Actualitate
Ministrul Familiei, Natalia Intotero, la deschiderea celei de-a 62-a sesiune a Comisiei pentru Dezvoltare Socială a ONU de la New York
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero a participat luni, 5 februarie, la deschiderea celei de-a 62-a sesiune a Comisiei pentru Dezvoltare Socială a ONU de la New York. În cadrul acestei sesiuni sunt prezentate modalitățile pentru implementarea de politici sociale juste, incluzive și eficiente, prin creșterea eforturilor pentru realizarea protecției sociale universale, accesibilă și de calitate, și a serviciilor de îngrijire, sănătate și educație de calitate, la prețuri accesibile pentru toți.
În discursul său, ministrul Natalia-Elena Intotero a subliniat importanța Agendei 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă în vederea promovării priorităților şi a eforturilor actuale și viitoare în beneficiul copiilor şi al tinerilor, al omenilor în general, precum şi a parteneriatului la nivel mondial în acest sens.
Anul 2024 marchează aniversarea Anului Internațional al Familiei, respectiv a proiectelor dedicate familiei în general – creșterea natalității, politici de susținere a educației, a incluziunii sociale pentru copii și tineri din toate categoriile sociale.
„Trebuie abordate cauzele profunde ale inegalității, instabilității politice și strămutării. Într-un moment în care prea mulți cetățeni se simt excluși, o mai mare responsabilitate și transparență sunt esențiale. În plus, asigurarea accesului universal la asistență medicală de calitate, educație, condiții de trai decente reprezintă prioritatea principală în beneficiul prosperității familiei”, a spus ministrul Natalia-Elena Intotero.
De asemenea, ministrul Natalia-Elena Intotero a subliniat, în discursul său, că ”educația trebuie tratată ca un proces care pregătește generațiile tinere pentru provocările viitorului care se desfășoară pe parcursul vieții, încurajând inovația, meritocrația, gândirea critică constructivă, curiozitatea, comportamentul și emanciparea”. Un electorat implicat și bine educat se află în centrul unor societăți democratice puternice. Crearea unui mediu în care tinerii simt că vocea lor contează este crucială. Tinerii sunt actualii și viitorii custozi ai democrației. Pentru a menține o societate democratică, trebuie să investim în copiii și tinerii noștri. Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a investi în sistemele noastre educaționale. În România, educația este gratuită pentru copiii și tinerii din toate liceele. De asemenea, sistemul educațional românesc oferă burse pentru studenții eminenți care studiază în universități. Recent, România a adoptat legile educației intitulate „România Educată”.
Totodată, România a acordat Ministerului Educației cel mai mare buget pentru anul 2024, fiind de 4,3 % din PIB, iar politicile derulate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse vin, în acest sens, cu proiecte suplimentare – înființarea centrelor de zi pentru copiii din medii defavorizate; organizarea taberelor pentru studenți, atât pentru cei din țară, cât și pentru cei care trăiesc în Diasporă; campaniile de informare în rândul tinerilor privind pericolele la care sunt expuși – droguri sau alte substanțe interzise; programele guvernamentale pentru studenți și familiile tinere, campaniile privind meseriile viitorului desfășurate în colaborare cu celelalte ministere din cadrul Guvernului. Toate aceste politici sunt în concordanță cu Agenda 2023 Organizației Națiunilor Unite și cu politicile Uniunii Europene. Lumea se confruntă cu noi provocări complexe în fiecare zi, subminând pacea și securitatea internațională, drepturile omului și dezvoltarea durabilă și niciun răspuns viabil nu poate fi găsit în afara unui sistem multilateral eficient”.
În încheierea discursului său, ministrul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero s-a declarat optimistă și sigură că, ”lucrând împreună, în cadrul organizațiilor internaționale precum ONU și UE și prin acorduri bilaterale, vom putea face față acestor provocări și vom prevala pentru a asigura un viitor mai bun pentru toți și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă”.
Actualitate
Deva investește în locuințe sociale pentru comunitate
Primăria Municipiului Deva a făcut un pas important în direcția combaterii sărăciei și a excluziunii sociale prin semnarea unui contract pentru construirea unui ansamblu de locuințe sociale pe strada Depozitelor.
Proiectul, finanțat prin programul multianual de construcții locuințe sociale, va însemna realizarea a 132 de noi locuințe, dintre care 116 apartamente cu o cameră și 16 apartamente cu două camere. Aceste unități locative vor oferi un acoperiș celor aflați în nevoie, contribuind la creșterea calității vieții în comunitate.
Valoarea totală a investiției este de 49.908.736,20 lei.
În urma demersurilor făcute de primarul municipiului Deva, Nicolae- Florin Oancea, a fost alocată de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației suma de 33.260.064,67 lei pentru această investiție. Diferența de 16.648.671,53 lei va fi suportată de la bugetul local.
Investiția presupune construirea pe strada Depozitelor din municipiul Deva a unui ansamblu de locuințe sociale, alcătuit din 4 corpuri modulare separate prin rost seismic, având un regim de înălțime de P+3E.
La exterior se va amenaja un acces carosabil/stradă, spații pentru parcarea autovehiculelor, alei de acces, loc de joacă pentru copii și o platformă pentru depozitarea deșeurilor menajere.
Contractul de execuție lucrări pentru obiectivul de investiții ,,Amenajare platformă betonată, amplasare locuințe modulare și racorduri la utilități” a fost semnat în 8 octombrie 2024, între Primăria Municipiului Deva și Asocierea Băiculescu Construct S.R.L. (Lider de asociere) – Medromtehnology S.R.L. – Promotas S.R.L. – Daroconstruct S.R.L.
Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Combaterea sărăciei și a excluziunii sociale reprezintă o prioritate politică cheie pentru Comisia Europeană.
Construirea acestui obiectiv de investiții la Deva se încadrează în politicile guvernamentale de investiții în acest domeniu (pe termen lung: creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea calității vieții etc.). Prin această investiție, administrația publică locală oferă o șansă la o viață mai bună, persoanelor care au nevoie de sprijin.
Compartimentul de presă al Primăriei Municipiului Deva
Actualitate
Administrația din Beriu se pregătește de iarnă
Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locuitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.
Sezonul rece nu îi va lua pe nepregătite
Un alt aspect interesant legat de această frumoasă comună din zona Orăștiei este acela că se numără, conform datelor oficiale de la ultimul recensământ al populației, printre puținele așezări, nu doar din județ, ci din întreaga țară, unde numărul de locuitori a crescut. Acest lucru se datorează și investițiilor făcute în rețelele de utilități și de infrastructură realizate de administrația reconfirmată în funcție în urma alegerilor locale din 9 iunie. Faptul că la Beriu administrația este una cu experiență se vede și după felul în care se fac pregătirile pentru sezonul rece, iar proverbul care spune că omul gospodar își face iarna car și vara sanie are transpunere practică în această comună din Munții Orăștiei. „Sezonul rece bate la ușă, iar noi am făcut toate demersurile pentru ca iarna să nu ne ia pe nepregătite. Astfel, am asigurat lemnele necesare încălzirii pe perioada iernii la unitățile de învățământ și la toate instituțiile publice din comună, iar centralele termice care le deservesc pe acestea au fost verificate și sunt în bună stare de funcționare. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant, iar eventualele operațiuni de deszăpezire le vom efectua în regim propriu, având, în subordinea Consiliului Local, o societate cu specific de ativități edilitar – gospodărești, care deține și utilaje necesare pentru acest gen de intervenții. Deci suntem pregătiți de venirea iernii”, a declarat Emil Moise Bîc, primarul reales al comunei hunedorene Beriu.
Zonă atractivă
Atenția pe care o acordă administrația publică locală pentru starea căilor de acces, și nu doar în perioada premergătoare iernii, ci pe tot timpul anului, este una firească, așezarea având multe locuri ce merită a fi văzute, indiferent de anotimp. „Suntem situați foarte aproape de Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, dar și pe raza comunei noastre avem câteva obiective atractive. Astfel, pe raza comunei noastre se pot vedea mănăstirea Cucuiș, cetatea Sibișelului, monumentul eroilor de la Căstău, castrul roman de la Orăștioara de Jos sau Frumoasa, un sit de importanță comunitară, inclus în rețeaua ecologică europeană Natura 2000 în România. De asemenea, ne mândrim și cu plantațiile de afine, care ne-au făcut localitatea cunoscută în ultima vreme”, a declarat actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc. În plus, pe raza comunei Beriu, despre care o primă atestare documentară este făcută în secolul al XIII-lea, s-au făcut și câteva descoperiri arheologice importante. Astfel, pe lângă castrul de la Orăștioara de Jos, au fost descoperite urme ale civilizației romane și în Beriu, fiind vorba despre ceramică autohtonă foarte veche și un mormânt. Despre acest mormânt se crede că ar fi aparținut unui ostaș din Legiunea XII Gemina, iar piatra funerară este păstrată la Muzeul din Orăștie.
Actualitate
West Deva, pe loc de play-off în Liga 1 de futsal
Din Liga 1 de futsal s-au disputat cinci etape. După desfășurarea acestora, ACS West Deva este pe locul al patrulea, ultimul care asigură prezența în play-off-ul de la finele sezonului regular.
Meciul cu CSM Târgu Mureș, televizat
În ultima rundă, West Deva, care are 7 puncte, a pierdut, acasă, cu 4-7, de la United Galați, celelalte rezultate fiind Mausoleul Mărășești – Luceafărul Buzău 4-6, Sepsi Sf. Gheorghe – FK Odorhei 2-3 și CSM Tg. Mureș – CFR Timișoara 5-1. Pe primele trei locuri sunt Odorhei (15 puncte), Galați (12) și Tg. Mureș (10), iar după Deva se clasează Buzău (6), Sf. Gheorghe (5), Timișoara (1, golveraj – 18) și Mărășești (1, – 25). Etapa viitoare, cea de-a șasea, ACS West Deva joacă acasă cu CSM Tg. Mureș, partida, care se va juca duminică, 13 octombrie, de la ora 13:00, fiind televizată pe DigiSport 4. Duminică se dispută alte două meciuri din penultima etapă a turului sezonului regular, de la ora 14:00 fiind programată întâlnirea Galați – Buzău, iar de la 18:00 Odorhei – Mărășești. Ultimul meci al rundei, Timișoara – Sf. Gheorghe se joacă marți, 15 octombrie, de la ora 17:45.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tragic accident de muncă, în Deva. Un bărbat de 49 de ani și-a pierdut viața, după ce a căzut de la înălțime
-
Actualitatecu o zi in urma
L-ați văzut? Băiat de 14 ani, din Deva, dat dispărut – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva, gazdă a Campionatului Național de Aeronave Ultraușoare
-
Actualitatecu o zi in urma
Gazul metan rămâne prioritatea administrației din Crișcior
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Verificări la construcțiile hidrotehnice din județ
-
Actualitatecu o zi in urma
Seniorii Devei fac primii pași în lumea digitală, cu Tableta Lions
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Lidere cu punctaj maxim în campionatele județene de fotbal
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Comuna Densuș, între proiecte finalizate și planuri de viitor