Controale ITM:
Este vorba despre două societăţi comerciale din zona Haţegului. În unul dintre cazuri s-a făcut şi plângere penale
O parte dintre angajatorii hunedoreni continuă să lucreze cu angajaţi „la negru”, deşi legea interzice şi, în acelaşi timp, pedepseşte destul de drastic acest lucru. Cel puţin asta reiese dintr-un ultim control pe care inspectorii de muncă l-au făcut la începutul acestei săptămâni. Ei au constatat, în urma verificărilor efectuate, că la două firme din zona Haţegului munceau 19 persoane fără ca patronii societăţilor respective să le fi întocmit forme legale de angajare.
Una dintre firmele ce folosea trei persoane „la negru” are, conform reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, sediul în Haţeg şi punct de lucru în Nălaţvad, în incinta fostei fabrici de mobilă din localitate. „Din fişele de identificare completate de către trei persoane găsite la muncă la punctul din Nălaţvad a rezultat faptul că două dintre ele îşi desfăşurau activitatea încă din luna iulie a anului curent în folosul şi sub autoritatea angajatorului verificat, iar a treia de la începutul lunii curente. Reprezentantul angajatorului nu a putut prezenta nici contractele individuale de muncă ale celor trei muncitori găsiţi la punctul de lucru şi nici nu a transmis în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, în format electronic, contractele de muncă. În plus de aceasta, nu a putut prezenta nici evidenţa timpului de muncă, statele de plată aferente drepturilor salariale, certificatele medicale necesare la încadrarea în muncă, evidenţa şi planificarea concediilor”, a declarat Sorin Gabriel Istrate, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.
Pentru toate aceste nereguli, patronul firmei respective a fost amendat de inspectorii de muncă cu 30.000 de lei şi s-a dispus o serie de măsuri pentru remedierea deficienţilor constatate.
Îi ţinea „în probă”
A doua firmă depistată, în timpul controalelor, că lucra cu muncitori „la negru” e din Haţeg, aici descoperindu-se mai multe neregularităţi, după cum spun inspectorii de muncă. „Prima şi cea mai importantă neregulă reieşită din documentele de control a fost că la punctul de lucru din Haţeg au fost descoperite patru persoane la muncăşi care au declarat că se aflau „în probă de lucru”, unele chiar de peste două săptămâni. Menţionăm că nu poate exista „perioadă de probă” în lipsa unui contract individual de muncă încheiat în formă scrisăşi înregistrat în aplicaţia ReviSal”, a explicat Sorin Istrate.
Inspectorii de muncă au mai constatat că, la aceeaşi firmă, au mai fost folosiţi în decursul anului curent alţi 12 angajaţi „la negru”, pe diferite intervale de timp şi activităţi. Prin urmare, patronului societăţii respective i s-a făcut plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg. Totodată, în acest caz s-a dispus şi remedierea deficienţilor constatate, firma rămânând în atenţia inspectorilor de muncă.