Actualitate
Monumentele celebre ale județului Hunedoara (6) – Cetatea dacică de la Blidaru
Descrierea conform Listei Monumentelor Istorice, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, poziția 91: „cod HD-I-s-A-03181, Fortificația dacică de la Costești, punct Blidaru, sat OCOLIȘU MIC; comuna ORĂȘTIOARA DE SUS; Blidaru; sec. I a. Chr. – II p. Chr., Latène”. Următoarele poziții precizează că în același loc se află alte obiective: „cod HD-I-m-A-03181.01; Fortificație; … Blidaru, mamelon la 705 m altitudine, pe stânga apei Grădiştii, în amonte de Valea Faeragului, la cca. 4 km de cetatea de pe Cetăţuia”; „cod HD-I-m-A-03181.02; Zid de apărare”; „cod HD-I-m-A-03181.03; Zid de apărare”. În fine, având codul HD-I-s-A-03182, se regăsește și un alt Turn amplasat în Poiana Perții, „terasă situată pe versantul NV al Dealului Blidaru”…
…„cea mai importantă lucrare de acest gen din zonă”…
După ce părăsești localitatea Costești, faci stânga pe o cărăruie. Și începi să urci. Când ai impresia că îți dai duhul, ajungi la un fel de liman situat într-o poiană. Apoi în alta. Și tot așa. Până ajungi la monumentul UNESCO.
„Interesul pentru vestigiile de la Blidaru este relativ recent, în comparaţie cu atenţia îndelungată de care s-au bucurat alte situri dacice din Munţii Orăştiei. La începutul secolului XX au apărut primele menţiuni despre obiecte dacice, descoperite întâmplător în zonă, moment în care au fost amintite şi urme mai vechi ale căutătorilor de comori. D. M. Teodorescu a fost primul arheolog care a pus piciorul în cetatea de la Blidaru, în anul 1921, dar primele cercetări arheologice sistematice au început abia în 1953 și au fost coordonate de C. Daicoviciu. În urma campaniilor de săpături, care continuă şi în prezent, zidurile cetăţii au fost dezvelite aproape în totalitate. Cercetările au vizat şi terasele amenajate în apropierea cetăţii, unde au fost identificate mai multe turnuri izolate (Poiana Perţii, Poiana Popii, Muchia Chişetoarei, Poiana lui Mihu, La Vămi), precum şi urmele unor temple (Pietroasa lui Solomon)” se menționează pe situ-ul oficial cetati-dacice.ro.
Descrierea ansamblului o regăsim într-o sumedenie de volume și articole de specialitate, dar ceea ce un vizitator ar trebui să rețină este faptul că cetatea se află „pe mamelonul de pe Dealul Blidarului ( altitudine 750 m), cu o vizibilitate excelentă atât înspre Valea Mureșului, cât și spre Grădiștea Muncelului, prin amplasarea și elementele componente ale fortificației, cetatea, cu rosturi pur militare, este cea mai importantă lucrare de acest gen din zonă” (Ioan Glodariu, Eugen Iaroslavchi, Adriana Rusu, Cetăți și așezări dacice în Munții Orăștiei, București, 1988, p. 65).
Construcția a fost ridicată în două faze, în prima fază fiind construită incinta dinspre est, sub forma unui patrulater neregulat, având o intrare amplasată în turnul din colțul de sud vest. Zidurile tuturor turnurilor, precum și cel de incintă sunt ridicate într-o manieră asemănătoare celei descrise deja [în cadrul textului despre cetatea de la Costești, n.n.]: două paramente de blocuri de calcar fasonate pe cinci fețe, unite între ele prin bârne de lemn, și un emplecton neomogen. Spre deosebire de zidurile de pe Cetățuie, lipsesc butisele, acele blocuri mai lungi ce intrau în emplecton, casetându-l oarecum” (p. 67). A urmat o fază a doua de construcție, care a înglobat și prima incintă. „Datarea fazei a doua de construcție este târzie, foarte probabil anterioară celui de al doilea război cu romanii, graba pregătirii acestei confruntări explicând și inovațiile constructive ce se abat de la regulă” (p. 69).
Tot referitor la acest ansamblu, „istoricul Radu Vulpe localiza aici, la Blidaru, una dintre cele mai sângeroase scene sculptate pe Columna lui Traian, scena LXXI, reprezentând asaltul unei trupe de legionari romani asupra unei cetăți dacice. Fortăreața – extrem de importantă militar – bloca drumul spre capitala de la Sarmizegetusa, iar căderea ei, după refugierea în cetate a dacilor învinși, a fost, pentru aceștia, unul dintre cele mai negre momente ale primei campanii conduse de împăratul Traian în Dacia” (Fortărețe dacice din Munții Orăștiei, Segovia, 2009, p. 108).
Observațiile cercetărilor arheologice, coroborate între ele au condus „spre concluzia că la realizarea cetății au lucrat și meșteri greci ( în special la elaborarea planului), dar mai cu seamă autohtonii daci, care au dat tehnicii elenistice o interpretare locală… Interesantă este cisterna de apă, situată pe coasta dealului, la o mică distanță de zidul incintei inferioare” (Eugen Pescaru; Adriana Rusu-Pescaru, Cetățile dacice din Munții Șureanu / The Dacian Fortress of Sureanu Mountains, Cluj-Napoca, 2009, p. 22).
Acestea sunt doar câteva descrieri. Dar expunerea informațiilor despre cetatea dacică de la Blidaru poate continua…
Daniel I. Iancu
Actualitate
Alegerile prezidențiale au fost anulate
CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale. Întreg procesul se reia de la zero.
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
•
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale
Actualitate
“Lumina de la Bethleem” – Concert caritabil de Crăciun, la Deva
Și în acest an, la Deva, va avea loc concertul caritabil de Crăciun “Lumina de la Bethleem”. Fondurile colectate vor fi direcționate către un tânăr elev, în vârstă de 17 ani, care a suferit mai multe intervenții chirurgicale craniene. Concertul va avea loc în data de 22 decembrie, de la ora 18:00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
Concertul de Crăciun „Lumina de la Bethleem” ajunge, anul acesta, la cea de-a 18-a ediție și va fi susținut de părintele Radu Trifon, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de tinerii muzicieni Filip și Ioan Trifon, Alin Gheju și Norbert Kasler.
Publicul prezent va avea ocazia să asculte cunoscute colinde și cântece de Crăciun, piese clasice și moderne. Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi liberă. Pentru cei departe, concertul va fi transmis şi pe Facebook de către părintelui Mircea Mihuleț, inspector media al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
„Dragii mei, iată că ne vedem din nou la Casa de cultură din Deva, în data de 22 decembrie, ora 18:00, ca să cântăm și să vorbim frumos despre Nașterea Lui Hristos, despre obiceiurile de Crăciun, despre ce ESTE, dar și despre ce NU este această sărbătoare, despre oameni, despre viața noastră în Hristos, dar și despre viața irosită în afara Lui Hristos!”, a scris, pe rețeaua de socializare, părintele Radu Trifon.
Ca de fiecare dată, și în acest an, concertul „Lumina de la Bethleem” va avea un scop caritabil. De data aceasta, se vor strânge donații în bani pentru Fabian, un tânăr elev de 17 ani din Hunedoara, care a suferit șapte intervenții chirurgicale craniene și mai urmează, din nefericire, altele.
Actualitate
Deva: Grădinița cu Program Normal nr. 2, complet modernizată și extinsă
Administrația locală din Deva anunță finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere și echipare a Grădiniței cu Program Normal nr. 2, situată pe Aleea Salcâmilor. Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de lei (echivalentul a 1,2 milioane de euro), marchează o investiție majoră în infrastructura educațională a orașului, creând un mediu modern și sigur pentru educația preșcolară.
Principalele lucrări executate
Transformarea unității de învățământ a inclus o serie de îmbunătățiri esențiale:
Modernizarea instalațiilor: Refacerea completă a instalațiilor electrice, sanitare și termice, cu înlocuirea corpurilor de încălzire.
Ventilație și climatizare: Implementarea unui sistem modern de ventilație și climatizare pentru un mediu interior confortabil.
Tehnologie avansată: Integrarea unui sistem inteligent de administrare a clădirii (BMS), care optimizează consumul de energie.
Reabilitarea clădirii: Refacerea sălilor de clasă, holurilor și scărilor, schimbarea tâmplăriei interioare și exterioare, anveloparea clădirii și înlocuirea șarpantei.
Extinderea capacității: Construirea a două săli de grupă suplimentare, a unui bloc alimentar, izolator, vestiare și grupuri sanitare moderne.
Amenajarea curții: Crearea unor locuri de joacă noi, zone verzi și platforme dedicate depozitării deșeurilor.
Dotări moderne pentru educație de calitate
Unitatea a fost echipată cu videoproiectoare, sisteme audio, televizoare, laptopuri, mobilier modern, imprimante, precum și echipamente pentru blocul alimentar și pentru igienă (mașini de spălat vase și rufe). Aceste dotări asigură un proces educativ eficient și o experiență plăcută pentru copii și personal.
Impact asupra comunității
Noua grădiniță oferă un mediu de învățare modern și sigur pentru preșcolari, contribuind la dezvoltarea educațională și socială a comunității din Deva. Investiția demonstrează angajamentul administrației publice locale față de educația timpurie, asigurând condiții optime pentru ca cei mici să aibă un start solid în viață.
Primăria Deva continuă să prioritizeze proiectele care susțin dezvoltarea infrastructurii educaționale și îmbunătățirea calității vieții în municipiu.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu de proporții la Vulcan
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două arme și mai multe proiectile, ridicate din locuința unui hunedorean
-
Actualitatecu o zi in urma
Distracție pe gheață. Patinoarul din Deva se deschide mâine, 6 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ziua Națională, sărbătorită și la Sarmizegetusa
-
Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, pe FRF TV
-
Actualitatecu o zi in urma
Amenzi de 218.000 de lei, aplicate de ITM Hunedoara, în luna noiembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Situația actuală HIV/SIDA în județul Hunedoara
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Informare de lapoviţă, ninsoare şi intensificări ale vântului, în întreaga ţară, până sâmbătă seara