Connect with us
Data: 03/10/2024
.

Actualitate

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, un “magnet” pentru public și pentru specialiști

Publicat

pe

Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva este una dintre cele mai importante instituții culturale din județ. Muzeul găzduiește numeroase expoziții și organizează simpozioane științifice ori lansări de cărți, iar specialiștii instituției sunt invitați să participe la prestigioase congrese naționale și internaționale.

Peste 55.000 de vizitatori

Toate aceste aspecte au făcut ca muzeul devean să fie extrem de apreciiat, nu doar de localnici, ci și de turiști. În primele nouă luni ale anului, conform reprezentanților instituției, MCDR Deva a avut peste 55.000 de vizitatori. Aceștia au fost încântați de expozițiile din muzeu, unele unice în România, cu artefacte de mare valoare. În prezent muzeul prezintă expoziția de carte veche, precum și cele de științe ale naturiii, cu fosile de dinozauri pitici, printre altele, ori cea de preistorie, cu cele mai rare și valoroase obiecte descopeite în paleolitic, neolitic, eneolitic, epoca brozului și a fierului și din perioada romană. De altfel, județul Hunedoara este singura regiune din sud-estul Europei cu două capitale antice pe teritoriul său, artfeacte de aici fiind prezentate în Muzeul din Deva, precum și în sucursalele sale din teritoriu. În tezaurul muzeului se află, de asemenea, și cunoscuta matriță, foarte bine prezentată. MCDR Deva este extrem de apreciat și de specialiștii din domeniu, din țară și din străinătate. În perioada următoare specialiștii muzeului din Deva vor prezenta noi surprize plăcute care, cu siguranță, vor duce la creșterea numărului de vizitatori.

Lansare de carte

Muzeul devean găduiește și lansări de carte, dar și specialiștii instituției își publică lucrările. Un ultim exemplu este cel al cercetătorului științific Daniel I. Iancu, de la MCDR Deva, care, la recentul “Salon Hunedorean al Cărții”, aflat la cea de-a XXII-a sa ediție, și-a lansat o nouă lucrare. Este vorba despre cartea “Rătăcit din întâmplare”, al treilea volum din seria “Rapoarte de țară”.

Prezență la un congres internațional

MCDR Deva a fost prezent, zilele trecute, prin arheologul-conservtor Roxana Stăncescu, la ediția a XI-a de la “International Tattoo Convention”, de la București, de la Palatul Bragadiru, cel mai mare eveniment de gen din Sud-Estul Europei. Specialistul de la muzeul devean a prezentat o prelegere, de peste 40 de minute, despre istoria tatuajului, apariția și semnificația acestuia în spațiul european și în cel românesc. MCDR Deva este printre puținele instituții din țară care a organizat mai multe evenimente dedicate istoriei tatuajului. Astfel, în în 2017 a fost conferința “The Tattoo Hunter”, al lui Lars Krutak, antropolog american, specializat pe istoria tatuajului, în 2018 expoziția “Frumusețea Neconvențională. Arta tatuajului”, invitat special fiind prof. Luc Renault, din Franța, specializat pe istoria antică europeană și, implicit cea a tatuajului, iar în 2023 “Under_History!”. Participarea MCDR la manifestare este o premieră în lumea muzeistică, în cadrul evenimentului fiind prezentate reconstituiri 3D ale celor mai faimoase descoperiri arheologice privind tatuajul, dar și despre Otzi și Prințesa din Ok, mumii descoperite în Europa vestică și în Siberia. La manifestarea de la București, într-un mediu diferit, s-a vorbit și despre istorie și descoperiri arheologice, inclusiv din spațiul românesc și hunedorean, precum și despre arheologia experimentală realizată la Muzeul din Deva de către Marius Barbu, arheolog la MCDR.

Actualitate

Primarul din Hărău propune unirea a trei comune

Publicat

pe

Redactat de

Tema reorganizării administrativ – teritoriale este reluată periodic, la nivel central, mai ales în anii electorali, cum este și 2024, dar istoria ne-a arătat că totul rămâne doar la nivel declarativ. Un primar dintr-o comună hunedoreană vine, însă, cu o propunere concretă în acest sens.

Cu Rapoltu Mare și Certeju de Sus

Prezent în emisiunea SPUNE CE CREZI, difuzată pe postul de televiziune online SERVUSHD TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu, Lucian Mihael Albu Weber, primarul din Hărău, a vorbit, în premieră, despre demersurile pentru comasarea dintre comuna sa și alte două localități rurale învecinate, Rapoltu Mare și Certeju de Sus. “Se tot vorbește de ceva timp despre reorganizarea administrativ – teritorială, iar din punctul meu de vedere aceasta trebuie făcută. Eu îmi doresc acest lucru și o spun în premieră, în această emisiune, că am și făcut pași în acest sens. Nu mai putem merge mai departe cu comune de 80 de locuitori, de 200, de 500, de 1.500 de locuitori. Din mai multe motive nu se mai poate merge înainte. Astfel, am avut deja discuții cu primarul din Rapoltu Mare și ne-am pus de acord să facem demersurile pentru a uni cele două comune. Am discutat și cu vecinii de la Certeju de Sus. Acolo va fi un primar nou, căruia i-am adus la cunoștință intențiile noastre. Acesta încă nu a luat vreo decizie, pentru că este prematur, însă cu Rapoltu Mare am discutat aceste aspecte încă dinainte de alegeri, iar dinspre Certeju de Sus așteptăm un răspuns în viitor”, a spus Lucian Mihael Albu Weber, primarul reales al comunei Hărău.

O nouă localitate, cu 7.000 de locuitori

Noua localitate ar avea în jur de 7.000 de locuitori și, în plus, cele trei comune nu vor fi împărțite, pe sate, către diferite orașe. „Vreau să fac o comună mare, cu 6-7.000 de locuitori. Dacă se va face reorganizarea administrativ teritorială estimez că în jur de 70% dintre actualele comune vor dispărea, majoriatea urmând a fi înghițită de orașe. Adică tot ce este pe lângă Orăștie va merge acolo, la fel la Călan, Hațeg sau Brad. Pe noi, probabil, ne vor sparge, o parte la Deva, o parte la Simeria. Eu vreau să păstrez și noțiunea asta de rural. Acum nu discutăm de numele viitoarei comune sau de cine va candida ca și primar. Aceste aspecte nu le-am discutat niciodată”, a mai declarat primarul din Hărău în emisiunea SPUNE CE CREZI de pe SERVUSHD TV.

Decât codaș la oraș, mai bine-n satul tău fruntaș

În cazul acestei comasări administrativ – teritoriale se potrivește de minune zicala „Decât codaș la oraș, mai bine-n satul tău fruntaș”. Mai exact, primarul din Hărău a explicat că în cazul în care comunele vor fi arondate la orașe, acestea nu au puterea ecponomică pentru a investi în așezările rurale pe care le vor încorpora. Eu am o altă viziune. Nu mă intersează dacă voi fi viitorul primar al noii comune, dar știu că în urma mea a rămas ceva pentru cetățeni.

Vreau să rămână o comună mare, în rural, pentru că altfel va fi o periferie a unui oraș care, oricum, nu are un nivel de dezvoltare cum trebuie și nu va veni să investească la tine nimic. Sunt foarte multe beneficii, mai ales în ce privește proiectele de dezvoltare”, a menționat Lucian Mihael Albu Weber.

Procedură deloc complicată

Pentru a se face această unire trebuie urmată o anumită procedură, care nu este deloc complicată. „Facem totul pas cu pas. Primul lucru ce va trebui să-l facem sunt Hotărâri de Consiliu Local prin care ne exprimăm acordul pentru noua comună și să organizăm un referendum în acest sens. După Hotărâri urmează ceilalți pași, adică discuții cu Consiliul Județean, cu Prefectura, cu Ministerul Dezvoltării, în care să punem toate lucrurile la punct, și apoi va avea loc referendumul. Conform legislației în vigoare, pentru ca referendumul să fie valid, trebuie să participe la el 30% din populație, iar votul majorității decide. Dacă se votează pentru, se validează referendumul și, apoi, se va face unificarea comunelor”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Hărău.

Advertisement

O prioritate pentru viitorul mandat

Primarul din Hărău a reafirmat că nu se cramponează de o funcție, deși nu ascunde faptul că și-ar dori să fie primarul noii comune, afirmând, totodată, că unirea celor trei localități va fi una dintre prioritățile noului mandat. „Această acțiune va fi una dintre prioritățile mele în viitorul mandat. Dacă și Certejul va fi de acord, vom avea o comună, repet, de circa 7.000 de locuitori. Ar fi o comună sănătoasă, cu forță economică și cu tot ceea ce mai trebuie. Aceasta este viziunea mea și sper să o înțeleagă și cetățenii. Voi face tot ceea ce îmi stă în puțință pentru ca oamenii să înțeleagă că totul este doar în beneficiul lor. Nu este o condiție ca eu să fiu primarul viitoarei comune. Aș fi, însă, ipocrit, să spun că nu m-ar intersa să fiu în fruntea noii comunități, dar nu este, repet, o prioritate de-a mea”, a afirmat actualul și viitorul primar al comunei Hărău, Lucian Mihael Albu Weber, în cadrul emisiunii SPUNE CE CREZI, difuzată pe postul de televiziune online SERVUSHD TV. Întreaga emisiune poate fi urmărită pe pagina de Facebook ServusHD TV sau accesând link-ul https://fb.watch/uZTteOLBNM/.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Stranierii Hunedoarei iau lecții de limba română

Publicat

pe

Redactat de

Jucătorii străini sosiţi în această vară la Corvinul Hunedoara, respectiv croatul Predrag Vladic, nord – macedoneanul Kristijan Ackovski, belgianul Mehdi Lehaire și nigerienii Goodnews Chuku, Jimmy Otega și Odejobi Babatunde, au început, în această săptămână, cursuri de limba română.

Acest lucru se face pentru ca acomodarea lor să decurgă mult mai repede şi mult mai bine şi pentru ca ei, stranierii Corvinului, să se simtă, realmente, #AcasălaHunedoara. “Prilej cu care le mulţumim pentru deschidere şi disponibilitate doamnei directoare Dana Vişovan şi colectivului de profesori de la Şcoala Gimnazială Nr. 1. Aceştia se vor asigura că Predrag, Kristijan, Mehdi, Chukwu, Jimmy şi Odejobi vor comunica mult mai uşor şi, sperăm noi, cât mai fluent, în limba română. Spor băieţi”, au scris, pe pagina lor oficială de Facebook, cei de la FC Corvinul 1921 Hunedoara.

Foto: Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

37 de trenuri electrice noi vor intra în circulație. Vor deservi și rute din județ

Publicat

pe

Redactat de

Un număr de 37 de trenuri electrice vor intra în circulație, începând din noiembrie 2024, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Noile trenuri electrice vor circula și pe rute din județul Hunedoara.

ARF a anunțat că a semnat un act adițional ce modifică prevederile contractului aferent proiectului care prevede achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri, încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de furnizor, pe de altă parte.

“Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România. Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025”, se arată într-o informare a ARF.

Serviciile de mentenanță vor fi prestate pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice.

Contract de 1,7 miliarde de lei

Advertisement

ARF reamintește că valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează: 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor( FEDR); 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului; 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.

Pe ce rute vor circula

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.

Sursa foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară – ARF/Facebook
Advertisement
Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate