Actualitate - Eveniment
Modificări aduse Codului Silvic pentru protejarea cetăților dacice din Munții Orăștiei
Senatorul PNL Traian Igaş a declarat că în vederea protejării monumentelor istorice Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a depus o iniţiativă legislativă, semnată de deputaţi şi senatori din întreg spectrul politic, prin care sunt scoase din fondul forestier naţional suprafeţele de teren pe amplasamentul cărora se află monumentele istorice care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. „Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a depus propunerea legislativă privind completarea Codului Silvic. Am depus această iniţiativă legislativă având susţinerea majorităţii membrilor comisiei pe care o conduc şi mă bucură să văd că acolo unde se înţelege necesitatea luării unor decizii, politicul îşi pierde din importanţă. Noi, membrii Comisiei UNESCO, deşi reprezentăm partide diferite, înţelegem importanţa protejării monumentelor istorice şi facem tot ce putem pentru a le proteja”, a declarat, joi, senatorul Constantin Traian Igaş, preşedinte al acestei Comisii
Potrivit sursei citate, urmare a vizitei de lucru efectuate de către membrii comisiei la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, s-a constatat că arborii din incinta monumentelor, căzuţi peste acestea sau sub iminenţa prăbuşirii, reprezintă un pericol real pentru starea şi integritatea obiectivelor de patrimoniu naţional de valoare universală.
Modificări aduse după vizitarea cetăților
În acelaşi timp, cetăţile dacice sunt amplasate pe terenuri împădurite aflate în fondul forestier naţional, ceea ce împiedică intervenţiile de tăiere şi evacuare, preţul plătit fiind distrugerea monumentului.
„După ce am văzut la faţa locului un exemplu de bună practică, iar aici mă refer la vizita de lucru efectuată de comisie la cetăţile dacice împreună cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara, toţi membrii comisiei am considerat ca fiind necesară intervenţia noastră ca parlamentari pentru a conferi un plan legal care să vină în ajutorul celor care vor să protejeze monumentele istorice din ţara noastră”, a arătat senatorul arădean.
Potrivit acestuia, constatând problemele apărute de această dublă reglementare, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a decis să iniţieze un act normativ care să permită intervenţiile asupra suprafeţelor împădurite pe care se găsesc monumente istorice naţionale aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, salvând astfel de la distrugere cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
Agerpres
Actualitate
Pericol pe drumurile publice. Doi șoferi, sub influența alcoolului, opriți de poliție
Pe 9 ianuarie 2025, în jurul orei 23:55, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva au fost alertați de un bărbat care a semnalat un posibil șofer aflat sub influența alcoolului.
Potrivit informațiilor, persoana în cauză, un angajat al unei societăți de pază, conducea un autoturism al firmei, în drum spre o intervenție de urgență, după ce butonul de panică a fost activat. La fața locului, polițiștii au identificat un bărbat de 56 de ani, testat cu aparatul etilotest, care a arătat un rezultat de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat, indicând astfel prezența alcoolului în sânge.
În aceeași zi, la ora 17:15, pe bulevardul Republicii din municipiul Hunedoara, un alt bărbat, de 45 de ani, din orașul Hațeg, a fost oprit de polițiștii hunedoreni pentru un control de rutină. Rezultatul testării cu aparatul alcooltest a fost alarmant – 1,22 mg/l alcool pur în aerul respirat.
În ambele cazuri, polițiștii au continuat verificările, iar probe biologice de sânge au fost recoltate pentru a stabili cu exactitate alcoolemia. Autoritățile avertizează că astfel de comportamente pun în pericol siguranța rutieră și pot avea consecințe grave pentru toți participanții la trafic.
Actualitate
Hunedoara. Identificat și reținut de polițiști după ce ar fi incendiat ferestrele unei vecine
În data de 09 ianuarie 2025, în jurul orei 20:50, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o locuință din Hunedoara.
La fața locului, polițiștii au identificat persoana vătămată, o femeie de 38 de ani, care a relatat că, în timp ce se afla în locuința sa, persoane necunoscute i-au dat foc jaluzelelor exterioare ale unei ferestre situate la stradă. Incendiul a fost lichidat de către echipajul de pompieri deplasat la fața locului și nu s-au înregistrat victime, ci doar pagube materiale.
Tot ieri, la ora 23:01, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la aceeași locuință, situată în Hunedoara.
În acest caz, polițiștii au stabilit că persoane necunoscute au dat foc ambelor ferestre amplasate spre stradă. Incendiul a fost lichidat de către echipajul de pompieri care s-a deplasat la fața locului și nu au rezultat victime, ci doar pagube materiale.
Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere, iar în urma cercetărilor l-au identificat pe cel bănuit de comiterea faptelor, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Hunedoara, vecin al femeii, cu care aceasta ar fi avut unele neînțelegeri.
Față de bărbat, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 ore, acesta urmând a fi prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara cu propuneri corespunzătoare.
Actualitate
Atenționare meteorologică. Cod galben de vânt puternic și viscol în mai multe regiuni ale țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteorologică de cod galben, valabilă astăzi, 10 ianuarie, în intervalul orar 14:00 – 23:00. Fenomenele vizate includ intensificări ale vântului și viscol, în special în zonele montane.
Potrivit meteorologilor, vântul va avea viteze de 50–70 km/h în sudul Banatului, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La altitudini mari, rafalele vor depăși 70–90 km/h, provocând viscol și reducând semnificativ vizibilitatea.
Zonele montane, cele mai afectate
În zonele de munte, condițiile meteorologice vor fi deosebit de dificile, cu vânt puternic și viscol care ar putea afecta activitățile în aer liber și transporturile. Este recomandată prudență maximă pentru turiștii aflați la altitudini mari și evitarea traseelor periculoase.
Evoluția fenomenelor meteorologice
Meteorologii avertizează că intensificările vântului vor persista în a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (10/11 ianuarie), cu viteze de 40–50 km/h în zona montană, dar și în sudul și estul țării.
Autoritățile recomandă cetățenilor să se informeze în permanență asupra stării vremii și să ia măsuri de siguranță, în special în zonele montane sau acolo unde condițiile de transport pot fi afectate.
FOTO: Salvamont Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali