Connect with us
Data: 18/01/2025
.

Actualitate

MISIONAR ÎN UGANDA. O hunedoreancă aduce speranță și zâmbete în ochii copiilor africani

Publicat

pe

Adina Iuga, o hunedoreancă din satul Basarabasa, comuna Vața de Jos, își ia concediu de la serviciu, o dată sau de două ori, pentru a petrece, câte o lună, în îndepărtata și uimitoarea Africa, alături de micuții orfani de acolo care au mare nevoie de ajutor. Împreună cu alți voluntari, îi ajută să se spele, îi învață carte, limba engleză, le predă studii biblice, dar cel mai important, le oferă dragostea la care aceștia tânjesc atât de mult. Tânăra și-a făcut bagajele și a plecat, astăzi, 22 august, din nou, spre Uganda, acolo unde o așteaptă, cu foarte mult entuziasm, zeci de copii care abia apucă să o îmbrățișeze. Povestea hunedorencei, care a ales să fie misionar pe pământ african, este emoționantă.

Foto: Arhiva personală

 

Cine ajunge în Africa, îi rămâne inima acolo. N-are cum să nu se mai întoarcă”, spune moața care a ajuns prima oară pe cel mai cald și sărac continent de pe Terra în urmă cu șapte ani.

 

Adina Iuga are 43 de ani și lucrează ca educator la un orfelinat creștin din localitatea Crișcior, de lângă Brad. O dată sau de două ori pe an, își ia concediu de la serviciu, dar nu pentru a se relaxa pe o plajă, la malurile mării, ci pentru a fi în mijlocul copiilor orfani din Africa. Prima dată a mers în Etiopia, după care în Mozambic, Cambodgia, iar mai apoi în Uganda.

Era vara lui 2011 când a avut prima sa misiune în mijlocul copiilor orfani africani, o misiune care i-a schimbat total viziunea asupra vieții. Cum a ajuns misionar în Africa? După ce a văzut un filmuleț, pe care i l-au arătat niște finlandezi care fuseseră înainte în Etiopia, și în care era prezentată sărăcia în care trăiesc copiii de acolo și durerea pe care aceștia o îndură zi de zi. „Am fost în Pădureni, o localitate de lângă București, într-o misiune creștină. Era un grup de oameni din Finlanda și, într-o seară, mi-au arătat un filmuleț pe care l-au făcut când au fost ei în Etiopia. Am văzut copii care, efectiv, nu aveau ce mânca, oameni flămânzi și dezbrăcați, care mureau de foame. Am plâns în continuu”, își amintește hunedoreanca.

În Africa, pe banii ei

Sensibilă la suferința micuților africani, Adina n-a putut rămâne indiferentă și s-a rugat la Dumnezeu să ajungă în mijlocul lor pentru a-i ajuta. A căutat o cale și, nu după mult timp, a găsit-o. A plecat spre Etiopia, pe propria cheltuială, dornică să ajute. A stat cinci săptămâni acolo, perioadă în care a locuit într-un grajd, cum erau cele ale Colectivului pe vremea lui Ceaușescu, fără apă sau electricitate, laolaltă cu copiii care aveau atâta nevoie de ea. În tot acest timp n-a mâncat altceva decât un soi de preparat din fasole și doar de vreo șase ori macaroane fierte în apă cu sare. Dar n-a contat acest aspect. Bucuria și strălucirea din ochii copiilor africani i-au adus o maximă împlinire sufletească. „Ceea ce m-a schimbat pe mine a fost faptul că ei (n.red. – copiii) erau atât de mulțumitori, pentru că aveau mâncarea aceea, și bucuroși. Mi-a fost rușine de mine și mi-am cerut iertare lui Dumnezeu fiindcă acasă aveam de toate și nu am știut, până atunci, să fiu recunoscătoare pentru tot. Cred că asta m-a schimbat foarte mult”, a mai povestit Adina Iuga.

Advertisement

În prima fază, în Etiopia, a avut „sub aripă” vreo 30 de copii africani. Era singura româncă misionar de acolo. „Făceam lecții cu ei, în limba engleză, studiu biblic. Mă jucam și îi iubeam, fiindcă ei de asta aveau nevoie (…) M-a marcat lipsa lor de dragoste materială. Faptul că pot să îi ajut și pot să iubesc copiii aceia mă împlinește. Niciunde nu mă simt mai împlinită decât acolo în mijlocul lor”, spune hunedoreanca.

În august 2011 a fost nevoită să plece din Etiopia și să revină acasă, tot în mijlocul copiilor, din România, unde lucrează ca educator. N-a putut rezista și s-a reîntors, în Africa, în 2014 și, apoi, și în 2015, în Mozambic. Un an mai târziu, a mers în Cambodgia, iar după aceea în Uganda, unde a fost în vara lui 2017, dar și la începutul acestui an.

Tănăra își plătește, de fiecare dată, singură biletul spre Africa, pentru că așa consideră că este normal. Ba mai mult, ea încearcă să facă rost și de sponsorizări pentru a avea bani să le cumpere micuților africani tot ceea ce aceștia au nevoie: haine, încălțăminte, dulciuri sau obiecte de igienă.

Cum decurge o zi pe pământ african?

Adina Iuga povestește că, în Africa, nicio zi nu seamănă una cu celalată. În unele zile, alături de ceilalți voluntari, le cumpără medicamente, haine sau încălțăminte africanilor și ia satele la rând pentru a le împărți familiilor care se scaldă într-o sărăcie greu de descris în cuvinte. Altădată: „îi spălăm, îi tundem (…) Există familii care nu au un pat pe care să doarmă. Le ducem noi. Ei se bucură nespus… Dragostea constă în a dărui, nu a primi”, a mai adăugat femeia din satul hunedorean Basarabasa.

O dată pe săptămână, le pregătește mâncare caldă copiilor, care își așteaptă cuminți rândul să își primească porția de hrană. „Doar în ianuarie, când am fost iar în Uganda, erau vreo 300 -400 de copii care stăteau la rând pentru o farfurie de mâncare. Acum, am înțeles că sunt mult mai mulți”, a mai zis Adina.

În drum spre Rubuguri. Și nu numai

Tânăra a plecat astăzi, din nou, spre Uganda, în același loc în care a mai fost și la începutul acestui an. După un zbor de la Budapesta, cu escală la Istanbul, până în Rwanda, și după un drum lung, cu mașina de vreo șapte ore, va ajunge la Rubuguri, un sat undeva la munte, unde nu este foarte cald în această perioadă, cu temperaturi care nu depășes 23 de grade, și unde o așteaptă, nerăbdători, copiii africani. Acolo va locui într-un campus, alături de alți voluntari. „Acum nimeresc sezonul ploios. Ca să ajungi în oraș, să poți să iei ceva de mâncare, trebuie să parcurgi un drum anevoios, de vreo trei ore, pe care abia poți să mergi. Dar nu ne concentrăm doar pe acel sat, ci pe întreaga zonă. Vom ajunge la mai multe familii africane care au nevoie de ajutor (…) Sunt entuziasmată că plec. Copiii sar pe mine de bucurie. Știu că mă așteaptă. Duminica ieșim în sat și le cumpăr suc și dulciuri, ceea ce, de obicei, nu au de unde. Abia aștept să ajung și să văd bucuria de pe fețele lor. Nu e de la mine, cred că Dumnezeu a vrut să fie așa. Nu sunt cu nimic mai specială decât altcineva. Atunci când ne punem la dispoziția lui Dumnezeu și vrem să facem ceva pentru alții, ni se oferă oportunități. Contează foarte mult să nu ne gândim doar la noi, ci să ne uităm în jur, că sunt atâția oameni care au nevoie de ajutor. În Africa, mă duc ca și acasă!”, a conchis moața Adina Iuga.

Advertisement

Advertisement

Actualitate

Incendiu la o anexă gospodărească din Simeria

Publicat

pe

Redactat de

Echipaje de intervenție de la Detașamentul de pompieri Deva au intervenit, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în camera centralei pe lemne și la acoperișul unei anexe de la o gospodărie din Simeria.

Pentru misiune au fost alocate 2 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, iar la locul incendiului s-a aflat și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Simeria.
Intervenția a constat în localizarea și lichidarea incendiului care a cuprins camera centralei și un șopron cu lemne. Acțiunile pompierilor au eliminat riscul de a fi cuprinsă de flăcări și casa de locuit. Nicio persoană nu a fost rănită.
Sursa probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost efectul termic

FOTO: Arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Restricții de trafic în Deva, sâmbătă, 18 ianuarie, din cauza unei manifestații publice

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva anunță restricții temporare de circulație în oraș, sâmbătă, 18 ianuarie 2025, pentru a permite desfășurarea unui marș de protest.

Evenimentul este programat între orele 14:00 și 20:00 și va atrage, potrivit organizatorilor, aproximativ 2500 de participanți. Marșul va traversa mai multe artere importante din oraș, iar traficul rutier va fi restricționat temporar pe următorul traseu:

Strada Avram Iancu

Bulevardul Decebal

Bulevardul 22 Decembrie

Bulevardul Nicolae Bălcescu (sensul giratoriu)

Advertisement

Bulevardul Mihail Kogălniceanu

Piața Victoriei

Bulevardul 1 Decembrie 1918

Strada 1 Decembrie 1918

Autoritățile locale asigură că măsurile luate vizează desfășurarea evenimentului în condiții de siguranță pentru toți participanții. Șoferii sunt rugați să dea dovadă de înțelegere, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și să opteze, pe cât posibil, pentru rute alternative.

Advertisement

Primăria mulțumește cetățenilor pentru cooperare și înțelegere, subliniind că aceste măsuri sunt necesare pentru a sprijini dreptul la liberă exprimare, garantând în același timp siguranța publică.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Oferta educațională prezentată la UPET

Publicat

pe

Redactat de

Chiar dacă suntem doar la începutul anului 2025, reprezentanții Universității din Petroșani au făcut, deja, publică oferta educațională pentru admiterea care va avea loc în luna iulie. Oferta este una bogată iar viitorii studenți vor avea de ale din zecile de specializări ale instituției de învățământ superior de la Petroșani.

Mai multe detalii ne oferă Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.

”Ne pregătim din timp să prezentăm oferta academică. Deocamdată le-am prezentat doar pe cele care sunt acreditate iar dacă vom reuși până în toamnă, le vom promova și pe cele care sunt în curs de acreditare în acest an. Noi estimâm să primim același număr de locuri de la Ministerul Educației, în jur de 600 de locuri la licență, 225 la master și la doctor în jur de 10 locuri. Și la forma cu taxă ne dorim să avem cam tot atătea locuri. Taxele au fost crescute anul trecut cu aproximativ 100 de lei. Mai mult decât atât promovarea o vom face ca și până acum, de la presă, media, rețele de socializare, în școli sau târguri de profil”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.

Universitatea din Petroșani are o tradiție de peste 75 de ani. În această perioadă instituția de învățământ superior a scos mii de specialiști în mai multe domenii de activitate care sunt căutate pe piața muncii atât din țară cât și de peste hotare.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

PRIMARIA SI CONSILIUL LOCAL
AL ORAȘULUI HAȚEG
ANUNȚĂ

1. Persoanele fizice care la data de 31.12.2024 au avut în proprietate clădiri rezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale până la data de 31.03.2025;
2. Persoanele juridice au obligația să depună pană la data de 31.03.2025 la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale declarații privind clădirile pe care le dețineau în proprietate la data de 31.12.2024, legate de destinația si valoarea acestora;
3. Persoanele fizice și juridice care la data de 31.12.2024 dețineau mijloace de transport radiate din circulație au obligația să depună la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, pană la data de 31.03.2025;
4. Scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, teren, mijloace de transport prevăzute la articolul 456, 464 și 469 se aplică persoanelor care dețin documente justificative pe care le depun la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale, până la data de 31.03.2025;
De amintit că toți contribuabilii care achită întegral, pană la 31.03.2025, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport beneficiază de bonificația de 10%, stabilită de către Consiliul Local Hațeg.
Toti contribuabilii care au restanțe pentru bunurile imobile sau mobile, nu pot înstrăina, intabula, intra în posesie pană la achitarea creanțelor, pană la nivelul anului 2024.
Relații suplimentare la telefon: 0254-770.273

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate