Connect with us
Data: 03/04/2025
.

Actualitate

Muncă și distracție la Vața de Jos

Publicat

pe

Comuna Vața de Jos este una dintre localitățile rurale mari ale județului Hunedoara, având o populație de aproape 4.000 de locuitori. Comuna Vața de Jos are în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, alte 12 sate, acestea fiind Basarabasa, Birtin, Brotuna, Căzănești, Ciungani, Ocișor, Ociu, Prăvăleni, Prihodiște, Tătărăștii de Criș, Târnava de Criș și Vața de Sus.

Pași importanți pentru introducerea gazului metan

Din păcate, în ultima perioadă localitatea din Țara Zarandului a fost afectată ploi și inundații, iar reprezentanții administrației publice locale lucrează la înlăturarea efectelor produse de calamități. În paralel, însă, se lucrează și la modernizarea rețelei de drumuri și, totodată, la introducerea gazului metan în comună. Ca și multe alte localități, și comuna Vața de Jos a fost afectată de intemperii în această vară capricioasă. Noi am intervenit, cu utilajele proprii pe care le avem în dotare, pentru eliminarea efectelor lăsate de revărsările de ape. În acest sens am decolmatat văile și șanturile de scurgere și am reabilitat drumurile și podețele afectate de inundații. De asemenea, în paralel cu aceste operațiuni nedorite, am continuat programul de modernizare a infrastructurii rutiere din comuna noastră, aici fiind vorba despre asfaltări de drumuri în toate satele. Și, nu în ultimul rând, doresc să anunț că, săptămâna trecută, am predat amplasamentul către constructor în vederea introducerii rețelei de gaz metan în comuna noastră. Și acest lucru duce la creșterea gardului de confort al locuitorilor, un obiectiv primordial pentru noi”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul comunei hunedorene Vața de Jos.

Comuna, posibilă stațiune turistică

Comuna Vața de Jos este cunoscută și prin calitățile curative ale apelor termale pe care le deține. În localitatea de reședință există și un complex balnear care, după o istorie încîlcită, se va redeschide, oficial, pentru public, în această lună. “Pot să vă anunț, pe această cale, că, în 22 iulie, se va redeschide, complet, activitatea la complexul balnear din Vața din Jos, inclusiv ștrandul. Activitatea s-a reluat, parțial, din acest an, și, până la deschiderea oficială, s-au făcut diverse pregătiri. Astfel, a fost organizat un stagiu de pregătire pentru practicanții de karate, dar, foarte important, și un exercițiu de alarmare, în colaborare cu cei de la ISU Hunedoara, pentru a preîntâmpina nedorite inncendii. Ce pot să mai spun pe acest subiect este că în complex vor fi organizate, după deschiderea totală, tabere de înot, dar și concerte cu formații cunoscute. De asemenea, am demarat procedurile pentru declararea comunei ca și stațiune turistică”, a mai spus primarul din Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.

Cultură, tineret și sport

Vața de Jos a oferit României, dar nu numai, și câteva nume celebre, fiind vorba despre taragotistul Pera Bulz, Tezaur Uman Viu al UNESCO, sau regretatul Roman Codrean, campion mondial la lupte. Astfel, precocuparea administrației publice locale în ceea ce privește sportul și cultura, dar, nu numai, nu miră pe nimeni. “Ca de obicei, am avut mai multe activități sportive, aici incluzând competiții de handbal, pentru old-boys, dar și fotbal, inclusiv pentru echipe feminine, precum și un trial de off-road. Trecând la capitolul tineret, sunt mândru că am putut premiat elevii merituoși din comună pentru rezultatele excepționale obținute la învățătură, și îi felicit pe aceștia și pe dascălii lor participarea într-un proiect educațional interjudețean, care beneficiază de finanțare europeană. Pe plan cultural, cu ocazia tradiționalei nedei din Vața de Jos, am premiat cuplurile din comună care, în acest an, serbează Nunta de aur”. La același capitol cultural doresc să mai menționez că, pe 20 iulie, de la ora 17.00, în centrul de comună, vom organiza o nouă ediție a Festivalului Taragotului”, cea de-a XI-a, la care vor participa instrumentiști de mare valoare și soliști de muzică populară foarte cunoscuți”, a lansat o invitație de nerefuzat Liviu Ioan Lință, primarul din Vața de Jos.

Actualitate

Avem hunedoreni la mondialele de fudokan

Publicat

pe

Redactat de

Șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au participat la Finala Campionatului National de Karate fudokan, cu rezultate excelente, aceștia cucerind 17 medalii.

Cele mai bune rezultate le-a obținut Maya Suciu, care a devenit triplă campioană națională. Totodată, Robert Andonache a devenit triplu vicecampion național, iar Ianis Sărmășan a cucerit cinci medalii, una de argint și patru de bronz. De asemenea, Luca Mureș a cucerit un argint și un bronz, Robert Andrei a fost de trei ori pe locul al treilea, iar Luca Gălățeanu a urcat, într-un rând, pe ultima treaptă a podiumului de premiere. Prin aceste rezultate toți cei șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au obținut calificarea la Campionatul Mondial de karate fudokan din Polonia.

Practicanții de arte marțiale de la clubul hunedorean sunt pregătiți de Janos Simo, 6 DAN, care este și vicepreședinte al Federației de Karate Fudokan și Discipline Asociate din România.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ștafetă de bronz

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Zilele trecute au avut loc, la București, Campionatele Naționale de atletism în sală pentru juniori U13 și U14.

Printre tinerii atleți prezenți în Capitală s-au numărat și cei legitimați la ACS Triathletic Hunedoara, unde sunt antrenați de profesorul Florin Bucur. Hunedorenii, care au concurat la categoria U13, au avut o evoluție remarcabilă, reușind cucerirea unei medalii de bronz la ștafeta de 4X2 tururi fete, care le-a avut în componență pe Lorena Foca, Sara Beiu, Afrodite Poenar și Antonia Bucur. De asemenea, Aidan Popa a fost pe patru la 60 plat și al cincilea la 200, în vreme ce Antonia Bucur a fost a opta în finala de la 200 de metri.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cel mai performant mamograf din România, operațional la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Femeile din Hunedoara și împrejurimi vor avea acces la investigații medicale de înaltă precizie, fără a mai fi nevoite să parcurgă zeci de kilometri. Cel mai modern mamograf din România devine operațional începând de astăzi, în Ambulatoriul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

Aparatul, achiziționat cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, a reprezentat o investiție de aproximativ 500.000 de euro și este destinat atât pacientelor programate în ambulatoriu, cât și celor internate în spital, la recomandarea medicului curant.

Cum pot beneficia pacientele de investigații gratuite?

Mamografiile 2D sunt disponibile pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în timp ce pentru mamografiile 3D este necesar un bilet de trimitere de la un medic specialist. De asemenea, ecografiile de sân pot fi efectuate cu trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist.

Programări și orar de funcționare

Programările se fac luni și miercuri, între 13:00 și 14:00, la numărul de telefon 0757.070.792.

Advertisement

Mamografiile vor fi realizate conform următorului program:
Luni și miercuri: 08:00 – 14:00
Joi: 14:00 – 20:00

Sprijin pentru sănătatea hunedorencelor

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a subliniat importanța acestei investiții pentru comunitate: „Am răspuns pe loc afirmativ solicitării de sprijin formulate de Spitalul Municipal când a venit vorba despre nevoia unui mamograf la Hunedoara. Susținerea domeniului sănătății a fost mereu prioritară pentru mine. Mă bucur că avem aici cel mai modern mamograf din România și anticipez că acesta va deservi nu doar orașul, ci și o bună parte a județului Hunedoara. Felicit echipa de conducere a Spitalului Municipal pentru implicare și sunt sigur că și această nouă investiție va salva vieți”.

Noua dotare reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor medicale locale, facilitând accesul rapid la investigații esențiale pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate