Eleganta Salle d’Or din incinta Deva Mall va găzdui, mâine seară, un eveniment cultural de excepție dedicat artistului-muzician Mircea Goian (foto), care a împlinit, recent, vârsta de 60 de ani de viață, dar și peste trei decenii de activitate muzicală.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:00, în locația mai sus menționată, și este organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densuseanu” Hunedoara. Cu acest prilej, conducerea instituției de cultură îi va oferi artistului hunedorean o biobibliografie. „În cadrul acestui emoționant eveniment, îl vom sărbători așa cum se cuvine pe îndrăgitul artist Mircea Goian, cel care de peste trei decenii ne bucură inimile cu arta lui de excepție, cu harul și talentul său”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densuseanu” Hunedoara-Deva.
Inițiator și organizator al unor festivaluri de renume
Hunedoreanul Mircea Goian s-a născut la 31 octombrie 1955 în comuna Zam. În 1974 a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Arad. Patru ani mai târziu, a fondat grupul folk-rock „Canon”, împreună cu poetul Ioan Evu. În acest grup a activat timp de 28 de ani, participând la concerte în țară și peste hotare, iar în perioada anilor 1981-1982, la spectacolele Cenaclului „Flacăra”. A realizat înregistrări la Radio România, în emisiunile lui Titus Andrei (1987-2000), iar la televiziune a colaborat, în 1987, cu Doru Dumitrescu.
Mircea Goian este cel care a inițiat și organizat mai multe festivaluri de renume, între care amintim de „Toamna Muzicală Hunedoreană”, „S.O.S. Castelul”, „Zilele Castelului”, în 2008, „Serbările Corvinilor” sau festivalul medieval (2009). În același timp, Mircea Goian este și omul care s-a ocupat de organizarea unor gale de folk sau concerte de blues. Împreună cu Nistor Purcariu, a fondat clubul de jazz „Dan Mândrilă” și „Trio Jazz Confluenze”. De asemenea, a fondat și grupul rock „Diesel”, ansamblul „Huniadi Cantores” (2007), grupul folk-rock medieval „Corvinia” (2009), „Duo Continuo” (2010), grupul „Steel Jazz Caffe” (2011). Totodată, a înfiinţat grupurile „Cimpoierii din Transilvania”, „Timpaniştii” şi „Tulnicarii”, în colaborare cu Cornel Jitariu (2008), cvartetul baroc „Eisenmarkt” și grupul „Steel Blues” (2012). Hunedoreanul are o bogată discografie, dar a desfășurat și o intensă activitate și în mass-media locală. A participat, împreună cu ansamblurile medievale „Huniadi Cantores”, „Cimpoierii din Transilvania”, „Duo Continuo” şi „Corvinia”, la festivalurile de gen din România, susţinând peste 450 de concerte în toata țara. Peste hotare, a concertat împreună cu muzicienii de la „Huniadi Cantores” la Strasbourg, în 2010, iar doi ani mai târziu, cu „Huniadi Cantores” şi „Cimpoierii din Transilvania”, la Festivalul Internaţional al Muzicii Universitare din Belfort-Franţa. A mai susținut concerte în Ungaria, Germania, Italia și Belgia.