Connect with us
Data: 19/04/2024
.

Actualitate

Monumentele celebre ale județului Hunedoara (8) – Cetatea medievală a Devei

Publicat

pe

Descrierea conform Listei Monumentelor Istorice, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, poziția 1: „cod HD-I-sB-03149, Situl arheologic de la Deva, punct Dealul Cetăţii, municipiul DEVA; Dealul Cetăţii, versantul de S al dealului”. Următoarele trei pozițíi din listă, având codurile HD-I-s-B-03149.01, HD-I-s-B-03149.02, HD-I-s-B-03149.03, au la descriere același Deal al Cetății și sunt caracterizate drept așezări din perioada „Hallstattului”, din „Epoca Bronzului – Cultura Wietenberg” și „Neolitic, Cultura dacică”. Ce ne interesează pe noi este însă monumentul înregistrat la poziția 136: „cod HD-II-a-A-03216, Ansamblul Cetatea medievală Deva, municipiul Deva, Dealul Cetății, sec. XIII, transf. și extindere sec. XV-XIX”.

…„de la centru al puterii voievodale la spațiu în care se organizează diferite evenimente”…

Monumentul nu poate trece neobservat decât dacă turistul stă cu ochii în smartphone. O privire aruncată pe geamul mașinii sau al trenului, de pe șaua unei biciclete sau al unui motor, de orice fel ar fi el, va fi automat îndreptată spre obiectivul numit Dealul Cetății Deva. Acesta „este situat în partea nord-estică a Munților Poiana Ruscă, la contactul acestora cu Valea Mureșului, în partea de nord a municipiului. Din punct de vedere administrativ rezervația se află în administrația Primăriei Municipiului Deva. Din punct de vedere geologic, Dealul Cetății Deva este un corp vulcanic format din andezite amfibolice cu biotit, rezultat al unei intense activități vulcanice care a avut loc în Neozoic (Badenian superior – Sarmațian). Studiile geologice și petrografice au arătat că în urma distrugerii aparatului vulcanic nu s-a mai păstrat decât umplutura atât de caracteristică a coșului său. În starea sa actuală, conul vulcanic are altitudinea absolută de 378 m” (Marcela Balasz, Rezervația naturală Dealul Cetății Deva, în Deva. Monografie, vol. 1, Istorie și economie, Deva, 2016, p. 35).

Condițiile geografice și geologice au influențat cârmuitorii din zonă să ridice în vârful conului vulcanic o cetate. „Poziţionarea acestei fortăreţe a atras atenţia de-a lungul timpului multora dintre călătorii care au trecut prin aceste părţi. Dintre aceştia, Giovandrea Gromo (1564) consideră cetatea Devei ca una din cele mai importante fortăreţe ale ţării, întrucât se afla într-un defileu periculos. Cetatea domina râul Mureş, râu care nu putea fi traversat pe nici o cale, iar faptul că era aşezată la o asemenea înălţime făcea ca ea să nu poată fi bătută de nicio artilerie. Era atât de tare încât nu se putea mina şi era aprovizionată cu tot ce îi trebuia pe o perioadă de trei ani şi chiar mai mult. Toate acestea, în concepţia lui Gromo, făceau cetatea Deva de necucerit” (Ionuț Cosmin Codrea, Comitatul Hunedoarei în Evul Mediu, în Județul Hunedoara. Monografie, ed. a II-a, vol. 1, De la începuturi până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Deva, 2012, p. 174).

Același autor, alături de Cristina Bodó și Daniela Marcu Istrate, au tipărit în 2019, la Cluj-Napoca, un volum intitulat Cetatea Deva. 750 de ani de la prima atestare documentară. „Cetatea, considerată una dintre punctele strategice ale Transilvaniei medievale, este atestată documentar pentru prima dată în 1269, când fortificația a fost donată de către ducele Ștefan greavului Chyl din Câlnic” (p. 2). Nu insistăm asupra momentelor care țin de istoria strict evenimențială precum anii 1307, 1453, 1579, 1640, 1752 etc. Ajungem la anul 1849, când ziua de 13 august a reprezentat un moment „dramatic care a încheiat istoria de aproape șase secole a cetății Deva” (p. 81). Evenimentele revoluționare din 1848-1849 sunt prea bine cunoscute. 13 august este ziua în care depozitul de muniție al cetății a sărit în aer. Cum au resimțit locuitorii din zonă momentul se poate afla din volumul anterior amintit. „Sursele oficiale maghiare clasifică dezastrul ca fiind un accident. Conform raportului oficial al Gărzii Naționale din Deva, întocmit pe 24 august de Daniel Beke, cetatea a explodat în 13 august, ora 9, îngropându-i pe cei aproximativ 120 de artileriști din Batalionul nr. 50 de honvezi, format din voluntari din comitatul Hunedoara” (p. 84).

Advertisement

În 2008 și 2013 cercetările arheologice au stabilit mai multe aspecte care au condus la restaurarea parțială a monumentului. Astfel că, „la 750 de ani distanță de la prima atestare documentară a cetății Deva, Muzeul Civilizației Dacice și Romane propune publicului vizitator un periplu prin istoria fortificației, de la centru al puterii voievodale la spațiu în care se organizează diferite evenimente, de la punct strategico-militar la loc de promenadă” (p. 107).

Daniel I. Iancu

091078086078087X0302Y054100F000000000

Advertisement

Actualitate

Pași pentru modernizarea Parcului Central din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Central din municipiul Hunedoara urmează a intra într-un amplu proiect de reabilitare.

În acest moment proiectul tehnic este finalizat și se află în analiza celor de la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest. După ce documentația va fi gata, se va depune o cerere de finanțare pentru acest proiect.

”Una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de persoanele care urmăresc această pagină, în ultimii doi-trei ani, este: „De ce nu faceţi ceva şi cu Parcul Central?”. Facem! Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 415/2022 a fost aprobată Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie. Proiectul tehnic este gata şi se află acum în analiza Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest (instituţia căreia ne vom adresa pentru obţinerea finanţării). De îndată ce toată documentaţia necesară va fi gata, vom depune o cerere de finanţare a proiectului. Astăzi, cu ajutorul unor randări grafice, putem prezenta viziunea Primăriei municipiului Hunedoara despre felul în care va trebui să arate Parcul Central, după finalizarea lucrărilor”, informează reprezentanții Primăriei Municipiului Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Termen de depunere prelungit pentru „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”

Publicat

pe

Redactat de

Termenul de depunere a proiectelor pentru apelul „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” din cadrul Programului Tranziție Justă, a fost prelungit până în data de 20 mai 2024.

Prin componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, județul Hunedoara va beneficia de aproximativ 181 de milioane de euro, din această sumă Văii Jiului revenindu-i aproape 49 de milioane de euro pentru investiții directe.

”ADR Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Tranziție Justă, anunță că a fost prelungit termenul de depunere a proiectelor pentru apelul „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” din cadrul Programului Tranziție Justă, componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”. Noul termen până la care pot fi depuse proiectele este 20 mai 2024.  Vă reamintim, județul Hunedoara va beneficia de aproximativ 181 de milioane de euro pentru investiții productive în IMM-uri, din care aproape 49 de milioane de euro pentru investiții directe în Valea Jiului. Valoarea finanțării nerambursabile care poate fi acordată pentru un proiect sub formă de ajutor de stat regional/ ajutor de minimis este de minimum 200.000 de euro și maximum 8.000.000 de euro – valoarea cumulată a celor două tipuri de ajutoare. Apelul finanțează crearea de noi unități, extinderea unităților existente sau diversificarea producției prin realizarea de noi produse sau o schimbare fundamentală a procesului general de producție sau a prestării generale a serviciului/serviciilor, cu scopul reconversiei către o economie verde. Investițiile sprijinite vor susține crearea de locuri de muncă durabile, inclusiv formarea, perfecționarea și recalificarea persoanelor afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic”, informează reprezentanții Agențeie pentru Dezvoltare Regională Vest.

FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST

Citeste mai mult ...

Actualitate

Regulile de circulație trebuie respectate

Publicat

pe

Redactat de

Numărul mare al incidentelor rutiere care au loc pe șoselele județului îi pune în alertă pe polițiștii rutieri. Aceștia se află la datorie 24 de ore din 24 pentru a preveni accidentele.

Mai mult decât atât oamenii legii vin și cu o serie de recomandări pentru toți participanții la traficul rutier.

”Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante. În condițiile unui trafic aglomerat, condițiile meteo nefavorabile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile! Nu vă angajați în depășirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate și efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare. Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free. Pietonii sunt rugați să își ia toate măsuri de precauție pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate