Iușco, citată de gsp.ro.

Advertisement

“De ce m-au pus să mă apăr dacă nu m-au luat în considerare?”

În cazul Simonei Halep, fost nr. 1 mondial, care ar fi folosit suplimente contaminate cu roxadustat, altă substanță interzisă de WADA, după o suspendare de patru ani, la 17 luni de la pronunțarea acesteia, a venit o altă decizie. Aceasta a redus suspendarea la nouă luni, reținând o neglijență a sportivei, dar tenismena a pierdut opt luni de competiție.

Florentina Iușco, în vârstă de 28 de ani, s-a arătat arătat dezamăgită de procedură, însă acceptă suspendarea și nu exclude retragerea din sport. „Este foarte greu de procesat, nu mă așteptam la așa ceva. Am muncit pe brânci ca să ajung aici. Am tras din greu la toate competițiile și antrenamentele. De ce m-au mai pus să mă apăr și să-mi dovedesc nevinovăția, dacă tot nu m-au luat în considerare? Nu cred că voi mai reveni vreodată după această suspendare. Poate că Dumnezeu are alte planuri pentru mine. Am familie, am un copil de opt ani, poate că ar fi momentul să mă dedic lor”, a spus Florentina Iușco, citată de gsp.ro.

Mesaj de sprijin

Situația Florentinei Iușco nu este una tocmai clară, iar pe adresa atletei a venit și un mesaj de sprijin din partea Uniunii Naționale pentru Sport (UNS).

Advertisement

„Este regretabil că lotul României la Jocurile Olimpice de la Paris a pierdut un valoros sportiv din cauza dopajului. Florentina Iușco, o atletă cu un potențial uriaș de a se clasa în primele 10 sportive la aceste Jocuri Olimpice, a fost suspendată pe o perioadă de 2 ani. Suntem alături de Florentina Iușco în această perioadă dificilă și ne reafirmăm angajamentul pentru un sport curat și fără dopaj. Uniunea Națională pentru Sport își exprimă angajamentul de a susține atleta cu toată logistica necesară, asigurându-i sprijinul moral și legal pe durata suspendării”, se arată în comunicatul transmis de UNS.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cum se circulă pe DN 68A Coșava – Margina. Lucrările au fost finalizate, restricțiile – ridicate

Publicat

pe

Redactat de

Lucrările de asfaltare din zona localității Coșava, pe DN 68A, s-au finalizat, azi-noapte, și se circulă fără restricții, au anunțat, vineri, reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.

Coșmarul șoferilor care circulă pe această șosea, cea mai tranzitată din vestul țării, s-a încheiat.

DRDP Timișoara a publicat imagini video cum se circula în această dimineață, pe DN 68A, la Coșava.

Reamintim că, lucrările de reabilitare pe segmentul Coșava- Margina s-au derulat timp de o lună, din 25 iunie, în zonă fiind impuse restricții de circulație.

Se circulă din nou fără restricții pe sectorul Coșava – Margina al DN68A! Ca urmare a deteriorărilor cauzate de traficul intens din zonă, DRDP Timișoara a intervenit, în perioada 25 iunie – 25 iulie, pentru repunerea acestui sector de drum în siguranță (zona Coșava). În lipsa reparațiilor exista riscul ca drumul să devină impracticabil. S-a lucrat sub trafic, 24 de ore din 24, de luni până vineri saptămânal, iar circulația a fost direcționată prin semafoare (mai puțin în week-end când s-a circulat pe ambele benzi). Constructorul a mobilizat permanent în șantier numărul de muncitori și de utilaje necesar fiecărei etape a lucrărilor”, a anunțat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Advertisement

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a mai declarat că, luni, săptămână viitoare, DRDP Timișoara va interveni în regie proprie pentru trasarea marcaǰelor. “Această operațiune nu poate fi realizată imediat după asfaltare deoarece este necesară o perioadă de timp pentru eliminarea substanțelor volatile din bitum. În zona respectivă DN68A preia intreaga circulație de pe A1 până în momentul în care secțiunea autostradă Margina-Holdea (secțiunea cu tuneluri) va fi finalizată (2026)”, a transmis Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

După 0-0 cu Rijeka la Sibiu. Corvinul păstrează șanse reale de a merge mai departe în Europa League

Publicat

pe

Redactat de

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara, câștigătoarea Cupei României, continuă evoluția bună din Europa League. În prima manșă din turul al doilea Corvinul a întâlnit, la Sibiu, pe HNK Rijeka, vicecampioana Croației.

Fără diferențe între o divizionară secundă și o vicecampioană

Hunedorenii au intrat pe teren fără complexe și au avut prima ocazie în debutul meciului, prin Buș. A venit, apoi, în minutul 9, o fază controversată, când o minge l-a lovit în braț pe unul dintre apărătorii croați, aflat la limita suprafeței de pedeapsă, dar brigada de arbitri din Malta nu a acordat nimic. Cei de la Rijeka își arată forța ofensivă și, în minutul 20, șutul lui Pasalic, jucător aflat în lotul Croației la EURO 2024, trece puțin pe lângă poarta lui Lefter. Se joacă de la egal la egal, nefiind nicio diferență între o divizionară secundă din România, care ar fi trebuit să fie, totuși, în prima ligă, și vicecampioana Croației. Mai mult, hunedorenii sunt ceva mai prezenți în atac, dar Pârvulescu (25) nu ajunge la o centrare a lui Neacșa, iar șutul din întoarcere al lui Buș (33) este reținut de portarul oaspeților. În prelungirile primei reprize Neacșa șutează puțin pe lângă , iar la vestiare se intră cu 0-0.


Totul se va decide la Rijeka

În partea a doua tot Corvinul, care a avut, și de data aceasta, o galerie impresionantă, începe mai bine, dar șutul lui Pîrvulescu (53) ocolește buturile adverse. Au și croații o ocazie bună, Radeljik (57) trecând pe lângă o minge periculoasă pentru poarta lui Lefter. Puțin mai târziu un fundaș croat îi ia fața lui Lupu (57) aflat în poziție bună. Croații sunt mai insistenți în atac, și Ivanovic (73) trage de puțin pe lângă poatra hunedorenilor. Corvinul gestionează bine jocul și, spre final, mai are o zvâcnire periculoasă în atac, dar șutul lui Buș (87), este reținut de portarul advers. Cei de la Rijeka presează în minutele de prelungire, fără a pune, însă, în pericol poarta Corvinului, și meciul se încheie cu 0-0, calificarea urmând a fi decisă în returul din Croația.

Își vor juca șansele până la capăt

Advertisement

Ca de obicei, Florin Maxim, antrenorul Corvinului, a dat declarații realiste după meci. Tehnicianul de pe banca Hunedoarei este convins de valoarea adversarului, dar crede că echipa sa își va juca șansele până la capăt. “Era un meci aşa cum ne aşteptam. I-am întâlnit în primul lor meci al sezonului. Ştiam că Rijeka e foarte agresivă de la mijloc în sus şi s-a adeverit. Per ansamblu, prima repriză cred că a fost a noastră, a doua a fost puţin echilibrată. A fost un meci echilibrat cu două echipe bune, care au jucat fotbal. Păstrăm şansele pentru calificare.Nu avem nimic de pierdut. Trebuie să ne jucăm şansa, să jucăm un fotbal plăcut. Tot le spun băieţilor că fotbaliştii mari cam asta fac, transpun antrenamentul în joc. Nu e nicio teamă, nu ne mănâncă balaurii în meciurile oficiale. Vreau să fim mai încrezători în ceea ce putem da”, a spus Florin Maxim, la conferinţa de presă de după meci.

Două variante pentru hunedoreni în cupele europene

Meciul retur se va juca joi, 1 august, cu începere de la ora 21:00, pe stadionul „Rujevica” din Rijeka. Reamintim că, indiferent de deznodământul dublei manșe cu cei de la HNK Rijeka, cei de la Corvinul vor mai juca cel puțin un tur în cupele europene. Astfel, dacă vor trece de Rijeka, hunedorenii vor continua în Europa League, urmând a întâlni câștigătoarea dintre Sferiff Tiraspol (Moldova) și IF Elfsborg (Suedia), scandinavii câștigând turul de peste Prut cu 1-0. Aici trebuie făcută precizarea că în cazul în care Corvinul ajunge în această fază a competiției va avea asigurată minim prezența în play-off-ul din Conference League. În cazul în care Corvinul nu trece de Rijeka, trupa de pe Cerna va juca în turul al treilea preliminar din Conference League, cu învingătoarea dintre Milsami Orhei (Moldova) și FC Astana (Kazahstan), meciul tur, disputat în țara vecină, încheindu-se la egalitate, scor 1-1. În ambele situații Corvinul va juca turul pe 8 august la Sibiu, iar returul în deplasare, o săptămână mai târziu.

Sursa foto: Emil Sebastian Popescu
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate