Connect with us
Data: 05/10/2024
.

Actualitate - Eveniment

Cercetătorul științific Daniel Iancu, premiat după ce a scos la lumină o fotografie veche de peste un secol

Publicat

pe

Daniel Iancu (foto), fost jurnalist și actualmente cercetător științific în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din reședința de județ, a obținut un premiu special la un concurs național dedicat pasionaților de fotografie din întreaga țară. Distincția i-a fost acordată pentru o fotografie, ce datează de pe la sfârșitul secolului al XIX -lea și care a impresionat juriul concursului la care deveanul a participat. Este vorba despre o fotografie ce oglindește trei femei din satul hunedorean Federi, comuna Pui, realizată de un fotograf maghiar, despre care nu se cunosc foarte multe lucruri. Daniel Iancu „a dat” peste ea, din întâmplare, în timpul periplului său pe ulițele ascunse ale așezărilor rurale retrase din județ, fiind cunoscută pasiunea sa pentru lumea veche a satului românesc.

Fotografia – document etnografic”, așa se intitulează concursul național la care a participat fostul jurnalist din Deva. Alături de alți fotografi, pasionați de lumea satului, din întreaga țară, acesta s-a înscris la competiția organizată, pentru a 14-a oară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cele mai bune lucrări fiind, recent, premiate. Astfel, din peste 300 de fotografii, realizate de către pasionați de fotografie din toată România, poza lui Daniel Iancu a impresionat juriul concursului, acesta câștigând premiul special la secțiunea „Reproducere după fotografia veche”.

„Acest premiu este o recunoaștere a muncii mele”

Fotografia ilustrează trei femei, îmbrăcate în port popular, din satul Federi, comuna Pui, și a fost realizată, în urmă cu mai bine de un secol, de Krausz Gyula, un fotograf de origine maghiară, care, în acele timpuri, de odinioară, a avut un atelier la Deva, undeva pe strada Regina Maria, care se numea altfel pe atunci. Cum a găsit Daniel Iancu această fotografie foarte veche? În mod cu totul întâmplător.

„Mergând prin sate, în căutare de case vechi și arhitectură tradițională, am înnoptat la o familie care, aflând cu ce mă ocup, a scos albumul de fotografii. Printre pozele ce mi le-au arătat se afla și această fotografie, membrii familiei necunoscând persoanele din imagine, pe cele trei femei îmbrăcate în port popular. Am fotografiat-o și, din cercetările pe care le-am făcut, am aflat că poza a fost realizată de Krausz Gyula, despre care nu se știu prea multe date. Doar o singură fotografie, făcută de către acesta, am mai văzut”, povestește cercetătorul științific Daniel Iancu.

Advertisement

Fiind una dintre pozele care l-a impresionat, deveanul s-a gândit că fotografia merită scoasă în evidență. A înscris-o în concurs și a câștigat premiul special la secțiunea mai sus menționată. Distincția nu poate decât să îl bucure pe Daniel Iancu și vine ca o recunoaștere a muncii sale asidure, uriașe, de documentare fotografică și de teren. „Acest premiu este o recunoaștere a muncii pe care o fac, a proiectului pe care îl derulez cu susținerea MCDR”, a menționat acesta.

La ediția de anul trecut a aceluiași concurs, Daniel Iancu a câștigat locul doi la categoria „Fotografie alb/negru”.

A lansat o carte – album

Daniel Iancu este cunoscut pentru pasiunea sa pentru așezările rurale ascunse sau părăsite ale județului Hunedoara și nu numai. Cu aparatul foto nelipsit în bagaj, acesta a cutreierat, ani la rândul, prin locuri spectaculoase în cele mai izolate sate hunedorene. Din 2007, de când a început “hoinăreala” lui prin satele uitate ale județului, el a reușit să ajungă până în cele mai îndepărtate cătune, unele la marginea norilor, șterse din documente oficiale. A străbătut poteci de munte și drumuri ce nu se mai pot parcurge cu pasul. Totul, cu scopul de a imortaliza în imagini cele mai frumoase peisaje din aceste zone uitate. Rezultatul muncii sale, în cei zece ani de periplu, e o bogată arhivă cu sute de fotografii ce oglindesc arhitectura tradițională țărănească. Povestea fotografică a celor mai izolate așezări din județ se regăsește într-o carte – album, intitulată „Sate la marginea lumii. Arhitectură tradițională din județul Hunedoara”, pe care Daniel Iancu a lansat-o în luna decembrie a anului trecut.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Festivalul Cepei Roșii de Bărăști își deschide porțile la Sânpetru

Publicat

pe

Redactat de

Cea de-a treia ediție a Festivalului Cepei Roșii de Bărăști, organizată de Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, va avea loc duminică, 6 octombrie 2024, la Sânpetru.

Evenimentul promite o atmosferă autentică de sărbătoare tradițională, aducând în prim-plan faimoasa ceapă roșie cultivată în zonă, un simbol al moștenirii agricole locale.

Participanții vor avea ocazia să guste din preparate tradiționale pe bază de ceapă roșie și să participe la activități culturale, de la expoziții cu produse locale până la spectacole folclorice. Organizatorii subliniază importanța promovării și păstrării tradițiilor, încurajând oamenii să descopere frumusețea rurală și valorile comunității din Bărăști.

Evenimentul se adresează tuturor celor care doresc să petreacă o zi în natură, înconjurați de bunătăți locale și tradiții autentice. Fiind deja la a treia ediție, festivalul devine o tradiție îndrăgită în calendarul local, atrăgând anual vizitatori din întreaga regiune.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Incendiu la o anexă gospodărească din Baru

Publicat

pe

Redactat de

În această dimineață, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit cu trei autospeciale, o ambulanță SMURD și cu echipaje specializate pentru limitarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Baru.

La sosirea pompierilor, ardea generalizat un șopru, cu o suprafață de aproximativ 50 mp, iar flăcările amenințau să cuprindă și casa de locuit, aflată în apropiere.

Echipajele de stingere au acționat cu 13 pompieri pentru localizarea incendiului și protecția casei.

După lichidarea incendiului și înlăturarea efectelor negative ale producerii acestuia, s-a constatat că au ars anexa gospodărească, compusă din garaj și depozit de lemne, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, 2 tractoare și 2 motocultoare, lemnele de foc depozitate și s-a degradat o parte a izolației acoperișului, pe o latură a casei.

Din interiorul anexei gospodărești, echipajele de intervenție au înlăturat 2 butelii de aragaz.

In incendiu nu au fost surprinse persoane sau animale, iar cauza probabila a incendiului a fost un scurt circuit produs la instalatia electrică a anexei gospodărești.

Advertisement

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Ștafeta Veteranilor Invictus” – tronsonul albastru, străbate și județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

“Ștafeta Veteranilor Invictus”, tronsonul albastru, va străbate și județul Hunedoara, în perioada 4 -7 octombrie 2024. Evenimentul, ce ajunge anul acesta la ediția a XI-a, se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării „Zilei Armatei Române”.

Voluntari „Invictus” din întreaga țară parcurg, și în acest an, trei trasee ale ștafetei, a căror culoare coincide cu culorile Drapelului Național: albastru, galben și roșu.

Tronsonul albastru, care va străbate și județul Hunedoara, a plecat din Târgu Jiu și se va încheia la Carei, de „Ziua Armatei Române”, prezentând, pe parcurs, onorul tuturor eroilor neamului.

Cel mai mare eveniment sportiv național

Aflată la a XI-a ediție, “Ștafeta Veteranilor Invictus” este organizată de către Asociația Invictus România, în parteneriat cu asociații și instituții din întreaga țară. În județul Hunedoara, în ultimii ani, coordonator zonal este Asociatia AlerT in Deva.

Advertisement

Sursa foto: AlerT in Deva/Facebook

Ștafeta este dusă în întreaga țară de către alergători și bicicliști, cu toții fiind voluntari. Și în acest an vor fi implicați peste o mie de alergători și bicicliști voluntari care vor străbate peste 3.500 de kilometri, fiind cel mai mare eveniment sportiv național.

Evenimentul aduce împreună voluntari din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și civili, alergători sau bicicliști. De asemenea, Asociația Voluntarilor Invictus, fondată în 2014, se află sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu.

Toți cei care doresc să aducă un omagiu eroilor neamului sunt invitați să se alăture, atât în alergare, cât și prin simpla prezență la schimbul de ștafetă.

Schimbul de ștafetă va avea loc după următoarele coordonate:

Vineri, 4 octombrie 2024, ora 14.30 – Pasul Vâlcan – Vulcan;

Vineri, 4 octombrie 2024, ora 18.00 – Primăria Municipiului Petroșani;

Advertisement

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 16.30 – Castelul Corvinilor – Hunedoara;

Duminică, 6 octombrie 2024, ora 09.00 – Penitenciarul Deva – Bârcea Mare;

Duminică, 6 octombrie 2024, ora 12.00 – Statuia Reginei Maria – Deva (Blv. 1 Decembrie 1918);

Luni, 7 octombrie 2024, ora 16.00 – Cetatea Carolina – Alba Iulia.

Advertisement
Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate