Connect with us
Data: 01/12/2024
.

Actualitate

Moș Crăciun trăiește în Laponia, la Rovaniemi – un tărâm de poveste, cu reni și spiriduși, pentru cei mici și mari

Publicat

pe

Moș Crăciun, cel mai îndrăgit personaj în perioada sărbătorilor de iarnă, este așteptat cu nerăbdare de copiii din toată lumea. În noaptea de 24 spre 25 decembrie, bătrânelul cu barbă albă, sprâncene stufoase şi obraji roşii şi îngheţaţi de crivăţul prins în mustaţă, aduce daruri micuților care au fost cuminți. Dar cine este Moş Crăciun?

Sursa foto: Visit Rovaniemi -the Official Hometown of Santa Claus/Facebook

Mitul lui Moş Crăciun se regăseşte într-o poveste interesantă. Imaginea acestuia, care de ziua Naşterii Domnului împarte cadouri copiilor, se suprapune cu cea a celor trei magi, ce aduc daruri pruncului Isus. Cântecele de bucurie cântate de slugile lui Crăciun, după ce Fecioara Maria lipeşte mâinile Crăciunesei, s-a transformat în tradiţionalele colinde care glorifică naşterea lui Isus.

Povestea spune că Maica Domnului, simţind că se apropie ceasul naşterii a pornit în căutarea unei case unde să tragă. Pe vremea aceea, exista un om foarte rău, Crăciun, care îşi bătea soţia şi fetele şi le obliga să muncească şi noaptea. Din această cauză femeile erau foarte bolnave. După ce Crăciun a plecat la moară cu 12 care, Crăciunesa le-a spus fetelor să meargă pe rând la culcare, după care va merge şi ea. În acest timp, la casa Crăciunesei s-a apropiat Fecioara Maria şi a rugat-o să o primească pentru a naşte. Cu toate că, Crăciunesa se temea de bărbatul ei a fost de acord să o găzduiască pe Fecioara Maria. Crăciunesa a ajutat-o pe Maria să nască, iar animalele din grajd au suflat abur pe prunc să-l încălzească. Atunci pe cer a apărut deasupra casei luceafărul de seară şi stele. Odată întors acasă Crăciun a recunoscut puterea lui Dumnezeu şi primit-o cu mare cinste pe Fecioara Maria în casă.

Se spune că, Moş Crăciun locuieşte, împreună cu soţia sa la Polul Nord, unde tot timpul anului construieşte jucării, ajutat de spiriduşi. Acolo el primeşte scrisori de la copiii din toată lumea, cu ceea ce îşi doresc să primească de Crăciun. În Ajunul Crăciunului, bătrânul îşi încarcă săniuţa cu jucării şi zboară cu sania trasă de opt reni, oprindu-se la casa fiecărui copil. Bătrânelul Crăciun coboară pe hornul casei şi lasă cadourile. Există mai multe variante a acestei povestioare. Se mai spune că, bătrânul Crăciun a împărţit Fecioarei Maria daruri păstoreşti: caş, urdă, smântână pentru ea şi pentru copil. Darurile au fost împărţite la vestea că aceasta a născut pruncul Isus în casa lui. Despre Moş Crăciun s-au scris multe poveşti. Cu toate acestea, pentru micuţii care aşteaptă sosirea lui an de an, imaginea lui a rămas aceeaşi.

Satul lui Moș Crăciun, la Rovaniemi, Finlanda

Rovaniemi, capitala provinciei Laponia, este cunoscut ca fiind drept adevărata „casă” a lui Moș Crăciun, un loc magic, cu multă, multă zăpadă, spiriduși, reni și… jucării.

În „Santa Village”, situat la aproximativ opt kilometri de oraș, chiar pe linia considerată ca delimitarea Cercului Polar, Moșul împreună cu elfii, pregătește jucării la fabrica sa și primește scrisori din partea micuților din lumea întreagă.

Localitatea din nordul Finlandei este, de sărbători, unul dintre cele mai vizitate locuri de pe pământ, fiind asaltată de turiști de pe întreg mapamondul.

Peste 170.000 de vizitatori sunt așteptați să viziteze biroul lui Moș Crăciun. Anul acesta, cea mai mare dorință pe care o au oamenii din întreaga lume este pacea – și a devenit tema principală a Crăciunului în acest an. O altă temă importantă este sustenabilitatea, iar Oficiul Moș Crăciun a primit un certificat de călătorie sustenabilă în Finlanda.

Sursa foto: Visit Rovaniemi -the Official Hometown of Santa Claus/Facebook

 

Curiozități despre Moș Crăciun
1. Moș Crăciun există cu adevărat de aproximativ 200 ani. Acesta a apărut odată cu anglicizarea numelui Sinterklaas, dat lui Moș Nicolae de olandezi și belgieni. Santa Claus a apărut pentru prima dată într-un ziar din New York City în 1773.
2. Moș Crăciun a coborât pe horn pentru prima dată într-o carte satirică, A History of New York (O Istorie a New Yorkului). Cartea a fost scrisă de Washington Irving și publicată în 1809.
3. Cei opt reni ai Moșului au apărut pentru prima dată în celebra poezie „’Twas the Night Before Christmas”. Aceștia au fost inspirați din imaginea lui Odin, zeul germanic. Legenda lui Odin spune că acesta obișnuia să călărească pe un cal cu 8 picioare, iar copiii care lăsau mâncare pentru calul acestuia erau recompensați cu cadouri. Nu se știe în ce moment cele 8 picioare ale calului au fost transformate în poveste în cei 8 reni.
4. Înfățișarea clasică a lui Moș Crăciun a fost creată de Coca Cola. Înainte de asta, Moșul putea fi îmbrăcat în oricare din culorile Crăciunului (roșu, verde sau auriu). Prima reclamă Coca Cola cu Moș Crăciun a debutat în 1931.
5. Moș Crăciun a fost burlac până la sfârșitul secolului XIX. Prima mențiune a Crăciuniței a fost făcută în 1849, într-o poveste numită „Legenda Crăciunului” de James Rees.
6. Tradiționalele culori ale Crăciunului, roșu, verde și auriu, au fiecare o semnificație aparte. Roșu este sângele lui Isus Hristos, verde este renașterea vieții, iar auriu reprezintă regalitatea și lumina.
7. Pentru ca un brad să poată fi folosit la Crăciun, trebuie să crească timp de 7 ani.
8. Primul brad artificial a fost făcut în Germania, din pene de gâscă vopsite. Tot aceștia obișnuiau să decoreze pomul cu mere, trandafiri și diferite hârtii colorate. Primul care a pus beculețe pe pomul de Crăciun a fost Martin Luther.

Advertisement

Actualitate

Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat

Publicat

pe

Redactat de

Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale, s-a încheiat, vineri la miezul nopții, în județul Hunedoara.

Cele peste 170.000 de voturi au fost renumărate în totalitate, rezultatele urmând să fie comunicate Biroului Electoral Central duminică seară, 1 decembrie, la ora 22:00.

„Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi a celor nule din cadrul celor 524 de secţii de votare din județul Hunedoara, desfășurat în conformitate cu cerințele Deciziei nr. 205D/28.11.2024 a Biroului Electoral Central privind modul de soluţionare a solicitării formulate de Curtea Constituţională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024, s-a încheiat în data de 29.11.2024, ora 24:00. La acest moment se desfășoară operațiunile de centralizare a datelor din procesele-verbale întocmite pentru fiecare dintre cele 524 de secții de votare din județul Hunedoara. Rezultatele centralizării se vor comunica, în conformitate cu cele din conținutul Deciziei susmenționate, Biroului Electoral Central, în data de 1 decembrie 2024, ora 22,00. Numai după această dată, rezultatele centralizării vor putea fi date publicității”, se arată într-o informare transmisă, sâmbătă după-amiază, de BEJ Hunedoara.

Reamintim faptul că, plenul Curții Constituționale a României (CCR) a cerut, joi, reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule de la primul tur al alegerilor prezidențiale, de duminică, 24 noiembrie 2024.

În județul Hunedoara, la primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 170.330 de persoane, dintre cele 363.541 înscrise pe listele permanente, prezența la urne fiind de 46,85 la sută.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Un ceremonial public dedicat „Zilei Naționale a României”, va avea loc duminică, pe 1 Decembrie, începând cu ora 12:00, în municipiul Deva.

În conformitate cu legile și regulamentele militare aflate în vigoare, ceremonialul se va desfășura, în acest an, la locul de odihnă al celor care au luptat pentru națiunea română – Cimitirul Eroilor (str. Călugăreni)”, au informat reprezentanții Instituției Prefectului -Județului Hunedoara.

Programul manifestărilor cuprinde salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios și rostirea de alocuțiuni. Ceremonialul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare.

Foto: arhivă

 

Advertisement

Citiți și: Trafic rutier închis temporar, de “Ziua Națională a României”, pe strada Călugăreni din Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, până duminică seara. Este vizată și zona de sud a județului Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, valabilă începând de sâmbătă dimineață (30 noiembrie), ora 10:00, până duminică seara (1 decembrie), ora 20:00.

Avertizarea vizează și zona de sud a județului Hunedoara.

În intervalul menționat, local și temporar vântul va avea intensificări în Dobrogea, Muntenia, Oltenia și în sudul Banatului, cu viteze în general de 50…60 km/h. În vestul Carpaților Meridionali și în Munții Banatului vor fi rafale de 70…90 km/h, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (30 noiembrie), va ninge și va fi viscol”, a informat ANM.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate