Actualitate
Moţii s-au reîntâlnit cu istoria în comuna Buceş. Pentru a 41-a oară
Sărbătoare în Zarand
Ca în fiecare an, în prima duminică a lunii iulie, lupta dusă de „Crăişorul Munţilor” împoriva cotropitorilor străini, a fost celebrată la Cheia
De mai bine de 40 de ani, mii de hunedoreni şi sute de turişti din toate colţurile ţării, sunt prezenţi în prima duminică a lunii iulie la Cheia, în comuna Buceş, pentru a aduce un omagiu moţilor care au luptat alături de Avram Iancu în timpul Revoluţiei Române din Transilvania. Acest eveniment nu avea cum să lipsească nici în acest an, iar ieri locul denumit generic Dupăpiatră, a fost animat de oficilităţi, dar şi de simpli curioşi, care au făcut faţă cu bine ploii de vară care s-a abătut peste ei.
În acest an a avut loc cea de-a 41-a ediţie a manifestării „Întâlnirea moţilor cu istoria”, care a debutat, conform tradiţiei, cu intonarea Imnului de Stat, urmat de un Tedeum de Pomenire a Eroilor căzuţi în timpul bătăliei şi depunere de coroane de flori la Troiţa ridicată în cinstea acestora. Însă, pentru public, mai atractive au fost aplicaţiile efectuate de vânătorii de munte de la Unitatea Militară din Brad şi spectacolul folcloric pregătit de organizatori.
Cu dificultăţi financiare, dar „ca la carte”
Manifestările organizate de moţii care se reunesc an de an la Cheia, sunt strâns legate de evenimentele petrecute între anii 1848 şi 1849, când aceştia luptau conduşi de Avram Iancu împotriva armatei maghiare a lui Hatvany. În memoria lor a fost ridicat un monument a cărui placă comemorativă aminteşte de evenimentele luptei prin cuvintele „Aici românii moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au învins la 19 mai 1849”. Organizatorii au reuşit şi în acest an să pună la punct un eveniment pe placul tuturor, cu toate că greutăţile financiare nu i-au ocolit. Însă, pentru un eveniment atât de important, cu o colaborare bună între autorităţile locale şi cele judeţene au fost asigurate resursele necesare pentru ca totul să iasă ca la carte. „Cea de-a 41-a ediţie a manifestării „Întâlnire moţilor cu istoria” a decurs în condiţii mai bune decât cele care le aşteptam, având în vedere că am fost în mare dificultate financiară. Însă datorită colaborării foarte bune cu Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, care a devenit şi co-organizator în acest an al acţiunii, am reuşit să facem totul conform planului. Cei de la judeţ ne-au ajutat şi în anii anteriori însă în acest an aportul lor a fost unul considerabil fără de care nu am fi reuşit să avem astăzi (n.r. – ieri) această manifestare. Le mulţumesc pe această cale tuturor celor care au fost alături de noi”, susţine primarul comunei Buceş, Achim Traian Mărcuş. De la evenimentul de la Dupăpiatră nu au lipsit oficialităţi judeţene ca preşedintele şi vicepreşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ şi Tiberiu Balint, prefectul judeţului Sorin Vasilescu, subprefectul Vasilică Potecă, sau deputaţii PNL Carmen Hărău şi Bogdan Ţâmpău. Alături de edilul din Buceş au fost şi mai mulţi primari din Ţara Zarandului.
Exerciţiu militar mai sărac decât în alţi ani
Una dintre atracţiile evenimentului este de ani buni parada militarilor de la UM 01099 din municipiul Brad. Însă, în acest an, datorită unor încurcături birocratice aceasta nu a avut aceaşi anvergură. Exerciţiile militare din acest an a constat în desfăşurarea unui pluton de 30 de militari care au simulat o ambuscadă de pe vremea marelui luptător Avram Iancu. Luptătorii atacatori au fost capturaţi de apărare în colaborare cu forţele locale. După aplicaţie s-a prezentat onorul oficialităţilor în sunetul fanfarei militare a garnizoanei din Timişoara, care, de mai mulţi ani, este invitată la Cheia. „Dacă organele centrale abilitate ar fi avut mai multă atenţie pentru manifestarea militară, aceasta ar fi fost mult mai reuşită şi armata ar fi fost mult mai la înălţime. Dar ne-am încurcat în birocraţie”, susţine profesorul Viorel Vulturar, consilier în cadrul legislativului din comuna Buceş.
Cântec, dans şi voie bună
Cea de-a doua parte a evenimentului a fost una sub semnul distracţiei. Mai mulţi interpreţi de muzică au încins atmosfera şi au îndemnat lumea la joc. Responsabili cu distracţia în acest an au fost Ansamblul de Cântece şi Dansuri „Crişana” şi „Bihorul” din Oradea, şi invitatul special Marius Ciprian Pop. Din repertoriul acestora nu au lipsit cântecele patriotice, doinele sau horele, care au ridicat în picioare asistenţa prezentă în faţa scenei amenajate pe platoul de la Cheia.
Raluca Polmolea
Actualitate
Trimestrul al IV-lea începe bine la Totești
Localitatea hunedoreană Totești are o suprafață de peste 22 kilometri pătrați, și o populație de aproximativ 2.000 de locuitori. Comuna are în componență patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Cârnești Păclișa și Reea și este, practic, lipită de orașul Hațeg.
Au început lucrările la rețeaua de gaz
Ca de obicei, administrația publică locală din comuna din Țara Hațegului derulează mai multe proiecte de dezvoltare a așezării. Aceste proiecte se derulează cu fonduri provenite din diverse surse de finanțare. „Am semnat, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul pentru înființarea rețelei de gaze naturale în comuna Totești. Este un proiect mare, care se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny”, la care țin foarte mult și pentru acesta s-a depus un mare volum de muncă. Am cuprins în acest proiect toate satele aparținătoare. Este o utilitate necesară perioadei în care trăim. Nu știm ce ne rezervă viitorul și trebuie să avem mai multe alternative. Locuitorii comunei merită și această alternativă, a gazului metan, pe lângă folosirea energiei electrice, a lemnelor de foc şi a buteliilor. Lucrările au început și se desfășoară conform graficului, iar în satul Cârnești acestea se apropie, deja, de finalizare”, a declarat Tiberiu Pasconi, primarul reales al comunei hunedorene Totești.
Marea asfaltare în plină derulare
Începutul trimestrului al IV-lea din acest an mai vine cu o veste bună din Totești, de această dată fiind vorba despre un proiect ce privește infrastructura rutieră. „Una dintre preocupările noastre principale a fost, și este, cea legată de rețeaua de drumuri. Am făcut investiții în acest sens, și acestea continuă, și aici nu vorbesc doar de arterele rutiere, ci și de drumurile de exploatație agricolă. Avem în derulare un proiect ce prevede reabilitarea drumurilor și străzilor interioare, la care se adaugă și amenajarea de podețe, trotuare sau rigole. De asemenea, în acest proiect este prevăzută și asfaltarea drumului care face legătura între localitatea noastră și așezările învecinate Densuș și General Berthelot, la finalizarea acestora putând spune că rețeaua rutieră din Totești va fi complet asfaltată. Operațiunile propriu zise au demarat și în momentul de față se execută lucrări în satul de reședință”, a spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Totești, Tiberiu Pasconi.
Locuri ce merită a fi văzute
Comuna Totești, poartă de intrare către Retezat, adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv Castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa s-au mai descoperit şi o aşezare din neolitic, precum şi alte materiale arheologice din vremuri străvechi. Fragmente de factură dacică şi romană s-au mai descoperit şi în satele Toteşti şi Cârneşti, dar şi alte elemente aparţinând epocii bronzului sau evului mediu timpuriu. Despre biserica ortodoxă din Cârneşti se spune că funcţionează din perioada secolelor XV – XVI după Christos. De asemenea, în comună sunt și mai multe lacuri ale amenajării hidroenergetice de pe Râu Mare.
Actualitate
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale. „România are nevoie de o viziune de dreapta”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a depus, miercuri, candidatura pentru alegerile prezidențiale.
Însoțit de ceilalți lideri ai partidului, președintele PNL, Nicolae Ciucă, s-a prezentat la Biroul Electoral Central (BEC), unde a depus cele 1,6 milioane de semnături de susținere a candidaturii sale pentru Președinția României.
„Vreau să le mulțumesc tuturor românilor care au sprijinit această candidatură, pentru cele 1.600.000 de semnături. Mulțumesc membrilor, primarilor, tinerilor și seniorilor liberali, președinților de filiale și tuturor colegilor mei din PNL care au muncit și au convins atât de mulți români să ne susțină. Ne aflăm într-o situație în care România s-a schimbat și continuă să se schimbe. Situația internațională s-a schimbat și se schimbă, din păcate, din ce în ce mai des. Avem nevoie de o viziune liberală care să gestioneze toate aceste provocări: economice, sociale și cele care afectează democrația. Trebuie să găsim soluții pentru viitorul copiilor noștri, pentru siguranța noastră ca națiune. Venim cu o viziune de dreapta. România are nevoie de o astfel de viziune și de o persoană capabilă să o implementeze”, a declarat liderul PNL.
Nicolae Ciucă a spus că se bazează pe PNL, „cel mai vechi partid politic din România și UE, un partid angajat și responsabil pentru toate proiectele politice asumate”. „Și de data aceasta, PNL vine cu un proiect pentru familie, comunitate și țară. Mă bazez foarte mult pe onoarea și credința oamenilor de dreapta în acest proiect. PNL vine cu o viziune pentru o Românie prosperă și sigură. România are capacitatea să asigure siguranța cetățenilor: siguranța economică, socială, în comunități, în școală, siguranța pentru demararea unei afaceri și capacitatea de a face față tuturor provocărilor externe. Voi fi un președinte responsabil, implicat și echilibrat. Așa cum am făcut toată viața mea, voi munci alături de cetățenii României, alături de instituțiile statului pentru a putea să facem față oricăror provocări dar, înainte de toate, să putem să construim un viitor mai sigur și mai bun pentru generațiile viitoare”, a mai declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă.
Actualitate
De la uniforma militară, la costumul popular. Jandarmul hunedorean Florin Pîrva, pe prima treaptă a podiumului la Festivalul Artiștilor Amatori din M.A.I.
Un jandarm hunedorean a urcat pe prima treaptă a podiumului la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Artiștilor Amatori din M.A.I., desfășurată la Borșa, județul Maramureș, în perioada 24 – 26 septembrie 2024. Sergent major Florin Pîrva a câștigat locul I, la secțiunea „Muzică populară – solist instrumentist”.
Festivalul a fost organizat de Centrul Cultural al M.A.I. și a reunit pe scena din Borșa toate porturile populare reprezentative pentru diferitele zone ale țării, oferind un adevărat spectacol al tradițiilor românești. Ulterior, încheierii festivalului a avut loc Gala Laureaților, la care au participat, inclusiv, invitați din lumea muzicii românești, iar cei mai buni artiști amatori au fost premiați.
A urmat cursurile Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva
Sergent major Florin Pîrva s-a alăturat echipei Jandarmeriei în anul 2022 și, în prezent, își îndeplinește cu succes atribuțiile de serviciu în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Hunedoara.
După finalizarea cursurilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva, sergent major Pîrva Florin a ales să îmbrace uniforma militară, optând pentru înscrierea la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani.
“Colegul nostru este un exemplu al faptului că poți îmbrăca uniforma militară indiferent de specializarea liceului absolvit, iar festivalul organizat de Centrul Cultural al MAI i-a oferit oportunitatea de a redescoperi bucuria de a cânta, fiind primul astfel de eveniment la care a participat de la finalizarea liceului. Felicitări, Florin! Îți dorim o carieră lungă și de succes în cadrul Jandarmeriei Române!”, au transmis reprezentanții IJJ Hunedoara.
„Iubesc și respect uniforma militară și mă bucur că am ales o carieră prin intermediul căreia îmi pot aduce aportul la menținerea siguranței comunității. Participarea la acest festival organizat de MAI a fost o oportunitate de a cunoaște oameni deosebiți, colegi de la diferite arme din cadrul Ministerului care își dedică o parte din timpul liber muzicii”, a declarat sergent major Florin Pîrva.
Sursa foto: IJJ Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Minoră de 15 ani, din Hațeg, dată dispărută. UPDATE: A fost găsită
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ziarul „Servus Hunedoara” – la „borna” 5.000
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Conflict între vecini în fața unui bloc din Hunedoara. Un tânăr a fost reținut
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primăria Petrila modernizează Parcul Regele Mihai I: Un nou proiect pentru creșterea calității vieții
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Anul universitar 2024-2025 a debutat la UPET
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bronz național la judo pentru LPS Cetate Deva