Muzeul Textilelor, din Băița, își redeschide porțile pentru publicul larg, după aproximativ doi ani în care acesta nu a putut fi vizitat din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, sâmbătă, 14 mai, de la ora 15:30 va avea loc vernisajul expoziției „Simbol și Splendoare: Xilogravuri Inspirate din Motivele Ancestrale ale Cămășii Pădurenilor”, la care sunt așteptați de către gazdele muzeului toți cei care doresc să parcurgă o filă din istoria și tradiția pădurenilor.
După aproximativ doi ani de pauză, timp în care muzeul nu a fost deschis publicului, din cauza pandemiei de coronavirus, se reiau expozițiile, iar doritorii pot vizita muzeul din Băița.
„Avem plăcerea să vă invităm la vernisajul expoziției <Simbol și Splendoare: Xilogravuri Inspirate din Motivele Ancestrale ale Cămășii Pădurenilor>, care va avea loc sâmbătă, 14 mai, la ora 15:00, la Muzeul Textilelor, Corp B, Galeria Art Café, Băița. Cu acest eveniment, redeschidem publicului Muzeul Textilelor, care pe perioada ultimilor doi ani și-a redus mult activitățile cu publicul, din cauza pandemiei de coronavirus. Anunțăm, cu acest prilej o altă expoziție pe care o vom deschide duminică, 29 mai, la Muzeul Textilelor, Corp B: Celebram The Met: Piese de Vârf din Donația The Metropolitan Museum of Art către Muzeul Textilelor. Îi așteptămpe hunedoreni și nu numai în număr cât mai mare să ne calce pragul muzeului nostru și să se bucure de toate exponatele noastre, de tradiția noastră”, a declarat dr. Florica Zaharia, director și co-proprietar al Muzeului Textilelor din Băița.
Colecție impresionantă de țesături și straie populare tradiționale
Muzeul Textilelor este un muzeu privat care lucrează cu colecţia de textile FARZ (Florica, Ana and Romulus Zaharia). Colecția include textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea; o bogată colecţie de referinţă alcatuită din fibre, culoranţi, și structuri textile; și o bibliotecă de specialitate. Colecţia cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Forta și unicitatea colecţiei FARZ este faptul că a fort sistematic și profesional formată cu atenţie la aspectele technice ale textilelor. „Credem că este singura colecţie de acest tip din estul Europei. Muzeul Textilelor are trei locații, două în comuna Băiţa și una în satul Hărţăgani, toate în judeţul Hunedoara, România. Locaţia principală a muzeului, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băiţa la 1857. În momentul de faţă, casa și grădina sunt în restaurare. Grădina casei va fi transformată într-o gradină de plante tinctoriale și de fibre textile. Corpul B, unde sunt locate spaţiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferinţe și un Art Café, este o clădire din anii șaizeci, care a fost magazinul universal al Băiţei. Corpul C al muzeului, unde producţia casnică textilă tipică zonei Hunedoara, exemplificată prin obiecte și o gradină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie ţărănească din satul Hărţăgani. Gospodaria are cinci construcţii, trei dintre ele fiind datate și semnate de Tripon Petru, 1902, 1912, și Popa Aron, 1936. Deschidem la public corpurile B și C in 28 mai, 2018. Ne propunem să terminăm restaurarea Corpului A în 2019, și să deschidem această locaţie publicului în 2020. Până la acea dată, sala de conferințe a Corpului B și spațiul Art Café vor funcționa ca și galerii pentru expoziții temporare”, a transmis dr. Florica Zaharia.