Actualitate
Muncă și distracție la Teliucu Inferior
Una dintre zonele cele mai pitorești ale județului Hunedoara este Ținutul Padurenilor, printre localitățile mari din acest areal fiind Teliucu Inferior.
Deși arată ca un mic orășel, fosta localitate minieră, care are în componență satele Cinciș – Cerna, Izvoarele, Teliucu Superior, colonia Frontul II și așezarea de resedință, Teliucu Inferior, comuna având o populație de circa 2.300 de locuitori, și-a păstrat statutul de comună.
Localitate cunoscută
Localitatea este cunoscută nu doar pentru trecutul ei mineresc și siderurgic, pentru că și în acest domeniu comuna Teliucu Inferior are o frumoasă tradiție, ci și prin alte aspecte. Astfel, conform unor istorici, aici s-a născut mama legendarului voivod transilvănean Iancu de Hunedoara. De asemenea, tot din comuna Teliucu Inferior sunt originari și doi mari fotbaliști ai României, ambii cu prezențe în echipa națională, respectiv Remus Vlad, căpitanul lui FC Argeș, cu Dobrin în echipă, în sezonul în care piteștenii câștigau primul lor titlu din istorie, dar și antrenorul Corvinului în singura aventură europeană a hunedorenilor în competițiile intercluburi, și Aurel Țicleanu, component al “Craiovei Maxima” care a evoluat în semifinalele Cupei UEFA, fiind prima echipă din țara noastră ajunsă în această fază a competiției, dar și participant, cu prima reprezentativă, la Campionatul European din Franța, din 1984, o altă premieră pentru sportul cu balonul rotund autohton.
Vești bune despre drumul spre Cinciș
Dar cel mai cunoscut loc al comunei hunedorene Teliucu Inferior este zona de agrement din preajma lacului de acumulare de la Cinciș. Autoritățile locale au făcut, deja, primele demersuri pentru schimbarea statutului lacului de la Cinciș din zonă de agrement în stațiune turistică de interes local, însă lucrurile, așa cum se întâmplă în România, nu merg deloc ușor. Una dintre marile probleme este și șoseaua carte face legătura cu lacul de acumulare, aceasta fiind atât în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, cât și a Consiliului Local al comunei Teliucu Inferior. “S-au asfaltat circa doi kilometri din acest drum, spre intrarea în satul Cinci – Cerna. De asemenea, s-au făcut mai multe plombări și, ori de cîte ori va fi nevoie, vom interveni pentru reparații de urgență. Cum noi avem un amplu proiect de introducere a rețelelor de apă și canalizare, drumul spre Cinciș va fi reabilitat, în întregime, în mod logic, la finalul acestor lucrări”, a declarat Daniel Gheorghe Sorin Pupeză, primarul comunei hunedorene Teliucu Inferior.
Zilele comunei
În mod firesc, după muncă vine și distracția, iar acest lucru se va întâmpla și în comuna Teliucu Inferior. “În zilele de 25 și 26 august, la stadionul “Minerul” din centrul de comună, se vor organiza “Zilele comunei Teliucu Inferior”, ediția a XIII-a. În ambele zile, începînd cu ora 8.00, se vor desfășura meciurile de la “Cupa Minerul” la fotbal, atât la seniori, cât și la juniori. Sâmbătă, 25 august, de la ora 18.00, va porni muzica, capul de afiș al zilei fiind, de la ora 20.00, recitalul formației “Vai și amar”, iar seara se va încheia cu o discotecă în aer liber”. Duminică, de la ora 14.30, vor fi premiate cuplurile locale care, în acest an, sărbătoresc nunta de aur, iar de la ora 16.00 va fi un spectacol folcloric de înaltă ținută, în cadrul căruia vor urca pe scenă George Toma, Remus Talfeș, Milica Marean, Mariana Suciu, Lavinia Zselnyan, Denisa Mureşan, Bogdan Toma și Vali Tănase cu formația sa. Vă așteptăm, cu mare drag, să ne fiți alături”, a lansat o invitație de nerefuzat Daniel Gheorghe Sorin Pupeză, primarul comunei Teliucu Inferior.
Actualitate
FOTO: Gospodărie cuprinsă de flăcări în Bucium-Orlea
Echipaje de intervenție formate din 20 pompieri militari din cadrul ISU Hunedoara au intervenit, în această după-amiază, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la casa de locuit și la anexele unei gospodării din satul Bucium-Orlea, comuna Sântămăria-Orlea.
La sosirea pompierilor ardea generalizat casa de locuit, garajul și anexele gospodăriei. Echipajele au intervenit de urgență cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă, de medie și mare capacitate, o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.
Suprafața afectată de flăcări a fost de aproximativ 200 metri pătrați, iar intervenția promptă a pompierilor a salvat de la distrugere o parte importantă a casei.
La sosirea pompierilor, într-o anexă cuprinsă de foc au fost găsite 4 animale (două vaci și doi porci) care au murit din cauza efectelor incendiului.
Pompierii care au acționat pentru localizarea și stingerea incendiului fac parte din subunitățile ISU Hunedoara de la Deva, Bretea Română, Baru, Totești și de la Detașamentul de pompieri Hunedoara al cărui comandant a coordonat intervenția.
La intervenția pentru stingerea focului, alături de pompierii militari au participat și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) din comuna Sântămăria Orlea.
După lichidarea incendiului, misiunea pompierilor a continuat pentru a pune în siguranță proprietatea prin eliminarea oricărei posibilități de reaprindere a flăcărilor, având în vedere că pe terenul gospodăriei se află o cantitate mare de material lemnos.
Cauzele probabile care au determinat izbucnirea incendiului urmează să fie stabilite.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Hunedoara găzduiește etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică
În acest sfârșit de săptămână, Hunedoara devine un centru al inovației și creativității tehnologice, găzduind etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică. Evenimentul se desfășoară sâmbătă și duminică, 11-12 ianuarie, în Sala de Sport a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” și reunește 18 echipe de robotică din 10 județe ale țării, reprezentând școli din vestul și sudul României.
Programul competiției
Evenimentul începe în ambele zile la ora 11:00, iar meciurile propriu-zise se vor desfășura după următorul program:
12:00 – 13:30: prima sesiune de meciuri;
14:30 – 16:45: a doua sesiune de meciuri.
Publicul are acces gratuit, fiind invitat să participe și să susțină echipele tinere în această competiție captivantă.
Organizatori locali și spirit de echipă
Competiția este organizată de echipele de robotică din Hunedoara, RavenTech HD și RobotX Hunedoara, care joacă un rol esențial în promovarea educației STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) în rândul elevilor din comunitate.
Această etapă preliminară este o oportunitate de a celebra inovația, pasiunea pentru tehnologie și spiritul de echipă, oferindu-le participanților șansa de a se califica pentru etapele superioare ale competiției naționale.
Hunedoara își reconfirmă astfel statutul de oraș implicat în educația de excelență și în dezvoltarea competențelor tehnice ale tinerei generații.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Colectare gratuită a brazilor de Crăciun în Deva: O inițiativă pentru un oraș mai curat și mai verde
Primăria Municipiului Deva, prin Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM), a demarat colectarea gratuită a brazilor de Crăciun de la locuitorii orașului. Scopul acestei inițiative este gestionarea responsabilă a deșeurilor și transformarea pomilor de iarnă în compost, o soluție ecologică ce contribuie la protejarea mediului.
Cum se realizează colectarea?
Pentru o desfășurare eficientă, cetățenii sunt invitați să depoziteze brazii după cum urmează:
În zonele de blocuri: Brazii pot fi lăsați lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere.
În zonele de case: Locuitorii sunt rugați să plaseze pomii în fața locuinței și să trimită un mesaj la numărul de telefon 0721472118, indicând adresa exactă (strada și numărul casei).
Programul de colectare
Colectarea se efectuează de luni până sâmbătă, iar locuitorii sunt încurajați să respecte indicațiile pentru a evita deteriorarea spațiilor verzi, a trotuarelor sau a căilor de acces.
Beneficiile inițiativei
După colectare, brazii sunt transformați în compost, o soluție prietenoasă cu mediul, care sprijină reciclarea naturală și promovează sustenabilitatea.
Primăria Deva mulțumește cetățenilor pentru sprijinul acordat acestui proiect și pentru implicarea activă în menținerea orașului curat și responsabil față de natură.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu o zi in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O tânără de 24 de ani, dată dispărută, după ce a plecat de acasă, din Sântămăria -Orlea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali