Connect with us
Data: 12/07/2024
.

Actualitate

Muzeul din Deva va găzdui o expoziție în aer liber, despre istoria Sindicatului „Solidaritatea” din Polonia anului 1989

Publicat

pe

O expoziție în aer liber, despre istoria sindicatului „Solidaritatea” din Polonia anului 1989, va fi vernisată la sfârșitul acestei săptămâni, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva. Este vorba despre expoziția „A 40-a aniversare a Revoluției „Solidaritatea”, vernisată vineri, 30 septembrie, de la ora 11:00. Evenimentul este organizat de MCDR Deva, în colaborare cu Institutul Polonez din București și Consiliul Județean Hunedoara.

Publicul vizitator va putea afla povestea înființării sindicatului „Solidaritatea” (Solidarność), care a dat naștere unei mișcări sociale conduse de Lech Walesa, precum și a influenței acesteia asupra destinului Europei Centrale și de Est, aceasta declanșând propriu-zis avalanșa care a determinat căderea comunismului în blocul estic, inclusiv în România.

“Sindicatul „Solidaritatea” a avut nu numai un rol social, ci și unul politic care a marcat ample schimbări în conștiința politică a țărilor estice dar și în mentalul colectiv și individual. Acesta, prin metode pașnice, a condus revoluția din 1980 din Polonia, care a determinat 9 ani mai târziu, căderea comunismului în această țară. Sloganul „nu există libertate fără solidaritate” a devenit mesajul acestei revoluții pașnice, rămânând întipărit în mentalul colectiv polonez. Istoricul Jerzy Holzer spunea că „Solidaritatea” a apărut în Polonia şi nu putea să apară în nicio altă ţară a blocului comunist. Numai Polonia era locul crizelor în masă, renovatoare ale sistemului, repetate în patru rânduri, deşi limitate în obiectivele lor, în 1956, 1968, 1970 şi 1976”, acesta considerând că mişcarea muncitorească a fost mai degrabă „un protest moral împotriva minciunii ideologiei comuniste“. Dintr-o mișcare sindicală, „Solidaritatea” a devenit mai mult decât o acţiune muncitorească, a devenit o mişcare socială susţinută de femei, bătrâni, studenţi, intelectuali şi ţărani, un simbol al speranţei şi al luptei anticomuniste şi antisovietice. Cu toate că a fost înfrântă pentru scurt timp prin represalii violente, mișcarea a continuat în mod clandestin apoi, o dată cu alegerile din 4 iunie 1989, a demonstrat înfrângerea totală a comuniştilor. Victoria de la prezidenţiale a determinat şi schimbări de guvern. Pe 24 august 1989, Seimul l-a desemnat premier pe Tadeusz Mazowiecki, membru al Solidarităţii, întâiul lider de guvern necomunist din Europa de Est din ultimii 40 de ani”, arată reprezentanții MCDR Deva.

Deschisă, în spatele Palatului Magna Curia, timp de o lună

Expoziția, ce se dorește a fi un omagiu adus tuturor celor implicați în această mișcare care a condus în cele din urmă la căderea cortinei de fier în Estul Europei și eliberarea popoarelor estice de dictatura comunistă, va putea fi vizionată în spatele clădirii Magna Curia, în perioada 30 septembrie-30 octombrie 2022.

Actualitate

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, afișate

Publicat

pe

Redactat de

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat au fost afișate.

Ministerul Educației a publicat rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat.

Rezultatele pot fi vizualizate AICI.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Drumeții de pe Via Transilvanica avertizați cu privire la habitatele urșilor

Publicat

pe

Redactat de

Drumeții de pe Via Transilvanica avertizați cu privire la habitatele urșilor

Construcția traseului Via Transilvanica, începută în 2018, a adus echipa Asociației Tasuleasa Social în mijlocul habitatului urșilor, o specie a cărei areal este din ce în ce mai restrâns din cauza activităților umane. În fața acestei provocări, echipa a instalat peste 300 de marcaje de avertizare cu mesajul “Atenție la urși după înserare”, pentru a atrage atenția drumeților asupra pericolelor potențiale.

„În zonele acestea există habitate în care animalele sălbatice își fac simțită prezența din ce în ce mai des, iar atenția noastră, a celor care le traversăm mediul în care trăiesc trebuie să fie sporită, atât pe timp de zi, cât și de noapte,” a declarat echipa Asociației. Anul acesta, spre deosebire de anii precedenți când erau observate doar urmele lor, urșii au fost văzuți pe traseu de mai multe ori, atât de membrii asociației, cât și de drumeți.

Cu toate acestea, relația cu urșii pe Via Transilvanica nu este una abuzivă. „Nu vezi urși cerșind mâncare pe marginea drumului precum în zonele care sunt supra-populate de oameni,” au precizat reprezentanții asociației. Cu toate că situația urșilor din România este scăpată de sub control, ei fac apel la factorii de decizie să ia măsuri concrete pentru a preveni incidentele grave.

„Asociația Tasuleasa Social își dorește să se implice în procesul de gestionare a relației cu urșii, să participe la educarea comunității și să asigure siguranța drumeților pe traseu,” au afirmat membrii echipei. Aceștia subliniază importanța unei analize clare a comportamentului uman față de urși, recunoscând că oamenii sunt cei care au invadat teritoriul animalelor sălbatice.

Advertisement

Hrănirea urșilor este un comportament condamnat de asociație. „Mărul din mână pe care noi îl oferim va fi perceput diferit în timp și nu va mai dura mult până când ursul se va întinde și spre mâna omului, având impresia că este tot hrană,” au explicat ei. Asociația recomandă tuturor drumeților să citească ghidul drumețului, care include o secțiune dedicată comportamentului adecvat în cazul întâlnirii cu un animal sălbatic.

Drumeților li se recomandă să evite mersul după înserat în zonele populate de urși și să adopte o atitudine pașnică în timpul întâlnirilor cu aceștia. De asemenea, echipa sugerează ca fiecare drumeț să aibă la îndemână un spray de protecție, deși eficacitatea acestuia nu este garantată 100%.

Pentru a asigura siguranța pe traseu, asociația va contacta specialiști și organizații care gestionează relația cu animalele sălbatice în România, în vederea găsirii celor mai bune soluții. „Până atunci vă urăm cale bună și “atenție la urși”!” este mesajul transmis de Via Transilvanica.

FOTO: Via Transilvanica

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Alertă din cauza căldurii

Publicat

pe

Redactat de

ISU Hunedoara vine cu recomandări pentru această perioadă caniculară.
În aceste zile, valul de căldură și disconfortul termic deosebit de ridicat se resimt și în județul Hunedoara.
Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea!
– Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
– Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător!
– Evitați consumul băuturilor alcoolice!
– Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
– Consumați fructe și legume proaspete!
– NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
– Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!
De asemenea, trebuie să avem grijă de cei care sunt cei mai vulnerabili la caniculă:
• vârstnicii (mai ales cei trecuți de 65 de ani);
• copiii, mai ales cei sub 2 ani (metabolismul lor diferă de al adulților);
• femeile gravide;
• persoane cu boli cronice (diabet și boli endocrine, boli mentale, adicții de substanțe sau alcoolism, schizofrenie, Parkinson, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli renale etc.);
• persoane care sunt sub anumite tratamente medicale (cele care au febră sunt în pericol mai mare);
• persoane vulnerabile socio-economic (persoanele fără adăpost, imobilizate, cele lipsite de informare, izolarea socială);
• persoane cu anumite ocupații (persoanele care muncesc în aer liber în condiții nepotrivite, care prestează muncă fizică în condiții neadecvate, mai ales dacă au anumite probleme de sănătate, dar și sportivii).
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate