
Curtea de Conturi scoate la iveală nereguli grave
Contabilul, auditorul, casierul şi fostul director Ladislau Farcaş sunt consideraţi principalii vinovaţi de „prăduirea” companiei
Neregulile scoase la iveală în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi la Compania Naţională „Minvest Deva” l-au lăsat „mască” pe noul director general

. Acesta a declarat că deşi are o experienţă vastă în administraţie nu a văzut niciodată un astfel de mod de operare. „Deocamdată, au fost verificate doar lunile ianuarie şi februarie şi vă pot spune că numai în aceste două luni prejudiciul constatat de Curtea de Conturi este de aproape 80.000 de lei. Modul de operare m-a surprins total. Aproape în fiecare zi se scoteau bani din conturile firmei, iar prin casierie erau achitate tot felul de achiziţii care nu aveau nicio legătură cu activitatea firmei. Majoritatea bonurilor fiscale provine de la acelaşi hypermarket ceea ce mă face să cred că cineva strângea aceste bonuri aruncate de cumpărători după care le deconta la casieria companiei”, a spus Anrdonache.
În opinia directorul general, Daniel Andronache persoanele care au avizat şi au participat la delapidarea companiei sunt contabilul-şef, casiera, auditorul şi fostul director al companiei, Ladislau Farcaş.
Cumpărături fictive decontate

Dovezile scoase la iveală de Curtea de Conturi arată că numai în primele două luni ale anului 2012 această companie a fost delapidată în fiecare zi cu aproape 3.000 de lei. Conform declaraţiilor directorului companiei Daniel Andronache, aproape în fiecare zi erau decontate prin această companie diverse achiziţii de produse care nu aveau nimic în comun cu necesităţile companiei. Practic, la compania Minvest Deva se achiziţiona orice, de la produse alimentare până la articole textile sau ţigări. ?n opinia noului director aceste achiziţii erau fictive, iar banii ajungeau, probabil, în buzunarele celor care au pus la cale această metodă „Pe bonurile fiscale decontate prin casieria companiei se poate găsi aproape orice de la ţigări, produse alimentare (carne, roşii), îmbrăcăminte (rochii) sau detergent. Grav este faptul că toate aceste deconturi erau semnate de toţi cei care răspundeau de bunul mers al companiei. Mă refer aici la contabil, casier auditor şi şeful unităţii, respectiv fostul director, domnul Ladislau Farcaş. În acest mod, aproape zilnic compania Minvest achita bonuri fiscale de circa 2.000-3.000 de lei”, a declarat Andronache.
„Nu am aprobat astfel de achiziţii”
Contactat de cotidianul „Servus Hunedoara”, fostul director al companiei Minvest Deva, Ladislau Farcaş a declarat că nu a avizat niciodată astfel de achiziţii, iar în eventualitatea în care decontările există, ele au fost operate în borderourile semnate de acesta după ce au fost avizate. ”Nu cunosc exact care este situaţia constatată de Curtea de Conturi, dar am înţeles că au fost depistate unele nereguli privind diverse achiziţii care nu erau necesare companiei. Pot să vă spun că nu am aprobat niciodată cumpărarea unor astfel de produse şi dacă este aşa atunci, probabil, că borderourile de achiziţii semnate de mine au fost completate ulterior. Sincer, nu pot să cred aşa ceva, dar cu siguranţă dacă s-a întâmplat acest lucru situaţia se va clarifica. Am avut încredere în cei cu care am lucrat, unii dintre ei având vechime în companie de peste 20 de ani. Nu cred că s-au pretat la astfel de lucruri”, a spus Farcaş.
Ladislau Farcaş, de meserie notar public, s-a aflat la conducerea Companiei Minvest Deva din 2010 şi până la jumătatea anului 2012.
Suspecţii şi-au dat demisia
Conform declaraţilor directorului general Daniel Andronache, toţi cei trei angajaţi suspectaţi de fraudă, casierul, auditorul şi contabilul şef şi-au dat demisia imediat după ce au aflat rezultatul raportului Curţii de Conturi. „A doua zi după ce le-am adus la cunoştinţă raportul Curţii de Conturi cei trei angajaţi care au avizat aceste achiziţii şi-au dat demisia. Cu siguranţă, în urma celor semnalate de Curtea de Conturi, în cel mai scurt timp la Minvest Deva va fi declanşată o anchetă penală”, a concluzionat Andronache.